»

Pošiljanje sporočil iMessage tudi iz Windows 11

Slo-Tech - Vrsto se Windows in iOS nista najlepše gledala, potem pa je minuli mesec Microsoft naznanil, da se bo Windows 11 kmalu znal pogovarjati z iMessages. Z androidnim sistemom se na tak način pogovarja že dolgo časa, kar omogoča pošiljanje sporočil v imenu telefona kar z računalnika. Sedaj je isto funkcionalnost dobil še za iMessage v programu Phone Link.

Najprej k omejitvam. Podpora je še zelo osnovna, saj kakšni naprednih funkcij ni pričakovati. Microsoft in Apple menita, da je napredna funkcija tudi pošiljanje slik in videoposnetkov, zato bo rokovanje z iMessages prek Windows 11 omejeno na pošiljanje besedila. Nemogoče bo tudi sodelovati v skupinskih pogovorih, kar je tudi napredna funkcija. Hkrati pa so telefon privezali na računalnik, saj bo za uporabo Phone Linka nujno imeti vzpostavljeno aktivno povezavo Bluetooth do telefona. Ta bo torej morda še lahko v sosednji sobi, kaj dlje pa ne. Zagotovo pa Phone Link ne bo nadomestek za nesrečno situacijo, ko telefon pozabimo v službi...

8 komentarjev

Amazon ukinja Wickr Me

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bodo ukinili aplikacijo za šifrirano komunikacijo Wickr Me, ki je namenjena domačim uporabnikom, medtem ko poslovni del ostaja. Nove registracije ne bodo več mogoče po 31. decembru 2022, še leto dni pozneje pa bodo storitev ugasnili.

Amazon je Wickr kupil lani in kmalu plačljivo verzijo ponudil poslovnim uporabnikom. Ta verzija se imenuje Wickr AWS in ostaja, kakor ostaja tudi Wickr Enterprise. Brezplačna verzija Wickr Me, ki so jo uporabljali na primer novinarji, pa po Amazonovih besedah in podatkih medijev privlači tudi kriminalce. Tudi zato se je Amazon odločil, da Wickr Me ukine. Da pa bi lahko uporabniki Wickr AWS, ki so uporabljali Wickr Me za komunikacijo tudi z uporabniki izven poslovnega omrežja, to še naprej počeli, bodo to funkcijo integrirali v Wickr AWS.

Kdor bo pogrešal Wickr Me, lahko poseže po drugih brezplačnih alternativah, denimo Telegram ali Signal.

9 komentarjev

Evropska komisija zaposlenim: uporabljajte Signal

Slo-Tech - Očitno v želji, da nekoliko dvigne standarde pri varnosti komuniciranja, je Evropska komisija (EK) zaposlenim interno sporočila, da je bila kot priporočena oblika komunikacije izbrana aplikacija Signal. Ključna prednost pred konkurenčnimi aplikacijami, denimo iMessageom, WhatsAppom ali Telegramom, ki so prav tako celostno oz. end-to-end šifrirani, pa naj bi bila njena odprtokodna narava.

Nasvet EK seveda velja samo za komunikacijo zunaj službenih omrežij, za siceršnjo službeno komuniciranje zaposleni uporabljajo šifrirano elektronsko pošto, ko gre za vsebine zaupne narave, pa vse skupaj poteka pod varnostno še strožjimi pogoji.

Signal so sicer razvili že leta 2013, zadnja leta pa uživa podporo neprofitne fundacije Signal Technology Foundation, za katero stoji Brian Acton, eden od ustanoviteljev WhatsAppa, ki se je pozneje razšel z vodstvom Facebooka. Komunikacija prek Signala je celostno šifrirana, prav tako tudi metapodatki. Kako malo podatkov pravzaprav na njihovih strežnikih...

71 komentarjev

FBI dobil vsebino sporočil WhatsApp in Signal s Cohenovega blackberryja

Slo-Tech - V procesu zoper Trumpovega dolgoletnega odvetnika Michaela Cohena, ki ga zvezni agentje preiskujejo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s področij bančnega kriminala, nezakonitega financiranja kampanje in prevar (prav Cohen je tisti, ki je pornoigralki Stormy Daniels izročil 130.000 dolarjev, da ne bi govorila o intimnih trenutkih s Trumpom), je FBI obvestil sodišče, da so pridobili 731 strani novih dokazov. Gre za sporočila in prometne podatke klicev, ki jih je Cohen izmenjal prek aplikacij WhatsApp in Signal. Ker...

31 komentarjev

Lažne aplikacije za Android čedalje večji problem

Lažna

Slo-Tech - Lažna aplikacija za Android, ki se je pretvarjala, da gre za uveljavljeno aplikacijo za hipno sporočanje WhatsApp, je uspela pretentati več kot milijon uporabnikov, da so jo namestili. Aplikacija se je imenovala Update WhatsApp Messenger (sedaj so njeno ime že spremenili v Dual Whatsweb Update) in je uporabljala enake ikone in grafični dizajn kakor legitimna aplikacija. Tudi kot založnik je bil zapisan WhatsApp Inc., le da je bil na koncu imena še neopazen znak Unicode, podoben presledku.

To seveda ni prvi primer, da je lažna aplikacija na Google Playu uspela pretentati nekaj uporabnikov, je pa eden redkih tako množičnih. Aplikacija je namreč zbrala kar milijon prenosov, kar je zaskrbljujoče veliko. Kar se tiče funkcionalnosti, je šlo za sorazmerno benigen primer, saj aplikacija ni zahtevala skoraj nobenih privilegijev, temveč je zgolj prikazovala reklame. Podobno se je dogajalo tudi Facebooku, katerih ime so...

34 komentarjev

WhatsApp za iOS na telefonu pušča izbrisana sporočila

Slo-Tech - Aplikacija za komuniciranje WhatsApp je letos aprila požela veliko odobravanja, ko je podobno kot sorodne aplikacije (npr. Viber) začela šifrirati vso komunikacijo med uporabniki s protokolom Signal. Tako ponudnik infrastrukture in aplikacije ne moreta prebirati vsebine. Ko pa sporočila enkrat prispejo na telefon, se tam seveda shranijo. WhatsApp seveda omogoča brisanje sporočil in pravi, da jih po brisanju ne moremo povrniti. Jonathan Zdziarski pa ugotavlja, da za WhatsApp na iOS velja isto kot za Applov iMessages - tudi po brisanju lokalno ostanejo drobci sporočil, ki omogočajo rekonstrukcijo.

Obnašanje aplikacije WhatsApp je enako ne glede na to, ali izbrišemo posamezno sporočilo, pogovor...

0 komentarjev

WhatsApp šifrira vso komunikacijo

Slo-Tech - WhatsApp je pred poldrugim letom napovedal, da bodo uvedli popolno šifriranja sporočil uporabnikov (end-to-end), in besedo so držali. Tako so včeraj sporočili, da je tehnični del storitve dokončan, tako da so odslej vse oblike komunikacije šifrirane. Potrebujemo le najnovejše verzijo njihove aplikacije in to zadostuje, saj ni treba nikjer ničesar dodatno vključiti. Tehnične podrobnosti pojasnjujejo, katere algoritme uporabljajo - AES-256 in HMAC-SHA256 v sklopu protokola Signal. Šifriranje je izvedeno tako, da tudi s prestreženim ključem ni mogoče odšifrirati starejših pogovorov.

Ker WhatsApp vso komunikacijo šifrira že na viru in ker je nikjer ne shranjuje, je v teoriji dostop do nje -...

65 komentarjev

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Android Police - WhatsApp sodi med velikane hipnega sporočanja, saj njegove aplikacije za pošiljanje sporočil in govorno komunikacijo na mobilnih telefonih uporablja več kot milijarda ljudi. Zato je toliko bolj nenavadno, da se WhatsApp toliko boji konkurenta Telegram, da so se ga lotili z umazanimi triki. Aplikacija WhatsApp za Android ne omogoča več odpiranja povezav, ki vsebujejo besedo telegram, niti ne dovoli njihovega kopiranja ali posredovanja.

Aplikacija WhatsApp v pogovorih samodejno pretvori vse naslove strani v hiperpovezave, tako da jih lahko enostavno kliknemo in oddeskamo na stran. To pa se ne zgodi, če se domena imenuje telegram. Da je situacija res čudna,...

12 komentarjev

Hrošč v iPhonu omogoča oddaljeno zrušitev iMessages

9to5Mc - V Applovih iPhonih so odkrili (fenomen je pozornost sprva pritegnil na Redditu) motečega hrošča, ki omogoča pošiljatelju kratkega sporočila (sms), da prejemniku začasno onesposobi aplikacijo za prebiranje sporočil ali v nekaterih primerih celo ponovno zažene telefon. Apple je potrdil obstoj hrošča in napovedal popravek; v vmesnem času lahko hrošča obidemo sami.

Če iPhone prejme sporočilo, kakršno je na spodnji sliki, hrošč pokaže zobe. Težava se skriva v obvestilih (banner notifications), ki nepravilno obravnavajo tekst v formatu Unicode. Ko telefon v obvestilu poskusi izpisati vsebino prejetega sporočila, se aplikacija ali cel operacijski sistem zruši, kar se ponovi ob vsakem poizkusu ponovnega dostopa v aplikacijo iMessages. Izkaže se, da isti hrošč prizadene tudi WhatsApp in Twitter, pa verjetno še kakšno aplikacijo, kar dokazuje, da je problem v...

15 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev

WhatsApp bo dobil snemanje pogovorov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija WhatsApp s 600 milijoni uporabnikov bo v prihajajoči verziji dobila podporo za glasovne storitve, medtem ko je trenutno omejena na pošiljanje sporočil (ki so lahko tudi kratki zvočni posnetki). Pogovarjanje prek VoIP ni nič neobičajnega, saj ga podpira že kopica aplikacij, med katerimi so najbolj znane Viber, Skype, Google Hangout in Facebook. Toda WhatsApp bo dobil tudi sposobnost snemanja pogovorov, ki je precej redkejša (in nevarnejša).

Za Skype in Google Voice že obstajajo dodatki, ki omogočajo snemanje pogovora, a WhatsApp bo to možnost resnično približal uporabnikom, ker bo vgrajena v samo aplikacijo in jo bo mogoče uporabiti z enim samim pritiskom na gumb. To bo tudi največja razlika od ostalih programov,...

8 komentarjev