»

W3C potrdil standard CSS 2.1

Heise - Konzorcij W3C je potrdil nov standard kaskadnih stilskih predlog CSS 2.1 (Cascading Style Sheets), ki je bil v delu dolgih 13 let. Prvi osnutek za CSS 2 so predlagali že maja 1998, sedaj pa je končno standardizirana prva revizija druge generacije CSS. W3C se sicer že ukvarja z naslednjo verzijo CSS 3.0, saj je nova verzija le vmesni korak na poti tja. Prve osnutke CSS 3 so predstavili že leta 1999, a bo do njegovega sprejetja bržkone preteklo še mnogo vode.

CSS se uporabljajo pri gradnji spletnih strani, saj enostavno omogočajo ločitev vsebine od videza strani. Tako vsebino definiramo neposredno v HTML- ali XML-datotekah,...

0 komentarjev

Škatlica svobode, za vsakega

Slo-Tech - V Egiptu in po drugih severnoafriških državah se je pokazalo, kako pomemben je internet in moč proste komunikacije, prav tako pa se tudi kaže kako pomembno je, da se je možno zoperstaviti cenzuri spleta. Spletni titani kot npr. Yahoo ali Google so se v preteklosti uklonili volji Kitajske, ki je želela, da se iskanje cenzurira.

V izogib cenzuri Velikega brata je Eben Moglen, pravnik in soavtor licence GPL, ustanovil fundacijo Freedom box, katere cilj je narediti programski paket, ki bo tekel na vtičnih računalnikih (plug computer). Paket bo omogočal varno komunikacijo med ljudmi, brez centraliziranega sistema, kakršni so npr. Facebook in Twitter, kjer je zaupnost vaših podatkov izpostavljena pritiskom državnega aparata na podjetje. Poleg večje zasebnosti bo paket omogočal tudi mreženje naprav med sabo in tako nudil možnost obhoda državnih blokad interneta ali pa v primeru naravne nesreče sploh omogočal povezljivost. Lahko si preberete še pogovor z Ebenom Moglenom, ki je bil...

2 komentarja

EFF proti traitorwaru

ComputerWorld - Po analogiji z angleško besedo za programsko opremo software nastajajo nove skovanke, ki označujejo podvrste programske opreme. Firmware je strojna programska oprema, freeware je brezplačna programska oprema, shareware je preizkusna, adware vsebuje oglase, v zadnjem času po pogosto beremo o spywaru ali vohljaški programski opremi. EFF je zaradi novih taktik proizvajalcev programske in strojne opreme, ki namenoma prodajajo izdelke, ki delujejo v nasprotju z željami uporabnika in vohunijo za njim, razglasil nekatere izdelke kar za traitorware ali izdajalsko programsko opremo.

Sem lahko uvrstimo marsikaj. Tiskalnike, ki že dolgo časa na papir odtisnejo tudi prostemu očesu nevidno zaporedje pik, ki omogoča enolično določitev tiskalnika, Sonyjev rootkit iz leta 2005, Applov patent za shranjevanje uporabnikovega glasu in...

1 komentar

ICANN obsoja preusmerjanje zatipkanih domen

The Register - Če se še spomnite, je VeriSign leta 2003 požel ogromno kritik, ko je uvedel storitev SiteFinder, ki je vse zahtevke po neobstoječih domenah (torej zatipkane naslove) preusmerila na svojo stran SiteFinder. Uporabniki so takrat zagnali vik in krik, češ da VeriSign ruši integriteto interneta in prakso, ki je veljala več deset let. Kasneje je moral VeriSign popustiti pritisku in stran umakniti.

Svetovni skrbnik domenskega prostora ICANN je v memorandumu (PDF), ki so ga spisali ta teden, obsodil opisano prakso, ki se imenuje tudi NXDOMAIN-zamenjava in DNS-preusmerjanje. V osnutku novih pravil, ki so v pripravi, je brati, da bodo registrarjem novih vrhnjih domen prepovedali uporabo podobnih tehnik, kakor bo veljalo tudi za skrbnike obstoječih domen. Kot pravijo, je potrebno za izkoriščanje domene le-to registrirati in plačati, medtem ko s preusmerjanjem z neobstoječih naslovov registrarji ekonomsko izkoriščajo celo množico domen, ki jih niso niti registrirali niti plačali. Več o tem.

2 komentarja

Eben Moglen v Ljubljani!

Slo-Tech - Za Slo-Techerje sicer nenavadna lokacija, a vseeno izjemno zanimiv dogodek, kakršnih je v Sloveniji malo - predavanje profesorja Ebena Moglena z naslovom "FREEING THE MIND: FREE SOFTWARE AND THE DEATH OF PROPRIETARY CULTURE", ki bo v torek 21.12 ob 12:15 v sivi predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani.

Gre za enega najbolj pronicljivih mislecev o odnosu do intelektualne lastnine v informacijski družbi.

Eben Moglen je
- profesor prava in zgodovine na Kolumbijski Univerzi, New York;
- soavtor licence GPL, pod katero je izdan sistem Linux;
- generalni svetovalec Fundacije za prosto programje;
- prejemnik nagrade EFF Pioneer v letu 2003.

(Za zainteresirane posameznike: neformalno srečanje s profesorjem bo v ponedeljek 20.12 ob 19:00 v Kiberpipi)

Razmišljanje Ebena Moglena je prežeto z uvidom, da nam je razvoj digitalnih tehnologij odprl nikoli prej uresničljive možnosti napredka v družbenem bogastvu in socialni enakosti in, da je zato v moderni družbi znanja politični in moralni...

7 komentarjev

UserLinux bo kmalu nared

Portret UserLinuxa

Silicon - Bruce Perens, ugleden protagonist prostega programja in odprte kode ter antagonist Microsofta in njemu podobnih, je novembra 2003 začel z razvojem nove distribucije Linuxa, ki jo je poimenoval UserLinux. Temeljni namen distribucije je, da podjetjem in domačim uporabnikom zagotovi popolnoma brezplačen, prost, zmogljiv operacijski sistem z možnostjo dodatnih storitev, podpore in certifikatov o združljivosti, ki bo povečal storilnost in varnost, a zmanjšal stroške. Razlog za razvoj nove distribucije je ogorčenost pobudnika nad početjem komercialnih ponudnikov, predvsem Red Hata in SuSE-ja, ki svoje distribucije za poslovno rabo ponujata za več 100 ameriških dolarjev. Klik!

Na konferenci...

4 komentarji

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Slo-Tech - Francoska podružnica fundacije za prosto programje (FSF) se je odločila, da bo poskušala prosto programje uvrstiti v program zaščitene svetovne kulturne dediščine pri UNESCO.

Trdijo, da prosto programje ne le pomaga računalniški panogi, temveč promovira svobodo, bratstvo in enakost ter zato koristi celotnemu človeštvu. Tako bo prosto programje trajno zaščiteno pred nevarnimi grožnjami, predvsem pa proti nevarnim napadom kot so patenti, DMCA, Palladium in podobni.

Ustanovitelj fundacije Richard M. Stallman je dejal :"To serve humanity with software, software should be free, because software belongs to human knowledge. Proprietary software does not belong to human knowledge." Več informacij.

30 komentarjev

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

Naredite si sami svojo O'Reilly naslovnico

Slo-Tech - Založba O'Reilly je ena izmed najboljših v svojem poslu, saj izdaja zares dobre (in tudi drage) knjige, ki pa niso znane samo po svoji vsebini, ampak tudi po zelo izvirnem dizajnu njihovih naslovnic. Oblikovalci O'Reillyjevih naslovnic k naslovu knjige vedno dodajo kakšno žival. To naredi iz povsem običajnih knjig posebne primerke, ki si jih človek zlahka vtisne v spomin. Če bi si radi izdelali naslovnico po O'Reillyjevo, potem obiščite to stran, na kateri boste skozi preprost vmesnik svoj...

3 komentarji

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev

W3C - ni še vse izgubljeno

Linux Today - Kot smo že pisali je W3C na hitro poskušal sprejeti nova pravila o vključevanju patentov v internetnet standarde. Po burnem odzivu vseh tistih, ki hočejo svoboden internet, so se odločili, da bodo čas za oddajo komentarjev na nova pravila podaljšali. 15. oktobra bo imela zasedanje W3C delovna skupina za patente in razmislila kako naprej.
Tako se piše zgodovina interneta. Največja nevarnost šele prihaja - SSSCA, ampak o tem v naslednji novički.

0 komentarjev

W3C ga serje

Linux Today - W3C je konzorcij v katerem so združena razna podjetja in skupine, ki skupaj oblikujejo internetne standarde. Med drugim je konzorcij zadolžen za HTML, CSS, XML, PNG, SVG... Eno glavnih načel do sedaj je bilo, da morajo biti internet standardi odprti za vse. To pomeni, da se v njih ne sme vključevati zaprtih (patentiranih - plačljivih) tehnologij. Tako naj bi internet ostal odprt za vse - tako za komercialne interese kot za bolj človeške.
W3C pa je prav potihem in na hitro začel menjati ta osnovna načela. K sreči so nekateri stvar še pravočasno opazili in zagnali vik in krik. Men drugim so svoje povedali tudi Alan Cox (razvijalec Linux jedra), John Gilmore (EFF), Richard Stallman (FSF), Eben Moglen (FSF).
Uganite, kdo je največji podpornik novih usmeritev? Seveda... Microsoft , ki si edini za svoje uproabnike želi 'zares najboljše'...

0 komentarjev

Sourceforge hacked?

več strani - Največji strežnik za razvoj prostega programja je bil očitno na nek način shekan. Sourceforge nudi razvijalcem vse živo od CVSja, sledenja hroščem, mailing list, shranjevanja releasov itd. Zaenkrat na spletni strani SF o hacku ni še nič napisanega, so pa vsi uporabniki, ki so CVS uporabljali v zadnjem tednu, dobili nova gesla. Nobody's safe. Si predstavljate, da bi nekdo takole na skrivaj v kak open source projekt vstavil kakega trojanskega konja? Verjetno bi ga kaj hitro odkrili. Kaj pa Microsoft?
Razvijalci prostega programja pa bodo navdušeni nad zadnjim IBMjevim korakom. Da bi programerjem omogočili lažje 'portanje' programov na njihove platforme, so se odločili, da bodo začeli dajati zastonj accounte na njihovi mainframe mašini (tipa zSeries).

3 komentarji