»

Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro

Slo-Tech - Kljub zamenjavi administracije v ZDA je Huawei še vedno na črnih seznamih, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo izvoz svojih tehnologij Huaweiju. Dodatne težave povzroča globalno pomanjkanje čipov, zaradi česar se Huaweijev tržni delež krči. Njegov najnovejši telefon Huawei P50 Pro, ki je izšel včeraj, je zato prvi najzmogljivejši telefon tega proizvajalca, ki uporablja lastni operacijski sistem HarmonyOS. To pa ni edina točka, kjer je moral Huawei skleniti kompromis in ponuditi neoptimalno rešitev.

Tako P50 Pro nima Qualcommovega SoC-a (npr. Snapdragon 888), temveč Kirin 9000, ki ga izdeluje Huaweijeva podružnica HiSilicon. Huawei sicer obljublja, da bo po prodanih obstoječih zalogah v novih vendarle Snapdragon 888, saj je novembra lani Qualcomm dobil licenco za izredni izvoz Huaweiju. A ker ta ne pokriva tehnologije 5G, je P50 Pro pač ne bo imel. Huawei je prostodušno priznal, da je zaradi ameriških sankcij ta tehnologija izven njihovih zmožnosti, zato je novi telefon ne bo...

52 komentarjev

Huawei bojda želi prodati seriji telefonov P in Mate

Slo-Tech - Po podatkih Reutersa iz virov v Huaweiju naj bi si podjetje prizadevalo prodati seriji pametnih telefonov P in Mate. To nakazuje, da so sankcije ZDA začele preveč boleti in da si podjetje morda želi izstopiti iz segmenta telefonov višjega razreda.

Pogovori med Huaweijem in konzorcijem investitorjev, ki jih podpirajo lokalne oblasti, poteka že več mesecev. Huawei je začel razmišljati o prodaji tega oddelka že lanskega septembra, ko so se razmere zaostrile. Trenutno Huawei ne sme uporabljati ameriških proizvodov, kar vključuje tako Googlove storitve za Android - operacijski sistem je odprt, Googlove aplikacije pa ne - kot strojno opremo. Trenutno se Huawei trudi z lastnimi čipi Kirin. Trenutno jih zanj proizvaja TSMC, ki pa uporablja ameriško opremo, zato jih ne sme več prodajati Huaweiju. Zaloge, ki so jih nakupili pred sankcijami, bodo pošle še letos. Že sedaj proizvodnja Huaweija P40 in Mate40 škripa in ne dosega želenih številk.

Ni še znano, koliko bi Huawei iztržil ob prodaji....

36 komentarjev

ZDA zaostrujejo sankcije zoper Huawei

Reuters - Ameriško gospodarsko ministrstvo še zaostruje maja uvedene sankcije zoper Huawei, so sporočili danes. To pot bodo omejili strojno opremo, do katere ima gigant dostop, in na seznam dodali nova s Huaweijem povezana podjetja.

Na seznam pravnih oseb, ki predstavljajo nevarnost ameriškim zunanjepolitičnim interesom ali nacionalni varnosti, so uvrstili novih 38 s Huaweijevm povezanih podjetij iz 21 držav. Podjetju namreč očitajo, da se blokadi izmikajo s poslovanjem prek tretjih partnerjev, zato je sedaj na seznamu 152 podjetij. Prav tako zaostrene sankcije prepovedujejo uporabo kakršnekoli ameriške programske opreme ali strojne opreme za proizvodnjo pri partnerjih, ki Huaweiju prodajajo izdelke. Podjetja na seznamu morajo dobiti posebno licenco, če želijo normalno poslovati.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob tem dejal, da pozivajo tudi vse svoje zaveznike, da se pridružijo v blokadi Huaweija. Podjetju še vedno očitajo, da vohuni za Američani in zbrane informacije dostavlja...

9 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

Huaweijevi paradni telefoni že brez ameriških čipov

Huawei Mate30

Slo-Tech - Pred skoraj natanko mesecem dni je ameriški državni sekretar za trgovino Wilbur Ross napovedal posebne licence, ki jih bodo prejela posamezna ameriška podjetja, ki želijo še naprej poslovati s kitajskimi družbami. Njegovo ministrstvo je doslej za tako dovoljenje prejelo že okoli 300 vlog. A zdi se, da so Kitajci v vmesnem času že uspešno vpeljali obvodne poti.

Analiza švicarske investicijske banke UBS in japonskega laboratorija Fomalhaut Techno Solutions je pokazala, da Huaweijeva telefona Y9 Prime in Mate 30 - slednji se lahko meri z najboljšimi izdelki konkurentov - ne vsebujeta več nobenih delov, izdelanih v ZDA. To potrjuje, da Huawei že vse od letošnjega maja, ko jih je ameriški predsednik Trump uvrstil na črno listo, skuša eliminirati čimveč izdelkov ameriških dobaviteljev. Pred uvedbo sankcij je Huawei vgrajeval pretežno ameriške omrežne čipe, denimo tiste od podjetja Qorvo, Broadcom ali Skyworks, po začetku trgovinske vojne pa je začel prej omenjene ameriške dobavitelje...

66 komentarjev

Huawei dobil še en odlog

Slo-Tech - Ko so maja ZDA svojim podjetjem prepovedale izvoz svojih izdelkov in storitev kitajskemu Huaweiju, so podjetju odobrile 90-dnevni odlog. Razlog je veliko število ameriških potrošnikov in uporabnikov Huaweijevih izdelkov, saj zlasti podjetja ne morejo kar čez noč zamenjati opreme. Odlog, ki ga je Huawei dobil 20. maja, se je iztekel danes. Po pričakovanjih je dobil še drugega.

Ameriško ministrstvo za trgovino je podjetju odobrilo še 90-dnevni odlog, v katerem lahko kupuje ameriške izdelke. Toda ob tem so prepoved razširili na še 46 drugih podjetij, ki so povezana s Huaweijem. Trenutno je na seznamu več kot sto podjetij ali ljudi, ki so povezani s Huaweijem, tako da zanje veljajo iste prepovedi.

Podaljšanje se uradno imenuje začasna splošna licenca (Temporary General...

3 komentarji

Huawei domala ukinja razvojni oddelek v ZDA

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav se odnosi med ameriško administracijo in Huaweijem vendarle zlagoma ogrevajo, bodo zaradi omejitve poslovanja ameriških podjetij s Huaweijem Kitajci odpuščali v ZDA. V Huaweijevih raziskovalno-razvojnih oddelkih (formalno gre za podružnico Futurewei Technologies) v Teksasu, Kaliforniji in Washingtonu je zaposlenih 850 ljudi, ki bodo večidel pristali na cesti, piše The Wall Street Journal.

Časnik se sklicuje na vire blizu podjetja in pravi, da bo brez dela ostalo več sto ljudi. Nekatere so o tem že obvestili, drugi lahko vesti pričakujejo kmalu. Nekateri kitajski zaposleni bodo imeli možnost nadaljevati delo v podjetju, če se preselijo na Kitajsko, večina pa bo ostala brez zaposlitve.

Maja je Bela hiša izdala ukaz, s katerim je...

37 komentarjev

Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: Reuters
Slo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v...

153 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem

vir: Reuters
Reuters - Težave za Huawei, ki mu je ta teden Trump onemogočil dostop do ameriške tehnologije, se stopnjujejo. Po poročanju Reutersa je temu sledil tudi Alphabet (Google), ki s Huaweijem ne bo več sodeloval. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do vse strojne in programske opreme, ki ni izrecno odprtokodna. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do posodobitev Androida, naslednje verzije telefonov pa ne bodo imele Googlovih aplikacij, kot sta Play Store ali Gmail.

Uradnih informacij iz Googla ali Huaweija še ni. Google še preučuje, kako naj prepoved dejansko udejanjijo, Huaweijevi odvetniki pa že študirajo pogodbe. Tudi ameriško ministrstvo za trgovino ne daje komentarjev. Za zdaj je gotovo le, da bo podjetju ostal dostop do verzije AOSP...

269 komentarjev

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

vir: Wikipedia
Reuters - Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja,...

51 komentarjev

CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Times - Po poročanju The Timesa je ameriška obveščevalna agencija CIA trdno prepričana, da kitajskega proizvajalca pametnih telefonov in opreme Huawei financirajo državne obveščevalne agencije. Američani so zaveznicam v omrežju Petero oči (Velika Britanija, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija) letos posredovali informacije, da so Huawei financirali kitajska vojska, kitajska Nacionalna komisija za varnost pri Komunistični partiji ter neimenovana tretja veja kitajskega obveščevalnega sistema. Huawei navedbe odločno zanika in pravi, da bi zavrnili kakršnekoli zahtevke kitajski oblasti po izročanju podatkov, medtem ko ostalih obtožb, ki so brez kakršnekoli osnove, sploh ne bo...

29 komentarjev

Huawei toži Samsung zaradi kršitev patentov

BBC - Tožbe ali pa zgolj negodovanja zaradi kršitev patentov gredo običajno v drugo smer, a to pot kitajski Huawei toži južnokorejski Samsung zaradi kršitve patentov. Vložili so dve tožbi, eno v Kaliforniji in drugo v kitajskem Šendženu. Huawei navaja, da "da Samsung brez licence uporablja tehnologijo za telekomunikacije četrte generacije (4G), operacijske sisteme in uporabniški vmesnik v svojih telefonih", kar pokrivajo Huaweijevi patenti. Huawei dodaja, da nekatere izmed teh patentov ponujajo v licenciranje vsem (FRAND - pošteno, razumno in nediskriminatorno), ker so deli standardov, a Samsung licenc ni kupil.

Vodja Huaweijevega oddelka za intelektualno lastnino Ding Jianxing je povedal, da pričakujejo, da bo Samsung...

4 komentarji