»

Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odgovor se glasi nič. In to že drugo leto zapored, kljub temu, da je podjetje denimo predlani zabeležilo 5,6 milijarde čistega dobička, lani pa ga je celo podvojilo na 11,2 milijarde. To izhaja iz poročila Inštituta za davke in ekonomijo (ITEP), v katerem za nameček navajajo tudi to, da je podjetje lani dobilo povrnjenih 129 milijonov dolarjev preplačanih davkov, kar njihovo efektivno davčno stopnjo postavi na -1 %.

Seveda so se po objavi novice takoj oglasili politiki, od Bernieja Sandersa, pa do Donalda Trumpa, ki je že dlje časa poznan kot velik nasprotnik Jeffa Bezosa in vsega povezanega z njim. A ITEP v poročilu omenja tudi to, da je glavni vzrok za pičlost Amazonovega davčnega bremena prav Trumpova administracija, ki je...

71 komentarjev

Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov

Slo-Tech - Dokumenti, ki jih je Googlovo matično podjetje Alphabet predložilo nizozemski davčni upravi, kažejo, da je podjetje v letu 2016 na Bermude poslalo 16 milijard evrov in jih s tem obvarovalo pred obdavčitvijo. To je sedem odstotkov več kot leto poprej. Gre za kompleksno davčno strategijo, o kateri smo že poročali, in jo sestavljata taktiki "Double Irish" in "Dutch Sandwich". Google prihodke od prodaje v Evropi iz irske podružnice preusmeri na nizozemske podjetje brez zaposlenih, od koder potujejo v podjetje na Bermudih, ki je v lasti druge irske podružnice. S tem se zaradi posebnosti irske in nizozemske zakonodaje glede ugotavljanja davčnega rezidentstva podjetje izogne plačilu davkov na dobiček.

Googlov tiskovni predstavnik seveda pravi, da podjetje spoštuje...

70 komentarjev

Google se je lani izognil plačilu treh milijard evrov davkov

Bloomberg - Tudi Google svojemu nekdanjemu sloganu navkljub sodi med multinacionalke, ki s pridom izkoriščajo irske in nizozemske davčne predpise, ki podjetjem s premeteno strukturo podružnic omogočajo izogibanje davkom. V letu 2015 se je Google, uradno kot holdinško podjetje Alphabet, izognil plačilu dobrih treh milijard evrov davkov, ko je 14,9 milijarde evrov evropskih prihodkov preusmeril skozi bermudsko podružnico. To je za 40 odstotkov več kot leto pred tem. Skupno je Google na tak način varno parkiral več kot 58 milijard dolarjev dobičkov.

Gre za uveljavljeno strukturo sendviča. Prva Googlova irska podružnica Google Ireland Limited ustvari večino Googlovih prihodkov na evropskih trgih. Te potem poskra nizozemska podružnica Google Netherlands Holdings BV, ki nima zaposlenih, in jih potem...

40 komentarjev

Irci bodo pojedli vse dvojne sendviče

Slo-Tech - Na Irskem se bo spremenila davčna zakonodaja, ki je bila doslej deležna številnih kritik iz ostalih držav EU, saj je tujim multinacionalkam omogočala legalno izmikanje plačilu davkov, kar računalniški velikani s pridom izkoriščajo. Irski finančni minister Michael Noonan je spremembe napovedal skupaj s predstavitvijo proračuna za prihodnje leto, ki bo prvi proračun po sedmih letih, ki ne bo obremenjen s hudimi varčevalnimi pogoji zaradi evropskega paketa pomoči (non-austerity budget).

Evropska komisija je letos začela preiskavo Irske, ker naj bi s svojo davčno ureditvijo podjetjem, kot je Apple, nudila nedovoljeno državno pomoč. Pred ameriškim senatom so bila številna podjetja že na zagovoru zaradi te iste prakse. Gre za (za zdaj še legalno) strukturo, ki se...

35 komentarjev

EU: Irska Applu nudila nedovoljeno državno pomoč

Reuters - Evropska komisija je danes pojasnila razloge, zakaj je junija začela preiskavo zoper Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu, Starbucksu in Fiatu. Preliminarni rezultati preiskave kažejo, da dogovori irske vlade z Applom glede višine obdavčitve štejejo kot nedovoljena državna pomoč, zaradi česar Applu grozi večstomilijonska globa.

O Applovi davčni obravnavi smo že večkrat obširno pisali, pri čemer velja poudariti, da podobne trike in sheme uporabljajo tudi ostale multinacionalke. Ameriška podjetja prodajo na vseh tujih trgih izvajajo prek irske podružnice, ki ima na Irskem zelo ugodno davčno obravnavo. Poleg že tako nizkega davka na dobiček, ki tam znaša 12,5 odstotka, uspejo podjetja v pogajanjih z državo izposlovati še dodatno znižanje...

3 komentarji

Francija: Google nam dolguje milijardo evrov davkov

Slo-Tech - Google še vedno s pridom izkorišča različno davčno obravnavo v evropskih državah, zaradi česar plačuje prenizke davke, podjetju očita Francija. Ta je že leta 2012 sprožila preiskavo zaradi suma utaje davkov (in pri tem ni edina, niti ni Google edini grešnik). Francoska davčna uprava trdi, da ji je Google dolžan za milijardo evrov davkov.

O izmikanju davkov multinacionalk smo že pisali. Glavna zamisel je pametna razporeditev podružnic, ki so v Evropi najraje...

19 komentarjev

Ameriška davčna uprava preiskuje Google

BuisnessWeek Online - Po pisanju Businessweeka je ameriška davčna uprava (IRS) začela temeljito preiskavo Googlovega poslovanja, s katero želijo ugotoviti, ali Google utajuje davke z nezakonitim prenosom pravic do uporabe svoje intelektualne lastnine in drugih neopredmetenih sredstev na tuje podružnice.

Da se ameriške multinacionalke, med njimi tudi Google, izmikajo plačilu davkov, ni nič novega. Izmikanje za razliko od utaje ni ilegalno, meja med njima pa je v mnogo primerih zelo tanka. Najpogostejši način za znižanje davčne osnove v ZDA je prenos pravic na tuje podružnice, najraje na Irskem, Nizozemskem ali Bermudih, kjer so davki nižji....

4 komentarji

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev