»

Hekerji odnesli več kot 600 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hekerji so z omrežja Ronin, priljubljenega blockchaina za kripto igro Axie Infinity, ukradli za več kot 600 milijonov dolarjev kriptokovancev. Ker je zmanjkalo 173.600 ethra (600 milijonov dolarjev) in 25,5 milijona USDC (stabilni kovanec v protivrednosti dolarja), uporabniki trenutno ne morejo dvigovati svojega premoženja. Napad je meril na most (bridge) za Sky Mavisov Ronin, ki je vmesnik med igro Axie Infinity in drugimi verigami blokov, denimo Ethereum.

Uporabniki so na Ronin naložili ether ali USDC, s tem pa so potem kupili NFT-je ali digitalno valuto v igri. Ronin je omogočal tudi transakcije v obratni smeri, torej prodajanje dosežkov iz igre za prave kriptovalute. Medtem ko imajo transakcije na Ethereumu provizijo, je Ronin nudil do 100 brezplačnih transakcij na dan, kar je olajšalo uporabo v igri.

Napad se je zgodili minulo sredo, odkrili pa so ga šele danes. Po odkritju so takoj ustavili most Ronin in Katana Dex. Za zdaj je premoženje AXS, RON in SLP (različne digitalne...

7 komentarjev

Primat pri rudarjenju bitcoinov vnovič prevzele ZDA

Financial Times - Po kitajski prepovedi ukvarjanja s kriptovalutami se je glavnina rudarjenja preselila na drugo stran Pacifika. Kitajski delež v računski moči, ki se troši za rudarjenje bitcoina (hashrate), je v zadnjih mesecih strmoglavil s 44 odstotkov na ničlo. Na vrhuncu konec lanskega leta je delež Kitajske presegel dve tretjini. Sedaj se je okrepil položaj ZDA, ki po novem narudarijo dobro tretjino vseh bitcoinov. Na drugem mestu je Kazahstan z 18 odstotki, sledita pa Rusija in Kanada.

Nekoliko paradoksalno je kitajska prepoved rudarjenja bitcoina pozitivna za ekosistem. Kdor bi nadzoroval 51 odstotkov računske moči, bi lahko izvedel napad na omrežje in večkratno porabljal iste bitcoine (double spending). Kitajski izstop iz igre je premešal karte in računsko moč bolj pestro razporedil po svetu, zato je ta nevarnost sedaj manjša. Hkrati je kitajski padec začasno povečal dobičkonosnost rudarjenja drugod, a si je računska moč do danes že opomogla, zato ta efekt ni več opazen.

Kitajski rudarji...

20 komentarjev

V Južni Koreji več deset kriptomenjalnic zapira vrata

Slo-Tech - Prihodnji petek bo v Južni Koreji začela veljati nova zakonodaja, ki bo zahtevala registracijo vseh kriptomenjalnic pri finančnem regulatorju ter partnerstvo z bankami. Medtem ko so največje štiri menjalnice, med njima tudi Upbit in Bithumb, to uspele postoriti, jih bo dobrih 40 prenehalo delovati, 20 pa jih bo moralo omejiti poslovanje. Ocenjujejo, da bo izpuhtelo za 2,6 milijarde dolarjev kriptovalut, predvsem tako imenovanih kimči kovancev, kakor imenujemo alternativne južnokorejske digitalne kriptovalute, s katerimi se trguje na teh manjših menjalnicah. Oteženo bo tudi unovčevanje ali dvigovanje drugih kriptovalut.

Pričakovati je ekvivalent navala na banke (bank run), saj bodo imetniki teh kovancev skušali te na vsak način unovčiti, kar bo bržkone vodilo v padce vrednosti. Menjalnice, ki sploh niso pridobile licence - postopek traja od 3 do 6 mesecev - bodo morale prenehati poslovati. Druge, ki licenco sicer imajo, a nimajo ustreznega bančnega partnerja, pa ne bodo smele več...

22 komentarjev

Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Slo-Tech - Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek...

28 komentarjev

Napad z 51 odstotki na Bitcoin Gold

Slo-Tech - Minuli teden se je zgodil napad z 51 odstotki na kriptovaluto bitcoin gold, ki je nastala leta 2017 z razvejitvijo iz bitcoina. Napadalci so uspeli ukrasti za 70.000 dolarjev kriptovalute, tako da so jo porabili dvakrat. V četrtek in petek (23. in 24. januarja) se je zgodila reorganizacija verige blokov z več kot 10 bloki.

Prvi primer se je zgodil 23. januarja ob 19. uri po slovenskem času, ko so napadalci odstranili 14 blokov in dodali 13 novih blokov. To je omogočilo reciklažo 1900 bitcoin golda (19.000 dolarjev). Še en napad se je zgodil šest ur pozneje, ko so napadalci odstranili 15 blokov in jih zamenjali s 16 novimi bloki. Ukradli so za 53.000 dolarjev kriptovalute. Posamezen napad je stal okoli 1700 dolarjev. Trenutno velja, da so transkacije sprejete, ko so vsaj šest blokov globoko v verigi. Toda v teh napadih pride do daljše reorganizacije verige - pri kriptovalutah PoW (proof of work) je vedno veljavna najdaljša veriga.

Napad z 51 odstotki se zgodi, kadar povezani...

16 komentarjev

Ethereum Classic bržčas tarča napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Omrežje Ethereum Classic je bilo ta teden zelo verjetno tarča uspešnega napada z 51 odstotki, kakor imenujemo situacijo, ko vozlišča pod nadzorom zlonamernih storilcev nadzorujejo več kot polovico vse računske moči. Zabeležili so 12 primerov popravljanja (reorganizacije) verige blokov, kar ustreza 219.500 ETC oziroma 1,1 milijona dolarjev.

Po definiciji vozlišča verjamejo verigi blokov, ki je najdaljša. Dokler je večina računske moči pod nadzorom poštenih uporabnikov, je najdaljša veriga tudi pravična. Če pa napadalci pridobijo večino računske moči, lahko potvarjajo transakcije in jih potrjujejo hitreje, kot raste pravična veriga blokov. Ta ranljivost je del ustroja kriptovalut, ki uporabljajo proof-of-work in predstavlja omejitev sistema. Pozna jo tudi...

22 komentarjev

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Ocenjeni stroški enournega napada z 51 odstotki

Slo-Tech - Kriptovalute, ki za potrjevanje transakcij uporabljajo računsko moč (proof-of-work), so zaradi svoje zasnove občutljive na napad z 51 odstotki računske moči. Poenostavljeno gre za situacijo, v kateri ima usklajena skupina napadalcev nadzor na večino računske moči, ki se troši za rudarjenje, kar jim omogoča, da bloke rudarijo hitreje od konkurence in s tem gradijo najdaljšo verigo, ki je lahko tudi nepravična. Na tak način lahko iste kovance porabijo večkrat ali sistem kako drugače pretentajo. V preteklosti je bil to zgolj teoretičen vektor napada, ker nihče ni bil niti blizu nadzora tolikšne računske moči. Sedaj pa so manjše kriptovalute že tarče.

Monacoin, bitcoin gold, zencash, verge in...

19 komentarjev

Hekerji Coinchecku ukradli za pol milijarde kriptovalute

Slo-Tech - Japonska borza za prodajo in nakup kriptovalut Coincheck je danes ustavila vso trgovanje in izplačila, ker je bila tarča hekerskega napada. Sprva ni bilo jasno, kaj je botrovalo jutranji zaustavitvi trgovanja, sredi dneva pa so v Coinchecku potrdili, da so jim nepridipravi odnesli več kot 500 milijonov enot valute NEM. Po aktualnih tečajih, ki so sicer za NEM zelo spremenljivi, je škode za 400-450 milijonov evrov, s čimer gre za največjo krajo kriptovalut v zgodovini. Doslej je to titulo držal vdor v Mt.Gox, ki so mu leta 2014 odnesli slabih 300 milijonov evrov. Toda ker so od leta 2014 tečaji kriptovalut in njihovo število zelo zrasli, je relativni vpliv današnje kraje manjši.

Napad in zlonamerne transakcije so se...

36 komentarjev

Ko je Kodak napovedal kriptovaluto, je delnica poskočila

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti so podjetja omenila internet in tečaji njihovih delnic so ponoreli. Dandanes v podobni vlogi najdemo kriptovalute in kriptožetone, ki so obnoreli svet. Kodak, ki je pred leti skoraj umrl, je sporočil, da bodo izdali lastno kriptovaluto in hkrati omogočili najem strojev za rudarjenje bitcoinov. Delnica je takoj po objavi zrasla za več kot sto odstotkov.

Kodak bo izdal kriptovaluto z imenom KodakCoin. Namenjena bo fotografom, ki jo bodo lahko uporabljali pri zaščiti svojih del. KodakCoin bodo žetoni v novem sistemu KodakOne za zaščito digitalnih del, saj bodo podatke o avtorstvu fotografij hranili z veriženjem blokov (blockchain). V izjavi za javnost je še cel kup drugih popularnih izjav, med drugim da bo to omogočalo novo ekonomijo za plačevanje...

55 komentarjev

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov

Slo-Tech - Včeraj popoldne se je nagrada, ki jo dobijo rudarji bitcoina za svoje delo, prepolovila. Ker gre za pričakovan, a redek dogodek, ki se je nazadnje zgodil pred štirimi leti (28. novembra 2012), si ob tej priložnosti poglejmo kondicijo ekosistema bitcoina.

Ustroj bitcoina predvideva, da se vsakih 210.000 narudarjenih blokov nagrada za uspešno najden blok razpolovi. Satoshi Nakamoto je to pravilo v bitcoin vgradil zato, ker je s tem omejeno število bitcoinov, ki sploh lahko nastanejo. Potrjevanje transakcij poteka z rudarjenjem blokov, kakor se imenuje izračunavanje zgoščenih vrednosti iz zadnjih transakcij in sledi vseh prejšnjih blokov, rudarji pa za nagrado za to računsko in energetsko potratno početje dobijo sveže bitcoine. To je tudi edini način, na katerega...

51 komentarjev

Ena skupina pridobila nadzor nad 51 odstotki rudarjenja bitcoinov

Ars Technica - Skupina bitcoinskih rudarjev GHash.IO je v zadnjem času s pridobivanjem novih članov postala tako močna, da čedalje pogosteje prispeva več kot 50 odstotkov računske moči za rudarjenje bitcoinov. Čeprav samo po sebi to ne vpliva na bitcoin, zbuja nekatere pomisleke, ker omrežje v takem trenutku ni več decentralizirano.

Ena izmed glavnih prednosti in osnovnih zamisli bitcoina je njegova neodvisnost oziroma decentraliziranost. Dokler je računska moč, ki se uporablja za rudarjenje novih bitcoinov, enakomerno razporejena, namreč noben deležnik ne more izvajati prevlade nad bitcoinom. Prepoved dvojnega zapravljanja istih bitcoinov (double spending), razumno nizke provizije potrjevanja transakcij in ostali mehanizmi, ki so potrebni za stabilnost ekosistema, so neposredna posledica...

5 komentarjev

Harvardovo gručo zlorabili za rudarjenje kriptovalute

Slo-Tech - Rudarjenje kriptovalut postaja čedalje manj dobičkonosno, ker težavnost tega početja raste s skupno količino računske moči, ki rudarjenje izvaja. Tako nagrada ostaja enaka, zasleduje jo čedalje več računalnikov, ob vnaprej določenih intervalih pa se razpolavlja tudi vrednost nagrade. Edini način, da se dobičkonosnost tega početja poveča, je rast vrednosti kriptovalute (in seveda padec cene računske moči in električne energije).

Povsem drugače pa je, če imamo električno energijo in računalnike na voljo zastonj - recimo na univerzi. The Crimson piše, da so na Harvardu odkrili nepridiprava, ki je izkoristil raziskovalno gručo računalnikov z imenoom Odyssey za rudarjenje dogecoinov, ki so ena izmed plejade kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Dogecoin je izpeljan iz litecoina in za rudarjenje zahteva...

10 komentarjev