»

Nov IBMov čip združuje električne in optične komponente na enem kosu silicija

Procesor z optično IO plastjo iz nanofotonske mreže

vir: IBM
IBM - Kot je znano, pri IBMu že vrsto let razvijajo povezovanje električnih in optičnih komponent za komunikacijo med procesorji. Tokrat so naznanili, da jim je uspelo obe komponenti stlačiti na en sam kos silicija. Nova tehnologija, imenovana "CMOS Integrated Silicon Nanophotonics", bi naj povečala hitrosti prenosa za 10x v primerjavi z obstoječimi tehnologijami, ob manjši porabi. S tem želi IBM doseči hitrosti prenosa, ki bi nosile predpono Exa, kar je 1018 bitov na sekundo. Prednosti so tudi v velikosti, saj en oddajniški kanal s celotnim električnim in optičnim vezjem zavzema le 0.5 mm2. To pomeni, da je mogoče izdelati en čip v velikosti 4x4 mm2, ki lahko oddaja in sprejema več kot 1 Terabit na sekundo. Tudi tukaj se prednosti ne končajo. Takšne čipe je moč...

22 komentarjev

Izšel IBM Power 6

Ars Technica - Ta ponedeljek je IBM predstavil svoj novi procesor Power 6, ki postavlja nove mejnike v zmogljivostih strežniških procesorjev. Ima samo dve jedri, ki tiktakata pri frekvenci 4.7 GHz, dva spominska krmilnika, izdelan je v 65-nanometrskem SOI tehnološkem procesu, porabi pa približno toliko, kot njegov predhodnik Power 5+ pri 2,3 GHz. Seveda so rezultati prvih benchmarkov poleteli v nebo; najbližja konkurenca osramočeno zaostaja.

Izvorna novica.

11 komentarjev

Novi prototipni CMOS čip obljublja veliko

engadget - Profesorja Mark Bocko in Zeljko Ignjatovic oz. njuna skupina na Rochesterski univerzi, so razvili prototip CMOS čipa, ki omogoča boljši zajem slik pri manjši porabi energije. Svoje delo nadaljujejo še na drugi tehnologiji, ki bi omogočila kompresijo podatkov z manj cikli. Prototipni čip ima tako 10x boljšo dinamiko zajema slike pri 50x manjši porabi energije.

Več na njuni univerzitetni strani.

13 komentarjev

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

IBM predstavil najnaprednejšo tehnologijo izdelave čipov na svetu

3D News - IBM je zopet pokazal svoje zobe. Predstavili so način za izdelavo čipov v 0.13 mikronski tehnologiji. Kot verjetno že veste, to pomeni manj potrebnega prostora za vse tranzistorje in vezja v čipu ali obratno na enako velikem čipu bo po novem lahko precej več le teh. Prav tako pa to pomeni precej večjo zmogljivost in manjšo porabo energije čipov proizvedenih s to tehnologijo. CMOS9S (tako ime so nadeli tej pogruntavščini) IBM kani uporabiti tudi za svoj prihajajoči POWER 4 procesor za serverje, ki naj bi ugledal trg nekdaj prihodnje leto. Klik !

0 komentarjev