»

Facebook predstavil VR konferečno okolje Horizon Workrooms

Facebook - Facebookova platforma družabnega VR programja Horizon bo dobila konferenčno aplikacijo Workrooms, ki naj bi bila eden začetkov tistega, kar si Mark Zuckerberg predstavlja pod nazivom metaverse.

Ko je Mark Zuckerberg pred mesecem dni pompozno oznanil, da v Facebooku aktivno in odločno snujejo Metaverse, ki bo po njegovem nič manj kot naslednik interneta, je vse skupaj še najbolj izpadlo kot dimna bomba, s katero je želel zakriti aktualne težave, s katerimi se podjetje srečuje. Toda pred dnevi smo vendarle dobili prvi praktični zametek nečesa, kar bi lahko peljalo v to smer, kajti podjetje je pognalo odprto beta testiranje VR-konferenčne aplikacije Horizon Workrooms, ki naj bi po njihovem eventuelno nasledila videokonferenčno programje, kot je Zoom. Zaenkrat je zanjo nujno potrebno imeti Oculusove naočnike Quest 2 (enica ne zadostuje), Mark in druščina pa še ne govorijo, kdaj se lahko nadejamo končne inačice.



Workrooms podpira do 50 uporabnikov, od tega 16 s čeladami na glavi in...

5 komentarjev

Snap pokazal dejanske AR naočnike

vir: Snap
Snap - V Snapu so v četrto naposled razvili očala, ki si zares zaslužijo naziv "AR", kajti Spectacles četrte generacije imajo za razliko od predhodnikov dejansko vgrajen zaslon. Toda v štartu gre naprava v roke le razvijalcem vsebin in ni še jasno, kdaj zares prispe na trg.

Ko so v družbi Snap pred petimi leti lansirali svoja prva AR očala Spectacles, je šlo bolj za marketinsko oznako kot kaj drugega, kajti naprava ni imela vgrajenega zaslona, zgolj kamerico in mikrofon. Ko je uporabnik z njo posnel okolico, je digitalno vsebino dodal na telefonu, seveda zvečine za objavo v Snapchatovih zgodbicah. Druga različica iz leta 2018 je bila zelo podobna, medtem ko je tretja dodala še eno kamerico, za boljši globinski vtis. Šele s četrto generacijo Spectacles postajajo prava zaključena naprava za obogateno resničnost. Poleg prozornega zaslona in dveh kamer nosijo še štiri mikrofone in stereo zvočnika. Nadzor se vrši tako skozi dotikabilno površino kot glasovno; dodane vsebine je še vedno mogoče...

10 komentarjev

Google Maps dobiva obogateno resničnost

Slo-Tech - Pred slabim letom dni je Google zgolj namignil, da bi lahko dobili verzijo Google Maps z obogateno resničnostjo, ko je na majskem dogodku Google I/O pokazal, kako bi to lahko bilo videti. Sedaj pa obogatena resničnost prihaja, saj jo je The Wall Street Journal lahko ekskluzivno preizkusil.

Zamisel je preprosta, le za uresničitev je bilo treba razviti dovolj tehnologije. Namesto gledanje v zemljevid na telefonu in ugotavljanja, v katero smer moramo iti, da bomo šli proti vzhodu, bi nam lahko telefon smer pokazal kar v živo. Ko vklopimo novo funkcijo Google Maps, telefon s kamero posname okolico in na zaslonu prikaže posnetek, ki pa ima dodane smerokaze. Na ta način telefon tudi...

14 komentarjev

Ameriški vojaki bodo dobili "pametna" nočna očala

Breaking Defense - Ameriška vojska za naslednje leto načrtuje uvedbo dveh tipov naprednih nočnogledov, ki bosta vojakom omogočala pogled skozi namerilnik na puški, eden pa bo imel vgrajeno tudi obogateno resničnost.

Prenašanje slike z namerilnika na puški na vojakove naočnike v teoriji omogoča streljanje z boka z natančnostjo blizu tisti pri streljanju z ramena, plus seveda opazovanje in streljanje za vogal. Zato se Ameriška vojska s tem konceptom resno ukvarja vsaj že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kljub širokopoteznim razvojnim projektom inženirji doslej niso zmogli preseči tehnoloških ovir, v prvi vrsti prevelike mase naprav in preslabe ločljivosti slike, toda zdaj se to naposled spreminja. Sredi prihodnjega leta bodo soldatje prejeli naočnike ENVG-III...

8 komentarjev

Microsoft razvil robota, ki vam sega v besedo

Slo-Tech - Roboti za pogovore (chatbot) so danes že zelo dodelani in se znajo odzivati na smiseln način, a le pri pisanju. Pri govorjenju je drugače. Glavni problem ni razpoznavanje govora ali njegova sinteza, temveč zakasnitve. Trenutno je pogovor namreč bolj podoben komunikaciji prek govorne postaje, kjer vsak sogovornik odrecitira svoje besedilo, nato pa počaka, da drugi besedilo sliši, premelje in sestavi odgovor. V resnici pa po telefonu ne govorimo tako. Ljudje se prekinjamo, segamo v besedo, včasih si dokončujemo stavke itd. Pogovor je interaktiven, obojestranski in sočasen. Tega se morajo naučiti tudi računalniki, in Microsoft trdi, da mu je to uspelo.

Microsoftov zelo popularen chatbot na Kitajskem se imenuje XiaoIce in ima 200 milijonov uporabnikov, a ima...

13 komentarjev

Srbi nad hobotnico Marka Zuckerberga in njegovih stricev iz ozadja

Vladan Joler

vir: BBC
BBC - Če bi bil Facebook država, bi bil večji tudi od Kitajske. Ameriško tehnološko podjetje ima danes dve milijardi uporabnikov, več kot 300 petabajtov podatkov in je le lani zabeležilo za slabih 30 milijard dolarjev prihodkov. "Vsi uporabniki Facebooka, ki na platformo nalagamo svoje fotografije, komentiramo objave drugih … pravzaprav na nek način delamo za Facebook. Zato je zelo problematično, da pravzaprav ne vemo, kaj se dogaja znotraj podjetja,", je motivacijo za svoje delo za BBC komentiral Srb Vladan Joler, ki s svojim podjetjem iz Beograda Share Lab analizira ozadje Facebooka.

Joler si je s svojo ekipo že pred leti zadal nalogo, da bo ugotovil, kako podatki prihajajo v svet Facebooka, kaj se z njimi zgodi znotraj platforme, in kaj se z njimi dogaja, ko...

74 komentarjev

Po londonskem muzeju Natural History vas bo odslej vodil hologram Davida Attenboroughja

Ars Technica - Sky bo v partnerstvu z londonskim prirodoslovnim muzejem (London’s Natural History Museum) uresničil sanje marsikaterega ljubitelja dokumentarnih filmov o naravi. Obiskovalci muzeja bodo namreč lahko v živo spoznali Davida Attenborougha. Legendarni ustvarjalec dokumentarnih filmov bo namreč kot 3D hologram glavna zvezda projekta Hold the World. Attenborough bo obiskovalce muzeja popeljal na ogled razstav fosilov in okostij ogroženih, izjemno redkih in že izumrlih živali, ki so drugače zaprte za javnost.


Hold the World bo razvil Sky VR studio v sodelovanju s podjetjem Factory 42. Začetek projketa pa je načrtovan za konec letošnjega leta. Za najbolj neučakane je na trgu na voljo VR različica Attenborougha First Life. Gre za VR zgodbo o začetku podvodnega...

7 komentarjev

Kako animirane serije in glasbeniki osvajajo svet VR in AR aplikacij

vir: GameSpot
GameSpot - Ko je britanski bend Gorillaz pred desetletjem haral po glasebnih lestvicah, sta bili navidezna resničnost in obogatena resničnost bolj ali manj del znanstvene fantastike. Danes pa Britanci s svojo aplikacijo za AR spreminjajo poslovne modele v glasbeni industriji. In niso edini umetniki, ki izkoriščajo tehnološki napredek.

Ko risanka postane igra

Rick and Morty: Virtual Rick-ality je nova VR igra, na voljo na Steamu in na Oculus trgovini za 30 dolarjev. Igra je kompatibilna tako za HTC Vive kot Oculus Rift. Gre za mešanico popularne serije in elementov VR igre Job Simulator, ki so jo tako kot Rick and Morty VR igro razvili pri podjetju Owlchemy Labs.

V igri streljate vesoljce, mečete različne stvari in rešujete uganke, ki vam jih zastavlja zastavlja...

15 komentarjev

Zuckerberg bi upravljal Facebook z mislimi. Bo NSA prisluškovala?

[dodaj]

vir: CNET
CNET - »Predstavljajte si, da lahko napišete sporočilo neposredno s svojimi možgani. Torej s svojimi mislimi,« je včeraj na Facebookovi konferenci za razvijalce f8 dejala šefica letno dni starega spin-offa Building 8 Regina Dugan. Ambicije Facebooka s podjetjem Bulding 8 niso nič novega, tokrat pa je podjetje javnosti predstavilo do sedaj neznane informacije in rešitve, ki jih razvijajo. Paradna konja prihodnosti Facebooka sta tako sistem za upravljanje naprav z mislimi in tehnologija, ki bi omogočala sprejem avdio informacij prek vibracij na koži. Slednja sicer ostaja bolj ali manj še v začetni fazi.

100 besed na minuto

Glede na časovnico predstavljeno lani ima Building 8 še 12 mesecev časa, da razvije delujoči prototip za miselno komunikacijo z...

5 komentarjev

Zuckerberg prihodnost Facebooka vidi predvsem v VR in AR

TechCrunch - Obogatena resničnost v kamerah, chatboti in Facebook kot svet navidezne resničnosti. To so glavne novosti v svetu modrega velikana, ki jih je podjetje včeraj predstavilo na konferenci za razvijalce rešitev za Facebookov ekosistem. Glavni nagovor na konferenci je imel CEO podjetja Mark Zuckerberg, ki je večino časa porabil za predstavitev platforme za obogateno resničnost. Zelo na hitro pa je komentiral tudi najnovejši primer umora v živo prek Facebooka, ki v zadnjih dneh pretresa ZDA (podobnosti s slovensko zgodbo so pač le naključne). Vendar tudi tokrat je bila očitno v ospredju predvsem tehnologija. In kakšne bombončke je pripravil Facebook?

Obogatena resničnost oziroma kaj še nismo...

22 komentarjev

HTC s mesečno naročnino za VR platformo napada virtualne milijone

TechCrunch - V sredo bo minilo leto dni odkar je luč sveta ugledal HTCjev virtualni set za PC Vive. Kitajski velikan bo ob obletnici vsem uporabnikom ponudil novo platformo za Vive poimenovano Viveport, prek katere bodo dostopne vsebine za virtualni svet. Uporabniki bodo v zameno za sedem dolarjev na mesec dobili vsak mesec pet iger ali aplikacij za Vive, ki jih bodo lahko uporabljali, dokler bodo naročniki. Ob splavitvi bo na Viveportu na voljo le 50 iger in aplikacij, vendar Kitajci obljubljajo, da bo število skozi čas zraslo.

Do sedaj so ponosni lastniki Viva igre in druge aplikacije dobili prek digitalne platforme Steam podjetja Valve. Ta je namreč razvil operacijski sistem SteamVR, ki ga uporablja tudi Vive. Na Steamu je...

12 komentarjev

Facebook z Oculus Riftom ima prihodnost VR-ja še vedno v svojih rokah

TechCrunch - Oculus Rift praznuje prvo leto, odkar je na voljo tudi končnim uporabnikom in ne le razvijalcem. Očala za virtualno resničnost so bila, po napovedih vseh gurujev in analitkov, eden izmed najpomebnejših gadetov lanskega leta. Vendar, podobno kot pametne ure, je danes že jasno, da VR tehnologija še vedno ni niti blizu svojemu polnemu potencialu. Oziroma, kaj ta potencial sploh je.

Vse se je začelo z Riftom

Facebookov Oculus Rift je bil - in bo verjetno do nadaljnega - najbolj viden in znan obraz sveta VR tehnologije. Podjetje, ki je svoj produkt lansiralo s pomočjo Kickstarter kampanije, se je pojavilo na prvih straneh najpmembnejših svetovnih medijev leta 2014, ko so naznanili, da jih bo za dve milijardi dolarjev prevzel Facebook. Od takrat pa ni šlo vse po načrtih. Zalomilo se je že na samem začetku, ko so datum izdaje Rifta...

39 komentarjev

Gameroom: Facebook odgovor na Steam

Facebook - Facebook je splavil svoj odgovor Steamu, ki se imenuje Gameroom. Gre za odjemalca za osebne računalnike z Windows 7 ali novejšim, ki omogoča igranje iger, ne da bi nam te smetile po Facebookovem zidu. Za uporabo potrebujemo le Windows in seveda odprt račun pri Facebooku ter - čeprav se igre prenesejo na disk - ves čas delujočo povezavo z internetom. V Gameroomu lahko igramo spletne in mobilne igre ter tiste, ki bodo napisane posebej za Gameroom.

Steam je močan nasprotnik, ki ima 125 milijonov aktivnih uporabnikov, v vsakem trenutku pa jih več milijonov tudi dejansko igra. Zastavi se vprašanje, ali se mu Facebook lahko zoperstavi. V podjetju stavijo na družabno komponento, in sicer želijo razvijalce in igralce prepričati, da se splača igrati igre na platformi, kjer...

44 komentarjev

Pokemon Go je obnorel svet

Slo-Tech - Kar športnim pedagogom in staršem ni uspelo v desetletjih, je Nintendo storil v 48 urah. Njihova igra Pokemon Go, ki se dogaja v virtualno obogateni resničnosti, je obnorela mlado in staro ter marsikoga prepričala, da je razmigal svoje kosti in se podal čez drn in strn. Igra, za katero so dobili navdih v Googlovi prvoaprilski potegavščini, ki jo je Niantic vzel resno, je čez noč postala velika uspešnica.



Franšiza Pokemon obstaja že od 90. let, gre pa za iskanje prikupnih zverinic, poimenovanih Pokemon, ki se potem tudi bojujejo med seboj. Cilj je zelo preprost - zbrati vse zverinice. Igra Pokemon Go se za razliko od ostalih verzij ne igra na Nintendovih ročnih konzolah v navideznem svetu, temveč na mobilnih napravah v realnem svetu. Glede na našo lokacijo,...

228 komentarjev

Facebook kupuje Oculus

Ekipa Oculusa

Slo-Tech - Facebook je napovedal, da bo prevzel ameriško podjetje Oculus, ki se ukvarja z razvojem tehnologije navidezne resničnosti. Za podjetje bodo odšteli dve milijardi dolarjev, od tega 400 milijonov dolarjev v denarju, preostanek pa v delnicah. Dodatno obljubljajo še 300 milijonov dolarjev nagrade, če bodo dosegli zastavljene cilje.

Podjetje Oculus poznamo predvsem kot razvijalca opreme in tehnologije za navidezno resničnost. Njihov paradni konj je Oculus Rift, ki se pritrdi na glavo in uporabnikom omogoča popolni vstop v navidezno resničnost. Za njegov razvoj so na Kickstarterju zbrali poltretji milijon dolarjev, skupno pa kar 91 milijonov. Izid izdelka je napovedan za konec tega leta. Oculus ima že 75.000 naročil za...

96 komentarjev