»

Glej me med videoklicem

Slo-Tech - Ena opaznih nevšečnosti med videoklici je gledanje mimo sogovornika, saj sodelujoči večinoma zrejo v svoje zaslone in ne v kamere. Rezultat so sogovorniki, ki navidezno gledajo mimo drug drugega. To je problem, ki ga lahko reši umetna inteligenca, v kar je Nvidia vpregla novo funkcijo Eye Contact v okviru Nvidia Broadcast 1.4.

Če jo vključimo, bo umetna inteligenca analizirala sliko in oči popravila tako, da bo človek gledal v kamero. Uporabe so mnogotere. Nvidia na primer navaja, da je to primerno za ljudi, ki želijo brati napisano besedilo z lista ali zaslona in se pri tem posneti. Prav tako je primerna za posnete javne nastope. Nekaj podobnega ima tudi Apple z imenom Eye Contact ter Microsoftov Windows 11.

Iz prvih posnetkov je videti, da tehnologija deluje solidno, za prave sodbe pa bo treba počakati na praktične poizkuse. Proizvajalec obljublja, da tehnologija zadene celo barvo oči in da ne pretirava. Če pogledamo res daleč stran, potem neha popravljati pogled in nam dovoli,...

14 komentarjev

Meta javno preizkuša novega robotskega sogovornika

vir: Meta
Meta - Pri Meti so preizkusno lansirali chatbota BlenderBot 3, da bi ga izpopolnili na pogovorih z internetnimi uporabniki. Njegova posebnost je spoj iskanja informacij na spletu z modernimi jezikovnimi modeli.

Pred šestimi leti je Microsoftova robotska sogovornica Tay zakuhala enega odmevnejših škandalov v razvoju avtomatskih sogovornikov (ali chatbotov), ko se je pustila s strani spletnih pridaničev naučiti preklinjanja, rasizma in podobnih nečednosti. Dogodek je dejansko za nekaj časa ohladil področje eksperimentiranja s tovrstnim programjem, saj odmevnejših javnih preizkusov splošnih robotskih sogovornikov ni bilo več na spregled, razvoj pa je bil v tem času še najbolj opazen v strogo namenskih servisih, običajno za pomoč uporabnikom, spletno prodajo in podobno. Sedaj je videti, da je razmah velikih jezikovnih modelov (large language model - LLM), kakršen je razvpiti GPT-3, ponovno spodbudil tudi ukvarjanje z računalniškimi sogovorniki, ki naj bi jih teoretično lahko vprašali...

16 komentarjev

Microsoft razvil robota, ki vam sega v besedo

Slo-Tech - Roboti za pogovore (chatbot) so danes že zelo dodelani in se znajo odzivati na smiseln način, a le pri pisanju. Pri govorjenju je drugače. Glavni problem ni razpoznavanje govora ali njegova sinteza, temveč zakasnitve. Trenutno je pogovor namreč bolj podoben komunikaciji prek govorne postaje, kjer vsak sogovornik odrecitira svoje besedilo, nato pa počaka, da drugi besedilo sliši, premelje in sestavi odgovor. V resnici pa po telefonu ne govorimo tako. Ljudje se prekinjamo, segamo v besedo, včasih si dokončujemo stavke itd. Pogovor je interaktiven, obojestranski in sočasen. Tega se morajo naučiti tudi računalniki, in Microsoft trdi, da mu je to uspelo.

Microsoftov zelo popularen chatbot na Kitajskem se imenuje XiaoIce in ima 200 milijonov uporabnikov, a ima...

13 komentarjev

Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnost

vir: Salon
futurism - Umetnost je najnovejše področje, na katerega želijo prodreti podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Že danes najdemo umetniška dela, katerih avtor je umetna inteligenca. Zato smo pogledali, kaj se dogaja na posameznih področjih umetnosti iz vidika razvoja umetne inteligence. Odpira pa pohod AI v svet umetnosti tudi zanimiva vprašanja, kot recimo, kdo je sploh lastnik teh del?

Slikarstvo

Najbolj v ospredju javnosti na področju slikarstva je Google Deep Dream, ki se uči razpoznati objekte s skeniranjem pikslov milijonih fotografij. Najprej se je program naučil, kako prepoznati...

9 komentarjev

Učeči robot Tay v 16 urah od mladenke do vulgarnega nacista

Slo-Tech - Microsoft je bil po 16 urah delovanja prisiljen izključiti svojega avtomatiziranega sogovornika z imenom Tay, ki so ga pripravili z namenom poustvariti komunikacijo deklet, ki so stara med 18 in 24. Tay se je sam učil komunikacije iz sporočil, ki so mu jih ljudje pošiljali po Twitterju, in jim odgovarjal. Eksperiment jim je uspel tako dobro, da je v 16 urah Tay postal bolj primitiven, vulgaren in žaljiv kot večina ljudi, zato ga je moral Microsoft izključiti, saj se je storitev začela spreminjati v marketinško katastrofo. In teh si po fiasku na zabavi res ne smejo privoščiti.

Tay se je pač nekritično učil od ljudi, ki imajo seveda zanimivo lastnost, da tujca najprej naučijo vse neumnosti in kletvice v svojem jeziku, še toliko raje pa...

59 komentarjev

Niti v Foxconnu roboti še ne morejo nadomestiti vseh delavcev

Slo-Tech - Čeprav v ne tako daljni prihodnosti grozi robotizacija skorajda vseh poklicev in so proizvodne linije na vrsti med prvimi, niti proizvodnje in sestavljanja visoko standardiziranih elektronskih naprav ni mogoče v celoti prepustiti robotom, ugotavlja Foxconn. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki sestavlja izdelke za vse velikane od Appla do Microsofta, se že več let postopno robotizira. Do leta 2018 želijo kar 70 odstotkov proizvodnje opraviti z roboti, a v celoti ljudi še lep čas ne bodo nadomestili. Letos junija je tako izvršni direktor Terry Gou nekoliko bolj spravljivo dejal, da želijo z roboti nadomestiti 30 odstotkov zaposlenih za tekočim trakom.

Foxconn sodi med največje razvijalce in uporabnike...

76 komentarjev

257. Solomonov seminar / twitter

Slo-Tech - Ta petek, 21. junija ob 10h bo v veliki predavalnici IJS (prvo nadstropje glavne stavbe) potekal 257. Solomonov seminar, še eno v seriji predavanj o umetni inteligenci in drugih splošnih tematikah iz sveta računalništva in informatike.

Organizatorji iz laboratorija za umetno inteligenco pri IJS bodo gostili Aleka Kolcza iz ameriškega podjetja Twitter, ki bo predstavil, kako Twitter deluje v smislu infrastrukture ter kateri so glavni izzivi, s katerimi se sooča pri tem. Predavanje bo zanimivo za vse, ki jih zanima tehnično...

1 komentar