»

Francija zaradi piškotkov oglobila Google in Facebook

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je danes izrekel Googlu 150 milijonov evrov in Facebooku 60 milijonov evrov globe zaradi kršitev francoske zakonodaje na področju piškotkov. Nezakonitosti morata odpraviti v treh mesecih, sicer bodo sledile nadaljnje globe. Ključni očitek se tiče implementacije sprejemanja in zavračanja piškotkov, kar bi moralo biti enako zapleteno, a ni.

Kršitve so odkrili na straneh facebook.com, google.fr in youtube.com. Na teh straneh se obiskovalcem pojavi obvestilo o uporabi piškotkov, ki jih lahko sprejmejo z enim klikom. Za zavrnitev namestitve piškotkov pa je postopek daljši, kar je v nasprotju z 82. členom francoskega zakona o varovanju osebnih podatkov. Na tak način namreč podjetji uporabnike odvračata od zavrnitve piškotkov, zaradi česar so se številni uporabniki tudi pritožili pri CNIL-u.

Podjetji sta bili zato ogobljeni, sedaj pa imata tri mesece časa, da postopek tudi tehnično popravita, sicer bosta za vsak dan zamude kaznovani z...

21 komentarjev

Francija zaradi piškotkov kaznovala Google in Amazon

vir: Pixabay

vir: BBC
BBC - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL) je zaradi kršitev njihovega zakona o varstvu osebnih podatkov Googlu izrekel kazen v višini 100 milijonov evrov. Od tega 60 milijonov matični družbi v ZDA in 40 njihovi evropski izpostavi Google Ireland. Zaradi podobne kršitve so s 35 milijoni evrov kaznovali tudi Amazon oziroma njihovo izpostavo v Luksemburgu.

Preiskovalci CNIL so namreč že marca ugotovili, da v primeru Googla uporabniki po prihodu na google.fr prejmejo oglaševalske piškotke, brez da bi se s tem strinjali. Na dnu strani je sicer pasica “Zasebnostno opozorilo Googla”, z dvema gumboma “Opomni me pozneje” in “Vstopi zdaj”. A pasica po mnenju francoskega regulatorja uporabnikom ne pove ničesar o piškotkih, ki so v tem trenutku že bili nameščeni v njihov sistem. To pa po mnenju posebej zato ustanovljene komisije ni dovolj, da bi bili francoski uporabniki vnaprej in jasno seznanjeni z Googlovimi namerami.

CNIL je v odločbi obema podjetjema še naložil, da morata v treh...

27 komentarjev

ECJ ugodil Googlu: pravica do pozabe je omejena samo na EU

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu

vir: Wikipedia
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je v primeru francoskega informacijskega pooblaščenca (CNIL) proti Googlu razsodilo, da slednjemu ukrepov, povezanih s t. i. pravico do pozabe ni potrebno izvajati zunaj EU. V praksi to pomeni, da mora Google, ko prejme ustrezen zahtevek, sporne povezave odstraniti le iz iskalnih zadetkov v državah članicah EU, ne pa tudi drugod po svetu. Zaradi česar je mogoče do njih še vedno dostopati z maskiranjem svoje lokacije ali preprosto z uporabo kakega VPN omrežja. Pomeni pa nekako tudi to, da namen vzpostavitve instituta pravice do pozabe ni zaščita posameznika, pač pa zgolj skrivanje določenih podatkov pred prebivalci EU.

Spor ima korenine v letu 2015, ko je CNIL od Googla zahteval globalen umik določenih spornih povezav, Google pa je te povezave s svojim geoblokiranjem umaknil le za uporabnike v EU. CNIL je zato podjetju izrekel globo v višini 100.000 evrov, Google pa se je branil, da bi tak način izvajanja pravice do pozabe lahko zlorabili nedemokratični...

7 komentarjev

Konec za hekersko skupno Rex Mundi?

Eno od izsiljevalskih pisem skupine Rex Mundi

vir: Europol
Europol - Konec maja je tajska policija aretirala 25-letnega programerja, francoskega državljana, in sicer na podlagi suma, da je delal za slavno skupino Rex Mundi. Šlo je že za osmo aretacijo, povezano s to skupino v letu dni, policija pa jih sumi, da so zakrivili več vdorov, kraj podatkov in izsiljevanj.

Za hekerje, ki so nemoteno operirali vse od leta 2012, je bilo usodno lansko izsiljevanje nekega britanskega podjetja, ki so mu ukradli podatke o njihovih strankah, v zameno za molk in njihovo vračilo pa zahtevali 580.000 evrov. Če bi podjetje želelo izvedeti, kako je vdor potekal, se je znesek povišal na 825.000. Napadalci so žrtvi še zagrozili, da se bo vsota za vsak dan zavlačevanja povečala za 210.000 evrov. A v podjetju so izsiljevanje vseeno prijavili policiji, ta pa se je povezala s...

1 komentar

Google še vedno proti globalni pravici do pozabe

Reuters - Google je na francoskem sodišču sprožil upravni spor o odločitvi francoskega informacijskega pooblaščenca (CNIL), da mora biti pravica do pozabe za francoske (in s tem v bistvu vse evropske) državljane globalna. Google trdi, da želi s tem Francija doseči, da bi njeno pravo veljalo tudi izven francoskih meja, medtem ko Francija odgovarja, da mora Google spoštovati francosko zakonodajo glede francoskih državljanov povsod.

Gre za razsodbo evropskega sodišča, ki je uzakonila pravico do pozabe. Kadar pri iskanju po osebnem imenu najdeni zadetki vsebujejo povezave do strani, na katerih so podatki o posamezniku netočni, nerelevantni ali pretirano osebno, lahko oškodovanec zahteva umik teh zadetkov iz iskalnih rezultatov....

6 komentarjev

Google odpravlja luknjo v evropski pravici do pozabe

Google - Google se bo nekoliko uklonil pritisku evropskih oblasti in varuhov zasebnosti, ki vse od znamenite razsodbe Sodišča Evropske unije iz leta 2014 zahtevajo razširitev pravice do pozabe na vse Googlove strani, kadar do njih dostopamo iz evropskega naslovnega prostora. Odslej bo pravica do pozabe veljala na vseh verzijah Googlovega iskalnika, če se bomo nahajali znotraj EU, kar bo Google ugotavljal z geolokacijskimi storitvami (npr. iz IP-naslova).

Po omenjeni sodbi mora Google v Evropi na zahtevo dotične osebe zagotoviti pravico do pozabe oziroma umika zadetka iz rezultatov iskanja, kadar posamezen zadetek kaže na stran, ki podaja netočne, nerelevantne ali pretirano osebne podatke, ki niso v javnem interesu. Google (in...

12 komentarjev

Francija: pravica do pozabe mora zajemati cel svet

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec (CNIL - Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) je odločil, da mora Google pravico do pozabe razširiti na vse svoje domene, ne le evropske. Gre za posledico lanske razsodbe evropskega sodišča, da ima vsak posameznik od iskalnikov pravico zahtevati umik povezav do strani, ki ga poimensko omenjajo, če so podatki netočni, nerelevantni ali pretirano osebni. Google je namreč po evropski zakonodaji upravljavec osebnih podatkov, kar prinaša številne obveznosti.

Google se je moral v Evropi ukloniti in pravico do pozabe že izvaja. Umik povezav med iskalnimi rezultati pa je omejen le na iskanje prek evropskih domen (recimo google.si, google.fr), medtem ko mednarodni...

12 komentarjev

Francija od Googla terja globalno pravico do pozabe

Slo-Tech - Francoski informacijski pooblaščenec CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes) od Googla zahteva, da pravico do pozabe za francoske državljane razširi na cel svet. Trenutno velja namreč le na lokalnih verzijah iskalnika, ki jih pretežno uporabljajo državljani EU.

Spomnimo, da je minilo dobro leto od odločitve Sodišča Evropske unije, da morajo iskalniki na zahtevo posameznika iz iskalnih rezultatov odstraniti povezave do člankov, ki se nanašajo nanj. To je upravičeno v primeru, ko so v članku podane informacije netočne, irelevantne ali pretirano osebni podatki. Dokaze mora predložiti posameznik, Google in ostali iskalniki pa trenutno o zahtevkih presojajo sami, kar jim povzroča veliko stroškov in...

7 komentarjev

Evropski varuhi zasebnosti nad Google zaradi enotne politike zasebnosti

Reuters - Evropski varuhi zasebnosti pod vodstvom francoskega CNIL-a od Googla v roku štirih mesecev, ki so ga postavili 16. oktobra lani, niso prejeli zadovoljivega odgovora glede zlivanja uporabniških podatkov. Gre za novo Googlovo politiko upravljanja uporabniških podatkov, ki je začela veljati lanskega marca. V skladu z njo je Google združil zbrane uporabniške podatke na različnih platformah, recimo z YouTuba, iskanja, Gmaila itd. To je dvignilo veliko prahu v EU, saj ima Google že tako ali tako ogromno podatkov o svojih uporabnikih, konsolidacija teh podatkov pa predstavlja resno grožnjo zasebnosti.

Zato je Googlu 16. oktobra lani 24 informacijskih pooblaščencev iz držav EU poslalo skupno pismo, v katerem so...

6 komentarjev

Google oglobljen v Franciji

Avtomobil za Google Street View

Heise - Francoski CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertés), ki skrbi za varovanje osebnih podatkov, je Googlu izrekel globo v višini 100.000 evrov. CNIL je namreč odločil, da je bilo zbiranje podatkov o brezžičnih omrežjih, ki so jih domnevno nevede prestrezala in zbirala Googlova vozila za snemanje okolice za storitev Google Street View, kaznivo dejanje.

Ko se je škandal razkril, so nekatere države sprožile preiskavo, med njimi tudi Francija. CNIL je od Googla zahteval in tudi dobil zbrane podatke. Analiza je pokazal, da Google ni zbiral le imen omrežij (SSID) in MAC-naslovov, marveč tudi vsebinske podatke o prometu.

Google ima dva meseca časa, da se na globo pritoži. Ko...

9 komentarjev