»

Kljub napredku v Silicijevi dolini 90 odstotkov plač nižjih kot pred dvema desetletjema

Slo-Tech - Silicijeva dolina velja za eno izmed področij, ki jim je razvoj računalniške tehnologije prinesel največ, saj se tam kar tre računalniških gigantov, ki izplačujejo visoke plače. A raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Kaliforniji v Santa Cruzu v sodelovanju z organizacijo Working Partnership USA, kaže, da so koristi izrazito neenakomerno razporejene. V primerjavi z letom 1997 so plače 90 odstotkov zaposlenih danes nižje (z upoštevano inflacijo). Najslabše so jo odnesli zaposleni s plačo blizu mediane, ki danes zaslužijo skoraj 15 odstotkov manj.

Najbolje se seveda godi zaposlenim v tehnoloških branžah, ki danes v Silicijevi dolini zaslužijo 32...

111 komentarjev

Glassdoor prodan za 1,2 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Popularna spletna stran Glassdoor, na kateri lahko iščemo službo ali zgolj preverimo, kakšne so plače in vzdušje v kakšnem podjetju, se je prodala za eno največjih vsot v zgodovini. Japonski kadrovski gigant Recruit Holdings Co., ki ima 45.000 zaposlenih, je za stran, ki ima 59 milijonov aktivnih uporabnikov in podatke o več kot 770.000 podjetjih v 190 državah, odštel 1,2 milijarde dolarjev. Japonci obljubljajo, da bo Glassdoor ostal poseben in ločen del njihovega podjetja. Transakcija bo izvedena z denarjem.

Glassdoor je bil ustanovljen leta 2008 v Kaliforniji. Izvršni direktor Robert Hohman, ki bo še naprej vodil stran, pojasnjuje, da je Glassdoor spremenil način, kako ljudje iščejo zaposlitev in kako podjetja rekrutirajo potencialne sodelavce. Po združitvi...

0 komentarjev

So ženske slabše programerke ali samo necenjene?

Slo-Tech - Prav nobenega dokaza ni, da bi bile ženske slabše programerke od moških, čeprav jih je seveda manj. A raziskava, ki je dopolnitev lanske nerecenzirane raziskave in je sedaj prestala neodvisni pregled (peer review), kaže, da v odprtokodnih projektih večkrat zavrnejo kodo, za katero vedo, da so jo napisale ženske.

Raziskava se je osredotočila na tri milijone dopolnitev (pull request), ki jih je poslalo 330.000 programerjev na GitHubu, izmed katerih je bilo 21.000 žensk. Vsako tako dopolnitev pregledajo ostali člani projekta in se odločijo, ali jo bodo sprejeli in dodali v projekt (merge) ali zavrnili. Raziskovalci so ugotovili, da je bila koda sprejeta v 78,7 odstotka primerov, če so jo prispevale ženske, in 74,6...

254 komentarjev

Milijoni Salesforca za zmanjšanje plačnih razlik med programerji in programerkami

TechCrunch - Da ima tako opevana Silicijeva dolina glede enakopravne obravnave žensk ogromen problem, ni nič novega. Problem niso le plačne razlike, ampak (predvsem) seksizem. Zato najava Salesforca na dan enakovrednega plačila, da je investiral milijone v zmanjšanje plačnih razlik med spoloma, ni veliko presenečenje. Podobne ukrepe izvajajo, ali pa vsaj napovedujejo, tudi druga ugledna imena iz doline silicija.

Kaj kažejo številke

Preden pa navdušeno zaploskate Salesforcu, je potrebno v kontekst vzeti številke. Podjetje, ki sicer zaposluje 25 tisoč ljudi, je v zmanjšanje plačnih razlik res investiralo šest milijonov dolarjev. Ampak to je skupni znesek za obdobje zadnjih dveh let. Dodaten denar je dobila desetina zaposlenih v...

25 komentarjev

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

vir: Reuters
Reuters - Ameriška sodnica Lucy Koh, ki jo poznamo iz primera Apple-Samsung, je razveljavila 325 milijonov dolarjev težko poravnavo v tožbi inženirjev proti Adobu, Applu in Intelu Googlu zaradi kartelnega dogovarjanja o višini plač in nenovačenju delavcev pri konkurenci.

V prvotnem postopku iz leta 2012 so bili med obtoženimi še Intuit, Pixar in Lucasfilm, ki so se že pred tem ločeno poravnali za 20 milijonov dolarjev. Veliki četverici so očitali, da so zaradi medsebojnih dogovorov oškodovali delavce, ki so prejemali nižje plače, kot bi si jih lahko izpogajali, če bi deloval prosti trg. Tožba se nanaša na obdobje v letih 2005-2010.

Sojenje je bilo zanimivo zlasti zato, ker so v javnost prišla številna elektronska sporočila med vodilnimi v toženih podjetjih. V Googlu...

12 komentarjev

Yahoo povečal dobiček

Yahoo News - Yahoo je objavil rezultate poslovanja v prvem letošnjem kvartalu, ki smo jih z nestrpnostjo pričakovali, saj se v Yahooju zadnje čase precej dogaja. Posebej veliko prahu je dvignila prepoved dela od doma, ki bo začela veljati junija. Vplivov na storilnost in poslovni izid tako še ni mogoče oceniti, so pa opazni učinki na klimo v podjetju. To je bil namreč le eden izmed ukrepov, katerih cilj je vdahniti podjetju več žara in zaposlenim več entuziazma.

V prvem letošnjem četrtletju je Yahoo ustvaril 1,14 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sedem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu so povečali dobiček, ki se je povzpel na 390 milijonov dolarjev, kar je za tretjino več kot tačas lani. Dobička iz poslovanja...

3 komentarji

V Silicijevi dolini najboljša plačila v Googlu, Facebooku in Applu

The Wall Street Journal - V Silicijevi dolini vlada huda konkurenca na trgu dela, saj se za sposobne kadre podjetja kar pulijo. Načini, kako jih v svoj kolektiv privabiti in še pomembneje tam obdržati, so različni. Nekatera podjetja nudijo obilico priboljškov in bonitet, kot so Googlove menze in vrtci, druge poizkušajo s finančnimi vzpodbudami v obliki delnic in opcij, tretje spet stavijo na zanimivo in izzivov polno dinamično delo - ali pa kar kombinacijo vsega trojega. Pomemben dejavnik pa je seveda tudi plača, čeprav raziskave dokazujejo, da obstaja terminalni prag, kjer povečevanje plače sreče in zagnanosti ne povečuje več.

A lestvica plač ostaja pomembna. Glassdoor je objavil posodobljeno lestvico za leto 2012, kjer med IT-podjetji na prvem mestu najdemo Google. Tam ima inženir v...

10 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev

BSA obvešča

BSA - Ker zadnje čase dobivamo večje količine sporočil za javnost s strani BSAja, smo se najbolj zanimivo odločili objaviti:

SPOROČILO ZA JAVNOST ZA TAKOJŠNJO OBJAVO!

Z zmanjšanjem piratstva v Sloveniji do 1.100 novih delovnih mest in močne gospodarske rasti

Glede na raziskavo BSA ter IDC bi zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo številna nova delovna mesta, povečalo davčne prihodke in prineslo prednosti domačemu gospodarstvu

LJUBLJANA, 8.12.2005 Organizacija Business Software Alliance (BSA) sporoča, da bi v Sloveniji zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, gospodarska rast bi se povečala za 224 milijonov USD, davčni prihodki pa za 47 milijonov USD.

Neodvisna mednarodna raziskava, ki jo je izvedla analitska hiša International Data Corporation (IDC), kaže, da bi zmanjšanje domačega piratstva programske opreme pripomoglo tudi k izjemni rasti sektorja informacijskih tehnologij. IDC predvideva, da se...

98 komentarjev