»

Včerajšnji potres za nekaj časa prekinil internetne povezave v delu Zagreba

Jutarnji list - Internet ima sicer po naravi redundanco, a ga lahko motnje na vozliščih vseeno za nekaj časa onesposobijo. Včerajšnji potres v Zagrebu je povzročil tudi izbruh požara v enem izmed vozlišč Hrvatskega Telekoma na Draškovićevi ulici. Ta je poškodoval nekaj opreme, vso pa so morali pred posredovanjem gasilcev, ki so sicer hitro posredovali in požar pogasili, izključiti. Zaradi tega je bil včeraj v delu Zagreba moten dostop do interneta. Težave so imeli tudi s fiksnimi telefonskimi priključki, ponekod pa tako ali tako ni bilo električne energije.

Medtem je mobilno omrežje delovalo normalno in zagotavljalo glasovne in podatkovne povezave. Zaradi požara se je povečal glasovni prometa na omrežju A1, a to težav ni povzročilo. Tudi Tele2 je zaznal povečan promet, a so ga uspeli prenesti. Danes naj bi internetne povezave že delovale normalno.

33 komentarjev

Lastniki Tesel ostali pred zaklenjenimi vrati

vir: Tesla inc.

vir: Business Insider
Business Insider - V ponedeljek in torek so družabna omrežja preplavile pritožbe večinoma ameriških lastnikov Tesel, ki so zaradi nedelovanja aplikacije ostali pred zaklenjenimi vrati svojih vozil. Nekateri so objavljali posnetke zaslona aplikacije, ki je stoično sporočala, da gre za začasno vzdrževanje in se pri tem pritoževali, da si je v praksi nemogoče izboriti pogovor s človeškim uslužbencem Tesline službe za podporo.

Njihova vozila se namreč oglašujejo tudi s tem, da jih je mogoče odkleniti zgolj z aplikacijo na pametnem telefonu, ob običajnem ključu in kartici. Ključ je na voljo zgolj kot dodatek, zato ga mnogi sploh nimajo, aplikacija, ki za odklepanje in zaklepanje sicer ne potrebuje povezave s spletom, pa je pri številnih razvila navado, da preostale načine zaklepanja...

139 komentarjev

Walmart toži Teslo zaradi požarov na solarnih panelih

Ars Technica - Walmart je vložil tožbo proti Tesli, v kateri Muskovo firmo krivi za sedmerico požarov na sončnih celicah, nameščenih na strehah njihovih trgovin, ki so povzročili za milijone dolarjev škode. Preiskave dogodkov naj bi namreč kazale na "skrajno malomarnost" pri inštalaciji in vzdrževanju panelov.

Ko je Tesla pred tremi leti za 2,6 milijarde ameriških dolarjev odkupila firmo Muskovih bratrancev za nameščanje sončnih celic SolarCity, da bi jo rešila bankrota, je stric Elon ravno pompozno najavil panele v obliki strešnikov, medtem ko se je zaključevala gradnja tovarne za njihovo izdelavo Gigafactory 2 v New Yorku. Dotlej je SolarCity pretežno inštaliral panele kitajske izdelave, med drugim...

43 komentarjev

V letu 2018 izpusti ogljikovega dioksida najvišji doslej

Slo-Tech - Po stabilizaciji človeških izpustov ogljikovega dioksida v letih 2014-2016 bomo letošnje leto zaključili z najvišjimi izpusti v zgodovini in s tem presegli lanski rekord. V primerjavi z minulim letom bodo letos izpusti na svetovni ravni 2,7 odstotka višji kot lani, in sicer bodo znašali 37,1 milijarde ton. Če k temu prištejemo še vplive deforestacije in ostalih neindustrijskih dejavnosti, bodo letošnji izpusti 41,5 milijarde ton. Tako kažejo analize Global Carbon Project, katerih rezultate so objavili v Nature, Environmental Research Letters in Earth System Science Data.

Lansko povečanje je znašalo 1,6-odstotka, v treh letih...

76 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev

Elektrika pomembnejša od samovozečih vozil: Tesla na borzi vreden več kot Ford

Bloomberg - »V Shortvillu je nevihtno vreme,« je včeraj po dogajanju na ameriških borzah, ki je potisnilo tržno vrednost Tesla Motors nad vrednost drugega največjega ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, twitnil prvi mož proizvajalca električnih vozil Elon Musk. Delnica Tesle je včeraj pridobila skoraj šest odstotkov in Muskovo podjetje je bilo na borzi vredno 48,2 milijarde dolarjev. Oziroma 3,1 milijarde več kot Ford. Na tronu najvrednejšega ameriškega proizvajalca vozil pa ostaja General Motors.

Za skok delnice Tesle je bila kriva informacija, da je podjetje preseglo zastavljene cilje za prvo letošnje četrtletje. Nove lastnike je tako dobilo vsaj 25 tisoč Teslinih avtomobilov. Za primerjavo, v istem obdobju je Ford prodal 236 tisoč vozil. Kar pa je sedem...

92 komentarjev

Kako je Elon Musk odkril "toplo vodo" iz Trebnjega

Tesla

Slo-Tech - Solarne strehe prekrite z vrsto teksturiranih steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami, ki se na videz skoraj ne razlikujejo od konvencionalnih strešnih ploščic.
Ne, ne gre za opis izdelka slovenskega podjetja Trimo iz Trebenj iz leta 2008, to je najnovejši produkt guruja silicijeve doline - Elon Muska.
Šalo na stran, morda pa je Musk bolj inovativen od Tatjane Fink (takratne direktorice podjetja Trimo) in bo Tesla bolj uspešna od Trima. In kako bo Musk tokrat spremenil svet na bolje?

Elon Musk (soustanovitelj PayPal, SpaceX, Tesla in SolarCity) je v petek na odru Universal Studios v Los Angelesu, napovedal da namerava narediti sončne celice bolj privlačne, kot so trenutno. V ta namen je razkril vrsto steklenih ploščic z vgrajenimi sončnimi celicami ter prav tako...

91 komentarjev