»

V vdoru v KuCoin zmanjkalo 150 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Singaporska borza kriptokovancev KuCoin je potrdila, da so v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času neznani napadalci izvedli nepooblaščene transakcije večjega obsega. Z njimi so ukradli večjo količino kriptovalut, ki jih je menjalnica držala v vroči denarnici (hot wallet) kot likvidne rezerve. Po neuradnih podatkih je zmanjkalo za 150 milijonov dolarjev kriptovalut, predvsem ethra, bitcoina, litecoina, rippla, tethra, stellarja in trona. Večje zaloge, ki niso bile povezane v internet (cold wallet), ostajajo nedotaknjene. Kako so napadalci pridobili dostop do vroče denarnice, še ni jasno.

Takoj po odkritju nepooblaščenih transakcij so začeli reševati, kar se je rešiti dalo. Izdajatelje posameznih kriptovalut oziroma žetonov so obvestili o incidentu. Odvisno od ustroja je nekatere žetone možno preklicati ali pa račune, kamor so bili nakazani, zakleniti. Tako so zaklenili za 22 milijonov dolarjev tethra. Neuporabni so tudi nekateri drugi žetoni. Večino kriptovalut pa na tak način ni...

21 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Hekerji Coinchecku ukradli za pol milijarde kriptovalute

Slo-Tech - Japonska borza za prodajo in nakup kriptovalut Coincheck je danes ustavila vso trgovanje in izplačila, ker je bila tarča hekerskega napada. Sprva ni bilo jasno, kaj je botrovalo jutranji zaustavitvi trgovanja, sredi dneva pa so v Coinchecku potrdili, da so jim nepridipravi odnesli več kot 500 milijonov enot valute NEM. Po aktualnih tečajih, ki so sicer za NEM zelo spremenljivi, je škode za 400-450 milijonov evrov, s čimer gre za največjo krajo kriptovalut v zgodovini. Doslej je to titulo držal vdor v Mt.Gox, ki so mu leta 2014 odnesli slabih 300 milijonov evrov. Toda ker so od leta 2014 tečaji kriptovalut in njihovo število zelo zrasli, je relativni vpliv današnje kraje manjši.

Napad in zlonamerne transakcije so se...

36 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev

Ranljivost v Parity Walletu hekerjem omogočila krajo 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Podjetje Parity je sporočilo, da je v njihovi programski opremi za digitalno denarnico za kriptovalute Parity Wallet 1.5 ranljivost. Označena je z najvišjo stopnjo resnosti, to je kritično, vsem uporabnikom pa svetujejo, da sredstva nemudoma premaknejo drugam. Za nekatere je opozorilo prišlo prepozno, saj so vsaj s treh naslovov odtujili že za 30 milijonov dolarjev valute ethereuma.

To je že druga velika tatvina v svetu digitalnih kriptovalut v kratkem času. Obetavnemu start-upu CoinDash so med prvo ponudbo žetonov (ICO), kar je dandanes popularen način financiranja zagonskih podjetij z digitalnimi valutami, vdrli na spletno stran. Napadalci so spremenili naslov, ki je bil objavljen za investitorje, in vpisali svojega. Nič hudega sluteči investitorji so jim...

35 komentarjev

Na splet pricurljale podrobnosti januarskega vdora v Bitstamp

Slo-Tech - Januarja je slovenska bitcoinska borza Bitstamp, ki sodi med najbolj spoštovane v svetu in največje evropske, za šest dni prenehala obratovati. Razlog je bil vdor, saj so napadalci uspeli odtujiti skoraj 19.000 bitcoinov oziroma slabih pet milijonov evrov. Bitstamp je vse izgube pokril iz lastnega žepa, celoten sistem pa povsem od začetka postavil na novi strojni opremi na drugi lokaciji. Na splet je pricurljalo interno poročilo, kaj je šlo narobe.

Ugotovili so, da so napadalci datoteko z denarnico (wallet.dat) ukradli že 29. decembra, dejanska nakazila pa so izvedli 4. januarja. Sam vdor pa je potekal od novembra, ko so s ciljanimi sporočili prek Skypa in elektronske pošte poizkusili...

73 komentarjev

Prvi zaseg bitcoinov

Silk Road je že pred časom sprejel bitcoin kot svojo glavno valuto.

Let's talk Bitcoin - Bitcoin (trenutno $98.29) vse bolj vzburja zanimanje policijskih služb, saj je zavoljo svoje digitalne narave sila primerno plačilno sredstvo za sivo in črno ekonomijo. In zdaj smo, kot kaže, dobili tudi prvi zaseg kovančkov tekom kazenskega postopka. Ameriška policija za boj proti prepovedanim drogam (DEA) naj bi enkrat aprila Ericu Danielu Hughesu iz Charlestowna v Južni Karolini zasegla 11 kovančkov, vrednih malo več od tisočaka.

Po vseh do zdaj znanih informacijah naj ne bi šlo za zaseg denarnice (walleta) ali računalnika, ampak je DEA tekom svoje preiskave ilegalnih spletnih tržišč za droge in vse drugo uspela zvabiti Hughesa k navideznemu nakupu prepovedane substance. Od njih naj bi na spletišču Silk Road "kupil" paket...

11 komentarjev

Google Checkout se združuje z Google Wallet

The Verge - Google je najavil, da bo svojo storitev Google Checkout združil s pred kratkim spočeto Google Wallet, ter tako uporabnikom prinesel poenoteno plačniško storitev za prihajajočo nakupovalno mrzlico. Produkt bo nosil ime "Google Wallet" in naj bi omogočal enostavno poslovanje tako pri internetnih nakupih, kot tudi v trgovinah. Poleg naštetega pa so pri podjetju napovedali tudi integracijo Denarnice v Android Market, YouTube, Google+ Games in verjetno kar povsod kjer Google storitve uporabnikom zaračuna.

Google je s tem korakom tako postal še večja grožnja PayPal-u, ki je sicer že pokazal da se za svoj položaj namerava boriti, ko je vložil tožbo proti Googlu na isti dan ko je ta uradno predstavil svoj Wallet. Medtem pa svojo lastno virtualno denarnico za naslednje poletje napovedujejo tudi pri Visi.

Kakorkoli že se bo ta zgodba končala, kot kaže si v letu 2012 lahko obetamo nekaj dobrih inovacij na področju digitalnega plačevanja.

26 komentarjev

Brezkontaktno plačevanje z Google Wallet

iTNews - Google je včeraj predstavil poleti prihajajočo storitev Google Wallet, ki bo omogočila brezkontaktno plačevanje z mobilnimi telefoni. Storitev za zdaj Google izvaja v sodelovanju s Citigroupom in njihovi mastercardi, za začetek pa bo omejena na San Francisco, Portland in New York. V projektu sodeluje že več kot 120.000 trgovcev, ki sprejemajo plačila prek Google Wallet.

Za delovanje bo potrebno imeti mobilni telefon, ki podpira tehnologijo NFC. Prvi tak je bil Nexus S, a ker je NFC odprt standard s podporo v Androidu pričakujemo še druge telefone s podporo zanj. Google Wallet bo podpiral še nekaj možnosti, ki jih drugi tovrstni sistemi nimajo. Naj bo moč povezati več različnih kartic,...

30 komentarjev