»

Nvidia vstopila v druščino bilijonskih podjetij

Reuters - Zgodilo se je, kar smo pričakovali že od minulega tedna, in to v samo enem trgovalnem dnevu. Nvidia je postala naslednje podjetje, katerega tržna kapitalizacija presega tisoč milijard dolarjev. Njene delnice so danes pridobile več kot pet odstotkov, s tem pa je podjetje preseglo magično mejo bilijona.

Nvidia sicer ni podjetje, ki bi mu to uspelo najhitreje. Alphabet (Google) je bil najhitrejši, saj je potreboval zgolj 18 let od začetka kotacije (IPO). Amazonu je uspelo v 21 letih, potem pa je tu že Nvidia s 24 leti. V elitnem klubu sta še Microsoft in Apple. Omejili smo se zgolj na tehnološke gigante, ki kotirajo na borzi. Med ogromnimi podjetji je na primer še savdski naftni gigant Saudi Aramco, ki je vreden dobra dva bilijona dolarjev.

Nvidia letos žanje sadove pametne odločitve izpred dobrega desetletja, da so programljivi grafični čipi in samostojne kartice prihodnost. Delnica je v zadnjih osmih mesecih pridobila več kot 240 odstotkov, s čimer raste bolj kot kakšen start-up...

2 komentarja

Na internetu se ponuja največja ukradena baza osebnih podatkov

Slo-Tech - Na temnem delu spleta se je pojavila 22 TB velika baza, ki po besedah preprodajalca z vzdevkom ChinaDan vsebuje podatke o približno milijardi kitajskih državljanov. Prodaja se za 10 bitcoinov, kar je trenutno vredno 190.000 evrov. Podatki so pobegnili šanghajski policiji, vključujejo pa imena, naslove, nacionalne identifikacijske številke, kontaktne podatke, mobilno številko in policijske kartoteke. ChinaDan je javno delil 750.000 zapisov, s čimer lahko potencialni kupci preverijo avtentičnost baze.

Kitajske oblasti se na navedbe, da podatki izvirajo iz šanghajske policije, še niso odzvale. Yi Fu-Xian z Univerze Wisconsin-Madison je dejal, da je prenesel in analiziral vzorec in potrdil pristnost. V vzorci so podatki o prebivalcih iz vseh delov Kitajske, tudi oddaljenih tibetanskih vasi. O arhivu se govori tudi na kitajskih družbenih omrežjih, kjer so termin "Shanghai data leak" v nedeljo blokirali. Za zdaj sicer še ni neizpodbitnega dokaza, da baza resnično vsebuje milijardo...

16 komentarjev

Apple ni več največje podjetje na svetu

Slo-Tech - Zatem ko je Apple pred slabima dvema letoma postal največje podjetje na svetu, merjeno s tržno kapitalizacijo, se je trenutno od titule poslovil. Zaradi vojne in grozeče krize so tečaji delnic v glavnem upadli, pri čemer so na udaru zlasti tehnološki velikani, medtem ko naftni giganti blestijo. Saudski koncern Saudi Aramco se je ponovno zavihtel na vrh, saj je imel ob polletju tržno kapitalizacijo 2,3 bilijona dolarjev. Apple je z 2,2 bilijona dolarjev pristal na drugem mestu.

Na borzah sicer vse leti k tlom. Sto največjih podjetij je v prvem polletju izgubilo 17 odstotkov vrednosti oziroma 6,1 bilijona dolarjev (sedaj so vredna okoli 30 bilijonov dolarjev). Tehnološki giganti so izgubili kar 28 odstotkov, medtem ko so naftni in plinski velikani pridobili 19 odstotkov. Na prvih mestih so sicer še vedno večinoma ameriška podjetja: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway (holding), Unitedhealth, Johnson & Johnson in Meta (Facebook). Največje evropsko podjetje je...

22 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Na internetu terabajt zaupnih podatkov iz Saudi Aramca

Slo-Tech - Največje podjetje na svetu, savdski državni naftni gigant Saudi Aramco, je potrdil, da ni bil tarča hekerskega napada, čeprav na internetu najdemo njihove zaupne dokumente (kar so tudi potrdili). Nekatere interne datoteke podjetja so pricurljale na internet, in sicer prek pogodbenega izvajalca, ki so mu hekerji podtaknili izsiljevalski virus. Zahtevali so 50 milijonov dolarjev odkupnine, na temnem spletu pa so se hvalili, da imajo 1 terabajt informacij.

Saudi Aramco je potrdil, da podatki niso odtekli iz njihovih sistemov in da hekerji niso vdrli v informacijski sistem podjetja. Toda že 23. junija so se na spletu neznani hekerji pohvalili, da imajo omenjeni terabajt podatkov. V zameno za izbris so zahtevali odkupnino v kriptovaluti monero, ki ji je težko slediti, sicer bi podatke razkrili javnosti. Po drugi strani pa so podatke tretjem kupcem ponujali za pet milijonov dolarjev, s čimer so dodatno pritiskali na Saudi Aramco, naj plača odkupnino in si zagotovi izbris podatkov....

10 komentarjev

Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

CNBC - Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na...

32 komentarjev

Apple presegel poldrugi bilijon dolarjev

9to5Mc - Pred slabima dvema letoma je Apple postal prvo podjetje s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev (en bilijon dolarjev). Kmalu sta sledila še Amazon in Microsoft, Google (oziroma Alphabet) pa je se v ta klub vpisal letos. Kljub grozeči krizi se investitorji za nevihtne oblake na obzorju ne zmenijo, tako da je Apple dosegel že naslednji rekord. Danes je njegova vrednost presegla poldrugi bilijon dolarjev. Tehnično je sicer Saudi Aramco vreden prek dve milijardi dolarjev, a se z delnicami trguje le od lanskega decembra, pa še to le z 1,7 odstotkom delnic.

Takoj po začetku pandemije je sicer tudi delnica Appla izgubila tretjino vrednosti, a se je hitro pobrala k novim rekordom. Investitorji veliko pričakujejo od novega iPhona, ki bo izšel letos jeseni in bo prvikrat podpiral nova omrežja 5G. Prodaja iPhonov še vedno ustvari večino prihodkov podjetja. Prav tako je Apple napovedal, da se morda obetajo maci s procesorji ARM. To - in pa bežanje investitorjev iz drug delnic - so bili...

16 komentarjev

Venezuelske kriptovalute petro še vedno ni

Slo-Tech - Bili so časi, ko je vsaka omemba kriptovalut in blockchaina pomenila, da bodo vrednosti letele v nebo, vlagatelji pa stali v vrsti. Na to je bržkone računala tudi Venezuela, ki je letos kot prva država izdala svojo uradno kriptovaluto z imenom petro. Predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bodo izdelali 100 milijonov petrov v skupni vrednosti šest milijard dolarjev, ki bodo podprti z državnimi zalogami nafte (sodček za petro). Toda pol leta pozneje je petro še vedno spregledan, saj ga niso uvrstili na nobeno večjih kriptomenjalnic, prav tako pa je bilo z njim opravljenih zanemarljivo malo transakcij.

Konkretno naj bi vrednost petra zagotavljalo 380 kvadratnih kilometrov veliko območje v...

50 komentarjev

Amazon se pridružuje bilijonskemu klubu

The New York Times - Potem ko je v začetku avgusta Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 1000 milijard (bilijon) dolarjev, se je klubu danes pridružil Amazon. Tečaj njegovih delnic je danes za hip presegel vrednost 2050,27 dolarja, kar je ravno dovolj za bilijonsko tržno kapitalizacijo. V nadaljevanju je delnica izgubila nekaj desetink odstotka, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo spet presegla to mejo.

Prvo podjetje, ki je preseglo magično mejo 1000 milijard dolarjev, je PetroChina, ki mu je to uspelo že leta 2007. Toda to je bilo v drugačnih razmerah, saj je PetroChina ravno začel kotirati na šanghajski borzi in že prvi dan skoraj potrojil svojo vrednost. Na hongkonški borzi, kjer je bil kotiral že pred tem, je dogajanje sledilo razmeram v...

21 komentarjev

Kmalu bomo dobili prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Večini običajnih smrtnikov pomeni milijarda dolarjev nepredstavljivo količino denarja. A globalizacija, tehnološki napredek, nekaj pa tudi inflacija, so z leti napravili svoje: bliža se trenutek, ko bo prvo zasebno podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji v ameriških dolarjih doseglo in preseglo bilijon.

Drži, da je leta 2007, ko je cena delnic za kratek čas poskočila v času njihove javne prodaje, magično mejo bilijona preskočilo kitajsko podjetje Petrochina. A je šlo le za skok kratkega daha, vrednost podjetja pa se je pozneje ustalila približno polovico nižje.

Prvi v dirki je trenutno Apple. Seštevek vrednosti njihovih delnic, kar tržna kapitalizacije pomeni, je ta teden znašal 939...

32 komentarjev

Apple vreden 700 milijard dolarjev

Slo-Tech - Po mnenju vlagateljev je Apple že tri leta najvrednejše podjetje na svetu, sedaj pa je dosegel nov rekord. Tržna kapitalizacija podjetja je v ponedeljek švignila mimo 700 milijard dolarjev, sedaj pa vztraja tik pod to vrednostjo. S tem je Apple nominalno najdražje podjetje vseh časov, ki kotira na borzi. Za primerjavo povejmo, da je Apple skoraj dvakrat dražji od Microsofta ali Googla, štirikrat dražji od IBM-a in desetkrat dražji od Hewlett-Packarda.

Ko je Apple prehitel Exxon leta 2011, je bil vreden 346 milijard dolarjev. V vmesnem času sta Apple in Exxon še štirikrat zamenjala mesti, a večino časa je bil Apple trdno v vodstvu. Zadnji rekord je dosegel septembra 2012, ko je bil...

60 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

Apple najvrednejše podjetje na svetu

Primerjava letošnje rasti delnic Appla (AAPL) in ExxonMobila (XOM)

Heise - Vse od leta 2005 je podjetje z največjo tržno kapitalizacijo na svetu naftni gigant ExxonMobil, ki mu je v tem času ves čas za petami kitajski PetroChina in ga včasih za kratek čas celo prehiti (leta 2008 je za hip najvrednejše podjetje postal Volkswagen, ko je Porsche s premeteno tržno manipulacijo pognal njegov tečaj kvišku). V zadnjem času pa mu preti nova nevarnost v obliki Appla, ki je na začetku leta postal drugo največje podjetje na svetu. Včeraj je med trgovanjem na ameriški borzi Applova delnica pridobila skoraj šest odstotkov, medtem ko je ExxonMobil izgubil dva, s čimer je Apple postal največje podjetje na svetu, s katerim se javno trguje.

Tržna kapitalizacija Appla je ob koncu trgovanja sicer dosegla vrednost 346 milijard dolarjev,...

28 komentarjev

Apple največ vredna blagovna znamka na svetu

Podatki za Evropo brez Velike Britanije in Irske.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Blagovna znamka podjetja Apple je najbolj vredna znamka na svetu, so izračunali v podjetju WPP plc. Njena vrednost se je v zadnjem letu povzpela za 84 odstotkov in dosegla vrednost 153,3 milijarde dolarjev. Prejšnji vodilni Google je izgubil dva odstotka in z 111,5 milijarde dolarjev vredno blagovno znamko pristal na drugem mestu po štiriletnem vodstvu. Tretje mesto po novem drži IBM, četrti je McDonald's, peti pa Microsoft.

Med zanimivimi sta še Facebook, ki je vrednost svoje znamke povečal za 246 odstotkov in z 19,1 milijarde dolarjev zasedel 35. mesto, in kitajski iskalnik Baidu na 29. mestu s 141-odstotno rastjo. Največ so izgubili BlackBerry (-20 odstotkov), British Petroleum (-27 odstotkov),...

56 komentarjev