»

Amazon je več kot leto dni sistematično podplačeval zaposlene

Slo-Tech - Amazon zaposluje več kot 1,3 milijona ljudi po celem svetu. Za upravljanje tako veliko zaposlenih uporabljajo tudi algoritme, avtomatizirane sisteme in druga orodja brez človeške interakcije, kar lahko ima škodljive posledice za zaposlene. The New York Times razkriva zgodbo zaposlene, ki ji je Amazon več mesecev izplačeval 90 dolarjev prenizko plačo. Podatek postane povednejši z dejstvom, da bi morala njena plačati znašati 540 dolarjev in da je zaposlenih z isto težavo več tisoč v 179 Amazonovih skladiščih.

Ko se je naposled pritožila kar izvršnemu direktorju Jeffu Bezosu, je Amazon začel interno preiskavo in ugotovil, da gre za sistemsko težavo. Do današnjega dne identificirajo zaposlene, ki so prejeli prenizko plačilo, in jim izplačujejo razliko, je povedala tiskovna predstavnica Kelly Nantel. Težava je doletela mlade starše, ki so izostajali z dela zaradi nege, kar je Amazon sistematično napako obračunaval. Toda to ni edina težava, ki jo je imel Amazon z odnosom do zaposlenih.

...

16 komentarjev

Amazon bo namenil dve milijardi dolarjev za dostopnejša stanovanja

Slo-Tech - Ko je Amazon napovedal, da bo svoj drugi sedež, ki je seveda bistveno manjši od primarnega v Seattlu, so v tamkajšnjem okrožju Arlington cene nepremičnin zrasle za 18 odstotkov. Sprva so jih napihnili špekulantje, še preden je Amazon tja zasadil prvo lopato, kmalu so sledili tudi ljudje z nadpovprečnimi dohodki, ki tam dejansko živijo.

Povprečna cena samostojne enodružinske hiše znaša skoraj milijon dolarjev, povprečna najemnina za dvosobno stanovanje pa dva tisočaka mesečno. Dvig cen nepremičnin, ki ga povzroči prihod izvrstno plačanih zaposlenih v tehnoloških velikanih, ni nov pojav in je še posebej razširjen na ameriški zahodni obali, zlasti v Seattlu in Silicijevi dolini. Zaradi dviga cen nepremičnin in najemnin mesto postane nedosegljivo za prebivalce, ki delajo v drugih dejavnosti, denimo prodajalce, učitelje, policiste, uradnike. Tega problema se zavedajo tudi tehnološki velikani, oziroma jim ga predočijo drugi; Google bo na primer v dostopna stanovanja investiral milijardo...

18 komentarjev

Amazonu epidemija pomagala do velikega skoka prodaje, a padca dobička

Slo-Tech - Ena izmed skupin podjetij, ki so jim med epidemijo koronavirusa prihodki močno zrasli, čeprav se ne ukvarjajo z opremo za boj proti virusu, so gotovo spletni trgovci. Največji med njimi, Amazon, je v prvem kvartalu beležil kar 26-odstotno rast prihodkov, ki so dosegli 75,5 milijard dolarjev in močno presegli pričakovanja analitikov. To je tudi relativno najvišja rast v zadnjih šestih četrtletjih.

Toda ob tem je dobiček upadel. Kot je pojasnil izvršni direktor Jeff Bezos, je za zmanjšanje s 3,6 milijarde dolarjev lani na letošnjih 2,5 milijarde dolarjev kriv boj proti koronavirusu. Večino dodatnega dobička, ki bi ga prinesla večja prodaja, je namreč pojedla nabava zaščitne opreme za delavce (800 milijonov dolarjev) in izplačilo višjih dodatkov (700 milijonov dolarjev). Amazon je prav tako moral najeti 175.000 dodatnih zaposlenih, da je lahko obdelal povečano število naročil. Bezos je dejal, da bo podjetje za ukrepe v povezavi z virusom zapravilo več ko štiri milijarde dolarjev...

13 komentarjev

Amazonovi zaposleni spet na nogah. Tokrat zaradi koronavirusa.

vir: Flickr

Slo-Tech - V začetku tedna so tako protestno prekinili delo delavci v Chicagu in New Yorku, in sicer zaradi domnevno nezadostnih ukrepov proti širjenju virusa COVID-19. Od vodstva so zahtevali, da po odkritju okuženih sodelavcev poslovne prostore začasno zaprejo in razkužijo, kar se ni zgodilo. Da bi bila PR zagata še večja, je vodstvo Amazona odpustilo vodjo njujorškega upora Chrisa Smallsa, domnevno zaradi kršenja pravil o karanteni, sam pa trdi, da ga želijo preprosto utišati.

Če sta oba omenjena Amazonova centra v preteklosti že pogosto protestirala za boljše delovne razmere, se jim bodo danes kot kaže pridružili še kolegi v Detroitu. Ti trdijo, da jim vodstvo prikriva odkrite primere okuženih zaposlenih, ob tem pa jim na prenatrpanih delovnih mestih primanjkuje zaščitnih in razkužilnih sredstev. Minuli torek so štrajkali tudi zaposleni v Amazonovem italijanskem distribucijskem centru pri Firencah, tudi tam so bili razlog po mnenju zaposlenih premedli ukrepi proti širjenju okužbe.

...

14 komentarjev

Kdo je vdrl v Bezosov pametni telefon?

Jeff Bezos in Hašokdžijeva zaročenka

Slo-Tech - Forenziki, ki jih je najel Amazonov direktor Jeff Bezos, so dognali, da je v njegov mobilni telefon leta 2018 nekdo najverjetneje vdrl prek WhatsAppa. To s srednje do visoko verjetnostjo pripisujejo kar saudskemu princu Mohamedu bin Salmanu. Bezos naj bi prejel sporočilo s šifriranim videoposnetkom, po ogledu katerega je telefon začel s svetom deliti neobičajno velike količine podatkov. To se je zgodilo maja 2018, nekaj tednov za tem, ko sta bin Salman in Bezos po neki večerji v Los Angelesu izmenjala številki. Tedaj sta bila bin Salman in Bezos še v prijateljskih odnosih, ki pa so se močno skrhali po umoru Hašokdžija, ko je v Washington Postu savdijski novinar kritično pisal o bin Salmanu. Bezos je lastnik Washington Posta.

Sledila je medijska kampanja proti Washington Postu, ki so jo vodili Savdijci. Vrh tega napada je bil vdor v Bezosov telefon, je dejal Anthony J Ferrante iz FTI Consulting, ki je vodil forenzično analizo. Napadalci so dobili več gigabajtov podatkov, medtem ko...

10 komentarjev

Dvig minimalne plače je povezan z nižjo stopnjo samomorilnosti

Slo-Tech - Medtem ko se glede dviga minimalne plače mnenja navadno krešejo o vplivu na zaposlenost, so raziskovalci z Univerze Emory v Atlanti pogledali, kako vpliva na javno zdravje, in sicer na stopnjo samomorilnosti. Znano je, da je samomor nezanemarljiv vzrok smrti v razvitih državah. V ZDA je samomor 10. najpogostejši razlog smrti, njegova pogostnost pa v zadnjih 15 letih monotono raste in dosega 14 smrti na 100.000 prebivalcev. V Sloveniji je sicer samomorov relativno gledano skoraj trikrat toliko kot v ZDA.

Raziskovalci so preverjali, ali ima dvig minimalne plače kakšno povezavo s samomori. Upoštevali so podatke iz vseh 50 ameriških zveznih držav, saj se o smrtih vodijo natančne statistike, prav tako so podatki o minimalni plači enostavno dosegljivi. Ta na zveznem nivoju znaša 7,25 dolarja na uro, posamezne zvezne države pa seveda lahko določijo tudi višje, kar pogosto tudi storijo. Kontrolna skupina so bili zaposleni z visokošolsko izobrazbo, ki skorajda ne delajo za minimalno plačo,...

55 komentarjev

Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odgovor se glasi nič. In to že drugo leto zapored, kljub temu, da je podjetje denimo predlani zabeležilo 5,6 milijarde čistega dobička, lani pa ga je celo podvojilo na 11,2 milijarde. To izhaja iz poročila Inštituta za davke in ekonomijo (ITEP), v katerem za nameček navajajo tudi to, da je podjetje lani dobilo povrnjenih 129 milijonov dolarjev preplačanih davkov, kar njihovo efektivno davčno stopnjo postavi na -1 %.

Seveda so se po objavi novice takoj oglasili politiki, od Bernieja Sandersa, pa do Donalda Trumpa, ki je že dlje časa poznan kot velik nasprotnik Jeffa Bezosa in vsega povezanega z njim. A ITEP v poročilu omenja tudi to, da je glavni vzrok za pičlost Amazonovega davčnega bremena prav Trumpova administracija, ki je...

71 komentarjev

Amazonovega močno subvencioniranega sedeža v New Yorku ne bo

Slo-Tech - Amazon si je premislil in novega sedeža ne bo zgradil v Long Island Cityju blizu New Yorka, kakor so napovedali novembra. Da novega sedeža ne bo, se je začelo govoriti v začetku tega leta, ko je postalo jasno, da newyorški politiki nove investicije ne podpirajo. Amazon je danes tudi uradno potrdil, da ga v New York ne bo.

Amazon se je pred dvema letoma odločil, da bo zgradil svoj drugi sedež. Iskanja lokacije se je lotil precej inovativno, saj je mesta in lokalne oblasti pozval k oddaji ponudb, kaj lahko podjetju ponudijo. Med 238 mesti je nato izbral 20 finalistov, ki so lahko še izboljšali svoje ponudbe (med seboj si jih seveda niso kazali), a na koncu se je Amazon odločil, da drugega sedeža ne bo, temveč bodo odprli...

8 komentarjev

Jeff Bezos, ameriški mediji v rokah politike in kapitala, pa seveda videotrakovi

Opisi fotografij, s katerimi "trguje" AMI

vir: Medium
Medium - Jeff Bezos, ustanovitelj in prvi človek Amazona, od leta 2013 pa tudi lastnik časnika The Washington Post, se je pred dnevi zapletel v čudno afero izsiljevanja, ki se, kot kaže, dotika tudi samih vrhov ameriške politike. Vsebina same afere pa - če seveda drži - odlično ponazarja duh časa v katerem se tačas nahajajo ZDA. In če imate zadnja leta odprte oči, se vam verjetno svita, da preostali nismo prav daleč stran.

Vse se je začelo pred tedni, ko sta Bezos in njegova žena, MacKenzie Bezos, v naglici javno najavila ločitev in to tik preden je tabloid National Enquirer - ta je v lasti koncerna...

4 komentarji

Se bo Amazon premislil glede newyorškega sedeža?

vir. Flickr

vir: Washington Post
Washington Post - Potem, ko se je vodstvo Amazona novembra odločilo, da bo svoji predstavništvi na vzhodni obali ZDA vzpostavilo v Queensu v New Yorku in v Arlingtonu v Virginiji, je glede prve lokacije zdaj naletelo na oster odpor. Politikov, sindikatov in predvsem lokalnega prebivalstva. Ti se bojijo, da bo prihod giganta popolnoma preplavil njihovo sosesko, preobremenil javni prevoz, predvsem pa pognal cene nepremičnin v nebo in posledično pregnal dosedanje prebivalce. Nasprotnike je ujezilo tudi za tri milijarde subvencij in davčnih razbremenitev, ki jih je mestna politika obljubila Amazonu, če bo za naložbo izbral prav njihov kraj.

Največja politična zagovornika selitve v Queens sta guverner zvezne države New York Andrew Cuomo in...

8 komentarjev

Amazonov drugi sedež, ki to ne bo

Slo-Tech - Lani je Amazon napovedal, da želi nekje v ZDA zgraditi drugi sedež, ki bo v vseh pogledih enakovreden prvemu v Seattlu. Amazon je dejal, da se bo preselil tja, kjer bo dobil najboljše pogoje, zato je mesta pozval k oddaji "kandidatur". Podjetje je pač želelo iztržiti davčne odpustke in novo infrastrukturo, imeti izobraženo delovno silo itd. V zameno so obljubljali milijardne investicije in več deset tisoč novih dobro plačanih delovnih mest. Prijavilo se je več ko 200 mest, ponudbe pa so dobivali celo...

56 komentarjev

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Slo-Tech - Amazon je že pred dvema mesecema najavil, da si želi v Severni Ameriki zgraditi še drugi sedež, ki bo "v vseh pogledih enakovreden seattelskemu". Projekta so se lotili nenavadno, a zelo logično. Ameriška in kanadska mesta pozvali k "oddaji kandidatur", izmed katerih bodo izbrali najugodnejše mesto. Izvršni direktor Jeff Bezos je ob tem neskromno dejal, da bodo pripeljali "milijarde dolarjev v investicijah in več deset tisoč dobro plačanih delovnih mest". Ni presenetljivo, da mesta kar tekmujejo, katero bo ponudilo ugodnejše pogoje za seattelskega velikana.

Logika je pravzaprav preprosta. Amazon obljublja do 50.000 zaposlitev in še vsaj 10.000 posrednih delovnih mest v podpornih dejavnostih, hkrati pa se bodo v lokalno ekonomije stekle milijarde dolarjev...

32 komentarjev

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene

The New York Times - Amazon je mogoče začel kot spletna prodajalna knjig, a njegov ustanovitelj in izvršni direktor Jeff Bezos je imel že od samega začetka večji načrt. Knjige je izbral le zato, ker je z nečim pač treba začeti in ker so knjige v ta namen idealne - sorazmerno poceni, nepokvarljive, dovolj majhne za pošiljanje po pošti in hkrati nudijo precej podatkov za profiliranje kupcev. Dvajset let pozneje je Amazon tehnološki gigant, ki prodaja domala vse (od knjig do procesorskih ciklov v računalniških oblakih), hkrati pa raziskuje in uvaja številne nove tehnologije.

Temnejšo plat Amazon smo mnogokrat spoznavali v povezavi s slabo plačanimi delavci v skladiščih in distribucijskih centrih, a tudi beli...

64 komentarjev

Kam gre Amazon? V tiskanje knjig in naprej

Slo-Tech - Medtem ko Google ne skriva, da si želi prevzeti nadzor nad čim večjim delom našega življenja, Amazon svoje poslanstvo udejanja manj na očeh javnosti, a nič manj učinkovito. Iz spletnega prodajalca knjig v garaži v Seattlu, ki je dobil svoje ime zato, ker je ustanovitelj Jeff Bezos želel čim boljši položaj v abecednih seznamih, je nastal mastodont, ki žre vse pred seboj.

Amazon že zdavnaj ni več le spletni prodajalec knjig. Tam lahko kupite domala vse, svoj pohod pa nadaljujejo tudi z izdajo pametnega telefona. Bralnik e-knjig Kindle je že zdavnaj postal velika uspešnica. In prav e-knjige so bitka, kjer se Amazon že dolgo spopada z založniki in drugimi prodajalci, zlasti Applom. Zaradi...

7 komentarjev

Vnovič stavka v nemškem Amazonu

Slo-Tech - V nemški podružnici Amazona se je začela nova stavka, s katero se približno 600 zaposlenih bori za boljše pogoje dela in višjo plačo. Za zdaj so delo prekinili le zaposleni v izpostavah Bad Hersfeld, Leipzig in Graben, sindikat Ver.di pa grozi, da bo stavko razširil. Najprej je stavko začelo 300 delavcev jutranje izmene v Grabnu, sledilo pa jim je še 300 delavcev popoldanske. Na sedežu podjetja v Seattlu je potekala manjša solidarnostna stavka, prav tako so se pridružili zaposleni v Lepizigu in Bad Hersfeldu.

Vodja stavke Thomas Gürlebeck v Grabnu pojasnjuje, da so delavci pred božičem bistveno bolj obremenjeni zaradi povečanega obsega dela, a Amazon tega ne vrednoti ustrezno, zato zahtevajo podpis kolektivne pogodbe. V Amazonu v Nemčiji namreč dela 9000...

69 komentarjev