»

Portugalska bo Huaweiju prepovedala sodelovati pri 5G

Slo-Tech - Portugalska vlada se pripravlja na prepoved uporabe Huaweijeve opreme pri gradnji in delovanju nacionalnega omrežja 5G. Vrhovni svet za kibernetsko varnost (Conselho Superior de Segurança do Ciberespaço) je v torek sprejel resolucijo, ki formalno prepoveduje uporabo kitajske opreme v omrežjih 5G in 4G. Svet je posvetovalno telo vlade, njegove resolucije pa se običajno upoštevajo.

Resolucija se sklicuje na poročilo o varnosti opreme za uporabo v javnih telekomunikacijskih omrežjih, ki pa ni javno. Hkrati navaja tveganja, ki lahko nastanejo, ko Evropska unija ali Portugalska z državo proizvajalko opreme nima podpisanih sporazumov o varovanju osebnih podatkov, internetni varnosti ali zaščiti intelektualne lastnine, ter ko ne gre za članico EU, NATO ali OECD. Kitajska je primer takšne države.

Portugalski primer je pomemben, ker je ena izmed največjih uporabnic Huaweijeve opreme. Kitajske investicije v državo so med največjimi (per capita), premier António Costa pa je še let 2019...

17 komentarjev

Cyber Night

Slo-Tech - V petek, 4. junija 2021, bo potekal slovenski izbor ekipe za sodelovanje na evropskem izzivu kibernetske varnosti 2021 (European Cyber Security Challenge – ECSC), ki bo 28. septembra v Pragi.

European Cyber Security Challenge poteka na pobudo Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA). Gre za vsakoletni dogodek, ki združuje mlade talente iz vse Evrope, da se povežejo, zabavajo in tekmujejo na področjih kibernetske varnosti. Cilj je spodbuditi mlade k nadaljevanju kariere na področju kibernetske varnosti z razvijanjem njihovih veščin in povezovanjem z industrijo.

Ekipa, ki bo zastopala Slovenijo, bo sestavljena iz 10 članov, starih med 13 in 26 let, ki se bodo najbolje izkazali na državnih kvalifikacijah. Državne kvalifikacije bodo na CTF-dogodku Cyber Night, ki bo potekal v petek, 4. junija 2021, v Ljubljani, prav tako bo se dogodka možno udeležiti tudi virtualno.

Člani ekipe bodo nato napoteni na priprave, ki jih bodo opremile s potrebnim znanjem in veščinami. Prav...

0 komentarjev

Preobrat: britanska 5G omrežja vendarle brez Huaweija?

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Potem, ko se je mesece dolgo uspešno upirala ameriškim pritiskom, bo vlada Borisa Johnsona vendarle prepovedala uporabo Huaweijeve omrežne opreme v svojih 5G omrežjih. Predlagani ukrep je posledica notranjega upora v konservativni stranki, ki ima v parlamentu kakih 80 glasov večine, a je v zadnjih tednih približno 50 poslancev glede vprašanja Huaweija obrnilo proti vladi. Kot razlog navajajo skrb za nacionalno varnost, torej argumente ZDA, do sedaj vgrajeno opremo pa naj bi postopoma zamenjali z drugo do leta 2023.

Še konec januarja je bila odločitev drugačna, britanski Komite za nacionalno varnost je tedaj odobril uporabo Huaweijeve opreme, a ne v kritičnih delih infrastrukture. Johnson je tedaj dejal, da Velika Britanija pri tem nima veliko opcij, saj naj bi bila odstranitev vsega z znamko Huawei iz obstoječih omrežij precej drag postopek. Odločitev je tedaj nekoliko ujezila Američane, ki so zagrozili tudi z omejevanjem sodelovanja med obveščevalnimi službami obeh držav.

ZDA so...

44 komentarjev

EU podpira 5G

Slo-Tech - Evropska komisija je ta teden objavila uradno izjavo glede elektromagnetnih polj in prihajajoče tehnologije 5G. Ob tem so spomnili na direktivo o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki v državah članicah terja konsistentnost in predvidljivost pri izrabi radijskega spektra, varovanje javnega zdravja in usklajene pogoje za postavitev 5G v državah. Komisija je izrecno poudarila, da obstoječi znanstveni izsledki kažejo, da omrežja 5G kot viri elektromagnetnih valovanj ne bodo prekoračila dovoljenih vrednosti. To zagotavlja, da 5G ne bo imel negativnih vplivov na zdravje, so še dodali, s čimer se strinjajo tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ameriška FDA in drugi.

Komisija je ob tem izpostavila tudi problematiko dezinformacij, ki se širijo, denimo teorije o povezavi med pandemijo covida-19 in omrežji 5G. Leta 1999 sprejeta priporočila o omejevanju izpostavljenosti splošne javnosti elektromagnetnim poljem sledijo priporočilom ICNIRP, ki so bila nazadnje posodobljena letos, a se bistveno ne razlikujejo od verzije iz leta 1998. Priporočila Sveta določajo 50-kratni varnostni faktor v primerjavi z vrednostmi, kjer se lahko pojavijo vplivi na zdravje (mimogrede, v Sloveniji za neindustrijska območja veljajo še 10-krat...

109 komentarjev

EU za omejitve, ne za popolno prepoved Huaweija

Reuters - Evropska komisija (EK) je objavila smernice za uvajanje tehnologije 5G, v katerih se je dotaknila tudi vloge podjetij, ki veljajo za potencialno tvegana. Čeprav ga ne poimenujejo neposredno, gre seveda za Huawei, zaradi katerega je EU pod pritiskom ZDA, ki od svojh partneric pričakujejo popolno blokado tega kitajskega podjetja pri gradnji 5G infrastrukture. Kljub temu bo na koncu vsaka država članica sama odločala o tem, čigavo opremo bo dovolila na svojem ozemlju, smernice EK pa naj bi zagotavljale, da bodo države svoje varnostne pristope med sabo do neke mere uskladile.

Pred dnevi je svojo strategijo razkrila Velika Britanija, ki je sicer na izhodnih vratih unije, smernice EK pa v določeni meri posnemajo pristop otočanov. Torej, sodelovati smejo vsi ponudniki, vendar bodo za nekatere veljale določene omejitve, denimo pri gradnji kritičnih delov infrastrukture, kot so jedrna omrežja. Komisija članice še poziva, naj okrepijo varnostne elemente, ocenijo tveganja pri posameznih...

2 komentarja

ZDA prepovedale izvoz nekaterega AI programja

Slo-Tech - Prepoved je v veljavo stopila danes, temelji pa na zakonu Export Control Reform Act (ECRA), sprejetem že leta 2018. ECRA vladnim organom nalaga, da preučijo ali izvoz določene tehnologije škoduje interesom ZDA in ga po potrebi prepovedo. To se je zdaj, po pričakovanjih, zgodilo programski opremi, ki za analizo satelitskih posnetkov uporablja nevronske mreže. Gre torej za opremo, ki na fotografijah samodejno prepoznava posamezne elemente, ne nujno samo tiste z vojaškim pomenom, pač pa tudi take, ki jih pri svojem delu potrebujejo, denimo ekologi. Podjetja, ki kaj takega prodajajo v tujino - razen Kanade - bodo poslej morala zaprositi za izvozne licence.

Ukrep je seveda najverjetneje uperjen proti Kitajski, ki je zadnja leta na področju umetne inteligence tesno za petami ZDA, še huje, po mnenju številnih strokovnjakov se ta njihov razvojni zaostanek zmanjšuje. Prav zato je ukrep tudi nekoliko neresen, saj je pristojni Urad za industrijo in varnost prepovedal samo programsko opremo,...

6 komentarjev

Kitajska bo prepovedala tujo računalniško opremo v vladnih uradih

vir: Pxhere

vir: Financial Times
Financial Times - Kot poroča Financial Times (Članek je plačljiv, alternativni vir) naj bi prepoved že pred časom zaukazali iz centrale tamkajšnje komunistične partije, izpeljali pa bi jo v naslednjih treh letih, velja pa tako za strojno kot za programsko opremo, ki ni kitajskega izvora. Ukrep je zato najverjetneje odgovor na podobne ameriške prepovedi; spomnimo, ZDA so svojim vladnim ustanovam prav tako prepovedale poslovanje z nekaterimi kitajskimi, prav tako so gigantu Huaweiju prepovedali dostop do ameriških tehnologij.

Prepoved je tako prvi neposreden protiudarec, ki je prišel s Kitajske in bo verjetno precej prizadela tuje multinacionalke, denimo HP, Dell, Microsoft, ARM, Intel, pa tudi Google, ki je že občutil posledice prepovedi prodaje licenc drugemu največjemu ponudniku pametnih telefonov.

Po drugi strani pa bo zmanjšanje tehnološke odvisnosti od tujine precejšen zalogaj tudi za Kitajce, ki bodo morali po nekaterih ocenah nadomestiti med 20 in 30 milijonov kosov strojne opreme, med...

41 komentarjev

Huawei znova išče pravico na ameriškem sodišču

Slo-Tech - Potem, ko je ameriška Komisija za telekomunikacije (US Federal Communications Commission) domačim operaterjem nedavno prepovedala nakup Huaweijeve opreme iz posebnega, 8,5 milijard ameriških dolarjev težkega razvojnega sklada za manj razvita območja, je podjetje zoper to odločitev vložilo tožbo na ameriško prizivno sodišče. Komisija je prepoved namreč utemeljila z domnevno grožnjo varnosti, ki naj bi jo oprema prestavljala. Po mnenju Huaweija za kaj takega ni nobenega dokaza.

Poteza je še en v nizu zapletov, ki zadnje leto spremljajo kitajskega giganta in washingtonsko administracijo, pa seveda mračijo odnose med državama z največjim obsegom medsebojne trgovine na planetu. Huawei se je podobno pritožil tudi na majski ukrep ZDA, s katerim so nakup njihove opreme prepovedali vladnim organom.

ZDA pa še vedno pritiskajo na svoje zaveznice, naj sledijo njihovim ukrepom. Deutsche Telekom je tako včeraj zamrznil nakupe 5G opreme, vse dokler vlada v Berlinu ne odloči o tem vprašanju....

8 komentarjev

Evropska komisija preiskuje Valve in še pet založnikov

vir: Pixabay

vir: The Verge
The Verge - Evropska komisija (EK) je sprožila postopke zoper Valve, lastnika platforme Steam in še zoper pet založnikov: Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media in ZeniMax. Na podjetja je namreč padel sum, da s pomočjo geoblokad preprečujejo kupcem v EU, da bi izdelek kupili v katerikoli državi članici. S tem pa izkrivljajo konkurenco in pravila enotnega digitalnega trga, ki je eden od ključnih dejavnikov ekonomskega razvoja unije.

Omenjena podjetja so se namreč med sabo dogovorila za uporabo aktivacijskih ključev, ki so preprečevali zagon iger na ozemlju drugih držav članic, razen tiste, v kateri je bil izdelek kupljen. S takim ukrepom želijo podjetja preprečiti državljanom premožnejših držav, da bi izdelek poiskali v kaki...

37 komentarjev

EU še ni odpisala Huaweija za gradnjo omrežij 5G

Slo-Tech - Medtem ko je ZDA prepovedala, da bi Huawei gradil omrežja 5G, češ da je podjetje pretesno povezano s kitajsko vlado in kot tako predstavlja nevarnost za ameriško nacionalno varnost in strateške interese, v Evropi prepovedi za zdaj ne bo. Kljub pritiskom iz ZDA se Evropska komisija ni odločila za prepoved Huaweijeve opreme, je pa izrazila zaskrbljenost. Priporočila je skupen pristop k varnostnim tveganjem, v dokumenti pa ni izrecno omenila Huaweija. Nemčija je v preteklosti že dejala, da Huaweiju ne bo branila dostopa do trga, kar je močno razhudilo ZDA.

Podpredsednik Komisije Andrus Ansip je dejal, da bo tehnologija 5G gotovo preoblikovala gospodarstvo in družbo ter prinesla priložnosti za podjetja in ljudi, a se to ne...

20 komentarjev

Saga o Huaweiju in 5G omrežjih se utegne v EU zaplesti

Mariya Gabriel, evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo

vir: Wikipedia
TechCrunch - Na letošnjem MWC v Barceloni je z uvodnim nagovorom nastopila tudi evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo, Mariya Gabriel, ki je predstavnike mobilne industrije starega kontinenta posvarila, da pričakuje njihov odziv na varnostne pomisleke glede omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei....

30 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

Avstralija Huaweiju in ZTE zaradi varnostnih pomislekov prepovedala sodelovanje pri postavljanju 5G

Slo-Tech - Avstralska vlada se je odločila, da Huawei in ZTE ne bosta smela dobavljati strojne opreme, ki jo bodo v državi uporabljali za postavitev mobilnega omrežja nove generacije 5G. Tako odločitev je vlada sprejela na podlagi določb novega zakona TSSR (Telecommunications Sector Security Reforms), ki vladi daje pristojnosti, da na trgu posreduje v primerih, ko gre za nacionalno varnost ali z njo povezane pomisleke. Zaradi tega je vlada mobilnim operaterjem prepovedala nakup Huaweijeve in ZTE-jeve opreme.

V uradnem sporočilu za javnost avstralska ministra za telekomunikacije in za notranje zadeve...

31 komentarjev

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Europa.eu - Evropa je uspešno izvedla prvo vajo pripravljenosti na napade na internetno infrastrukturo, ki so jo naslovili Cyber Europe 2010. Vaja, v kateri so sodelovale vse države iz EU ter Islandija, Norveška in Švica, se je zaključila v četrtek.

Simulirali so napad na evropski del interneta. Scenarij je bil takle: sčasoma je postala povezava med državami nezanesljiva in celo nemogoča zaradi napadov hekerjev na kritične storitve, zaradi česar je bil moten dostop do spletnih storitev. Napad se je stopnjeval, tako da so države ena za drugo imele otežen dostop do interneta. Med vajo so merili, kako...

4 komentarji