»

Ruska vlada želi menjati vse Intel/AMD procesorje z doma izdelanimi ARM čipi

Čipi bodo dobili ime po sladkovodnem jezeru Bajkal.

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Ruska državna tiskovna agencija ITAR-TASS je pravkar najavila namero ruske vlade, da v nekaj letih zamenjajo vse vladne računalnike z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji z novimi računalniki z doma narejenimi, na ARM-u baziranimi SoC čipi po imenu "Baikal" (poimenovanim po Bajkalskem jezeru). Na ta način se želijo rešiti nevarnosti, da bi bil v osrednjih čipih prisoten takšen ali drugačen ameriški backdoor.

Čipi bodo narejeni po mikroarhitekturi ARM Cortex-A57, izdeloval pa jih bo domači proizvajalec superračunalnikov T-Platforms, ob pomoči vojaškega dobavitelja Rostec in državnega tehnološkega giganta Rosnano. Štirijedrni čipi s frekvenco 2GHz naj bi bili na voljo že naslednje leto, osemjedrniki pa leto potem. Namenjeni so tako za...

151 komentarjev

Intel najel TSMC za proizvodnjo svojih čipov

TG Daily - Zanimivo, da z vsem svojim kapitalom in zmogljivimi tovarnami Intel najema zunanje partnerje za proizvodnjo nekaterih svojih čipov, a po uradnih navedbah se razlog skriva v pomanjkanju znanja na področju system-on-a-chip izdelkov. Intel je tajvanski TSMC najel za proizvodnjo veznega čipovja Langwell, ki je del platforme Moorestown. Slednjega sestavljata 2 čipa, Lincroft, ki ima vgrajene vse pomembnejše dele in katerega srce je druga generacija procesorjev Atom, ter prav čip Langwell, ki skrbi za brezžično komunikacijo, prikaz slike ter skrbi za shranjevanje podatkov.

Ta čip bo TSMC začel proizvajati že v tej četrtini na 65 nm proizvodnem procesu, medtem ko bo Lincroft izdelan v manjšem, 45 nm procesu. Celotna platforma je namenjena mobilnim internetnim napravam, uporabo platforme pa sta že obljubila telekomunikacijska veljaka LG in Nokia.

2 komentarja

Zune bo imel čip Nvidia Tegra

Zune HD

CNet - Microsoft je potrdil, da bo imel novi Zune HD, ki bo izšel še letos jeseni, čip Nvidia Tegra. Microsoftov razvojni inženir Matt Akers je dejal, da je bilo na spletu mnogo špekulacij v tej smeri, zato so se odločili temu narediti konec in novico uradno potrditi. Na ta način bo ime Zune boljšo avtonomijo in grafiko. Tegra je sicer prvi procesor, ki ga je Nvidia sestavila za prenosne naprave, saj so se doslej ukvarjali pretežno s požrešnimi grafičnimi procesorji za računalnike. Nov SOC (system-on-a-chip) s Tegro bo porabil 0,5 W energije. Poleg tega bo imel Zune 3,3-palčni 16:9 OLED-zaslon (480x272), HD radio, HD video izhod, Wi-Fi, spletni brskalnik, akcelerometer in na zaslonu, ki bo občutljiv na dotik, predstavljeno tipkovnico QWERTY.

Jen-Hsun Huang,...

5 komentarjev

Še več podatkov o SIS330 - tokrat na X bitih

X-Bit Labs - O SIS330 sem obširneje poročal že včeraj, vendar pa so The Inquirerjevci spisali novico precej polovično. Še sreča, da so danes ruski X-bit labsi objavili popolnejšo novico, ki opraviči svoje ime. Ker sem o SIS330 že napisal predogled, bom omenil samo stvari, ki jih v Inquirerjevi novici ni bilo. Torej, X-bit labsi navajajo, da naj bi SIS izdeloval čip SIS330 v več izvedenkah, in sicer SiS328, SiS332, SiS334 in SiS336, čipi pa se ne bodo razlikovali po ničemer, razen po končni frekvenci, ki naj bi znašala pri najmočnejši izvedenki kar 300 MHz. Znano je tudi ime družine SIS-ovih novih grafičnih procesorjev; če prevladujejo na tem delu tržišča udarniška imena, potem bi moralo ime Xabre kar zadostovati, kajne ;) ? Držimo pesti, da SIS ne bo zopet časovno povsem zavozil začetka proizvodnje, kot je to storil pri SIS315.
Več o SIS-ovem čudu tukaj. ...

0 komentarjev

SIS razvija SOC čipe

X-Bit Labs - SIS si je svojimi nedavnimi nabori za procesorje Athlon in Pentium4 ustvarilo kar dobro ime med uporabniki, ki zahtevajo zmogljive rešitve, vendar pa jih, vsaj po tej novici sodeč, še vedno daje nostalgija po starih časih, ko so se ukvarjali še z nekakšnimi ultraintegirranimi rešitvami. Zato so se odločili, da bodo začeli izdelovati t.i. System-on-a-Chip (SOC) čipe, ki so najverjetneje visokointegrirane rešitve, za ultra low-cost računalnike in za neračunalniške naprave. SIS je za potrebe System-on-a-Chip projekta kupil licenco podjetja Rise, ki izdeluje procesorje na arhitekturi x86. Glede na to, da so na trgu prisotne samo rešitve podjetja National, ki skrbi za družino Geode in nekaj RISC rešitev, ima SIS kar dobre možnosti za uspeh. SiSove SOC čipe bomo videli v novembru. Mogoče jih bomo kdaj videli v kakšnih računalnikih, ki bodo namenjeni poganjanju Worda ali kakšnega drugega urejevalnika besedil, vendar pa jih zagotovo ne bomo videli v računalnikih, ki so namenjeni zahtevnim...

0 komentarjev

nForce kasneje kot pričakovano

DigiTimes - Danes mi je na dopustu uspelo zapleniti en računalnik, z dostopom na internet, za nekaj časa. Da pač vidim, kaj se dogaja na slo-techu in da tudi kaj napišem. Pač pomanjkanje…..(nečesa). Pa ne me grajat za napake, ker je računalnik v zaplembi samo dobro urico.

Na predstavitvi nForce čipa, junija na Computexu, je NVIDIA govorila o masovni proizvodnji le tega v 3Q leta. Vendar pa doslej še nismo dobili nobenih računalnikov, ki bi imeli v svojem drobovju matično ploščo z tem čipsetom. Po navedbah na DigiTimesu je razlog v previsokih proizvodnih stroških. NVIDIA nima svojega proizvodnega obrata v katerem bi lahko proizvajala svoj čipset. Zato mora plačevati za to drugim, kar pa seveda stane. Večino njihovih 0.15 mikronskih čipov proizvaja TSCM, ki se je specializiral za proizvodnjo čipov po naročilu. Njihovi naročniki so poleg NVIDIE tudi še npr. Transmeta, VIA in tudi Intel. Ker je proizvodnja čipov v 0.15 mikronski tehnologiji še relativno draga je tukaj še drugi razlog za to, da še...

1 komentar

Računalniška starosta

Wired News - Mogoče se še spomnite (mogoče pa tudi ne) starih računalnikov, ki so bili sestavljeni iz ogromnega števila čipov (danes tak skupek nadomesti 1 mikroprocesor), vendar so takrat veljali za najzmogljivejše primerke. Če vas vsaj malo daje nostalgija po starih časih, potem si morate ogledati to stran, kjer so opisali in poslikali dogajanje na Vintage Computer Festivalu - festivalu, kjer se zberejo lastniki starih (ampak zares starih) računalnikov. Vredno ogleda.

0 komentarjev

SiS635/ SiS735

The Tech Zone - SiS je svojo slavo dosegel v času 486 procesorjev, ko je imel kar zavidljiv tržni delež. S prihodom Pentium procesorjev pa se je vse spremenilo. Na trgu chipsetov je začel dominirati Intel, SiS pa se je v upanju na boljše čase umaknil na low-end trg. SiS je do nedavnega proizvajal visokointegrirane rešitve, ki pa niso naletele na kak večji odziv. Problem je bila predvsem hitrost SiS-ovih chipsetov (do 30% padec zmogljivosti v primerjavi z nakaterimi Intelovimi chipseti). Izgleda, da so boljši časi tukaj, saj se SiS usmerja tudi na malce bolj zahtevne trge s svojima novima chipsetoma 635 in 735. Oba chipseta sta še vedno visokointegrirana - ATA/100 IDE kontorler, AC97 zvočna kartica, 2 USB kontrolerja, Ethernet in HomePNA in Firewire vmesnik. SiS v čip ni integriral grafike, kar lahko samo pozdravimo, saj je bila integrirana grafika ena izmed najpočasnejših. Kljub visoki integriranosti pa to ni vse, kar nam SiS ponuja novega. Odločili so se namreč, da v 1 čip združijo tako...

0 komentarjev