»

Huawei nadaljuje osamosvajanje od Androida z lastnimi zemljevidi

vir: Goodfreephotos

vir: China Daily
China Daily - Huawei, čigar uporaba Googlovih storitev je pod velikim vprašajem že vse od meseca maja, ko jih je na črno listo uvrstila ameriška administracija, je le dober teden po obelodanitvi lastnega operacijskega sistema HarmonyOS najavil še lastno alternativo za Google Maps.

Kot poroča China Daily, v družbi načrtujejo izvedenko zemljevidov pod imenom Map Kit, ki vsaj sprva ne bo na voljo običajnim uporabnikom, pač pa orodje za razvijalce aplikacij, ki za svoje delovanje potrebujejo digitalne zemljevide. Podrobnosti so nejasne, a Map Kit naj bi uporabljal podatke lokalnih zemljevidov, pokrival okoli 150 držav in bo na voljo v 40 jezikih. Dohiteti Google, ki je svoje...

18 komentarjev

Velikani zapuščajo Apple Watch: Cooku košarico dali že Google, Amazon in Ebay

AppleInsider - Ob splavitvi najnovejše različice Googlovih Zemljevidov pred dobrima dvema tednoma nihče ni opazil, da storitve ni več možno uporabljati na Applovi pametni uri. Zanimivo je tudi dejstvo, da Google ob nadgradnji sam ni izpostavil umik svoje rešitve iz ekosistema pametne ure. Manjek Googlovih Zemljevidov so tako zabeležili šele ta teden pri Appleinsiderju, kjer so takoj začeli analizirati stanje aplikacij v svetu Apple Watcha.
Po njihovih ugotovitvah je Google umaknil svoje Zemljevide v zadnjih tednih, torej od nadgradnje. So pa novinarji Appleinsiderja uspeli najti še par velikanov, ki so se umaknili iz sveta jabolčne ure. Tako uporabniki Apple Watcha od tega tedna ne morejo več kupovati prek Amazona, Ebaya in Targeta.

Zakaj točno so velikani zapustili svet...

21 komentarjev

Prodaja pametnih ur naglo peša

IDC - Prodaja pametnih ur upada v vseh segmentih, kažejo raziskave trga, ki jih je opravil IDC. V tretjem letošnjem četrtletju so po svetu prodali 52 odstotkov manj pametnih ur kot v enakem obdobju lani. Apple je še vedno vodilni, saj njegov tržni delež med pametnimi urami obsega 41 odstotkov, čeprav mu je prodaja padla za 72 odstotkov. Apple je v zadnjih treh mesecih prodal 1,1 milijona svojih pametnih ur, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 3,9 milijona.

Ko je Apple pred poldrugim letom izdal Apple Watch, so jo ljudje razgrabili in kljub konkurenci je ves čas ostajala najbolj priljubljena. Luksuzni model, ki je stal 10.000 dolarjev, se je izkazal za veliko polomijo, običajne pametne...

113 komentarjev

Siri prihaja na Mac OS X

Slo-Tech - Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Applova osebna pomočnica Siri z iOS prispela tudi na Mac OS X, še zlasti po integraciji Microsoftove Cortane v namizno verzijo Windows 10 (in celo v iOS in Android). Že lani je Siri prispela na pametne ure Apple Watch in na Apple TV. Očitno tudi na osebnih računalnikih ne bo več treba čakati prav dolgo, dotlej pa se bo treba zadovoljiti z Dictation.

Apple naj bi Siri vgradil že v naslednjo verzijo svojega namiznega operacijskega sistema, torej v OS X 10.12 (kodno ime Fuji), ki ima iziti jeseni, potem ko so jo več let testirali. Na Mac OS X bomo Siri našli v Menu Bar, kjer bo imela svojo ikono, podobno kot jo ima recimo Spotlight. Klik nanjo bo aktiviral glasovno komunikacijo s Siri, moč pa jo bo poklicati tudi z bližnjico na tipkovnici ali vzklikom Hey Siri. Siri bo znala iskati po spletu, zaganjati aplikacije,...

56 komentarjev

Applove patentne težave v Švici v medijih bistveno prenapihnjene

Slo-Tech - Številni mediji, med njimi tudi Yahoo News in Reuters, so zadnje dni poročali, da Apple v Švici svoje pametne ure Watch ne bo smel prodajati do 5. decembra zaradi patentnih težav. Resnica je precej drugačna in manj spektakularna. V Švici je že 30 let registrirana blagovna znamka ur Apple, zaradi katere bi v zelo redkih okoliščinah Apple lahko imel manjše nevšečnosti.

Patenti načeloma veljajo 20 let, zato je bilo prvotno poročanje o registriranem patentu sumljivo. Kmalu je postalo jasno, da gre za blagovno znamko, kjer časovnih omejitev ni, dokler jo imetnik aktivno izkorišča in obnavlja registracijo. Podjetje Leonard Timepieces SA je 5. decembra 1985 registriralo blagovno znamko Apple z vizualno podobo v obliki...

6 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev

Izšel Google Maps za iOS, evropski varuhi zasebnosti skeptični

ComputerWorld - Prejšnji teden je Google razveselil jabolčne uporabnike mobilnih naprav, saj je na iOS prispela aplikacija Google Maps. Aplikacijo je Google pripravil že prej, sedaj pa jo je Apple potrdil. To je bilo še posebej pomembno, saj so uporabniki s tem dobili alternativo za neposrečene Applove vgrajene zemljevide, ki so bili tako zanič, da so povzročili pravcati kadrovski tsunami v Applu. A veselje ni trajalo dolgo, saj naj...

13 komentarjev