»

Twitter odstopil od evropskega kodeksa za boj proti dezinformacijam

Slo-Tech - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v petek sporočil (ironično, prek Twitterja), da je Twitter odstopil od Kodeksa ravnanja na področju dezinformacij. Gre za prostovoljni sporazum v Evropski uniji, ki povezuje vse večje digitalne platforme za deljenje vsebin. Ob tem je dodal, da bo moral Twitter v prihodnosti vseeno spoštovati evropska pravila na tem področju, ker bodo prostovoljni akt nadgradili v pravno obvezujoč dokument. Digital Services Act že določa, da morajo platforme storiti več in se aktivno boriti proti širjenju dezinformacij. Uporabljati se bo začel 25. avgusta.

Kodeks ravnanja je bil sprejet leta 2018, veljati pa je začel lanskega junija. Ima tri ducate podpisnikov, med katerimi so tudi Google, Facebook (Meta), Twitter, Microsoft in celo TikTok. Drugi partnerji v kodeksu so organizacije, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev, oglaševalci in civilnodružbene organizacije. Kodeks želi povečati transparentnost, omejiti uporabo botov in lažnih računov za...

52 komentarjev

Avstralija dobiva kodeks za boj proti spletnim dezinformacijam

vir: Pixabay

Slo-Tech - Peščica velikih spletnih podjetij, Twitter, Google, Facebook, Microsoft, TikTok in Redbubble (spletna tržnica za prodajo umetniških del) je v Avstraliji dokončala delo na kodeksu, ki naj bi zajezil širjenje dezinformacij na spletnih platformah. Kodeks so predstavili le nekaj dni zatem, ko je Facebook postavil Avstralijo na hladno glede deljenja in objavljanja novičarskih vsebin, komentatorji domnevajo, da tudi zato, ker se lažne novice v takem informacijskem vakuumu kot je nastal, širijo še hitreje.

Kodeks so na poziv tamkajšnje vlade v dobrem letu dni spisala spletna podjetja sama, združena pod stanovskim združenjem DIGI in pod nadzorom avstralskega medijskega regulatorja, Australian Communications and Media Authority (ACMA). Slednji ima tudi pooblastilo, da oceni ali je končni rezultat takega samoupravljanja digitalnih velikanov ustrezen, v nasprotnem primeru lahko vladi predlaga, da namesto tega sprejme ustrezno prisilno zakonodajo.

Poleg samoregulacije je druga pomembna...

10 komentarjev

Facebook bo pred ameriškimi volitvami okrepil boj proti neresnicam

Slo-Tech - Letošnje predsedniške volitve v ZDA bodo prelomne, ker še nikoli ni tako velik del prebivalstva in volilnih upravičencev tako velikega dela informacij dobilo z družbenih omrežij. Ta se svojega vpliva zavedajo in čeprav se že dlje časa vsaj na deklarativni ravni borijo proti lažnim novicam, ki dokazano vplivajo tudi na rezultate volitev, so letos šele letos okrepili svoja prizadevanja in začeli javno žigosati lažne objave politikov ali jih celo odstranjevati. V mesecu dni pred novembrskimi volitvami bodo svoje dejavnosti še okrepili, je Mark Zuckerberg zapisal v dolgem sporočilu za javnost.

Pojasnil je, da bo Facebook vzpodbujal odhod na volitve (v ZDA se je marsikod treba aktivno registrirati za volitve), dostop do resničnih informacij in boj proti dezinformacijam. V zadnjem tednu pred volitvami ne bodo več dovolili objavljanja novih političnih oglasov, ker ne bo dovolj časa za njihovo preverjanje. Še vedno pa bo možna objava starejših oglasov, ki so preverjanje pred tem. Vsi...

30 komentarjev

Facebook odstranil omrežje s strojno generiranimi profilnimi slikami

Slo-Tech - Iz Facebooka so sporočili, da so odstranili razvejano omrežje še ene propagandne skupine, ki je širila politične dezinformacije. Kar ta primer loči od prejšnjih, pa je dejstvo, da so bile lažne profilne podobe njenih uporabniških računov očitno množično napravljene s pomočjo strojnega učenja.

Upravljalci socialnih omrežij so do vratu potopljeni v spopad z raznoraznimi interesnimi skupinami, ki po spletu širijo dezinformacije in skušajo s tovrstno propagando ojačati vpliv te ali one politične struje. Objava, da je Facebook pred dnevi odstranil še dve takšni grupi - eno iz Gruzije in drugo iz ZDA ter Vietnama - tako ne bi bila nič posebnega, če ne bi poleg druge stal poudarek, da je imel velik delež od njenih 610 odstranjenih uporabniških računov lažne profilne slike, napravljene z umetno inteligenco. Ti avtomatizirani accounti so samodejno všečkali, delili in komentirali objave medijske firme The BL, ki so na ta način dosegle kar okoli 55 milijonov ljudi.

Skupini strokovnjakov za...

2 komentarja

Evropska komisija: spletne platforme se trudijo, a še vedno premalo v boju zoper lažne novice

Slo-Tech - Teden dni pred evropskimi volitvami Evropska komisija opozarja, da se digitalne platforme sicer trudijo v boju zoper lažne novice, a so pri tem še vedno premalo uspešne. Komisija pozdravlja prizadevanja Googla, Facebook in Twitterja, da bi zajezili širjenje neresnične propagande in lažnih novic, ter ustrezne ukrepe za povečanje transparentnosti.

Facebook, Google, Mozilla in Twitter so septembra lani podpisali kodeks, s katerim se zavezujejo boriti se proti širjenju neresničnih informacij. Del kodeksa je tudi zaveza, da bodo Evropski komisiji mesečno poročali o ukrepih, ki so jih sprejeli. Prav tako so obljubili, da bodo hitro odstranjevali lažne račune in bote, ki smetijo po omrežjih. Stranem, kjer gostujejo dezinformacijo, so se zavezali odtegniti...

25 komentarjev

Facebook pred EU volitvami zaostril pogoje političnega oglaševanja

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - Nekaj naslednjih tednov bodo vsi politični oglasi na Facebooku v državah članicah EU opremljeni s podatki o tem kaj oglašujejo, kdo je plačnik oglasa in koliko je zanj plačal, ter na kateri del populacije oglas cilja. Ukrep je namenjen v vzpostavitvi transparentnosti in preprečevanju zlorab v času do volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale v mesecu maju.

Poleg tega bodo morali biti vsi oglaševalci, da bi smeli objavljati oglase povezane z evropskimi volitvami, registrirani pri volilnem organu v svoji državi. V ta namen bodo morali pred objavo predložiti potrebne dokumente in pristati na preverjanje njihove lokacije. Facebook pa bo s...

15 komentarjev

EU odkrito zagrozila Googlu, Twitterju in Facebooku

vir: Wikipedia
Evropska komisija - EU je izdala prvo poročilo v zvezi z lani oktobra podpisanim Kodeksom za boj proti dezinformacijam. V njem so konkretno navedeni Facebook, Twitter in Google, ki po mnenju bruseljskih uradnikov na svojih platformah še vedno ne napravijo dovolj odločnih korakov v tej smeri. Podpisniki kodeksa so se namreč zavezali, da bodo poskušali zmanjšati število lažnih uporabniških računov, predvsem pa svoja prizadevanja napravili transparentna.

Poročilo tako ugotavlja, da trojica platform ni posredovala dovolj dokazov o kakih novih orodjih oz. politikah za preganjanje dezinformacij, niti, da so v to vložili zadostno količino virov in s prizadevanji pokrili vse države članice EU. Poročilo še izraža zaskrbljenost zaradi take neodzivnosti, zlasti, ker so pred vrati majske...

56 komentarjev

Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Komisija spodnjega doma britanskega parlamenta je s 108 strani dolgim poročilom končala 18 mesečno delo, v katerem je preiskovala dezinformacije in lažne novice. V središču preiskave sta bila seveda Facebook in njegovo vodstvo, ki ju poročilo gladko poimenuje digitalni gangsterji, saj naj bi načrtno kršili zakonodajo glede konkurence in zasebnosti, poslanci pa urgentno zahtevajo zakonsko ureditev področja.

Poročilo obtožuje Marka Zuckerberga, soustanovitelja in izvršnega direktorja, nespoštovanja parlamenta, potem ko je ta trikrat zavrnil povabilo na pričanje, namesto tega pa poslal uslužbence nižjega ranga, ki na nekatera vprašanja poslancev niso mogli odgovoriti. Dalje ugotavljajo, da je britanska volilna zakonodaja...

36 komentarjev

Senat ZDA: Rusija je za vmešavanje v volitve uporabila vsa večja družabna omrežja

vir: Wikipedia
Washington Post - Senatno poročilo tako med sredstvi za širjenje ruskih dezinformacij omenja YouTube, Tumblr, Instagram, Facebook in Twitter, zaradi pomoči pri zbiranju sredstev pa tudi PayPal. Gre sicer za analizo nekaj milijonov objav, ki so jih senatu priskrbeli Twitter, Google in Facebook, poročilo pa so izdelali v okviru projekta Computational Propaganda na Univerzi v Oxfordu, s pomočjo podjetja za analizo družabnih omrežij Graphika.

V poročilu je nadrobno opisana kampanja pod vodstvom zdaj že razvpite troll farme oz. Agencije za raziskave interneta, ki naj bi bila povezana z oblastmi v Kremlju. Med drugim, da so bili njihov osrednji cilj konservativci, s temami o orožju, imigracijah in rasah, na drugi strani pa so ciljali tudi na temnopolte...

169 komentarjev

Facebook priznal, da je najel podjetje za očrnitev nasprotnikov

Sheryl Sandberg in Elliot Schrage

Slo-Tech - Minuli teden je The New York Times objavil daljši članek svojih preiskovalnih novinarjev, kako je Facebook najel PR-agencijo Definers Public Affairs (DPA), da bi očrnil svoje nasprotnike in minimiziral problematiko svojega početja. Ker se je Facebook znašel v neugodnem položaju, ko se je moral hkrati soočati z naraščajočo količino sovražnega govora na strani in z glasnimi očitki, da so njegovo platformo izkoristili za manipulacije javnega mnenja na ameriških volitvah, se je odločil za protinapad. Facebook je sprva zanikal navedbe in jih označil kot veliko pretiravanja in polno nedoslednosti, na praznični večer pa je vendarle priznal, da večina obtožb drži.

Facebook je že v začetku leta 2017 vedel, da na njegovem omrežju...

20 komentarjev

Cambridge Analytica prinesla Facebooku prvo denarno kazen

vir: Wikipedia
Bloomberg - Facebooku v Veliki Britaniji grozi denarna kazen, povezana z afero Cambridge Analytica. Pol milijona funtov sicer za informacijskega giganta predstavlja pljunek v ocean, a je to najvišja kazen, ki jo lahko izreče britanski Information Commissioner’s Office (ICO). Ta je danes izdal začetno poročilo o preiskavi, v kateri že od lanskega leta preiskuje odmevno posojanje podatkov o 87 milijonih podatkov uporabnikov tega družabnega omrežja, s pomočjo katerih so si pozneje pomagali pri profiliranju volivcev v kampanji ameriškega predsednika Trumpa, pa tudi pri britanskem referendumu o Brexitu.

Poročilo, ki še ni dokončno, v njem pa ob Facebooku preučujejo...

10 komentarjev

Evropa izvedla prvo vajo pripravljenosti na internetne napade

Europa.eu - Evropa je uspešno izvedla prvo vajo pripravljenosti na napade na internetno infrastrukturo, ki so jo naslovili Cyber Europe 2010. Vaja, v kateri so sodelovale vse države iz EU ter Islandija, Norveška in Švica, se je zaključila v četrtek.

Simulirali so napad na evropski del interneta. Scenarij je bil takle: sčasoma je postala povezava med državami nezanesljiva in celo nemogoča zaradi napadov hekerjev na kritične storitve, zaradi česar je bil moten dostop do spletnih storitev. Napad se je stopnjeval, tako da so države ena za drugo imele otežen dostop do interneta. Med vajo so merili, kako...

4 komentarji