» »

Hekerji odnesli več kot 600 milijonov dolarjev

Hekerji odnesli več kot 600 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hekerji so z omrežja Ronin, priljubljenega blockchaina za kripto igro Axie Infinity, ukradli za več kot 600 milijonov dolarjev kriptokovancev. Ker je zmanjkalo 173.600 ethra (600 milijonov dolarjev) in 25,5 milijona USDC (stabilni kovanec v protivrednosti dolarja), uporabniki trenutno ne morejo dvigovati svojega premoženja. Napad je meril na most (bridge) za Sky Mavisov Ronin, ki je vmesnik med igro Axie Infinity in drugimi verigami blokov, denimo Ethereum.

Uporabniki so na Ronin naložili ether ali USDC, s tem pa so potem kupili NFT-je ali digitalno valuto v igri. Ronin je omogočal tudi transakcije v obratni smeri, torej prodajanje dosežkov iz igre za prave kriptovalute. Medtem ko imajo transakcije na Ethereumu provizijo, je Ronin nudil do 100 brezplačnih transakcij na dan, kar je olajšalo uporabo v igri.

Napad se je zgodili minulo sredo, odkrili pa so ga šele danes. Po odkritju so takoj ustavili most Ronin in Katana Dex. Za zdaj je premoženje AXS, RON in SLP (različne digitalne valute v igri) na varnem, zagotavljajo. Napadalci so uspeli prevzeti nadzor nad petimi izmed devetih potrjevalnih vozlišč (validator node), ki skrbijo za preverjanje in potrjevanje transakcij na Roninu, kjer se uporablja PoA (proof of authority) in ne PoW (proof of work). To je varčnejše, a če uporabljajo malo vozlišč tudi manj varno. Hekerji so izkoristili površne nastavitve v štirih vozliščih Sky Mavisa in v Axie DAO, ki ga upravlja skupnost - to pa jih je že pet. V prihodnosti bodo mejo za potrjevanje transakcij zvišali na osem vozlišč.7 komentarjev

Realest ::

Mel so 9 validator nodov, od tega so bili 4je v lasti ene osebe. Vrhunsko

WhiteAngel ::

Realest je izjavil:

Mel so 9 validator nodov, od tega so bili 4je v lasti ene osebe. Vrhunsko


Za peto je imel pa ključe, ker so nekaj časa nazaj skupaj nekaj srali. Jaki porazdeljen sistem.. spet nek insider job.

c3p0 ::

Zdaj pa sledi hard work, kako ta denar oprati. Ali pa bodo obupali in vrnili.

Nikonja ::

Fak, kdo še ropa banke fizično, če lahko iz kauča spi...š vse.
Nova realnost, edino si pri bankah vsaj zavarovan iz strani države do 100t eur. tukaj pa jbg!

BitMiljonar ::

Pač centralizacija "blockchaina" (ki to sploh ni več blockchain, ker je preveč centraliziran). Pač slabo nepremišljeno nepazljivo izpeljan sistem.

Omrežje Ethereum pa ima preko 10.000 nodeov in zato je izjemno decentralizirano.

Ethereum 2.0 pa še dodatno "incentivizira" čimvečjo raznolikost in unikatnost nodeov (progr.jezik, ISP, Operacijski sistem,...) in mnogo strožje penalizira tiste node(stakerje), ki uporabljajo najpogosteje uporabljan node software, ISP/cloud computing, operacijski sistem. Cilj je doseči čimveč raznovrstnost in s tem čimvečjo decentralizacijo. Ta "mehanizem" je vgrajen v sam protokol oz. staking algoritem.


Koliko pa elektronsko pokradejo denarja iz klasičnih bank pa v javnost ne pride. Verjetno zamolčijo na desetine miljard. Ampak oni lahko sprintajo nov denar s par kliki in si povrnejo - na račun vseh holderjev valute. (ostalim holderjem se kupna moč iste količine denarjanrahlo zmanjša - "socialize losses").

mr_chai ::

Eh, to je blo z namenom tako narejeno, da so lahko nardil en insider steal in to je to... Videno že n-tič.

Evolve ::

In your face suckers :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opotekavi prodor NFTjev v igre

Oddelek: Novice / Igre
164605 (3177) oopticom
»

Bitcoin spet blizu rekordov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
25843374 (33695) GupeM
»

Vdor v Poly Network odnesel za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, tretjina že nazaj

Oddelek: Novice / Kriptovalute
65992 (1086) Markoff
»

Čez nekaj ur razpolovitev pri rudarjenju bitcoina

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2614237 (5823) vb2nc4uv
»

Napadi z 51 odstotki postajajo resničnost

Oddelek: Novice / Kriptovalute
1914788 (9715) Eandro5res

Več podobnih tem