»

Prvi električni avtomobil brez litij-ionskih baterij

Slo-Tech - Na ceste bo prihodnji mesec zapeljal prvi električni avtomobil, ki ga ne bodo poganjale litij-ionske baterije. Yiwei E10X bo na kitajski trg prispel januarja, poganjale pa ga bodo natrij-ionske baterije. Gre delno za produkt evropske pameti, saj ima Volkswagen v JAC Motors 75-odstotni delež ter 50-odstotni delež v holdingu Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings (JAG). Druga polovica je v lasti kitajske države.

Vizualno je Yiwei E10X nadvse podoben prejšnjih modelom, saj gre le za prenovljeni Sehol E10X. Ključna novost so baterije, ki jih je JAC skušal uvesti že v modelu Yiwei 3, ki je zapeljal na ceste junija, a so naposled uporabili litij-ionske baterije. Novi Yiwei E10X pa naj bi vendarle imel 25-kWh baterijo (celice HiNa NaCR32140), ki se bo od 10 do 80 odstotkov napolnila v 20 minutah. Izven tega območja delovanje ni priporočeno, ker bateriji škoduje. To je sicer sorazmerno skromna baterija, saj bo imel avtomobil doseg okoli 250 kilometrov, v realnosti pa bržkone še manj....

107 komentarjev

Fitbitova pametna ura odpoklicana zaradi več primerov opeklin

Slo-Tech - Znamenita Fitbitova pametna ura Ionic Smartwatch, ki je bila na prodaj med leti 2017 in 2020 ter velja za pomembno prelomnico v odnosu javnosti do pametnih ur, lahko povzroči opekline, zato so jo odpoklicali. Prodanih je bilo približno 1,7 milijona primerkov, sedaj pa Fitbit (oziroma Google, ki je podjetje kupil) vrača kupnino 300 dolarjev in nudi popust pri nakupu novejšega modela. Težava tiči v litij-ionskih baterijah, ki se lahko pregrejejo in povzročijo telesne poškodbe.

Ameriška Komisija za varstvo potrošnikov poroča o več kot 160 prijavah prijav pregrevanj baterij, kar je povzročilo več kot 100 primerov opeklin. V dveh primerih je šlo za opekline tretje stopnje, kar predstavlja težjo poškodbo, ki lahko terja tudi presaditev kože. Napravo, ki so jo prenehali prodajati leta 2020, zato odpoklicujejo.

V Fitbitu poudarjajo, da je varnost potrošnikov na prvem mestu, zato so se odločili za odpoklic vseh naprav, čeprav je problematičnih manj kot 0,01 odstotka. Ionic Smartwatch je...

0 komentarjev

Amazon kupuje letala

Slo-Tech - Amazon je kupil 11 Boeingovih letal 767-300, s čimer bodo povečali svoje dostavne kapacitete. Ne gre za nova letala, temveč jih bodo sedem odkupili od Delta Air Lines, štiri pa od WestJet Airlines. Amazon sicer že ima svojo letalsko družbo za prevoz tovora, a so doslej letala najemali. Junija so najeli zadnjih 12 letal, z najnovejšim nakupom pa bo njihova flota štela približno sto letal.

Sarah Rhoads, podpredsednica Amazon Global Air, je dejala, da bodo s kombinacijo najetih in lastnih letal laže in gospodarneje prevažali tovor. Amazon Global Air sicer ni novost, saj je Amazon že leta 2015 začel poskusno prevažati tovor po zraku sam. Leta 2016 so kupili petinski delež Air Transport International, od katerega še danes najemajo del svoje flote, in začeli leteti z 20 boeingi. Amazonova letalska družba ima vozlišči v Cincinnatiju in Leipzigu. Razen Leipziga leti po ZDA.

Za tovorni promet se običajno uporabljajo starejša letala, ker je ekonomika drugačna. Eno izmed letal Boeing...

13 komentarjev

Spet predlogi za prepoved prenosnikov v prtljagi

Slo-Tech - Komajda se je rešil en problem s prenosnimi računalniki na letalih, že se obetajo nove omejitve. Ameriška Zvezna agencija za letalstvo (FAA) predlaga, da Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) prepove vnos prenosnikov na letala v oddani prtljagi. Razlogi so povezani z varnostjo in ne s terorizmom, saj gre to pot za tveganje, da se litij-ionske baterije v prenosnikih vnamejo, pa tega v prtljažnem prostoru nihče ne opazi, dokler ni že prepozno. Vprašanje, kdo bi sploh upal pustiti prenosnik v oddani prtljagi, ni tako zelo neumno, kot se zdi, saj sta ZDA in Velika Britanija marca za krajši čas prepovedali vnos prenosnikov v ročni prtljagi za potnike, ki so potovali iz določenih bližnjevzhodnih in afriških držav. Omejitev so odpravili julija, ko so...

11 komentarjev

Amazon kaznovan zaradi poizkusa prevoza baterij na potniških letalih

Slo-Tech - Da transport litij-ionskih baterij po zraku ni šala in da so pomisleki dostavnih služb, ki nočejo prevažati defektnih Galaxyjev Note 7, upravičeni, dokazuje sodba londonskega sodišča, po kateri bo moral Amazon plačati 65.000 funtov globe zaradi poizkusa prevoza litij-ionskih baterij in drugih nevarnih izdelkov na potniških letalih. Sodišče je kazen izreklo zaradi štirih kršitev predpisov o zračnem prevozu nevarnih snovi - dvakrat je šlo za litij-ionske baterije, dvakrat pa za vnetljive spreje - ki so se zgodile med novembrom 2013 in junijem 2015. Prepovedanih predmetov na letala niso dejansko...

14 komentarjev

Majhni in veliki zapleti pri menjavi Galaxy Note 7

Slo-Tech - Samsung na vse mogoče načine rešuje situacijo, ki jo je povzročil vpoklic vseh telefonov Galaxy Note 7 zaradi obvezne zamenjave baterije, saj se je več deset starih vnelo ali eksplodiralo. Trg mu očitno verjame, saj so se delnice po ogromnem 10-odstotnem padcu že skoraj vrnile na prejšnje ravni. Vseeno pa zamenjava ne poteka povsem gladko, zapleti pa segajo od neverjetno banalnih do bolj resnih.

Med banalne sodi zaplet s programsko posodobitvijo, ki je v nepopravljenih Galaxyjih Note 7 onemogočila uporabo polovice baterije, hkrati pa uvedla enostavno razlikovanje med tveganimi (potrebnimi zamenjave) in popravljenimi telefoni. Samsung je to elegantno storil tako, da je ikona za stanje baterije zelena, če je telefon brezhiben, in rdeča, če ni. Problem?

31 komentarjev

Aluminijeve baterije so upogljive, ognjevarne, vzdržljive in - pretežke

Nature - Že nekaj časa nismo pisali o kakšnem preboju pri razvoju baterij, sedaj pa so raziskovalci z univerze Stanford in s Tajvana pokazali aluminijeve baterije, ki so povrhu še upogljive. Da ima odkritje potencial za resno uporabe, poleg ugledne matične ustanove raziskovalcev izkazuje tudi revija Nature, v kateri so objavili članek.

Medtem ko danes praktično brez izjeme uporabljamo litij-ionske baterije, ponuja aluminij kot elektrodni material nekatere prednosti. Litij je namreč za izdelavo elektrod neprimeren, zato se uporabljajo litij-ionske baterije, kjer litijeve ione vstavimo v porozen nosilec. Poleg tega litij obstoji v oksidacijskem stanju Li1+, tako da lahko pri elektrokemijski reakciji prenese le en elektron za vsak litijev ion. Aluminij lahko po drugi...

22 komentarjev

Magnetna resonanca omogoča analizo baterij

Litijeva baterija

Nature - Običajno pišemo o novih odkritjih na področju baterij, ko raziskovalci odkrijejo nove načine, kako vsaj v teoriji v baterijo stisniti več energije, podaljšati njeno dolgoživost ali pospešiti polnjenje. To pot pa predstavljamo zanimiv dosežek newyorških in cambriških raziskovalcev, ki so se posvetili analizi baterij. Odkrili so namreč, kako pogledati v strukturo elektrod, ne da bi baterijo odprli, razstavili ali kako drugače trajno onesposobili.

To jim je uspelo z znano tehniko jedrske magnetne resonance (NMR), ki se v medicini uporablja za neinvazivno, neškodljivo in zelo natančno slikanje mehkih tkiv, v kemiji pa za določanje strukture (predvsem organskih) molekul. Tehnika izrablja...

5 komentarjev

Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami

Pri praznjenju litijevi ioni potujejo skozi elektrolit od anode proti katodi. Pri polnjenju pritisnjena napetost povzroči potovanje v obratni smeri in vgraditev v porozen material elektrode.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav so komercialne litij-ionske baterije dostopne že točno 20 let od Sonyjevega poizkusa leta 1991 in jih uporabljamo v nepregledni množici prenosne zabavne elektronike (prenosni računalniki, telefoni ...), o njih še vedno kroži vrsta mitov in kontradiktornih priporočil. Da bi razčistili, kaj litij-ionskim baterijam godi in kaj jih po nepotrebnem uničuje, so napotke zbrali na Ars Technici.

Litij-ionske baterije nimajo spominskega efekta. Nasprotno, praznjenje do mrtvega jim škodi precej bolj od več praznjenj do neke zmerne vrednosti. Pod 20 odstotkov kapacitete baterije ni priporočljivo prazniti, če ni res nujno. Prav tako...

60 komentarjev

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Nature - Vsake toliko objavimo kakšno vest o novem odkritju na področju baterij, za katerega raziskovalci obljubljajo, da bo res prebojno. Žal ti izdelki potem le redko najdejo pot do masovne proizvodnje in morebiti celo trgovin na našem koncu Atlantika. Tokrat so raziskovalci z MIT-a odkrili nov način delovanja baterij oz. akumulatorjev, ki naj bi omogočal hipno polnjenje in praznjenje; ker temelji na izboljšavi obstoječih litij-ionskih baterij pa naj bi kmalu zaživel med ljudskimi množicami.

V današnji številki ugledne revije Nature poročajo o odkritju novih ultrahitrih tunelov za transport električne energije skozi litij-železov fosfat (LiFePO4), ki je v uporabi v litij-ionskih baterijah. To v teoriji in tudi v prototipu, ki so ga pripravili, omogoča zelo hitro polnjenje baterij (10 do 20 sekund), kar bi bilo uporabno v vseh vejah industrije - od električnih avtomobilov dalje. Srž odkritja leži v hitrosti gibanja litijevih ionov skozi elektrode, ki bi moralo biti po izračunih zelo...

80 komentarjev