»

Prevaranti ukanili DEA, ki jim je podarila 50.000 dolarjev tethra

Slo-Tech - Spletni prevaranti so ukanili ameriško Agencijo za boj proti mamilom (DEA), da jim poslala za 50.000 dolarjev tethra, ki bi ga bili morali posredovati vladni agenciji Marshals Service (USMS). Gre za del zaseženih tethrov v višini 500.000 dolarjev, ki jih je DEA pridobila maja letos z dveh računov na platformi Binance in pripadajo osumljencem nezakonitega razpečevanja mamil.

Po zasegu so tether prenesli v fizično denarnico, ki je pod nadzorom DEA. Ta je nato USMS poslala 45 dolarjev v testnem nakazilu, kar so opazili prevaranti. Ti so potem ustvarili svojo denarnico, ki je imela prve in zadnje znake enake kot naslov USMS. Nato so DEA poslali naslov lažne denarnice kot žeton (airdropped token). Ker DEA ni preverila celotnega naslova - to so dolgi okrog 30 znakov, temveč očitno le prve in zadnje znake - ga je uporabila. Prevaranti so imeli srečo, da je DEA kar v prvem poizkusu poslala 50.000 dolarjev.

Ko je USMS opazil napako, so na to opozorili DEA, a je bilo prepozno. Zlikovci so...

7 komentarjev

Signal pripravlja anonimne transakcije

Slo-Tech - Aplikacija za varno komuniciranje s klici in kratkimi sporočili Signal bo dobila novo funkcijo, ki se od dosedanjih precej razlikuje. Uvesti nameravajo varna plačila med uporabniki, ki jih nihče drug ne bi mogel spremljati. V ta namen bodo uporabili kriptovaluto MobileCoin, ki je precej tesno povezana z razvijalci Signala. Izvršni direktor Signala Moxie Marlinspike je namreč izdatno sodeloval pri izdaji MobileCoina leta 2017, saj je opravljal funkcijo tehničnega svetovalca - tule je njegova bela knjiga.

Medtem ko je anonimno komuniciranje sorazmerno dobro rešen problem, je s premetavanjem denarja drugače. Četudi namreč implementirajo popolnoma anonimni sistem in pri tem ne zagrešijo nobene napake, še vedno ostaja problem izhodnih točk. Kdor ne želi obtičati z valuto MobileCoin, ki je še vedno precej eksperimentalna in nestanovitna po vrednosti, jo mora nekako pretvoriti v dolarje ali evre.

Sama tehnologija za MobileCoinom je sicer videti trdna. Uporablja protokol CryptoNote in...

11 komentarjev

Bitcoin po podpori Mastercarda poletel

Bloomberg - Mastercard je včeraj sporočil, da kani podpreti nekatere kriptovalute na svojem omrežju še letos. S tem se pridružuje napovedim nekaterih drugih pomembnih igralcev, ki so to že napovedali. Zadnja je bila Tesla, pred tem pa je odmevala tudi PayPalova najava podpore. Mastercard sicer že deloma podpira kriptovalute, saj lahko imetniki njihovih kartic že kupijo kriptovalute, a transkacije ne potekajo prek omrežja Mastercard. Nova napoved pa pomeni, da bo možno s kriptovalutami plačevati storitve trgovcem.

Mastercard ni izrecno izpostavil, katere kriptovalute bodo podprli. Dejali so le, da številne še ne izpolnjujejo strogih pogojev, zato ne bodo podprte. Glavni problem je namreč zaščita potrošnikov, saj v splošnem transakcije s kriptovalutami niso izpodbojne, medtem ko kartična plačila še kako so - v večini bank 90 ali 120 dni po plačilu, če storitev ni opravljena. To smo na primer množično izkoriščali ob propadu Adrie Airways, ko je bilo možno s kreditnimi karticami plačane vozovnice...

54 komentarjev

Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

vir: Bloomberg
Bloomberg - Raziskovalci Ameriške agencije za boj proti drogam (DEA), so zaznali močan padec deleža ilegalnih dejavnosti povezanih s transakcijami v bitcoinih. Poseben oddelek v okviru DEA z deseterico zaposlenih, se namreč ukvarja predvsem s preučevanjem temnega spleta v povezavi s kriptovalutami in ena od uslužbenk je o svojem delu spregovorila za Bloomberg.

Seveda pa to ne pomeni, da je s kriminalom povezanih transakcij s kriptovalutami kaj manj. Nasprotno, njihovo število se skladno z razmahom temnega spleta od leta 2013 strmo povečuje, se je pa njihov delež zmanjšal zaradi razmaha popularnosti bitcoina. Še pred petimi leti je bilo takih transakcij kar 90 %, trenutno pa zajemajo le še kako desetino vseh. Večino aktivnosti...

8 komentarjev

Ameriški organi po letu dni analize blockchaina aretirali več deset spletnih preprodajalcev mamil

Slo-Tech - Ameriški organi pregona so več kot leto dni kot vabo vzdrževali zaseženo stran za pranje bitcoinov na Toru, v katero so se ujeli številni preprodajalci mamil in drugih prepovedanih snovi. V 19 zveznih državah so že aretirali več kot 35 posameznikov, zasegli 3,6 milijona dolarjev gotovine in zlata, več kot 2000 bitcoinov, okrog 100 kosov orožja in večje količine mamil ter zdravil na recept.

Doslej so se akcije proti internetni preprodaji mamil osredotočale na identifikacijo upravljavcev spletnih tržnic in njihovo zapiranje, kar pa ni prinašalo dolgoročnih rezultatov. Čeprav smo brali o odmevnih zaprtjih Silk Roada, Silk Roada 2.0 in AlphaBaya, so se preprodajalci v večini zgolj preselili...

15 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

S pomočjo slovenskega Bitstampa ujeli preiskovalca, ki sta izsiljevala skrbnika Silk Roada

Carl Force in Shaun Bridges

Ars Technica - Preiskava znane nezakonite spletne tržnice Silk Road je razkrila tudi nezakonita ravnanja dveh članov preiskovalne skupine, ki sta na lastno pest izsiljevala skrbnika strani Ross Ulbrichta ter si pridobila več sto tisoč dolarjev koristi. Obsojena sta bila na večletne zaporne kazni, sedaj pa je v javnost prispela celotna zgodba, kako sta se svojega početja lotila (res se splača prebrati celo zgodbo) in kako je tudi slovenska borza Bitstamp odigrala pomembno vlogo pri njunem ujetju.

Najzanimivejše je zagotovo dejstvo, da podkupljiva agenta Shaun Bridges in Carl Force, sicer sodelavca in partnerja pri preiskavi Silk Roada, nista vedela drug za drugega, kaj sta počela. Force je bil pri svojem početju bolj malomaren, zato ni bilo težko povezati skupaj drobcev, ki so...

27 komentarjev

Preiskovalca v primeru Silk Road kradla in izsiljevala

Slo-Tech - Dva izmed preiskovalcev primera Silk Road, ki se je končal februarja letos z obsodilno sodbo zoper ustanovitelja strani Rossa Ulbrichta, sta kradla in izsiljevala ter si s tem pridobila več sto tisoč dolarjev protipravne premoženjske koristi, razkriva sveža ovadba. Carl Force iz agencije za boj proti mamilom (DEA) si je z izsiljevanjem Ulbrichta pridobil vsaj 200.000 dolarjev, še približno toliko pa je ukradel iz zamrznjenega računa bitcoinske borze CoinMKT. Shaun Bridges iz Tajne službe je ukradel za 350.000 dolarjev bitcoinov z računov Silk Roada.

Zgodba se bere kot slaba kriminalka. Force je bil agent pri DEA z letno plačo 150.000 dolarjev, med aprilom 2013 in majem 2014 pa je na svoj račun prejel nepojasnjenih 757.000 dolarjev. Interna preiskava je pokazala, da si...

25 komentarjev

Razbili internetno mamilarsko združbo

Digital Trends - Omrežje TOR omogoča anonimno brskanje po spletu, kar pride prav zlasti v boju zoper nedemokratične režime, ki zatirajo svobodo govora in pretoka informacij. Orodje je tako uporabno, da ga blokirajo tako nedemokratične kakor tudi demokratične države, a z enako lahkoto kot politični oporečniki ga lahko zlorabijo tudi hudodelske združbe. Iz ZDA in Nizozemske prihajajo vesti o razbitju velike organizirane združbe, ki je prek interneta vodila pravo spletno prodajalno nedovoljenih mamil.

Ameriška Agencija za nadzor mamil (DEA), FBI ter nizozemska in kolumbijska policija so ob zaključku operacije Adam Bomb aretirali osem ljudi, ki jih bremenijo razpečevanja mamil prek interneta, in sedem posameznikov, ki so bili njihove največje stranke. Aretirani so upravljali...

18 komentarjev