»

Pretočne televizijske storitve čedalje priljubljenejše, a ljudje izbirčnejši

Slo-Tech - Če so ZDA zgodnji znanilec trendov, se tudi televizija seli na splet k ponudnikom pretočnih vsebin. Minuli mesec so uporabniki prvikrat več gledali ponudnike pretočnih storitev (34,8 %) kakor kabelsko televizijo (34,4 %). Hkrati se povečuje tudi absolutna količina časa, ki ga preživijo pred televizijskimi sprejemniki. Julija so gledali 190 milijard minut pretočnih storitev, kar je približno 20 minut na osebo na dan. To je več kot aprila 2020, ko je bil zaradi vsesplošnih karanten in zaprtij dosežen dosedanji rekord. Ljudje torej čedalje več gledajo televizijo - v enem izmed formatov.

Po drugi strani pa se Netflix sooča s padcem števila naročnikov. To se jim je letos zgodilo že dve četrtletji zapovrstjo, kar negativno vpliva na prihodke in dobiček. Netflix kot enega glavnih problemov vidi deljenje gesel, kar bodo sedaj prepovedali oziroma dodatno zaračunali. Obeta pa se tudi z oglasi podprta verzija, ki naj bi bila brezplačna. Ta bo zaživela prihodnje leto in bo omejena, saj na...

21 komentarjev

Amazon gre v zdravstvo

Slo-Tech - Za svoje zaposlene je Amazon že leta 2019 ponudil zdravstveno oskrbo (Amazon Care), a to je bil le preizkus pred velikopoteznim načrtom. Sedaj za 3,9 milijarde dolarjev kupuje 1Life Healthcare Inc, ki v ZDA nudi primarno raven zdravstvenega varstva pod znamko One Medical. Amazon z enim zamahom dobil več kot 180 ordinacij v 25 zveznih državah, kamor hodijo ljudje iz več kot 8000 podjetij. Prevzem bo stal 3,9 milijarde dolarjev in bo prvi večja investicija na področju zdravstva, ki je za Amazon prioriteta, kot je dejal izvršni direktor Andy Jassy. Trg zdravstvenih storitev je samo v ZDA vreden 4000 milijard dolarjev in predstavlja eno najstabilnejših dobičkonosnih panog. Delnice podjetja Healthcare Inc so ob objavi vesti pridobile 69 odstotkov, saj ima prevzemna cena 77-odstotno premijo glede na tečaj pred tem.

Amazon ni uradno razkril, kdaj in kako bo One Medical integriran v Amazon Care. Ni pa to prvi Amazonov korak v tej smeri, saj je na primer lani za Haven zapravil (skupaj z...

42 komentarjev

Netflix drugo četrtletje zapovrstjo z izgubo naročnikov

The Wall Street Journal - Tudi v drugem letošnjem četrtletju je Netflix zabeležil padec števila naročnikov, kar je prvikrat, da se je negativni trend vlekel več kot eno četrtletje. Potem ko je v prvem letošnjem kvartalu izgubil 200.000 naročnikov, je v drugem izgubo poglobil na 970.000 naročnikov. Trenutno ima Netflix 220,6 milijona naročnikov. Zmanjšanje njihovega števila je povzročilo tudi upočasnitev rasti prihodkov in dobička. V minulih treh mesecih je Netflix povečal prihodke le za 8,6 odstotka na 8 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja 15 odstotkov nižji kot četrtletje pred tem. Čisti dobiček se je sicer povečal za 6,5 odstotka na 1,35 milijarde dolarjev.

Netflix je zmanjšanje števila naročnikov predstavil kot uspeh. Napovedovali so bili upad za dva milijona, zato je polovico manjši odliv investitorje navdušil, tečaj delnice pa je poletel za 7,4 odstotka. Podjetje se namreč sorazmerno uspešno sooča s konkurenco in z inflacijo, hkrati pa uspešno odkriva nove načine monetizacije....

101 komentar

Disney+ utegne močno spremeniti trg pretočnih TV storitev

vir: Pixabay

CNet - Prejšnji teden se je končal Disneyjev D23 Expo, na katerem so razkrili nekaj več podrobnosti o svoji pretočni TV storitvi Disney+. Z delovanjem bo pričela 12. novembra, stala bo 6,99 dolarja mesečno (69,99 letno) in za ta razmeroma majhen denar ponujala možnost štirih vzporednih streamov, tudi v ločljivosti 4K in UHD ter sedem uporabniških profilov na enem samem računu.

Vse to bo seveda močno zamajalo položaj konkurence, zlasti Netflixa, ki je v začetku leta v ZDA podražil svoje naročnine, postopoma pa to počne tudi v drugih državah, nedavno denimo v Veliki Britaniji. Za boljšo primerjavo z Disneyem navajamo ameriške cene Netflixa: naročnina za standardno ločljivost znaša mesečno 8,99, za HD 12,99 in za 4K 15,99...

54 komentarjev

Netflixu bežijo ameriški gledalci, drugod počasnejša rast novih

vir: Max Pixel

vir: The Verge
The Verge - Popularni pretočni storitvi s TV vsebinami je v drugem četrtletju prvič v zgodovini upadlo število ameriških naročnikov. Še več, opaziti je tudi trend zaustavljanja rasti naročnikov drugod po svetu. Sicer je podjetje v tem času globalno pridobilo 2,83 milijona novih gledalcev, a v poročilu vlagateljem so se lahko pohvalili le s številko 2,7 milijona, 130.000 manjkajočih pa naj bi predstavljali Američani, ki so pogodbe prekinili. Takoj po objavi rezultatov je Netflixova delnica zdrsnila navzdol za približno desetino svoje vrednosti.

Ugibanja o razlogih za zdaj ostajajo ugibanja, a najverjetneje gre za posledico zadnje podražitve v ZDA, ki je ceno najbolj priljubljenega paketa dvignila z 10,99 na 12,99 dolarja. Kljub temu...

61 komentarjev

Po Applu in Amazonu je bilijonsko vrednost dosegel še Microsoft

vir: Wikipedia
BBC - Po tem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate boljše od pričakovanj, je njegova tržna vrednost presegla bilijon ameriških dolarjev. Prihodki so v zadnjem četrtletju dosegli dobrih 30 milijard dolarjev, kar predstavlja 14 % rast glede na enako obdobje lanskega leta. Dobiček je poskočil za 19 % na 8,8 milijarde USD. Microsoftova delnica je svoj pohod sicer začela že pred letom dni in se v tem času podražila za tretjino, trenutno se njena cena giblje okoli 130 dolarjev.

Microsoft se je pod vodstvom Satye Nadelle v zadnjih letih uspešno prestrukturiral v storitveno tehnološko podjetje. Še vedno so najbolj znani po operacijskem sistemu Windows, ki pa jim je lani v prihodke prispeval le še 18 % delež. Office denimo 25...

2 komentarja

Netflix preizkuša poceni mobilno različico storitve

vir:Flickr

vir: The Verge
The Verge - Netflix, pretočna storitev za TV in filmske vsebine ima trenutno po svetu že okoli 140 milijonov naročnikov. A ker je na planetu še veliko prebivalstva, ki nima veliko pod palcem in večino svojih digitalnih potreb zadovolji na mobilnem telefonu, so začeli v Indiji testirati samo mobilno naročnino, ki stane 250 rupij oz. 3,63 ameriškega dolarja na mesec, kar je natanko polovica osnovne naročnine v tej državi. Storitev deluje le na mobilnih napravah, samo v standardni ločljivosti in samo na eni napravi obenem.

Predstavniki Netflixa so povedali, da bodo v različnih državah preizkušali še druge modalitete, med drugim tudi krajša naročniška obdobja, verjetno tedenska oz. 14 štirinajstdnevna. Katere države bodo poleg Indije...

2 komentarja

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji

Reddit žrtev vdora, odnesli podatke o uporabnikih

vir: Wikipedia
Softpedia - Upravljavci Reddita, enega večjih svetovnih portalov, ki sam sebe naziva "Naslovnica Interneta", so sporočili, da so bili v sredini letošnjega junija žrtve vdora. Napadalci so se dokopali do email naslovov praktično vseh uporabnikov, poleg tega pa tudi do arhivirane baze uporabnikov iz leta 2007, ki vsebujejo tudi gesla.

Napadalci so napad izpeljali tako, da so vdrli v račune nekaj zaposlenih, in sicer tako, da so prestregli potrditvene SMS-e, s pomočjo katerih je potekala dvostopenjska (2FA) avtentikacija. Znano je, da si je v ZDA moč mobilne številke pri operaterjih pridobiti z navajanjem zgolj nekaterih podatkov, denimo naslova, zadnjih štirih številk matične številke ali pa kreditne kartice posameznika.

V času po dogodku upravljavci strani izvajajo preiskavo, da bi ugotovili, do česa vsega so nepridipravi dostopali. Poštne naslove...

9 komentarjev

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Družabna omrežja tepe počasna rast števila uporabnikov

Slo-Tech - Potem ko so se pri Twitterju pred časom aktivno lotili odstranjevanja spamerjev in botov in zaprli kakih 70 milijonov uporabniških računov, jim je število aktivnih mesečnih uporabnikov upadlo za milijon in zdaj znaša 335 milijonov, številka pa bo po napovedih v naslednjih mesecih še upadala. Jim je pa za 11 % glede na enako lansko obdobje poraslo število dnevnih uporabnikov, čeprav točnega števila ne navajajo.

To je med drugim zapisano v četrtletnem poročilu podjetja, ki pa ga vlagatelji niso preveč dobro sprejeli, delnica Twitterja je že na začetku današnjega trgovanja upadla za 20 %.

So pa v podjetju že tretje četrtletje zapored beležili dobiček, bilo ga je za 100 milijonov...

25 komentarjev

Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Delnice Alphabeta, Googlove krovne družbe, so po včerajšnji objavi četrtletnih rezultatov poskočile za 5 %. Podjetje je v tem času zbralo 32,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov - to predstavlja 26 % rast glede na enako lansko četrtletje in 3,2 milijarde dobička. Slednji je dejansko znašal 8,3 milijarde, a so računovodje v Mountain Viewu morali odšteti dobrih pet milijard za stroške rekordne kazni, ki jim jo je prejšnji teden naprtila Evropska komisija (EK). A Google se je na odločitev pritožil, tako da ta seveda še ni dokončna.

Spor z EK je pred analitiki komentiral tudi izvršni direktor Sundar Pichai, ki meni, da je še prezgodaj, da bi lahko ocenili dolgoročni vpliv evropske...

17 komentarjev

Microsoftovo sanjsko poslovno leto

Satya Nadella

vir: Wikipedia
Slo-Tech - V Redmondu so predstavili rezultate zadnjega četrtletja njihovega fiskalnega leta. Najprej nekaj suhih številk: prihodki v zadnjem kvartalu so znašali 30 milijard ameriških dolarjev, kar je 17 % več, kot v enakem lanskem obdobju. dobička je bilo za 8,9 milijarde, kar je za desetino več kot lani.

Celotno poslovno leto so končali z 110 milijardami prihodkov (+14 %) in 16,6 milijardami dobička (-34 %). Slednji je sicer dobro tretjino nižji od lanskega, kar pa je posledica Trumpove davčne reforme, saj je Microsoft moral poravnati nekaj deset milijard davka na dobiček, ki ga je pridelal zunaj ZDA. V nasprotnem primeru bi bil letošnja številka od lanske višja za približno 17 %.

Kot je v...

23 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Slaba prodaja S9 krati prihodke in spanec Samsungu

Sedež podjetja v Seulu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Če je Samsung vsako lansko četrtletje, pa tudi prvo letošnje, nizal rekordne dobičke, bo v nadaljevanju leta kot kaže nekoliko drugače. V letošnjem drugem četrtletju so imeli 51,8 milijard ameriških dolarjev prihodkov in 13,2 milijarde dobička. Slednje sicer pomeni 11 % rast glede na enako lansko obdobje, prodaja pa jim je vendarle upadla za 0,7 %. To se sicer ne zdi veliko, a je v ozadju globlje sporočilo. Analitiki menijo, da gre krivdo pripisati slabi prodaji pametnega telefona Galaxy S9, letos naj bi jih namreč namesto 43, prodali le okoli 30 milijonov. Številka je najnižja vse od Galaxy S3, doslej najuspešnejši pa je bil model Galaxy S7 s 50 milijoni prodanih kosov.

Druga težava, ki tare južnokorejskega giganta je...

74 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Verizon razmišlja o nakupu Netflixa/Redboxa

Netflixov šef Reed Hastings se je moral to jesen opravičevati na vseh koncih in krajih.

vir: Reuters
Reuters - Oktobra je Netflix prijetno presenetil z najavo širitve svoje ponudbe na Otok, kar naj bi se zgodilo enkrat prihodnje leto. Žal bodo ostale države stare celine morali še malo počakati, ker je podjetje po poletni podražitvi (takorekoč podvojitvi cene cenejših paketov) izgubilo bistveno več strank, kot so se nadejali - tam 800.000 od skupaj 23 milijonov. Delnica je padla za 70% glede na junijski vrh, zato so bili tudi primorani preklicati delitev družbe na streaming del (Netflix) in ločeno DVD izposojo (Qwikster), ker bi sicer izgubili še več naročnikov, ki so si želeli prav kombinirani paket.

To sicer niti ni Netflixov največji problem. Že zdaj jih pestijo visoki stroški najema filmskega in tv kataloga, ki dosegajo poltretjo milijardo dolarjev za naslednja tri...

3 komentarji

Netflix se opravičuje za podražitve, izposojo DVDjev prenaša na hčerinsko podjetje

Novo ime za Netflixov servis izposoje DVD-jev. Kar malo sliči na Qik (mobile video), ki bi jim znal zaradi tega malo zatežiti

vir: CNet
CNet - Netflixova poletna najava podražitev, predvsem pa črtanje poceni paketa, ki bi vseeno vključeval tako 1 DVD za starejše kot streaming za mlajše, ni šlo ravno najbolje skozi. Naročniki so se začeli pritoževati in najava jih je motila do te mere, da so dejansko preklicali svojo naročnino. Netflix je izgubil kar milijon (4%) naročnikov, ankete so napovedovale da se lahko delež dvigne tudi do 20%, delnica pa jim je v zadnjih dveh mesecih padla za več kot tretjino. Menedžment je bil primoran odreagirati.

Neflixov soustanovitelj in CEO, Reed Hastings, se je včeraj javno opravičil (video spodaj) in razložil, da so si zaradi fokusiranja na posel z izposojo DVD-jev (s tem so...

8 komentarjev

Japonski Yahoo se povezuje z Googlom

Vstopna stran Yahoo Japan

vir: BBC
BBC - Čeprav Yahoo sodeluje z Microsoftom, ki bo Yahooju omogočil uporabo Bingovega iskalnega algoritma, to ni ustavilo japonske podružnice Yahooja, da ne bi sodeloval z največjim konkurentom Microsofta, Googlom. Prav danes so Japonci namreč potrdili, da bo za iskanje po spletu na njihovi strani skrbel Google.

To je mogoče zaradi majhnega lastniškega deleža Yahooja v Yahoo Japan, ki znaša le 35% v primerjavi s 40%, kolikor znaša večinski delež podjetja Softbank, ki je japonski internetni ponudnik in mobilni operater. Yahoojev ustanovitelj, Jerry Yang, sicer je član upravnega sveta (podobno kot ustanovitelj Softbanka,...

1 komentar