»

V torek bo bitcoin uradno plačilno sredstvo v El Salvadorju

The Economist - V torek bo El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo - poleg dolarja, ki ga uporabljajo že dvajset let - s čimer bodo izpolnjene sanje predsednika in njegovih dveh bratov, velikih kriptonavdušencev. Prebivalstvo je precej manj navdušeno, saj po anketah več kot dve tretjini nasprotuje uvedbi bitcoina, približno pet odstotkov pa jih popolnoma razume, kaj bitcoin sploh je in kako deluje.

El Salvador je bitcoin zelo hitro uvedel kot plačilno sredstvo, saj so zakon predstavili junija letos. Predsednik je ta domala osebni projekt utemeljeval z dejstvom, da bo bitcoin pomagal pri nakazilih v državo, ki jih pošiljajo zdomci in izseljenci, saj ta predstavljajo približno petino družbenega proizvoda. Z bitcoinom naj bi šlo to hitreje in ceneje, kar do neke mere drži, a bitcoin je zelo volatilen, zakasnitve in provizije pri nakazilih pa so še zdaleč od zanemarljivih. Drugi argument je bil privabiti čim več kriptomilijonarjev in drugih vlagateljev, ki bi s svežim kapitalom...

56 komentarjev

Tudi Japonska bo preizkušala digitalno valuto

Reuters - Po Kitajcih, ki so državno digitalno valuto že začeli preizkušati v geografsko omejenem pilotnem projektu, se za digitalni jen ogrevajo tudi Japonci. Tamkajšnja centralna banka je že 2. julija uradno sporočila, da bodo v prihodnosti preizkušali digitalno valuto. Skupina več kot 30 bank in podjetij je sedaj sporočila, da bodo prihodnje leto začeli preizkušati infrastrukturo in druge potrebno za uvedbo digitalne valute.

V skupini so vse tri največje japonske banke (Mitsubishi UFJ , Mizuho in Sumitomo Mitsui), borznoposredniške hiše, telekomunikacijski giganti ter prodajalci in ponudniki storitev. Prihodnje leto bodo začeli preizkušati enotno platformo za poravnavo, ki jo bodo uporabljali ob uvedbi digitalne valute. Digitalnih platform je na Japonskem precej, a nobena nima zadostnih kapacitet, da bi lahko nadomestila gotovinska plačila. Na Japonskem je, vsej modernizaciji in tehnološki naprednosti navkljub, gotovina še vedno izjemno priljubljena. Z njo se poravna 80 odstotkov vseh...

31 komentarjev

Bitcoin znova nad 7.500 USD

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Za največjo kriptovaluto je najbolj uspešen teden od začetka letošnjega aprila. V grobem se je njena vrednost v zadnjih sedmih dneh povečala za petino - samo včeraj za 5 % - in na današnjem trgovanju že presegla vrednost 7,770 ameriških dolarjev, kar je največ od letošnjega 23. maja. Minuli teden je bil poln optimizma tudi za druge, denimo Riplle, Ethereum in Litecoin, ki so prav tako beležili rast in jo večinoma zadržali tudi preko konca tedna in današnjega trgovanja.

Kot si poskok razlagajo analitiki, gre najverjetneje za množično umikanje vlagateljev iz drugih kriptovalut in vlaganje v...

69 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Bitcoin na Japonskem postal plačilno sredstvo

Slo-Tech - Po vrhu v začetku marca se je vrednost bitcoina sesedla za skoraj tretjino, sedaj pa spet skokovito raste in je že skoraj presegla zadnji vrh. Nezanemarljiv faktor pri najnovejši rasti je japonska zakonodaja. V začetku tedna je japonska agencija za plačilne storitve sporočila, da je bitcoin postal uradno sprejeto plačilno sredstvo (legal tender). Še vedno pa bitcoin ni valuta (currency). Podobno kot kartična plačila predstavljajo zgolj način plačila, velja torej tudi za bitcoin. Dopolnila japonskega zakona o bančništvu, ki prinašajo novost, so se začela uporabljati aprila, potem ko je imel zakonski osnutek za seboj precej burno pot sprejemanja.

Nova japonska zakonodaja uvaja pojem digitalne valute, ki je definirana kot hranilec vrednosti, ki ga lahko uporabimo...

42 komentarjev

Vse najboljše, bitcoin. Kaj pa zdaj?

Slo-Tech - Morda se zdi, kakor da gre za nedavno muho enodnevnico, ampak bitcoin je star pet let. Rojstni dan kriptografske valute, kakršna je bitcoin, je sicer težko definirati, a pred petimi leti je (verjetno Satoshi Nakamoto) narudaril prvi blok bitcoinov. Malo ironično prvega bloka bitcoinov ni mogoče porabiti, vse nadaljnje pa seveda lahko. Bitcoin je bil seveda spočet že precej prej, saj se je končna verzija članka o bitcoinu pojavila že leta 2008, načrtovanje in pisanje kode pa bržkone segata še dlje v preteklosti.

Prva štiri leta se z bitcoinom ni dogajalo nič pretresljivega, saj so ga uporabljali le zanesenjaki. Mogoče uporabljali niti ni pravilna beseda; recimo raje, da so se ukvarjali z njim, saj kupiti ni bilo mogoče skoraj ničesar. Kratka zgodovina obsega...

159 komentarjev

Bitcoin: igre na srečo, zasegi in obdavčitve

Slo-Tech - Že precej časa nismo napisali nič o elektronski valuti bitcoin. To ne pomeni, da se v tem času ni zgodilo nič - nasprotno, dogajanje je bilo sila živahno. Nazadnje smo junija pisali, da je tedaj najbolj priljubljena borza za pretvarjanje bitcoinov v državne valute, japonski Mt.Gox, prenehala izplačevati dolarje. To se je zgodilo, ker so ameriške oblasti ugotovile, da se lahko z bitcoini financira marsikakšna ilegalna dejavnost, za nameček pa jih ni mogoče niti obdavčiti, zato so se jih lotili z najmočnejšimi topovi. Maja so zaprli račun pri Dwolli, ki ga je imel Mt.Gox, s čimer so jim zasegli za 2,1 milijona dolarjev sredstev.

Sedaj je postalo javnosti znano, da to ni vse. Nedavno odpečateni dokumenti...

21 komentarjev

Bitcoin izgubil polovico vrednosti

Slo-Tech - Dodatek (ob 23:35): Z bitcoinom se spet trguje nekoliko više, v tik pod 200 dolarji (sorazmerno blizu jutranjega vrha in konsistentno z dogodki preteklih dni). Kot kaže, je bil nihljaj navzdol posledica začasne nedosegljivosti trgovanja preko vodilnih borz Mt.Gox (ZDA) in BitStamp (Slovenija) zavoljo DDOS-napada. Nekaj nezaupanja v valuto naj bi dodal še neimenovani Redditor z vzdevkom "bitcoinbillionaire", ki je naključnim uporabnikom portala zmetal za več tisoč dolarjev kovančkov v napitninah (+bitcointip). Lastniki bitcoinov so torej začasno mirnejši, a živcev je šlo še in še, hkrati pa je lastnika zamenjalo en kup premoženja.

Dodatek (ob 0:01): Trgovanje je še vedno zelo nestanovitno in spet na precej nižjih nivojih, saj cena bitcoina divje niha med 150 in 200...

56 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev

Bitcoin

Slo-Tech - Precej zanimiv odgovor na finančno krizo prihaja iz hekerske skupnosti. Japonec Satoshi Nakamoto je leta 2009 predstavil digitalno valuto bitcoin, ki bi jo namesto centralne banke upravljali kar uporabniki sami skozi posebno p2p omrežje, zgrajeno po vzorcu bittorrenta (od tod seveda tudi ime). Valuta je zadnje čase postala še kar priljubljena.



Uporabnik si s spletne strani bitcoin.com prenese klient, ki je na voljo že za vse popularne platforme (Linux, Mac in tudi Okna). Avtomatsko dobi svojo številko računa (ti. bitcoin address), na katero mu lahko drugi uporabniki pošljejo kovančke kot...

9 komentarjev