»

ZDA z izvoznimi ukrepi znova nad Huawei

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Trumpova administracija oz. ameriško Ministrstvo za trgovino je v petek zaostrilo pogoje za izvoz tehnologije kitajskemu Huaweiju. Po novimi pogoji morajo vsi proizvajalci polprevodnikov, ki uporabljajo ameriško tehnologijo - torej tudi tisti izven ozemlja ZDA - pred prodajo pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade. Kot je razumeti iz izjav trgovinskega ministra Wilburja Rossa, se je Huawei, izkoriščajoč tehnološke vrzeli, doslej uspešno izogibal dosedanjim prepovedim.

Ukrep je zadnji v vrsti poskusov ZDA, ki trajajo že kako leto, da bi nekaterim kitajskim podjetjem preprečila dostop do sodobnih tehnologij, kot so polprevodniški čipi. Veljati je začel takoj, a bo naslednjih 120 dni zanj veljalo prehodno obdobje. Borzni odziv je bil takojšen; že med petkovim trgovanjem so za okoli 5 % zdrsnile navzdol vrednosti delnic podjetij, povezanih s tem segmentom.

Bliskovito se je odzvala tudi kitajska vlada, ki je, da bi zavarovala interese svojega gospodarstva, napovedala povračilne...

51 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

V kratkem licence za ameriška podjetja, ki želijo poslovati s Huaweijem?

vir: Publicdomainpictures

vir: Bloomberg
Bloomberg - Znano je, da je Huawei tisti kmet na šahovnici, ki jo je najbolj skupil zaradi posledic ameriško-kitajske trgovinske vojne. A potem, ko ga je Washington maja uvrstil med prepovedana podjetja, se zdi, da se mu vendarle obetajo nekoliko boljšo časi.

Avgusta so Američani sicer podaljšali začasno splošno licenco, ki je podjetjem v omejen obsegu še vedno dovoljevala poslovanje s Huaweijem, a ta se bo iztekla sredi tega meseca. Wilbur Ross, ameriški minister za trgovino pa je včeraj napovedal, da že v kratkem pripravljajo posebne licence, ki jih bodo izdajali posameznim ameriškim podjetjem. Njegovo ministrstvo je doslej za tako licenco prejelo že 260 vlog.

Eno od podjetij, ki je tovrstno prošnjo vložilo, je tudi Microsoft, je za CNN potrdil njihov predsednik Brad Smith. Smith je med drugim povedal, da razume strah pred Huaweijevo opremo v ameriških brezžičnih omrežjih, težje pa razume prepoved prodaje kitajskim družbam. In dodal: "Kitajski konkurent na področju operacijskih sistemov...

3 komentarji

Huawei dobil še en odlog

Slo-Tech - Ko so maja ZDA svojim podjetjem prepovedale izvoz svojih izdelkov in storitev kitajskemu Huaweiju, so podjetju odobrile 90-dnevni odlog. Razlog je veliko število ameriških potrošnikov in uporabnikov Huaweijevih izdelkov, saj zlasti podjetja ne morejo kar čez noč zamenjati opreme. Odlog, ki ga je Huawei dobil 20. maja, se je iztekel danes. Po pričakovanjih je dobil še drugega.

Ameriško ministrstvo za trgovino je podjetju odobrilo še 90-dnevni odlog, v katerem lahko kupuje ameriške izdelke. Toda ob tem so prepoved razširili na še 46 drugih podjetij, ki so povezana s Huaweijem. Trenutno je na seznamu več kot sto podjetij ali ljudi, ki so povezani s Huaweijem, tako da zanje veljajo iste prepovedi.

Podaljšanje se uradno imenuje začasna splošna licenca (Temporary General...

3 komentarji

Huawei domala ukinja razvojni oddelek v ZDA

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav se odnosi med ameriško administracijo in Huaweijem vendarle zlagoma ogrevajo, bodo zaradi omejitve poslovanja ameriških podjetij s Huaweijem Kitajci odpuščali v ZDA. V Huaweijevih raziskovalno-razvojnih oddelkih (formalno gre za podružnico Futurewei Technologies) v Teksasu, Kaliforniji in Washingtonu je zaposlenih 850 ljudi, ki bodo večidel pristali na cesti, piše The Wall Street Journal.

Časnik se sklicuje na vire blizu podjetja in pravi, da bo brez dela ostalo več sto ljudi. Nekatere so o tem že obvestili, drugi lahko vesti pričakujejo kmalu. Nekateri kitajski zaposleni bodo imeli možnost nadaljevati delo v podjetju, če se preselijo na Kitajsko, večina pa bo ostala brez zaposlitve.

Maja je Bela hiša izdala ukaz, s katerim je...

37 komentarjev

Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: Reuters
Slo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v...

153 komentarjev

Po Googlu sodelovanje s Huaweijem prekinjajo še druga podjetja

Slo-Tech - Potem, ko je včeraj sodelovanje s kitajskim Huaweijem prekinil Google, so se mu po poročanju medijev danes pridružili še Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom, ki so ustavili dobave svojih čipov, dokler se ameriško-kitajski spor ne razreši. Podobno je dobave iz avojih ameriških (ne pa tudi drugih) tovarn zaustavil nemški Infineon Technologies.

Se je pa prvi javno odzval Google in sicer so uporabnike Huaweijevih naprav za silo potolažili, da bo Google Play za njih na obstoječih napravah še vedno dostopen, prav tako vse varnostne funkcije, še vedno pa ostaja vprašanje glede bodočih nadgradenj sistema. Mimogrede, govorimo o drugem svetovnem proizvajalcu pametnih...

109 komentarjev

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Slo-Tech - V tožbi ameriške Zvezne komisije za trgovine (FTC), ki jo je ta leta 2017 vložila zoper Qualcomm, je sodišče predhodno odredilo, da mora Qualcomm licencirati svoje patente konkurenci. To mora storiti, ko gre za patente, ki so nujno potrebni za zagotavljanje standardnih funkcionalnosti, zlasti pri čipih za povezljivost (modem chip) pametnih telefonov. FTC in Qualcomm sta sicer sodišča prosila za 30-dnevni odlog, da bi sama našla skupni jezik in se poravnala, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Glavna obravnava bo prihodnje leto.

Qualcomm ima sicer v zadnjem času obilico težav. Pred letom dni mu je Tajvan izrekel 774 milijonov dolarjev globe, letos ga je EU kaznovala z 997 milijoni...

0 komentarjev

ZDA hkrati obtožujejo Huawei vdorov in vdirajo vanj

Slo-Tech - Pretekli mesec je Južna Koreja po pritiskih iz ZDA odločila, da za del svojih telekomunikacij, ki prenašajo občutljiva in tajna sporočila, ne bodo uporabljali Huaweijeve opreme, ker podjetju ne zaupajo. ZDA so v preteklosti že večkrat minirale vse Hauweijeve poslovne priložnosti na Zahodu, med drugim trimilijardni Sprintov posel za nakup opreme za postavitev omrežja 4G, prevzem podjetja 3com ipd. Vse to zaradi tega, ker so v Washingtonu prepričani, da je Huawei povezan s kitajsko vlado, ki jo ZDA uradno obtožujejo vohunjenja in internetnih napadov. Resnica je - obratna.

Novi dokumenti, ki sta jih pridobila The New York Times in Spiegel, kažejo, da v resnici Američani počno vse tisto, kar očitajo Huaweiju. NSA je namreč leta 2010 po treh letih prizadevanj uspela pridobiti dostop do Huaweijevih prostorov na sedežu v Šendženu. Tam so pridobili...

30 komentarjev