»

V ZDA prepovedali prodajo Huaweijeve opreme

Reuters - Ameriška administracija nadaljuje boj proti Huaweiju in ostalim kitajskim proizvajalcem telekomunikacijske opreme, ki se je začel že v času prejšnje administracije. V petek je Zvezna komisija za telekomunikacija (FCC) prepovedala odobritve nove telekomunikacijske opreme proizvajalcev Huawei in ZTE ter uvoz opreme podjetij Dahua, Hangzhou Hikvision in Hytera, ki proizvajajo programsko opremo za videonadzor ali telekomunikacije. Omenjena oprema predstavlja nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost, je sporočil FCC.

Predsednica FCC Jessica Rosenworcel je dejala, da novi ukrepi, ki dejansko onemogočajo prodajo izdelkov teh proizvajalcev v ZDA, ščitijo Američane pred grožnjami za varnost. Odbor FCC, v katerem sta po dva republikanska in dva demokratska predstavnika, je odločitev sprejela enoglasno. S tem se nadaljuje stopnjevanje sankcij, ki traja že od leta 2019, ko so pet kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme uvrstili na seznam groženj za nacionalno varnost.

Podjetja...

37 komentarjev

Kitajska bo prepovedala tujo računalniško opremo v vladnih uradih

vir: Pxhere

vir: Financial Times
Financial Times - Kot poroča Financial Times (Članek je plačljiv, alternativni vir) naj bi prepoved že pred časom zaukazali iz centrale tamkajšnje komunistične partije, izpeljali pa bi jo v naslednjih treh letih, velja pa tako za strojno kot za programsko opremo, ki ni kitajskega izvora. Ukrep je zato najverjetneje odgovor na podobne ameriške prepovedi; spomnimo, ZDA so svojim vladnim ustanovam prav tako prepovedale poslovanje z nekaterimi kitajskimi, prav tako so gigantu Huaweiju prepovedali dostop do ameriških tehnologij.

Prepoved je tako prvi neposreden protiudarec, ki je prišel s Kitajske in bo verjetno precej prizadela tuje multinacionalke, denimo HP, Dell, Microsoft, ARM, Intel, pa tudi Google, ki je že občutil posledice prepovedi prodaje licenc drugemu največjemu ponudniku pametnih telefonov.

Po drugi strani pa bo zmanjšanje tehnološke odvisnosti od tujine precejšen zalogaj tudi za Kitajce, ki bodo morali po nekaterih ocenah nadomestiti med 20 in 30 milijonov kosov strojne opreme, med...

41 komentarjev

Trump podpisal omiljene sankcije zoper ZTE in Huawei

vir: CNET
CNET - Sankcije bo urejal zakon, imenovan Defense Authorization Act, ki ga je podpisal predsednik Trump in bo v veljavi naslednji dve leti. Vladne agencije v ZDA tako ne bodo smele uporabljati določenih komponent in storitev nekaterih kitajskih podjetij, med katerimi sta tudi Huawei in ZTE.

Na črni listi se je tako znašlo vse kar lahko predstavlja ključno ali kritično komponento v kaki napravi, kot tudi tehnologije za preusmerjanje ali pregledovanje uporabniških podatkov. Zakon bo veljal za vladne uslužbence in za pogodbene sodelavce vladnih agencij, kakor tudi za podjetja, ki bi želela sodelovati z njimi. kar pomeni, da bo moralo kar nekaj podjetij in posameznikov zamenjati kak del tehnološke opreme, ki jo že uporabljajo. V...

12 komentarjev

ZTE po preobratu spet pred propadom

Slo-Tech - Saga o ZTE se spreminja v telenovelo in je dosegla nov preobrat, saj je ameriški senat zavrnil dogovor, ki ga je sprejel Trump in ki bi podjetje rešil. Ameriški Senat je prepričljivo s 85 glasovi za in 10 proti potrdil ponovno uvedbo sankcij zoper kitajsko podjetje ZTE - sankcije so zapakirali v zakon National Defense Authorization Act - ki ameriškim podjetjem prepovedujejo prodajo izdelkov in komponent ZTE-ju. Ta je življenjsko odvisen od njih in bo v primeru prepovedi bržkone zaprl vrata.

Spomnimo, da je pred mesecem dni ZTE doletela tako huda sankcija, ker so v ZDA ocenili, da podjetje krši ameriške gospodarske sankcije zoper Iran in Severno Korejo. ZTE naj bi svoje izdelke, ki vsebujejo tudi ameriške komponente,...

43 komentarjev

ZTE se vrača med žive

Slo-Tech - Kitajski proizvajalec pametnih telefonov ZTE je v enem mesecu prehodil pot od uspešnega podjetja do živega mrtveca in nazaj. Pred mesecem dni so v ZDA svojim podjetjem prepovedali prodajo komponent ZTE-ju, ker je ZTE kršil embargo in Iranu ter Severni Koreji prodajal svoje izdelke. Lani je bil ZTE za to oglobljen, a ker so ameriške obveščevalne službe ZTE obtožile tudi vohunjenja, kar bi bil drugi prekršek, se je pogojna kazen prepovedi uvoza ameriških komponent zanje udejanjila. ZTE, ki je življenjsko odvisen od ameriških komponent, ki jih vgrajuje v svoje izdelke, je kmalu sporočil, da bo v tem primeru očitno nehal poslovati. Le nekaj dni pozneje pa se je oglasil ameriški predsednik Trump in dejal, da s kitajskimi...

16 komentarjev

ZTE reševal sam Trump

Slo-Tech - Ko je kitajskega proizvajalca mobilnih telefonov ZTE doletel sedemletni ukrep prepovedi uporabe ameriških komponent v svojih izdelkih, je imelo to tako hude posledice, da je ZTE napovedal domala ukinitev proizvodnje. Tako drastično kazen si je ZTE prislužil, ker je kljub ameriškim sankcijam zoper Iran in Severno Korejo omenjenima državama prodajal izdelke, ki so vključevali ameriške komponente in o tem lagal. Prvotno pogojna kazen se je kasneje udejanjila, ko je bil ZTE tarča tudi očitek o vohunjenju in predajanju informacij o ameriških uporabnikih kitajski vladi. Sedaj pa se je v nenavadnem zasuku dogodkov za rešitev podjetja zavzel kar ameriški predsednik Donald Trump.

Potem ko je ZTE minuli teden napovedal...

73 komentarjev

ZTE zaradi ameriških sankcij v hudih škripcih

vir: Reuters
Reuters - Drugi največji kitajski proizvajalec telefonov ZTE je sporočil, da ustavlja mednarodno poslovanje. Podjetje je močno prizadela odločitev Trumpove administracije, ki je prejšnji mesec vsem ameriškim podjetjem prepovedala poslovanje z ZTE-jem za dobo sedmih let. To pomeni, da ZTE ne more več legalno kupovati nobenih komponent ali intelektualne lastnine, ki jih potrebuje za proizvodnjo pametnih telefonov.

ZTE se je lani znašel v škripcih, ko se je izkazalo, da so dobavljali tudi ameriške izdelke Iranu, proti kateremu veljajo ameriške gospodarske sankcije. Petletna preiskava je pokazala, da je ZTE kupoval ameriške komponente in jih vgrajeval v svoje izdelke, ki jih je potem prodajal Iranu in Severni Koreji. ZTE se je tedaj poravnal s plačilom 900 milijonov...

32 komentarjev

ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Reuters - Odnosi med ZDA in Kitajsko se na tehnološkem področju zaostrujejo, saj oboji drugi državi očitajo industrijsko vohunjenje, prisluškovanje, hekerske vdore in internetni terorizem. ZDA grozijo s spremenjeno vizumsko politiko in ekonomskimi prijemi, Kitajska pa uvaja preverjanje vse opreme.

ZDA razmišljajo o zaostritvi vizumske politike in zavračanju zahtevkov iz izdajo vizumov za kitajske državljane, ki se želijo udeležiti hekerski konferenc in tekmovanj DefCon in Black Hat, ki vsako leto avgusta potekata v Las Vegasu. Jeff Moss, ustanovitelj konferenc, pravi, da je lahko odločitev zgolj simbolične narave, saj se predavanja na konferencah snemajo in so dostopna vsakomur. Ker na DefConu...

44 komentarjev

Microsoft sklenil patentni dogovor z ZTE

Bloomberg - Ta teden je Microsoftov pravni oddelek nadpovprečno dejaven, saj so sklenili že drugi veliki patentni sporazum. Najprej so ga sklenili s tajvansko-kitajskim proizvajalcem strojne opreme Foxconn, kar je bilo svojevrstno presenečenje, ker Foxconn ne razvija lastne strojne opreme, ampak je pogodbeni proizvajalec po načrtih drugih podjetij in kot tak neodgovoren za kršitve, sedaj pa se je Microsoft usedel za mizo še s ZTE-jem. To je precej razumljivejša poteza, saj ZTE telefone izdeluje.

ZTE je začel svojo pot kitajsko državno podjetje oziroma telekom, danes pa gre za četrtega največjega...

6 komentarjev