»

W3C potrdil standard CSS 2.1

Heise - Konzorcij W3C je potrdil nov standard kaskadnih stilskih predlog CSS 2.1 (Cascading Style Sheets), ki je bil v delu dolgih 13 let. Prvi osnutek za CSS 2 so predlagali že maja 1998, sedaj pa je končno standardizirana prva revizija druge generacije CSS. W3C se sicer že ukvarja z naslednjo verzijo CSS 3.0, saj je nova verzija le vmesni korak na poti tja. Prve osnutke CSS 3 so predstavili že leta 1999, a bo do njegovega sprejetja bržkone preteklo še mnogo vode.

CSS se uporabljajo pri gradnji spletnih strani, saj enostavno omogočajo ločitev vsebine od videza strani. Tako vsebino definiramo neposredno v HTML- ali XML-datotekah,...

0 komentarjev

Škatlica svobode, za vsakega

Slo-Tech - V Egiptu in po drugih severnoafriških državah se je pokazalo, kako pomemben je internet in moč proste komunikacije, prav tako pa se tudi kaže kako pomembno je, da se je možno zoperstaviti cenzuri spleta. Spletni titani kot npr. Yahoo ali Google so se v preteklosti uklonili volji Kitajske, ki je želela, da se iskanje cenzurira.

V izogib cenzuri Velikega brata je Eben Moglen, pravnik in soavtor licence GPL, ustanovil fundacijo Freedom box, katere cilj je narediti programski paket, ki bo tekel na vtičnih računalnikih (plug computer). Paket bo omogočal varno komunikacijo med ljudmi, brez centraliziranega sistema, kakršni so npr. Facebook in Twitter, kjer je zaupnost vaših podatkov izpostavljena pritiskom državnega aparata na podjetje. Poleg večje zasebnosti bo paket omogočal tudi mreženje naprav med sabo in tako nudil možnost obhoda državnih blokad interneta ali pa v primeru naravne nesreče sploh omogočal povezljivost. Lahko si preberete še pogovor z Ebenom Moglenom, ki je bil...

2 komentarja

Microsoft od sedaj med razvijalci Linux jedra

TechNet - V zadnjem času prihaja iz programskega giganta iz Redmonda vse več namigov, da želijo zakopati bojno sekiro proti odprtokodni skupnosti.

Že pred časom so napovedali integracijo popularne odprtokodne javascript knjižnice jQuery v VisualStudio, novi spletni iskalnik Bing pa uporablja odprto kodni distribuirani gručni datotečni sistem Hadoop.

Vsekakor je pa presenetljiva njihova zadnja poteza. Včeraj so namreč pod licenco GPLv2 izdali 20.000 vrstic kode. Gre za tri gonilnike, ki optimizirajo delovanje Linuxa na Windows Server 2008 Hyper-V virtualizacijskem strežniku, koda pa naj bi bila vključena v Linux jedro. Ekipa pod vodstvom Sama Ramji bo tudi skrbela za nadaljni razvoj odprtokodnih gonilnikov.

98 komentarjev

XHTML 2 ukinjen

Slashdot - Konec letošnjega leta se izteče veljavnost standarda XHTML 2 in kot so sklenili pri Konzorciju W3C, ga ne nameravajo podaljšati. Razpustili bodo ekipo, ki skrbi za zanj (XHTML 2 Working Group), s čimer želijo več pozornosti nameniti HTML 5, ki bo odslej priporočeni standard. XHTML je XML-verzija HTML, ki so jo začeli razvijati v devetdesetih letih, ko je kazalo, da bo XML prihodnja oblika spletnega formata. Uradno so delovni skupini za XHTML 2 in HTML 5 ustanovili marca 2007, a ker sta skupini veliko razvoja posvetili podobnim stvarem in ker je trg za XHTML 2 preprosto premajhen, ga bodo odstrelili. Več o prihodnosti XHTML si lahko preberete tudi v pogosto zastavljenih vprašanjih. Klik!

19 komentarjev

Oče interneta prejme Milenijsko nagrado

InternetNews - Oče in glavni stvaritelj www-ja (World Wide Web), Tim Berners-Lee, bo prejel nagrado "Millenium", zaradi izrednih prednosti, ki jih sam www prinaša vsem svojim uporabnikom. Kot se za takšno nagrado spodobi, prejme dobitnik tudi primerno denarno vsoto, ki je tokrat nemajhen milijon ameriških dolarjev - prispevale so ga različne zasebne in javne organizacije. Nagrado podeljuje Finnish Technology Award Foundation, v izboru pa se je znašlo kar 77 kandidatov. Tim Berners-Lee, ki danes vodi W3C, si lasti tudi naziv "Sir", ki mu ga je podelila angleška kraljica s podobnimi razlogomi, zaradi katerega je sedaj prejel nagrado tisočletja. Uradno jo bo prejel 15. junija.

6 komentarjev

Internet Explorer stopa na pota združljivosti

Slashdot - Bralci Slo-Techa, ki se ukvarjajo z izdelovanjem in oblikovanjem spletnih strani, so verjetno dobro seznanjeni s problematiko najbolj uporabljenega internetnega brskalnika, Internet Explorerja. Slednji namreč ne deluje v skladu s pravili za postavljanje in prikazovanje spletnih strani, ki jih je v ta namen določil W3C (World Wide Web Consortium), posledično pa imajo določene strani, ki so prilagojene za prikaz v IE, težave z združljivostjo in prikazom v brskalnikih, ki sledijo standardom W3C. Prav tako ima Internet Explorer težave s stranmi, ki uporabljajo nekatere izmed tehnologij W3C, na primer CSS.

Težave s stranmi, prilagojenimi za IE, se v Mozilli, Operi in ostalih brskalnikih vse bolj zmanjšujejo, prav tako pa je vse manj strani, ki so prilagojene samo zanj. Podobne težnje do sedaj ni bilo čutiti v nasprotnem taboru, saj zaradi Microsoftovih izključnih pravic do programske kode uporabniki sami ne morejo dodajati in spreminjati nastavitev takšnega obsega v samem programu. A...

18 komentarjev

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev

W3C - ni še vse izgubljeno

Linux Today - Kot smo že pisali je W3C na hitro poskušal sprejeti nova pravila o vključevanju patentov v internetnet standarde. Po burnem odzivu vseh tistih, ki hočejo svoboden internet, so se odločili, da bodo čas za oddajo komentarjev na nova pravila podaljšali. 15. oktobra bo imela zasedanje W3C delovna skupina za patente in razmislila kako naprej.
Tako se piše zgodovina interneta. Največja nevarnost šele prihaja - SSSCA, ampak o tem v naslednji novički.

0 komentarjev

W3C ga serje

Linux Today - W3C je konzorcij v katerem so združena razna podjetja in skupine, ki skupaj oblikujejo internetne standarde. Med drugim je konzorcij zadolžen za HTML, CSS, XML, PNG, SVG... Eno glavnih načel do sedaj je bilo, da morajo biti internet standardi odprti za vse. To pomeni, da se v njih ne sme vključevati zaprtih (patentiranih - plačljivih) tehnologij. Tako naj bi internet ostal odprt za vse - tako za komercialne interese kot za bolj človeške.
W3C pa je prav potihem in na hitro začel menjati ta osnovna načela. K sreči so nekateri stvar še pravočasno opazili in zagnali vik in krik. Men drugim so svoje povedali tudi Alan Cox (razvijalec Linux jedra), John Gilmore (EFF), Richard Stallman (FSF), Eben Moglen (FSF).
Uganite, kdo je največji podpornik novih usmeritev? Seveda... Microsoft , ki si edini za svoje uproabnike želi 'zares najboljše'...

0 komentarjev