»

AMD na tekmo v strojnem učenju odgovarja z novimi epyci in MI300

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so delno popolnili družino strežniških procesorjev EPYC 4 z dvema specializiranima linijama, obenem pa širijo serijo pospeševalnikov strojnega učenja MI300.

Eksplozija generativnih algoritmov in velikih jezikovnih modelov je proti nebu pognala tudi zaslužek podjetij, ki zagotavljajo strojno hrbtenico dejavnosti, kot je nedavno pokazala Nvidia z vnovičnimi rekordnimi številkami. Zato je logično, da je bila AMDjeva poletna predstavitev novosti za podatkovne centre v mnogočem osrediščena okoli vprašanja, kako se bo procesorski velikan čim bolj uspešno zajedel v pogačo, ki vzhaja na AI-noriji. Oziroma - kako bo tekmoval z Nvidio. Seveda takšne strategije ne nastanejo iz danes na jutri in odgovore na vprašanja tega tržišča so okvirno zastavili že leta nazaj, zato je prireditev v bistvu minila v znamenju izpolnjevanja preteklih obljub, pa tudi z nekaj (manjšimi) presenečenji.



Tako smo že lanskega novembra, ob lansiranju družine strežniških procesorjev EPYC 4, vedeli, da...

15 komentarjev

AMD lansiral strežniške procesorje EPYC 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so na tržišče poslali četrto generacijo strežniških procesorjev EPYC, na podlagi arhitekture Zen 4, pri kateri imajo najmočnejši člani precej višje število jeder tako od namizniških bratrancev ryzenov 7000 kakor od modelov prejšnje generacije.

Četrta generacija centralnih procesorjev EPYC za strežniške naloge nosi kodno ime Genoa in v osnovi stoji na podobnih temeljih kot namizniški sorodniki Ryzen 7000: prehodu na TSMCjev 5-nanometrski proizvodni način pri računskih čipletih in 6-nanometrskega pri čipletu z vhodno-izhodnimi vezji; pa na novi platformi - SP5, ki prinaša PCIe 5.0, pomnilnik DDR5 in podobno. Tudi računski čipleti so praktično enaki, s po osmimi jedri, ki si delijo 32 MB predpomnilnika L3. Toda izboljšava proizvodnje je pri Epycih obenem omogočila tudi znatno rast števila jeder: najmočnejši model na spisku jih nosi 96 (torej 192 niti), se pravi 12 čipletov, oziroma za polovico več kot najmočnejši modeli prejšnje generacije. To je pomembno tudi v luči...

17 komentarjev

AMD lansiral tretjo generacijo strežniških procesorjev EPYC

vir: AMD
AMD - Včeraj so pri AMDju splovili še strežniško linijo procesorjev na arhitekturi Zen3, Epyce tretje generacije. Pod pokrovom so novosti bolj ali manj pričakovane, a že s tem gre za zelo hitre čipe, podjetje pa bo z njimi najverjetneje še bolj zarezalo v Intelov delež v strežniškem segmentu.

Še preden je včeraj Lisa Su stopila na oder in predstavila tretjo generacijo AMDjevih strežniških procesorjev EPYC, s kodnim imenom Milan, smo približno vedeli, kaj prinašajo. Že lansko jesen smo namreč dobili prvo dozo arhitekture Zen3, namizniške čipe Ryzen 5000, in strežniške inačice tamkajšnjemu napredku sledijo precej zvesto. V prvi vrsti to pomeni 19% višjo zmogljivost na urin cikel, ki je posledica več dejavnikov. Na primer predelanih čipletov, iz katerih je sestavljen procesor - osem jeder v čipletu je sedaj enakovredno povezanih z 32 megabajti predpomnilnika L3, medtem ko so bili v Zen2 razdeljeni na dva core complexa. Preostale specifikacije tako niso presenetljive in na papirju močno...

20 komentarjev

Cascade Lake-X, Intelov odgovor na Threadripperje

AnandTech - Intel je najavil linijo "ekstremnih" procesorjev za zanesenjaški razred na arhitekturi Cascade Lake-X. Osrednji podatek pa tokrat niso tehnične podrobnosti, temveč cena, ki bo glede na obstoječo serijo Skylake-X skorajda prepolovljena!

Za segment najzahtevnejših domačih uporabnikov (high-end desktop - HEDT), predvsem pa za tiste, ki so pripravljeni vreči veliko bankovcev v ekran, imajo pri Intelu linijo procesorjev, ki so jo svojčas imenovali "extreme", od Skylaka dalje pa se je bolj drži naziv Core X. Ker ti čipi izhajajo iz strežniških Xeonov, je njihovo izhajanje ločeno od običajnih CPUjev Core in je tokrat najavljena družina napravljena na osnovi spomladi splovljene strežniške arhitekture Cascade Lake. Skladno s tem nosi ime Cascade Lake-X, izdelki pa nalepko Core i9-109xxX(E). Zaenkrat so najavili štiri čipe, in sicer 10, 12, 14 ter 18-jedrnika. Kakor so strežniške izvedenke zgolj optimizacije predhodnikov, tudi tile novinci ne nosijo prelomnih, temveč bolj kozmetične...

28 komentarjev

AMD odločen s procesorji Epyc 2 pisati zgodovino

AnandTech - AMD je lansiral še težko pričakovano strežniško vejo procesorjev na arhitekturi Zen 2 - serijo Epyc 2, poznano tudi pod kodnim imenom Rome. Po prvih testih sodeč gre za enega največjih preobratov na področju računalniških čipov, kar smo jih kdaj videli, saj prišleki gladko posekajo konkurenčne Xeone tako v surovi hitrosti kot električni porabi in ceni - za nemajhne vrednosti.

Ko so prejšnji mesec prispeli procesorji za domačo rabo Ryzen 3000, se je rdeči tabor lahko veselil, kajti Intelu so z njimi v obraz vrgli precej trdo rokavico. Toda ta sektor v računalništvu že lep čas ni več najpomembnejši, saj padajoča prodaja osebnih računalnikov na eni strani in pa selitev vse večjega dela ITja v oblak pomenita, da so strežniški čipi področje,...

40 komentarjev

AMD dopolnil drugo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi 16- in 32-jedrnih procesorjev Ryzen Threadripper druge generacije, v kateri je AMD obljubil, da kmalu pridejo še vmesne verzije, so sedaj obljubo izpolnili. Prispela sta še 12- in 24-jedrni procesor, ki sta bila avgusta zgolj napovedana. Testi kažejo, da je AMD bistveno ugodnejši od Intela.

Ryzen Threadripper 2920X ima 12 jeder, ki tečejo s frekvenco 3,5 GHz, medtem ko ima 2970 WX še dvakrat več jeder s frekvenco 3,0 GHz. Prvi ima 6 MB drugonivojskega predpomnilnika, drugi pa dvakrat več, torej pol megabajta na jedro. Oba podpirata štirikanalne pomnilniške krmilnike, imata 64 vodil PCI Express tretje generacije. Toplotni odtis prvega znaša 180 W, drugega pa 250 W....

58 komentarjev

Prihaja Nokia 6 druge generacije

Slo-Tech - Znamka Nokia, ki jo obvladuje podjetje HMD, se je na trg mobilnih telefonov vrnila pred letom dni z modelom Nokia 6, ob leto osorej pa je na voljo druga generacija istoimenskega modela. Nokia 6 druge generacije je manjša, hitrejša in zmogljivejša.

Poganja jo procesor Qualcomm Snapdragon 630 (predhodnika Snapdragon 430), ima 4 GB pomnilnika (predhodnik 3 GB), priključek USB-C (in ne več micro-USB) in nespremenjen 5,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1080p. Zaradi manjšega roba je celotna naprava nekoliko manjša, čeprav za kakšen milimeter debelejša. Kamera ima še vedno 16 milijonov točk, pomožna pa osem milijonov,...

16 komentarjev

Druga generacija Kinecta za osebne računalnike prihaja

Praktično enak, kot za Xbox One

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Zmogljivosti Kinecta ter njihovo izkoriščanje v zanimivih projektih so precej dobro znane, za kar je odgovoren predvsem uradni strojni paket s programsko podporo, ki je omogočil priklop na osebne računalnike z Windows. Z Xbox One je Microsoft predstavil še zmogljivejši Kinect, ki ima višjo ločljivost tako običajne (namesto 640 x 480 pik tokrat kar 1920 x 1080) kot IR kamere, skupaj s širšim kotom zajema, za kar poskrbi optični sistem kamere. Posledično je sposoben zaznati osebe, ki so bližje (oddaljenost mora biti vsaj en meter v primerjavi z dvema metroma predhodnika), zmogljivejši procesor pa lahko sledi premikanju do šestim osebam hkrati, sledi do 25 sklepom posamezne osebe, prepoznava obrazno mimiko, zaznava utrip, bistveno boljše je zaznavanje govora,...

9 komentarjev

Prihaja druga generacija Marsa

Vezava para kartic v navezo QuadSLI bo zahtevala veliko, dobro prevetreno ohišje in zmogljiv napajalni podsistem

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pred leti je Asus pripravil posebno izdajo grafične kartice GeForce GTX 295, ki so jo poimenovali Mars. V tisoč kosih izdelana pošast je nadgradila koncept dvojedrne kartice GTX 295 s parjenjem dveh GeForce GTX 285 na sicer dveh tiskaninah (izdana je bila še pred revizijo tiskanine referenčne GTX 295), a v obliki ene kartice z eno režo PCIe x16. Referenčna zasnova GTX 295 v primerjavi z GTX 285 uporablja nekoliko okleščena jedra - samih senčilnikov je bilo na jedro enako, 240, prav tako je bilo enakih 80 enot TMU, a so z 32 na 24 zmanjšali število enot ROP. Nižje so bile tudi frekvence, 576 MHz za jedro, 1242 MHz za senčilnike in 1998 MHz za pomnilnik v primerjavi s 648, 1476 in 2484 MHz na GTX 285.

Mars iz prve generacije je te razlike...

12 komentarjev

Asus eee PC druge generacije

engadget - Na letošnjem CeBIT sejmu je Asus predstavil nov model priljubljenega eee PCja. Prisluhnili so največji želji potrošnikov in v nov model namestili večji ekran, z večjo resolucijo: 9" (oz. 8.9") velikost diagonale z resolucijo 1024x600. Poleg tega naj bi bil računalnik serijsko opremljen z 1GB rama, in od 8 do 12 GB SSD diska. Kljub večjemu zaslonu, so se zunanje mere le skromno povečale. Poganjal ga bo Xandros Linux OS, z možnostjo namestitve Windows OSa.

Ostale komponente naj bi bile več ali manj enake. Predvidena cena za novi model, ki naj bi izšel še letos, je 100€ več kot za 7" model, torej 399€.

Na engadget.com si je mogoče ogledati nekaj fotografij.

50 komentarjev