»

AMD razkril ranljivosti v več svojih procesorjih

Slo-Tech - AMD je sporočil, da je v svojih procesorjih Zen od prve do četrte generacije našel več varnostnih ranljivosti. Vse štiri luknje imajo oznako resnosti 'visoko', prizadete pa so vse štiri generacije procesorjev AMD Epyc in več procesorjev Ryzen.

Ranljivosti z oznakami CVE-2023-20576, -20577, -20579 in -20587 so prizadele varnost vmesnika SPI, preko katerega procesor je povezan s čipom z naloženim BIOS-om. Ranljivost hekerjem omogoča prevzeti nadzor sistemom z eskalacijo privilegijev, izvajanjem poljubne kode in izkoriščanjem za napade DoS. Vsi napadi terjajo fizični dostop do ranljivega sistema.

AMD je ranljivost zakrpal z novimi verzijami AGESA, ki predstavlja osnovno kodo za BIOS, a ga morajo sedaj v dejanske popravke prenesti še proizvajalci matičnih plošč. Nekateri so to že storili, drugi pa še ne. Za drugo generacijo procesorjev popravki odpravljajo tudi ranljivost Zenbleed, o kateri smo poročali lani.

7 komentarjev

Ranljivost v poštnem strežniku Exim

Slo-Tech - V vseh verzijah poštnega strežnika Exim (mail transfer agent) so odkrili varnostne luknje, ki napadalcem omogočajo oddaljeni zagon poljubne kode (remote code execution). Ranljivost je odkril anonimni varnostni raziskovalec in jo prijavil prek Trend Microvega mehanizma Zero Day Initiative. Povzroča tako nestabilno delovanje in kvarjenje podatkov kakor tudi izrabo za poganjanje nepooblaščene kode. Napaka tiči v storitvi SMTP (odhodna pošta), kjer lahko pride do prekoračitve naslovnega prostora (out-of-bounds write).

ZDI je proizvajalca o napaki obvestil že junija lani (!) in ponovno maja letos, a popravka niso izdali. ZDI je zato ta teden javno objavil podrobnosti v opozorilu CVE-2023-42115, kjer so razkrili tudi vso komunikacijo z Eximom. Tovrstni strežniki so zelo obetavne tarče, ker so običajno dostopni z interneta, zato omogočajo vdor v interne sisteme. Hkrati je Exim najpopularnejša programska oprema za MTA. V preteklosti so se ranljivosti v Eximu že izkoriščale tudi v praksi....

17 komentarjev

Ranljivost Zenbleed v procesorjih AMD Zen 2

Slo-Tech - Googlov raziskovalec Tavis Ormandy je v AMD-jevih procesorjih Zen 2, kamor sodijo družine Ryzen 3000, Ryzen 4000, Ryzen 5000, Ryzen 7020, Ryzen Pro 3000, Ryzen Pro 4000 in Epyc Rome, odkril ranljivost, ki omogoča tudi krajo šifrirnih ključev (CVE-2023-20593). Ranljivost je poimenoval Zenbleed, AMD-ju pa jo je prijavil 15. maja. Ta je za nekatere procesorje že pripravil popravke (mikrokoda), za druge pa bodo nared do konca leta.

Ranljivost izkorišča metodo, ki jo moderni procesorji uporabljajo za hitrejše delovanje. Špekulativno izvajanje ukazov pomeni, da se nekateri ukazi izvedejo, četudi procesor še ne ve, ali bo to dejansko potrebno. Če se izkažejo kot nepotrebni, se rezultat preprosto zavrže, sicer pa smo prihranili nekaj časa. A vsako izvajanje ukazov vpliva na vrednosti v registrih in na komunikacijo procesorja s sistemom, čemur je možno prisluškovati. V tem pogledu je napad Zenbleed podoben napadom Meltdown na Intelove procesorje.

Ranljivost je možno izkoristiti na...

17 komentarjev

Najdena in zakrpana resna ranljivost v Microsoftovem oblaku

Reuters - Varnostno podjetje je našlo resno ranljivost v Microsoftovem oblaku Azure, ki je napadalcem omogočala popoln prevzem nadzora nad drugimi računi. V Redmondu so luknjo zakrpali, medtem ko morajo dostopne ključe stranke zamenjati same.

Prenos informacijskih sistemov v oblak podjetjem ponuja poenostavitev vzdrževanja, a po drugi plati so odvisna od varnostne ravni, ki jo uspe ponudnik storitev v oblaku zagotavljati. Takšna podjetja imajo ponavadi cele vojske varnostnih strokovnjakov, a če se kakšna ranljivost pretolče skozi sito, je lahko skrajno uničujoča, ker je na udaru množica strank. To bi kaj lahko na lastni koži izkusili pri Microsoftu, kjer imajo v zadnjem času res polne roke dela s kibernetskimi napadi in krpanjem odprtin. Varnostno podjetje Wiz je namreč našlo resno ranljivost v osrednji storitvi upravljanja baz podatkov Cosmos DB, oblaka Azure. Poimenovali so jo Chaos DB in je napadalcu omogočala razmeroma enostavno pridobiti primarni vstopni ključ za množico drugih računov...

4 komentarji

Nov napad Spectre?

Ars Technica - Pred dobrimi tremi leti smo izvedeli za napada Spectre in Meltdown, ki sta proizvajalcem procesorjem povzročila obilico sivih las. Odkritje je pokazalo, da so moderni procesorji zaradi optimizacij (speculative execution) za večjo zmogljivost ranljivi na napad, ki nepooblaščenemu programu omogoča prebiranjem pomnilniških delov, do katerih nima dostopa. To je problematično, ker se tam lahko (in dostikrat tudi se) skrivajo gesla, ključi in drugi občutljivi podatki. Proizvajalci procesorjev so razvili različne tehnike za blažitev teh ranljivosti, izmed katerih so nekatere zaščitile tudi stare procesorje, predvsem pa so se posvetili novim, kjer so lovili občutljivo razmerje med hitrostjo in varnostjo. Raziskovalci z univerz v Virginiji in San Diegu pa sedaj proizvajalcem sporočajo, da so spet na začetku.

Raziskovalci namreč AMD-ju in Intelu sporočajo, da so odkrili način napada, ki premaga Intelovo zaščito LFENCE in drugi AMD-jeve zaščite. Nova metoda napada predpomnilnik na...

14 komentarjev

AMD lansiral tretjo generacijo strežniških procesorjev EPYC

vir: AMD
AMD - Včeraj so pri AMDju splovili še strežniško linijo procesorjev na arhitekturi Zen3, Epyce tretje generacije. Pod pokrovom so novosti bolj ali manj pričakovane, a že s tem gre za zelo hitre čipe, podjetje pa bo z njimi najverjetneje še bolj zarezalo v Intelov delež v strežniškem segmentu.

Še preden je včeraj Lisa Su stopila na oder in predstavila tretjo generacijo AMDjevih strežniških procesorjev EPYC, s kodnim imenom Milan, smo približno vedeli, kaj prinašajo. Že lansko jesen smo namreč dobili prvo dozo arhitekture Zen3, namizniške čipe Ryzen 5000, in strežniške inačice tamkajšnjemu napredku sledijo precej zvesto. V prvi vrsti to pomeni 19% višjo zmogljivost na urin cikel, ki je posledica več dejavnikov. Na primer predelanih čipletov, iz katerih je sestavljen procesor - osem jeder v čipletu je sedaj enakovredno povezanih z 32 megabajti predpomnilnika L3, medtem ko so bili v Zen2 razdeljeni na dva core complexa. Preostale specifikacije tako niso presenetljive in na papirju močno...

20 komentarjev

V Microsoftovem antivirusu ranljivost tičala 12 let

Slo-Tech - V Microsoftovem protivirusnem programu, ki ga vsebuje Windows, so zakrpali 12 let staro ranljivost, za katero do nedavna niso vedeli ne proizvajalec ne napadalci. V Microsoft Defenderju (včasih se je imenoval Windows Defender) je vsaj od leta 2009 tičala ranljivost (CVE-2021-24092), ki je omogočala napad z eskalacijo privilegijev. Prizadete so verzije Windows 7 in novejše ter programska oprema, ki uporablja iste klice: Microsoft Endpoint Protection, Microsoft Security Essentials, in Microsoft System Center Endpoint Protection.

O ranljivosti so prvi poročali na SentinelOne novembra lani, v februarskem paketu popravkov pa je Microsoft pripravil rešitev. Težava je tičala v gonilniku BTR.sys (Boot Time Removal Tool), ki se uporablja pri brisanju okuženih datotek. Predvidevajo, da je ostala tako dolgo neodkrita, ker ta gonilnik ni ves čas aktiven, temveč se namesti in aktivira le, ko je potreben, potem pa se odstrani. Težava je, da gonilnik ne preveri datotek, ki jih kot obnovljene...

20 komentarjev

Odkrite ranljivosti v priljubljenem Wi-Fi čipu Realtek RTL8195A

Slo-Tech - V priljubljenem modulu za Wi-Fi podjetja Realtek (RTL8195A), ki ga uporabljajo številne nezahtevne naprave, so raziskovalci iz izraelskega podjetja Vdoo odkrili šest resnih ranljivosti. Sumijo, da so iste ranljivosti prisotne tudi v čipih RTL8711AM, RTL8711AF in RTL8710AF, česar pa niso izrecno preverili. V vseh primerih gre za napake prekoračitve sklada (stack overflow) in branje izven okvirja (out-of-bounds reads), ki se skrivajo v izvedbi rokovalnega protoka pri vzpostavljanju povezave WPA2 (four-way handshake).

Ena izmed ranljivosti napadalcu, ki je v dovolj blizu čipa, omogoča prevzem popolnega nadzora nad čipom, ne da bi poznal ključ, če je RTL8195A dostopna točka ali odjemalec. To napadalcu dovoljuje, da izvede poljubno kodo. Dve drugi ranljivosti omogoča izvedbo napada DoS, preostale tri pa izrabo odjemalcev in izvajanje poljubne kode.

Napake v programski kodi Ameba Arduino 2.0.8, ki teče na čipu, je Realtek že zakrpal. Vse verzije po 21. 4. 2020 so odporne na...

1 komentar

AMD je najavil Threadripperje Pro za delovne postaje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili posebne različice mnogojedrnih procesorjev Ryzen Threadripper, s pripono Pro, ki označuje izdelke za močnejše delovne postaje. V prosti prodaji ne bodo dosegljivi, računalniki z njimi pa prispejo septembra.

Pod značko Ryzen (Mobile) Pro AMD prodaja izdelke, namenjene delovnim postajam, kar v praksi pomeni predvsem podporo pomnilniku ECC, višje varnostne standarde in kopico dodatnih storitev vzdrževanja ter svetovanja. Threadripperji, AMDjeve mnogojedrne procesorske pošasti, stojijo nekje na meji med čipi za zmogljive zanesenjaške mašine in pa tistimi za delovne postaje. Kdor je za svoj posel želel dobrote platform za višji, korporativni del trga, je nato običajno stopil še malo višje in si omislil strežniške CPUje EPYC, zato Threadripperjev Pro doslej še nismo videli. To pa se bo kmalu spremenilo, kajti podjetje je očitno presodilo, da obstaja dovolj velika tržna niša v segmentu, ki si želi zmogljivejše delovne postaje, zasnovane na matičnih ploščah z enim...

18 komentarjev

V Windows DNS Server odkrili 17 let staro ranljivost

vir: Pixabay

Slo-Tech - Microsoft je varnostno luknjo označil kot kritično in črvivo (wormable), saj je izpostavljena napadom s pomočjo zlobne kode, popularno imenovani črvi. Ranljivost napadalcu omogoča oddaljeno zaganjanje izvršljive programske kode na strežniku in izvajanje lažnih DNS poizvedb, s čimer bi v praksi lahko prodrl v celotno infrastrukturo organizacije. Microsoft je stopnjo ogroženosti po lestvici Common Vulnerability Scoring System (CVSS) ocenil na 10, za primerjavo, razvpiti črv WannaCry je bil po tej isti sistemizaciji ocenjen z 8,5.

Varnostno luknjo so že maja odkrili raziskovalci podjetja Check Point in odkritje posredovali Microsoftu, kjer so pred dnevi objavili popravek, ob njem pa še eno, obvodno rešitev, ki ranljivost nevtralizira prek registra. Po besedah predstavnikov Microsofta za zdaj ni indicev, da bi ranljivost kdo že poskusil zlorabiti, predstavniki Check Pointa pa so pri tem nekoliko bolj previdni, češ, obstajala je 17 let, če smo jo našli mi, ni vrag, da je ni vmes še kdo...

12 komentarjev

Hekerji vdrli v strežnike LineageOS

vir: Needpix

vir: ZDNet
ZDNet - Neznanci so minuli konec tedna vdrli v jedrno infrastrukturo LineageOSa, gre za brezplačen in odprtokodni operacijski sistem za telefone, tablice in set-top boxe, ki temelji na platformi Android. Napad se je odvil v noči s sobote na nedeljo po našem času in je bil odkrit še preden bi lahko napadalci povzročili resno škodo.

Kot so sporočili iz LineageOS, so podpisni ključi za avtentikacijo uradnih distribucij ostali nedotaknjeni, prav tako izvorna koda in posamezne graditve operacijskega sistema. So pa začasno, zaradi preiskave dogodka, ugasnili vse svoje strežnike.

Napadalci so pri napadu izkoristili nezakrpano varnostno vrzel v Saltu, torej platformi Saltstacka za upravljanje in nadzor strežnikov na daljavo. Dve taki varnostni luknji, CVE-2020-11651 in CVE-2020-11652 so prav pred dnevi razkrili pri F-Secure, njuna kombinacija lahko napadalcu omogoči da obide vpisno proceduro in na Salt master namestitvi požene poljubno programsko kodo. Popravek je že na voljo, a trenutno je na...

21 komentarjev

AMD lansiral mobilne procesorje Ryzen Mobile 4000

AnandTech - Ob tehnični novinarski predstavitvi so v AMDju na trg poslali še zadnji sklop čipov arhitekture Zen 2, procesorje za prenosnike Ryzen Mobile 4000. Pandemija koronavirusa je dogodek pokvarila v smislu, da je potovanje končnih izdelkov tako v trgovine kot na teste hudo motena, toda vseeno je bilo mogoče izvedeti zanimive podrobnosti, tudi uradno najavo prenosniških Ryzenov 9.

Eno od poglavij AMDjeve tiskovke na januarskem CESu je bila najava prenosniških čipov Ryzen Mobile 4000, po namizniških Ryzenih 3000 in Threadripperjih 3000 ter strežniških Epycih 2 zadnje skupine procesorjev na arhitekturi Zen 2, ki smo jo še čakali. Predviden izid prvih izdelkov na njihovi osnovi je bil postavljen v sredino marca in kljub pandemiji virusa SARS-CoV-2 so v podjetju uradno lansiranje izpeljali. Toda v praksi večina naprav ta hip še vedno ždi v azijskih skladiščih, zato bomo na neodvisne teste čakali še kakšen teden in je treba navedene številke jemati z nekaj rezerve; pa čeprav se je AMD v...

100 komentarjev

Odkrita (in že odpravljena) resna ranljivost v Signalu

The Hacker News - Natalie Silvanovich, raziskovalka pri Google Project Zero je konec septembra odkrila resno napako v aplikaciji za varno sporočanje Signal. Napaka je napadalcu omogočala oddaljen vklop mikrofona pri uporabniku Signala in posledično prisluškovanje pogovorom v prostoru, kjer se nahaja telefon.

Za izrabo je bila potrebna prilagojena različica Signala, s katero je napadalec poklical na ciljni telefon. Če se klicana oseba ni oglasila, je napadalec lahko sprožil samodejni odgovor oz. samodejno vzpostavitev zveze s klicočim.

Logična napaka pri obravnavi klicev je bila omejena na platformo Android (na iOS se klic zaradi nepričakovanega zaporedja stanj klica zveza ni samodejno vzpostavila) in sicer zaradi omejitev tehnologije WebRTC.

Natalie Silvanovich je ranljivost javila razvijalcem Signala prejšnji teden, razvijalci pa so se odzvali v zgolj nekaj urah in napako z različico v4.47.7 odpravili.

Svoje telefone redno posodabljate?

39 komentarjev

Microsoftov brskalnik Edge svari pred zaupanja nevrednimi viri novic

theguardian.com - Z razmahom interneta in še zlasti družbenih omrežij je postala problematika lažnih novic tako pereča, da so se tudi velikani zganili in začeli iskati rešitve. Microsoft se je odločil, da bo v svoj novi brskalnik Edge v verzijah za mobilni platformi (iOS in Android) vgradil NewsGuard. Gre za razširitev, ki ob obisku strani z ikono pokaže, ali gre za zaupanja vreden vir informacij ali ne.

Resda bo treba NewsGuard v trenutni inačici še ročno vključiti v nastavitvah, a gre za pomemben korak naprej. Ob obiskovanju spletnih strani, ki jih NewsGuard šteje med zaupanja vredne, bo v vrstici z naslovom prikazan zeleni ščit, medtem ko bo na zaupanja nevrednih straneh rdeče barve. Strani, ki niso ocenjene, bodo izkazovale sivi ščit. Ne gre za nobeno zaščito...

23 komentarjev

PortSmash: nova ranljivost v Intelovih procesorjih

vir: Wikipedia
Ars Technica - Raziskovalci Tehnološke univerze v Tamperi na Finskem in Tehniške univerze iz Havane na Kubi so odkrili novo ranljivost v procesorjih družin Skylake in Kaby Lake, ki omogoča t. i. side-channel napad, o čemer so na GitHubu objavili proof of concept.

Gre za tehniko, pri kateri napadalci prestrezajo šifrirane podatke iz pomnilnika oz. procesorja, in sicer tako, da spremljajo in analizirajo razlike v trajanju izvedenih operacij, porabi energije, elektromagnetnemu sevanju ipd., kar jim pomaga zlomiti šifrirni algoritem in prebrati podatke iz drugega logičnega jedra v istem procesorju.

Ogroženi so procesorji, katerih arhitektura omogoča Simultaneous Multithreading (SMT) oz. Hyper-Threading (HT), kot se imenuje...

66 komentarjev

Nov dan, nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - Na konferenci Usenix Security, ki te dni poteka v Baltimoru, so raziskovalci pokazali, da imajo Intelovi procesorji še tri varnostne luknje (CVE-2018-3615, CVE-2018-3620, CVE-2018-3646), ki izkoriščajo podobne arhitekturne nedoslednosti kakor originalna ranljivost Spectre z začetka tega leta. Ena izmed njih omogoča tudi preskok iz enega navideznega stroja (virtual machine) do podatkov v drugem. AMD-jevi procesorji niso prizadeti.

Ranljivost se imenuje Foreshadow (ali v tehničnem jeziku L1 Terminal Fault) in napadalcem omogoča dostop tudi do zaščitenih delov prvonivojskega predpomnilnika, ki ga varuje SGX (Secure Guard Extensions). Gre za Intelov mehanizem, ki naj bi omogočal zaščito občutljivih podatkov (secure enclave), četudi dobi zlonamerna koda dostop do...

18 komentarjev

AMD uradno izdal 32-jedrni procesor Ryzen Threadripper

Slo-Tech - AMD je uradno predstavil novo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper, ki so namenjeni uporabnikom, ki potrebujejo veliko jeder in računske moči. Na vrhu razpredelnice najdemo Threadripper 2990WX, ki ima 32 jeder (64 niti), osnovno frekvenco 3,0 GHz, Turbo do 4,2 GHz in stane 1800 dolarjev. Komur je to preveč, najde tudi cenejše predstavnike. Threadripper 2970WX ima 24 jeder in stane 1300 dolarjev, Threadripper 2950X in 1950X imata 16 jeder in osnovno frekvenco 3,5 oziroma 3,4 GHz, kar stane 1000 ali 900 dolarjev. Najšibkejša predstavnika Threadripper 2920X in 1920X za 650 oziroma 800 dolarjev imata le 12 jeder. Vsi procesorji so zgrajeni v 12-nm litografiji Zen+. Najmočnejši procesor bo na voljo prihodnji teden, ostali pa konec meseca ali...

15 komentarjev

Nova inačica ranljivosti Spectre in Meltdown prinaša nove upočasnitve procesorjev

Slo-Tech - Intel in Microsoft ter Google so sporočili, da sta odkrila novo varianto ranljivosti Spectre in Meltdown, ki je v začetku leta pošteno zatresla procesorski trg in povzročila ogromno nadur inženirjev in programerjev. Tokratna različica je dobila ime Varianta 4. Četrta različica ponuja še eno, novo možnost za nepooblaščeno črpanje starih informacij iz pomnilnika. Ranljivi so Intelovi, AMD-jevi in nekaj ARM-jevih procesorjev.

Intel novo ranljivost označuje kot srednje nevarno, saj je dobršen del že zakrpan s popravki za pretekle verzije. Vseeno pa pridejo še novi popravki. Da so odkrili novo luknjo, v resnici ni tako nenavadno, nekateri strokovnjaki pa so to že napovedali. Ko so namreč razkrili Spectre in Meltdown, se je odprla nova smer raziskav in različni...

23 komentarjev

Linux 4.16 je tu

Slo-Tech - Linus Torvalds je včeraj potrdil izid nove verzije Linuxovega jedra, ki nosi oznako 4.16 in prinaša nadpovprečno mnogo sprememb in izboljšav. V novi verziji je dodanih ali spremenjenih 490 tisoč vrstic kode, odstranjenih pa je 304 tisoč, torej se je koda poredila za 186 tisoč vrstic. Veliko dela so vložili v popravke kode, ki odpravljajo ranljivosti Spectre in Meltdown v modernih procesorjih.

Izboljšali so tudi avtonomijo prenosnikov, saj novo jedro podpira USB Autosuspend v USB-čipih za Bluetooth in novi varčni način SATA-naprav. Popravljen je Intelov GVT-g (Graphics Virtualization Technology), v jedro pa je dodana še podpora za VirtualBox, ki je doslej potreboval dodatne gonilnike, izboljšana je podpora RISC-V. KVM sedaj razume AMD Secure Encrypted...

25 komentarjev

Odkritih 13 kritičnih ranljivosti AMD Ryzen in EPYC procesorjev

Slo-Tech - Raziskovalci pri CTS so pri Ryzen (Ryzen Pro, Ryzen Mobile) in EPYC seriji odkrili kar 13 kritičnih ranljivosti (podobno kot pri preteklem Spectre/Meltdown), na katere so občutljivi vsi njihovi procesorji. Napadalcu omogočajo instalacijo zlonamerne kode v čip in celo popoln dostop do sistema in občutljivih podatkov.

Varnostne luknje so odkrili raziskovalci izraelskega CTS-lab, na novo odkrite ranljivosti pa omogočijo obhod tehnologije Secure Encrypted Virtualization in Microsoft Windows Credential Guard ter krajo občutljivih informacij.Odkrili so tudi dvoje zadnjih vrat, ki omogočata namestitev zlonamerne kode znotraj procesorja. Vse ranljivosti se nahajajo...

108 komentarjev

Odkrita zlonamerna koda v usmerjevalnikih

Slo-Tech - Že dlje je znano, da se lahko virusi in druga zlonamerna koda skrivajo ne le na diskih računalnikov, temveč tudi v strojni opremi, ki ima firmware - celo v kablih. Mrežni usmerjevalniki so posebej pripravni za ta namen, saj neposredno komunicirajo z internetom in računalniki v lokalnem omrežju. O obstoju virusov zanje smo že dlje časa špekulirali, Mandiant pa je sedaj odkril enega, ki se že uporablja. Okužen usmerjevalnik je veliko varnostno tveganje za celotno omrežje, ki ga povezuje, saj lahko na primer računalnikom pri brskanju po spletu podtika okužene spletne strani, ne da bi ti to sploh vedeli.

SYNful Knock so za zdaj odkrili v štirih državah (Ukrajina, Filipini, Mehika in Indija) v usmerjevalnikih Cisco 1841, 2811 in 3825. Gre za usmerjevalnike, ki so namenjeni...

67 komentarjev

Razvijalci našli stranska vrata v Androidu, ki teče na Samsung Galaxy mobilnikih

Slo-Tech - Replicant je operacijski sistem za mobilne telefone, ki temelji na Androidu. A za razliko od Androida je ne vsebuje nobene lastniške kode. Skupina razvijalcev, ki razvija Replicant, je pred kratkim ugotovila, da jedro Androida, ki teče na telefonih Samsung Galaxy vsebuje stranska vrata, preko katerih je iz modema (basebanda) mogoče dostopati do vsebine mobilnega telefona oziroma uporabniških podatkov (seznam dokazano ranljivih telefonov in analiza zlonamerne kode). To bi lahko omogočilo dostop do podatkov na telefonu preko mobilnega omrežja.

Mobilni telefoni namreč vsebujejo več ločenih prosorjev. Najpomembnejši je tim. aplikacijski procesor (ang. general-purpose applications processor), na katerem tečejo operacijski sistem in uporabniške aplikacije, poleg njega pa mobilni telefoni vsebujejo še tim. radijski procesor (ang. baseband processor; zanj se uporabljata tudi izraza modem ali radio), na katerih pa teče realno-časovni (ang. real time OS; v mobilnih omrežjih je pri...

18 komentarjev

Tudi Apple žrtev istih napadalcev kakor Facebook

vir: Reuters
Reuters - Apple je včeraj zvečer javno priznal, da so bili tudi oni tarče napadov, ki so, kot kaže, delo izpod rok istih ljudi kot napadi na Facebook (ni pa jasno, ali so tudi napadalci na Twitter in ameriške časnike isti ter ali so napadi povezani s kitajsko Enoto 61398) Tudi v tem primeru je bil vektor napada isti, in sicer so napadalci izkoristili ranljivost v Javi, če so zaposleni obiskali okuženo spletno stran. Šlo je za spletno stran, navidezno namenjeno razvijalcem mobilnih aplikacij. Na tak način so pridobili nepooblaščen dostop do nekaj računalnikov zaposlenih, a večje škode po Applovem zatrjevanju niso povzročili. Prav tako naj ne bi bili ukradli nobenih podatkov, saj so vdor pravočasno zaznali.

Apple je zato že včeraj...

3 komentarji

Hekerski napadi na bankomate

Jackpot na bankomatu

vir: Wired News
Wired News - Na BlackHat konferenci prejšnji teden v Las Vegasu je po poročanju medijev največ zanimanja požel prikaz napada na bančne avtomate.

Barnaby Jack je namreč prikazal dva napada na bančne avtomate. Prvi napad zahteva fizični dostop: bančni avtomat (proizvajalca Triton) je potrebno odpreti (vsi bančni avtomati tega proizvajalca uporabljajo isti ključ) in vanj vtakniti USB ključek z zlonamerno programsko opremo. Drugi napad (na avtomat proizvajalca Tranax) pa je mogoč kar preko omrežja. Na obeh sistemih teče operacijski sistem Windows CE. Triton je sicer lansko leto že izdal popravek, ki omogoča samo poganjanje digitalno podpisane programske opreme, tako da ta napad na posodobljenih napravah ni več mogoč.

Oddaljeni...

28 komentarjev

Analiza grške prisluškovalne afere

Schneier.com - Devetega marca 2005 so v Grčiji našli obešenega 38-letnega vodjo oddelka za omrežno načrtovanje podjetja Vodafone Grčija Kostasa Tsalikidisa. Domneva: samomor. Naslednji dan je vodstvo podjetja grškemu predsedniku vlade sporočilo, da so v telefonskih centralah podjetja našli programsko opremo, s pomočjo katere so neznani napadalci prisluškovali njemu in še več kot sto drugim visokim politikom, pomembnim državnim uradnikom, mirovnim aktivistom in članom organizacij za zaščito človekovih pravic. Izkazalo se je, da so neznani napadalci v telefonske centrale podjetja namestili posebno zlonamerno programsko opremo, tim. rootkit, s katero so izvedli prisluškovanje.

Ta mesec sta Vassilis Prevelakis in Diomidis Spinellis v reviji IEEE Spectrum objavila članek The Athens Affair, v kateri je podana pregledna analiza primera. Da se očitno dogaja nekaj nenavadnega so v grškem Vodafonu prvič odkrili 24. januarja 2005, po tem ko je nezakonito prisluškovanje že potekalo nekaj mesecev. Eno...

39 komentarjev