»

Huawei bo v Franciji gradil prvo evropsko tovarno

Reuters - Po poročanju Reutersa namerava Huawei prihodnje leto začeti gradnjo svoje prve tovarne za omrežno opremo v Evropi. Gradnjo tovarne, ki bo stala v Franciji, so napovedovali že leta 2020 in načrtovali 200 milijonov evrov vredno investicijo. Gradnjo je nato zamaknila pandemija koronavirusa.

Tovarna, ki bo stala v Brumathu blizu Strasbourga, naj bi bila po neuradnih informacijah iz francoske vlade nared še v letu 2025. Zanimivo je, da Huawei gradnjo nadaljuje, čeprav nekatere evropske države izrecno prepovedujejo uporabo Huaweijeve opreme pri gradnji nove telekomunikacijske infrastrukture, denimo za 5G. Francija je prav tako med njimi, saj so že leta 2020 operaterjem sporočili, da za Huaweijevo opremo 5G ne bodo mogli pridobiti licenc, ko bodo veljavne enkrat potekle. Tega se potem niso povsem držali, saj naj bi julija letos vendarle napovedali obnovitev nekaterih licenc.

10 komentarjev

Portugalska bo Huaweiju prepovedala sodelovati pri 5G

Slo-Tech - Portugalska vlada se pripravlja na prepoved uporabe Huaweijeve opreme pri gradnji in delovanju nacionalnega omrežja 5G. Vrhovni svet za kibernetsko varnost (Conselho Superior de Segurança do Ciberespaço) je v torek sprejel resolucijo, ki formalno prepoveduje uporabo kitajske opreme v omrežjih 5G in 4G. Svet je posvetovalno telo vlade, njegove resolucije pa se običajno upoštevajo.

Resolucija se sklicuje na poročilo o varnosti opreme za uporabo v javnih telekomunikacijskih omrežjih, ki pa ni javno. Hkrati navaja tveganja, ki lahko nastanejo, ko Evropska unija ali Portugalska z državo proizvajalko opreme nima podpisanih sporazumov o varovanju osebnih podatkov, internetni varnosti ali zaščiti intelektualne lastnine, ter ko ne gre za članico EU, NATO ali OECD. Kitajska je primer takšne države.

Portugalski primer je pomemben, ker je ena izmed največjih uporabnic Huaweijeve opreme. Kitajske investicije v državo so med največjimi (per capita), premier António Costa pa je še let 2019...

17 komentarjev

Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro

Slo-Tech - Kljub zamenjavi administracije v ZDA je Huawei še vedno na črnih seznamih, ki ameriškim podjetjem prepovedujejo izvoz svojih tehnologij Huaweiju. Dodatne težave povzroča globalno pomanjkanje čipov, zaradi česar se Huaweijev tržni delež krči. Njegov najnovejši telefon Huawei P50 Pro, ki je izšel včeraj, je zato prvi najzmogljivejši telefon tega proizvajalca, ki uporablja lastni operacijski sistem HarmonyOS. To pa ni edina točka, kjer je moral Huawei skleniti kompromis in ponuditi neoptimalno rešitev.

Tako P50 Pro nima Qualcommovega SoC-a (npr. Snapdragon 888), temveč Kirin 9000, ki ga izdeluje Huaweijeva podružnica HiSilicon. Huawei sicer obljublja, da bo po prodanih obstoječih zalogah v novih vendarle Snapdragon 888, saj je novembra lani Qualcomm dobil licenco za izredni izvoz Huaweiju. A ker ta ne pokriva tehnologije 5G, je P50 Pro pač ne bo imel. Huawei je prostodušno priznal, da je zaradi ameriških sankcij ta tehnologija izven njihovih zmožnosti, zato je novi telefon ne bo...

52 komentarjev

Velika Britanija Huaweiju prepovedala gradnjo omrežja 5G

vir: Flickr

vir: Reuters
Slo-Tech - V Veliki Britaniji se je pri gradnji omrežja 5G zgodil pričakovan preobrat, saj je v nasprotju z januarsko odločitvijo, ki je Huaweiju dovolila sodelovanje pri postavljanju nebistvenega dela infrastrukture, odslej Huawei izključen iz gradnje omrežja. V povezavi z ameriškimi sankcijami zoper Huawei je britanski National Cyber Security Centre izvedel tehnični pregled, na podlagi katerega so se odločili za blokado Huaweija. Odločitev je sprejel National Security Council, ki mu predseduje premier.

Od 31. decembra 2020 bodo prepovedani nakupi nove Huaweijeve opreme za 5G, medtem ko bo do konca leta 2027 treba odstraniti vso Huaweijevo opremo iz omrežij 5G. Kot doslej ostaja v veljavi prepoved sodelovanja Huaweija pri gradnji jedrnih oziroma bistvenih delov omrežja, le da se sedaj širi še na nebistvene. Britanski minister za telekomunikacije Oliver Dowden je dejal, da se je stališče britanske vlade spremenilo, ker so se spremenila dejstva. Huawei je izrazil obžalovanje in dejal, da so...

22 komentarjev

Preobrat: britanska 5G omrežja vendarle brez Huaweija?

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Potem, ko se je mesece dolgo uspešno upirala ameriškim pritiskom, bo vlada Borisa Johnsona vendarle prepovedala uporabo Huaweijeve omrežne opreme v svojih 5G omrežjih. Predlagani ukrep je posledica notranjega upora v konservativni stranki, ki ima v parlamentu kakih 80 glasov večine, a je v zadnjih tednih približno 50 poslancev glede vprašanja Huaweija obrnilo proti vladi. Kot razlog navajajo skrb za nacionalno varnost, torej argumente ZDA, do sedaj vgrajeno opremo pa naj bi postopoma zamenjali z drugo do leta 2023.

Še konec januarja je bila odločitev drugačna, britanski Komite za nacionalno varnost je tedaj odobril uporabo Huaweijeve opreme, a ne v kritičnih delih infrastrukture. Johnson je tedaj dejal, da Velika Britanija pri tem nima veliko opcij, saj naj bi bila odstranitev vsega z znamko Huawei iz obstoječih omrežij precej drag postopek. Odločitev je tedaj nekoliko ujezila Američane, ki so zagrozili tudi z omejevanjem sodelovanja med obveščevalnimi službami obeh držav.

ZDA so...

44 komentarjev

Huawei kljub vsemu z rekordnimi prihodki v 2019

vir: Goodfreephotos

vir: Reuters
Reuters - Kitajski tehnološki velikan bo v letošnjem letu zabeležil za 122 milijard ameriških dolarjev prihodkov, kar je 18 % več, kot so ti znašali v lanskem letu. V tem času so globalno prodali 240 milijonov kosov telefonov, lani 206 milijonov, kar predstavlja približno petinsko rast. Seveda gre v veliki večini za modele telefonov, ki so na trg prišli še pred blokado ZDA in so zato še vedno smeli uporabljati ameriško tehnologijo.

Številke so nekoliko nižje od napovedovanih, a še vedno solidne, je v pismu zaposlenim zapisal trenutni predsednik uprave Eric Xu in dodal, da bo prihajajoče leto v tem smislu precej bolj izzivalno. Po njegovih besedah se Huawei spopada z dolgoročno in strateško kampanjo ameriške vlade, s katero mu želi preprečiti normalno poslovanje. Zato bo preživetje osrednja naloga uprave v letu 2020.

Znano je, da so ZDA Huawei maja letos dodale na črno listo Ministrstva za trgovino in mu preprečile poslovanje z ameriškimi podjetji. Obenem so med državami zaveznicami začele...

1 komentar

Huawei znova išče pravico na ameriškem sodišču

Slo-Tech - Potem, ko je ameriška Komisija za telekomunikacije (US Federal Communications Commission) domačim operaterjem nedavno prepovedala nakup Huaweijeve opreme iz posebnega, 8,5 milijard ameriških dolarjev težkega razvojnega sklada za manj razvita območja, je podjetje zoper to odločitev vložilo tožbo na ameriško prizivno sodišče. Komisija je prepoved namreč utemeljila z domnevno grožnjo varnosti, ki naj bi jo oprema prestavljala. Po mnenju Huaweija za kaj takega ni nobenega dokaza.

Poteza je še en v nizu zapletov, ki zadnje leto spremljajo kitajskega giganta in washingtonsko administracijo, pa seveda mračijo odnose med državama z največjim obsegom medsebojne trgovine na planetu. Huawei se je podobno pritožil tudi na majski ukrep ZDA, s katerim so nakup njihove opreme prepovedali vladnim organom.

ZDA pa še vedno pritiskajo na svoje zaveznice, naj sledijo njihovim ukrepom. Deutsche Telekom je tako včeraj zamrznil nakupe 5G opreme, vse dokler vlada v Berlinu ne odloči o tem vprašanju....

8 komentarjev

Velika Britanija ne bo izločila Huaweija iz postavljanja omrežja 5G

Slo-Tech - Po neuradnih podatkih Sunday Timesa naj bi Huawei tudi v Veliki Britaniji dobil možnosti izgradnje vsaj dela omrežja 5G. Medtem ko mu v ZDA iz varnostnih razlogov tega ne dovolijo, je Nemčija ta mesec sporočila, da bo Huawei lahko normalno konkuriral. To je močan znak, da bo v celotni Evropski uniji najverjetneje podobno, ni pa bilo jasno, kaj se bo zgodilo na Otoku. Premier Boris Johnson naj bi se sedaj odločil, da bo Huawei imel dostop do delov omrežja, ki niso sporni (non-contentious).

Kaj bo to v praksi pomenilo, še ni jasno. Zagotovo bo to precej vznejevoljilo ZDA, ki so uspele doseči prepoved Huaweijeve gradnje omrežij 5G tudi v Kanadi in Avstraliji ter zanjo lobirale še drugod, enako pa so pričakovali še v Veliki Britaniji. Toda Britanci so ugotovili, da vseh tehnologij, ki jih omogoča Huawei, zahodna podjetja ta hip še niso zmožna ponuditi, zato bi lahko v primeru vnaprejšnje odpovedi ostali s slabšimi rešitvami. Nekaj podobnega je nakazoval že pobegli dokument aprila, ko...

19 komentarjev

Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: Reuters
Slo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v...

153 komentarjev

Po Googlu sodelovanje s Huaweijem prekinjajo še druga podjetja

Slo-Tech - Potem, ko je včeraj sodelovanje s kitajskim Huaweijem prekinil Google, so se mu po poročanju medijev danes pridružili še Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom, ki so ustavili dobave svojih čipov, dokler se ameriško-kitajski spor ne razreši. Podobno je dobave iz avojih ameriških (ne pa tudi drugih) tovarn zaustavil nemški Infineon Technologies.

Se je pa prvi javno odzval Google in sicer so uporabnike Huaweijevih naprav za silo potolažili, da bo Google Play za njih na obstoječih napravah še vedno dostopen, prav tako vse varnostne funkcije, še vedno pa ostaja vprašanje glede bodočih nadgradenj sistema. Mimogrede, govorimo o drugem svetovnem proizvajalcu pametnih...

109 komentarjev

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem

vir: Reuters
Reuters - Težave za Huawei, ki mu je ta teden Trump onemogočil dostop do ameriške tehnologije, se stopnjujejo. Po poročanju Reutersa je temu sledil tudi Alphabet (Google), ki s Huaweijem ne bo več sodeloval. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do vse strojne in programske opreme, ki ni izrecno odprtokodna. To pomeni, da bo Huawei izgubil dostop do posodobitev Androida, naslednje verzije telefonov pa ne bodo imele Googlovih aplikacij, kot sta Play Store ali Gmail.

Uradnih informacij iz Googla ali Huaweija še ni. Google še preučuje, kako naj prepoved dejansko udejanjijo, Huaweijevi odvetniki pa že študirajo pogodbe. Tudi ameriško ministrstvo za trgovino ne daje komentarjev. Za zdaj je gotovo le, da bo podjetju ostal dostop do verzije AOSP...

269 komentarjev

Huawei: Podpišemo, da ne bomo vohunili!

vir: Wikipedia
Reuters - Medtem ko ZDA ostro zavračajo kakršnokoli sodelovanje s Huaweijem pri gradnji infrastrukture in vladnim uslužbencem niti ne dovolijo uporabe Huaweijeve opreme na službenih omrežjih, ker da je Huawei izpostava kitajske obveščevalne službe, hkrati pa tudi pritiskajo na evropske zaveznice, se v Evropi Huaweiju niso dokončno odrekli. Huawei je zato pripravljen obljubiti marsikaj, da bi dobil posle v Evropi, denimo obljubiti, da ne bo vohunil.

Kot namreč piše Reuters, je Huawei pripravljen z evropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo, pripravljen podpisati dogovore, da ne bodo vohunili. Problematična je namreč izgradnja omrežja 5G, ki se v Evropi ravno začenja,...

51 komentarjev

CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Times - Po poročanju The Timesa je ameriška obveščevalna agencija CIA trdno prepričana, da kitajskega proizvajalca pametnih telefonov in opreme Huawei financirajo državne obveščevalne agencije. Američani so zaveznicam v omrežju Petero oči (Velika Britanija, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija) letos posredovali informacije, da so Huawei financirali kitajska vojska, kitajska Nacionalna komisija za varnost pri Komunistični partiji ter neimenovana tretja veja kitajskega obveščevalnega sistema. Huawei navedbe odločno zanika in pravi, da bi zavrnili kakršnekoli zahtevke kitajski oblasti po izročanju podatkov, medtem ko ostalih obtožb, ki so brez kakršnekoli osnove, sploh ne bo...

29 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica obtožena izmikanja sankcijam zoper Iran

vir: Reuters
Reuters - Znanih je več podrobnosti o aretaciji Huaweijeve finančne direktorice in hčere ustanovitelja, o kateri je bila javnost obveščena v sredo. V Kanadi je v petek potekalo zaslišanje pred sodiščem, kjer so razkrili, da je Meng Wanzhou resnično pridržana zaradi ameriške obtožnice, v kateri ji očitajo kršenje sankcij zoper Iran. Jutri bomo izvedeli, ali je sodišče odredilo varščino. Če jo bodo Kanadčani izročili ZDA in bo tam spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora.

Huaweijeva podružnica Skycom je med letoma 2009 in 2014 ignorirala ameriške sankcije zoper Iran. Skycom se je javno predstavljal kot neodvisno podjetje, čeprav je v resnici v Huaweijevi lasti. Mengova je sodelovala v prevari, s katero so ukanili finančne institucije, da so te dopustile transakcije, ki...

26 komentarjev

ZDA hkrati obtožujejo Huawei vdorov in vdirajo vanj

Slo-Tech - Pretekli mesec je Južna Koreja po pritiskih iz ZDA odločila, da za del svojih telekomunikacij, ki prenašajo občutljiva in tajna sporočila, ne bodo uporabljali Huaweijeve opreme, ker podjetju ne zaupajo. ZDA so v preteklosti že večkrat minirale vse Hauweijeve poslovne priložnosti na Zahodu, med drugim trimilijardni Sprintov posel za nakup opreme za postavitev omrežja 4G, prevzem podjetja 3com ipd. Vse to zaradi tega, ker so v Washingtonu prepričani, da je Huawei povezan s kitajsko vlado, ki jo ZDA uradno obtožujejo vohunjenja in internetnih napadov. Resnica je - obratna.

Novi dokumenti, ki sta jih pridobila The New York Times in Spiegel, kažejo, da v resnici Američani počno vse tisto, kar očitajo Huaweiju. NSA je namreč leta 2010 po treh letih prizadevanj uspela pridobiti dostop do Huaweijevih prostorov na sedežu v Šendženu. Tam so pridobili...

30 komentarjev

Južna Koreja zaradi strahu pred vohunjenjem ne bo uporabljala Huaweijeve opreme

The Wall Street Journal - Južna Koreja se je odločila, da za občutljivo telekomunikacijo z ZDA ne bodo uporabljali opreme kitajskega proizvajalca Huawei, ker se bojijo vohunjenja. Trenutno za mobilne telekomunikacije v Južni Koreji skrbijo podjetja KT, SK Telecom in LG Uplus, ki vsa uporabljajo Huaweijevo opremo. To pa moti ZDA, ki ima v Južni Koreji vojaška oporišča, zato so si od decembra prizadevali za odslovitev Huaweija.

Zato bo Južna Koreja poskrbela, da bodo promet med ZDA in Južno Korejo, ki bo vseboval občutljive informacije, na primer vojaške, diplomatske in podobne, pošiljali po kanalih, ki ne uporabljajo Huaweijeve opreme. Nezadovoljstvo s tem kitajskim podjetjem so ZDA pokazale že večkrat, opirajo pa se na trditve, da je kitajska vojska odgovorna za številne vdore v ameriške strežnike. Čeprav tako...

16 komentarjev