»

Microsoft bo uporabniške podatke Evropejcev hranil v EU

Slo-Tech - V skladu s Splošno uredbo (GDPR) je Microsoft sporočil, da bo podatke evropskih strank hranil znotraj meja Evropske unije. Že od lani so v EU podatki, ki jih imajo shranjeni uporabniki storitev v oblaku, kot so Microsoft 365, Azure, Power Platform in Dynamics 365. Odslej pa bodo znotraj EU hranili tudi osebne podatke vseh evropskih uporabnikov.

Microsoft ureditev imenuje EU Data Boundary. S tem ko so v EU shranjeni vsi podatki, kar vključuje tudi avtomatične dnevniške datoteke (automated system logs) in druge psevdoanonimne podatke, je Microsoft prvi veliki ponudnik storitev v oblaku, ki hrani vse v EU. Da podatki ne bodo zapuščali EU, so vzpostavili infrastrukturo navideznih namizij, ki omogoča nadzor sistemov. V naslednjih mesecih bodo v EU shranjevali tudi podporne podatke (support data), dostop do podatkov izven EU pa bo omejen in zaščiten z VDI (Virtual Desktop Infrastructure).

Ostali tehnološki giganti poizkušajo podatke večinoma iznašati v ZDA, za kar pa je treba dokazati...

8 komentarjev

Microsoft predstavil OS v oblaku Windows 365

Microsoft - Pri Microsoftu bodo v začetku avgusta virtualizacijsko storitev Azure Virtual Desktop nadgradili v elegantnejšo Cloud PC, z operacijskim sistemom Windows 365.

Storitve, kjer lahko v oblaku poganjamo ne samo posamezno programje, kot so igre, temveč celotna namizja, niso nekaj novega; tudi Microsoft tu ponuja Azure Virtual Desktop. Rešitve te sorte so primerne predvsem za tiste, ki morajo imeti svoje delovno okolje na več napravah, po možnosti na različnih fizičnih delovnih mestih. Pandemija covida-19 in posledičen razmah hibridnega dela iz pisarne ter doma sta očitno velikana iz Redmonda spodbudila, da svojo ponudbo okrepi. 2. avgusta prispe servis Cloud PC, ki bo ponujal virtualna namizja, gnana z operacijskim sistemom Windows 365.

Okna 365 bodo imela konkretno obliko desetke ali (ko ta prispe) enajstke, uporabnik pa bo lahko do njih dostopal skozi brskalnik ali namensko aplikacijo Remote Desktop, ki bo omogočala dostop tudi iz macov, Linuxa, iPadov in Androidnih naprav. O ceni...

68 komentarjev

Disney+ tudi v Evropi s kolcajočim začetkom

vir: Flickr

Slo-Tech - Danes je začela Disneyjeva pretočna video storitev resnejši pohod po stari celini. Že od samega začetka je bila na voljo na Nizozemskem, zdaj so se pridružile še Velika Britanija, Irska, Nemčija, Italija, Španija in Švica, v Franciji pa so začetek oddajanja preložili za dva tedna, na željo tamkajšnjih oblasti. Mesečna naročnina stane 6,99, letna pa 69,99 evra.

O težavah novih naročnikov poročajo zlasti iz velike Britanije, kjer so se številni uporabniki, kljub temu da so že poravnali letno naročnino, brez uspeha poskušali vpisati v storitev. Podobno je bilo, če se spomnimo, tudi lansko jesen ob začetku oddajanja. Ali gre za težave s preobremenjenimi omrežji, o čemer poročajo iz številnih evropskih držav ali pa je problem stvar Disneyjevih strežnikov, ni znano, saj so se v podjetju kot smo zdaj že vajeni v kriznih situacijah, zavili v molk.

Drugo razočaranje predstavlja serija Mandalorian, ki bo, tako kot v ZDA, na spored prihajala postopoma, za zdaj sta evropskim uporabnikom na...

12 komentarjev

LG seli proizvodnjo mobilnih telefonov iz Južne Koreje

Slo-Tech - Korejska multinacionalka LG ugotavlja, da je celo za proizvodnjo njihovih najdražjih modelov Južna Koreja predraga. LG ima večino proizvodnje pametnih telefonov sicer na Kitajskem, v Indiji in Braziliji, a na primer LG G8 ThinQ in prihajajoči V50 ThinQ sta se proizvajala v Južni Koreji. Trg pametnih telefonov je v zadnjih letih v krizi, kar je pripomoglo k LG-jevi 172-milijonski izgubi v tem segmentu samo v enem četrtletju (celotni koncern sicer posluje z dobičkom). Tudi zaradi tega so se odločili proizvodnjo preseliti iz lastne države.

Namesto v Južni Koreji, kjer so proizvedli 10-20 odstotkov vseh svojih pametnih telefonov, jih bodo odslej proizvajali v Vietnamu. V Vietnamu že imajo tovarno, kjer bodo kapaciteto...

23 komentarjev

Afrika dobiva prve velike podatkovne centre za oblačne storitve

Slo-Tech - Afrika se bo z zaostankom vendarle vpisala na seznam kontinentov, kjer so svetovni ponudniki storitev v oblakih postavili podatkovne centre oziroma svojo infrastrukturo. Led je prebil Microsoft, ki je odprl centra v Cape Townu in Johannesburgu. Z njima bo lahko v Afriki ponujal Azure, Office 365 in Dynamics 365. Predlani najavljena centra bi po prvotnih načrtih bili morali odpreti že lani, a se je gradnja zavlekla. Vseeno je Microsoft s tem prehitel konkurenta Amazona, ki bo svoj center v Cape Townu odprl šele prihodnje leto.

V Afriki se je, podobno kot v ostalih delih sveta, uporaba storitev v oblaku v zadnjih letih precej razmahnila. Od leta 2013 do 2018 se je število uporabnikov med srednje velikimi in velikimi podjetji več kot podvojilo. Trend se bo nadaljeval, saj v največjih...

1 komentar

V oblačne storitve udarila strela iz oblaka in onesposobila Azure AD

Slo-Tech - Microsoftovi inženirji so imeli zadnje dni precej dela, saj je imel večji del sveta težave z dostopom do storitev Azure in Office 365. Razlog je bil precej nenavaden, in sicer je šlo za udar strele. Ta je v torek dopoldne udarila v bližini Microsoftovega podatkovnega centra blizu San Antonia, kar je povzročilo nihanja v električnem omrežju. Zaradi motene dobave električne energije je prenehal delovati hladilni sistem, zaradi česar se je podatkovni center ustavil. Težave niso bile omejene le na ZDA, temveč so jih čutili tudi v Evropi, zavlekle pa so se še v sredo.

Glavni problem je predstavljala preobremenitev ostalih strežnikov. Alex Simons iz Microsofta je pojasnil, da je nekaj večjih...

19 komentarjev

Microsoftov prevzem LinkedIna uradno zaključen

Microsoft - Kot smo predvidevali, je tudi Evropska komisija Microsotu prižgala zeleno luč za prevzem LinkedIna, za katerega bo odštel 26,2 milijarde dolarjev. S tem je po ZDA, Kanadi, Braziliji in Južni Afriki še EU kot zadnja dala privoljenje za prevzem. LinkedIn ni izgubljal časa in je hitro sporočil, da je prevzem zaključen.

A Evropa je od Microsofta zahtevala največ zavez v zameno za zeleno luč. Tako se je moral Microsoft zavezati, da bo vsaj še pet let Office Add-in na voljo zunanjim partnerjem (ostalim družabnim omrežjem). Administratorji v podjetjih bodo imeli možnosti izbrati, ali naj v okolju Office v uporabniškem vmesniku prikazujejo profila z LinkedIna ali ne. Na območju evropskega gospodarskega prostora (razširjena EU)...

3 komentarji

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

The Wall Street Journal - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi...

25 komentarjev

V Južni Afriki obsežen napad na elektronske blagajne

vir: BBC
BBC - Po Južni Afriki se je množično razširil zlonamerni program Dexter, ki okuži elektronske blagajne s programsko opremo za procesiranje plačil s karticami (torej s funkcijo POS-terminalov), na katerih se opravljajo plačila z debetnimi in kreditnimi karticami, so sporočili iz procesnega centra Payments Association of South Africa (PASA). Dexter se je začel širiti v začetku leta, prizadel pa je vse banke, ki poslujejo v Južni Afriki, medtem ko povzročena škoda znaša več milijonov randov.

Seculert je prvo verzijo Dexterja odkril že lani decembra, medtem ko naj bi bil začel krožiti po svetu že lanskega septembra ali najpozneje oktobra. Medtem ko večina kraj številk kreditnih kartic temelji na odtujeni številki kartice v domačem računalniku s trojanskim konjem ali kopiranju magnetnega zapisa s fizično napravo na bankomatu...

18 komentarjev

Izpad storitev BlackBerry se nadaljuje in širi

Tovrstni štosi so bili še malo nazaj precej pogosti. App World, BB-jeva različica App Stora, ponuja razmeroma malo izbire, vse najbolj popularne aplikacije, od twitterja do foursquare-a, pa razvija BB sam, ne neodvisni razvijalci.

vir: Daily Mail
Reuters - Ponedeljkove težave z delovanjem storitve BlackBerry, o katerih smo poročali tudi na naših straneh in so prizadele tudi slovenske uporabnike, še niso končane. Dogaja se prav nasprotno, saj se seznam prizadetih držav širi, RIM pa se že tri dni obupano trudi odpraviti težave in storitve vnovič zagnati.

Težave so se začele okrog poldneva v ponedeljek, ko so zaradi napake v podatkovnem centru Slough blizu Londona prenehale delovati storitve v Evropi, Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA). Odpovedali so...

14 komentarjev