»

Chrome OS prihaja na PC-je in starejše Mace

Slo-Tech - Google je danes predstavil Chrome OS Flex, ki predstavlja pomemben korak pri razširitvi Chrome OS na običajne osebne računalnike na Intelovi arhitekturi. Chrome OS Flex je zgrajen na platformi CloudReady, ki jo je Google pridobil leta 2020. Na voljo je delujoča predogledna verzija.

Zamisel je preprosta. Chrome OS želijo pripeljati na katerikoli računalnik (PC-ji, Maci pa izpred leta 2016). Google je objavil seznam računalnikov, na katerih bo to zagotovo možno, a z veliko verjetnostjo bo šlo tudi na kakšnem drugem. Chrome OS in Chrome OS Flex uporabljata isto kodo in bosta izhajala v istem ritmu, zato bo tudi uporabniška izkušnja praktično identična. Za zdaj na Chrome OS Flex še ni podpore za Google Play Store in aplikacije z Androida, bi se pa to utegnilo v prihodnosti spremeniti. Trenutno pa ima osnovno opremo, denimo Google Workspace.

Namestitev Chrome OS Flex bo enostavna. V računalnik vstavimo zagonski ključek USB, s katerega ga zaženemo in že uporabljamo. Možno pa ga je...

31 komentarjev

Kako je Google z enim znakom v kodi pokvaril prijavo v Chrome OS

Slo-Tech - Google je v posodobitvi 91.0.4472.165 za Chrome OS zagrešil napako, zaradi katere se uporabniki niso mogli več prijaviti v naprave. Ker se Chrome OS kot operacijski sistem za naprave, ki se zanašajo pretežno na oblak, posodablja avtomatično ob ponovnem zagonu, uporabniki niso mogli storiti ničesar. V novi verziji 91.0.4472.167, ki je sedaj nared, so napako popravili. Kogar je nevšečnost doletela, lahko bodisi počaka, da se naprava ponovno samodejno posodobi, ali pa jo tovarniško ponastavi. Komur naprava deluje, se še nekaj dni odsvetuje ponovi zagon, da ne bi slučajno posodobil na nepravo verzijo.

Zanimivo pa si je bilo pogledati, kje je Google storil napako. Ker je Chrome OS odprtokoden, je to možno. Uporabniki na redditu so hitro ugotovili, da je šlo za napako v enem znaku. Namesto standardnega operaterja &&, ki v C++ pomeni 'in', se je v kodi pomotoma zapisal &. To je pomenilo, da Chrome OS sploh ni preverjal gesla, temveč je avtomatično javil napako.

Precej manj razumljivo pa...

29 komentarjev

Kongresno zaslišanje tehnoloških velikanov to pot odločnejše

The New York Times - V sredo so se na zaslišanju pred ameriškimi kongresniki v postopku preiskave tehnoloških velikanov znašli šefi Facebooka, Alphabeta, Amazona in Appla: Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Jeff Bezos in Tim Cook. Vprašanja so zaradi pandemije koronavirusa letela skozi telepovezave, odgovori pa niso postregli s presenečenji, saj so se zaslišani posluževali že videnega izmikanja in floskul. Kljub temu pa so kongresniki razkrili nekaj zelo zanimivih informacij.

V zadnjih letih se je politika Združenih držav vendarle zavedla, da so tamkajšnji tehnološki velikani efektivno postali monopolisti nove, digitalne dobe, s tem pa nevarni tako potrošnikom kot gospodarstvu vobče. Lanska zaslišanja, kot je bilo Zuckerbergovo o Libri (in še mnogočem) so bila še precej nerodna, saj so med drugim pokazala slabo razumumevanje digitalne tehnologije s strani kongresnikov. Za tokratno, sredino zaslišanje, se je petnajst članov Antitrustovske komisije Predstavniškega doma bolje pripravilo. Medtem ko so bili...

12 komentarjev

Odstopila Googlova ustanovitelja

Slo-Tech - Ustanovitelja Googla in po zadnji reorganizaciji izvršni direktor in predsednik krovne družbe Alphabet Larry Page in Sergey Brin sta odstopila, so sporočili iz podjetja. Izvršni direktor Alphabeta bo postal Sundar Pichai, ki trenutno opravlja delo izvršnega direktorja Googla, kar bo počel tudi v prihodnosti.

Alphabet je nastal z veliko reorganizacijo leta 2015, s čimer so želeli urediti precej zapletena razmerja, ki so nastala zaradi številnih Googlovih stranskih projektov. Ker ni bilo logično, da so ta podjetja pod Googlom, so jih z njim vzporedili. Ustanovili so krovno družbo Alphabet, v kateri so bila odvisna podjetja Google (kot največje) in številna manjša, denimo Waymo (samovozeči avtomobili), Loon (balonski internet), Google Fiber (optična omrežja) itd. Čeprav so bila podjetja formalno ločena, niso le tesno sodelovala, temveč so se pogosto spajala in razdruževala. Google je kupil DeepMind, potem pa ga je oddvojil kot ločeno podjetje pod okriljem Alphabeta. Nest, ki ga je...

31 komentarjev

Podpore za Windows 10 Mobile bo konec, Microsoft priporoča Android ali iOS

Slo-Tech - Letos bo Microsoft uradno ukinil podporo za svoj nesojeni mobilni operacijski sistem Windows 10 Mobile, ki ni uspel prepričati uporabnikov, so sporočili iz Redmonda. Podpora se izteka 10. decembra 2019, Microsoft pa vsem uporabnikom svetuje, da čim prej prestopijo na Android ali iOS. Konec podpore pomeni, da ne bodo več izdajali varnostnih popravkov, čeprav naprave same po sebi ne bodo nehale delovati. Mimogrede - to ni kaj bistveno drugače od nešteto verzij Androida, ki jih proizvajalci telefonov običajno nehajo podpirati že po dveh letih, in odtlej so tudi ti uporabniki brez varnostnih posodobitev.

Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows Phone je svojo pot neslavno končal že julija 2017, njegov...

103 komentarji

Google pod strojničnim ognjem medijev ... in zaposlenih

Slo-Tech - V Mountain Viewu imajo pester PR teden. Najprej so tudi običajni, netehnološki mediji prišli do spoznanja, da Googlove naprave beležijo lokacijo uporabnika tudi kadar ta to izklopi. Kar se sicer ve že precej časa. Pokonci pa so znova skočili tudi zaposleni, potem ko se je razvedelo, da se Google s svojim iskalnikom vrača na kitajski trg, pri čemer je spletni velikan na široko razprl svoja hlebca zahtevam tamkajšnje vlade po cenzuriranju zadetkov.

Več kot tisoč zaposlenih je zato te dni podpisalo peticijo, v kateri zahtevajo, da vodstvo znova preuči etičnost in transparentnost takega poslovanja. Obenem so zatrdili, da zaposleni zaradi pomanjkanja informacij ne morejo sprejemati...

10 komentarjev

Windows Mobile, kdo bo tebe ljubil?

Slo-Tech - Minuli mesec je celo Bill Gates v intervjuju za Fox News priznal, da uporablja telefon z Androidom, na katerem pa je sicer precej Microsoftove programske opreme. Pogled na tržne deleže pritrjuje smiselnosti tega početja – Android prepričljivo vodi z 80 odstotki, sledi iOS z 20 odstotki, vsa ostala konkurenca pa se prebije v rang zaokrožitvene napake. Je sploh še prostor za tretjega? Poizkusov je bilo več, od Windows do Firefox OS in BlackBerryja, a nikomur ni prav zares uspelo.

Da Microsoft počasi obupuje nad mobilnim segmentom, je priznal tudi Joe Belfiore, podpredsednik oddelka za Windows. Dejal je, da nove funkcije in podpora strojne opreme za Windows 10 Mobile ni več prioriteta. Še vedno bodo pripravljali popravke, a kaj več od rednega servisiranja ne moremo pričakovati.

Microsoft kot glavni razlog navaja...

205 komentarjev

Googlova reorganizacija v Alphabet zaključena

Bloomberg - Pred dvema letoma napovedana reorganizacija Googla se je letos končno zaključila. Zadnji korak je bila ustanovitev novega holdinškega podjetja XXVI in preoblikovanje Googla iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. S tem so vse nekdanje Googlove podružnice, ki se ukvarjajo z nesorodnimi projekti (npr. Verily, Waymo ali Nest), postale družbe, ki zasedajo v hierarhiji Alphabeta (krovno podjetje) enako mesto kakor Google. V podjetju zagotavljajo, da so spremembe zgolj tehnične in formalne narave, medtem ko na...

7 komentarjev

Prihodnost Skyneta po Googlovo

CNet - Očitno so šteti dnevi tudi poklicem, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem. Umetna inteligenca je namreč že sposobna ne samo replicirati sama sebe, ampak se tudi učiti in izboljševati. Vsaj tako trdi prvi mož Googla Sundar Pichai, ki je včeraj na letni konferenci podjetja za razvijalce Google I/O javnosti prvič razkril projekt Google.ai.

Seveda smo navdušeni nad oblikovanjem boljših modelov za strojno učenje, vendar je delo mukotrpno. Zato uporabljamo lasten AI za oblikovanje teh modelov,” je na konferenci poudaril Pichai. Tehnologija, ki so jo in jo še bodo razili v okviru projekta Google.ai, bo nekega dne najverjetneje v vsaki storitvi Googla. Danes pa velikan želi z AI izboljšati predvsem Googlovega Asistenta in Google...

30 komentarjev

Bo Windows 10 Cloud konkuriral Chrome OS?

Slo-Tech - Vsaka nova izdaja Windows 10 je odličen poligon za navdušence, ki v kodi in dokumentaciji iščejo prihajajoče funkcije in verzije. V najnovejši so odkrili, da utegne v prihodnosti iziti Windows 10 Cloud, ki naj bi predstavljal neposredno konkurenco Chrome OS. Obstajata namreč prepričljivi omembi Windows 10 Cloud in Windows 10 CloudN (verzija brez Media Playerja za EU).

Windows 10 Cloud ni verzija, ki bi v celoti tekla iz oblaka kot kakšen Azure, temveč poenostavljena in očiščena verzija Windows, ki bo poganjala le aplikacije s platforme UWP (Unified Windows Platform) iz Windows Store in bo predstavljala konkurenco chromebookom s Chrome OS. Nismo nekaj podobnega že videli? Windows RT je bil namenjen ARM-platformi, pa se ni najbolje obnesel. Toda chromebooki so sedaj tako pribljubljeni, da je...

48 komentarjev

Aplikacije za Chrome le še na Chrome OS

Chromium Blog - Google je pred tremi leti uvedel samostojne aplikacije (packaged apps) za Chrome, ki so delovale tako na operacijskem sistemu Chrome OS kakor tudi vseh ostalih z nameščenim Chromom (Windows, Mac, Linux). Takrat je bil to za razvijalce eden redkih načinov, kako na vse platforme pripeljati določene funkcionalnosti. Danes je splet drugačen, zato se je Google odločil ukiniti podporo za aplikacije za Chrome na vseh operacijskih sistemih, razen lastnem Chrome OS.

Kot pojasnjujejo v uradnem sporočilu, sta razloga dva. Prvi razlog je razvoj tehnologije, saj imajo danes razvijalci na voljo kopico drugih možnosti in standardov, s katerimi lahko dosežejo praktično isto, npr. novi API-ji in web push. Drugi razlog pa je nepopularnost, saj je aplikacije za Chrome uporabljal...

0 komentarjev

Google bo zaradi konca podpore namerno ubil prodane izdelke Revolv

Slo-Tech - Načeloma smo navajeni, da kupljeni izdelki delujejo, dokler se ne pokvarijo. Resda lahko zastarajo in niso več kos novim zahtevam in nalogam, a pri strojni opremi si nekako ne predstavljamo, da bi jo proizvajalec na daljavo onemogočil - ker bi ji potekel rok trajanja. Zato je veliko prahu dvignila odločitev Googla (v resnici njegovega lastnika, holdinškega podjetja Alphabet), da 15. maja onemogoči vse naprave Revolv.

Revolv je izdelek istoimenskega podjetja, ki ga je leta 2014 kupil Google. Znotraj Googla so potem Revolv pripojili bistveno večji ekipi, ki so jo dobili s prevzemom Nesta in ima večji nabor izdelkov. A vseeno je Revolv povsem spodoben kos strojne opreme, ki omogoča pametno...

60 komentarjev

Neuradno: Chrome OS in Android bosta eno

The Wall Street Journal - The Wall Street Journal in The Verge sta iz več virov izvedela, da se bosta Chrome OS in Android predvidoma v letu 2017 eno. Prvotne nepotrjeni vesti so bile, da bo Google upokojil Chrome OS in nadaljeval izključno z Androidom, a ju bodo zgolj združili. Rezultat bo torej isti - pametne telefone in prenosne računalnike bo poganjal isti operacijski sistem.

Reči je treba, da je to pravzaprav pričakovano. Tako kot Microsoft zbližuje Windows 10 in Windows 10 Mobile, tudi Google nima več razlogov, da bi Android in Chrome OS ostajala ločena. V resnici imajo dobre razloge za nasprotno, saj bodo z združitvijo lahko trgovino aplikacij Google Play pripeljali tudi na prenosnike, kar je, recimo, Microsoft v Windows 10 že storil. In medtem ko ima Android zavidanja vreden tržni delež, je Chrome OS pribit na 2-4 odstotke, ker...

27 komentarjev

Google pripravlja Android predstavitev

Nova generacija naprav Nexus 7

vir: The Verge
The Verge - Večina tistih, ki spremlja svet Androida, je že na konferenci I/O pričakovala, da bo Google predstavil Android 4.3, kot splavitveno napravo pa bi obenem predstavili novo generacijo Nexus 7.

Zgodovina je jasna, saj je bil Nexus One predstavljen skupaj z Androidom 2.1, Nexus S z 2.3, Galaxy Nexus s 4.0, lanskoletni Nexus 7 s 4.1 ter Nexus 4 in 10 skupaj z Androidom 4.2. Poleg očitnega trenda je bila razlog za takšna pričakovanja tudi obilica govoric. O lastnostih nove generacije naprave Nexus 7 se namreč govori že od aprila (podobna cena, podobno prostorni modeli in podobna velikost predhodniku, a zaslon s 1920×1200 pikami, Qualcommov Snapdragon 600 namesto Tegre 3, vsaj 2 GB pomnilnika ...), kakor tudi o Androidu 4.3. Obenem je bila konference polna neuradnih...

44 komentarjev

Prevetritev vodstva Androida

Andy Rubin, oče Androida

vir: Google
Google - Andy Rubin je že dolgih 10 let nazaj so-ustanovil podjetje Android Inc. (po tem, ko so Microsoftu prodali podjetje Danger, ki je skrbelo za T-Mobile Sidekick), vsega dve leti pa je trajalo, da je mlado podjetje z vizijo ustvariti na Linuxu osnovan mobilni operacijski sistem prevzel Google. S tem je Andy Rubin postal le vodja projekta pri Googlu, ki se je v nekaj letih razvil v eno izmed najpomembnejših svetovnih mobilnih platform in enega izmed najpomembnejših Googlovih produktov. Po približno desetih letih ima te vodstvene funkcije očitno dovolj, saj je odstopil z mesta vodje projekta Android. Zamenjal ga bo Sundar Pichai.

Rubin se je kot kaže za to potezo odločil sam, a ne bo zapustil Googla. Pravi namreč, da...

2 komentarja

Google dela na verziji Chrome OS za tablete

Koncept Chrome OS tableta

Slo-Tech -

Kot poroča CNet, naj bi Google začel intenzivno delati na različici Chrome OS za tablične računalnike.

Chrome OS je na Linuxu temelječ operacijski sistem, kjer kot grafični vmesnik služi kar brskalnik Google Chrome, poganja pa le spletne aplikacije po standardu HTML5. Napovedan je bil novembra 2009, prvi resni predogled pa so predstavili lani decembra, skupaj s prototipom prenosnika Cr-48. Posledično je bilo za pričakovati, da bo Chrome OS namenjen predvsem prenosnikom in netbookom, medtem ko naj bi tablete pokril Android 2.3 Gingerbread.

Sodeč po zadnjih popravkih v izvorni kodi projekta Chromium OS temu ne bo čisto tako. Dodali so virtualno tipkovnico, novo stran za odpiranje tabov (z ikonicami za poganjanje programov) ter...

10 komentarjev

Zmanjkalo Cr-48

engadget - Googlu je zmanjkalo prenosnikov Cr-48 z operacijskim sistemom Chrome OS in nič ne kaže, da bi naročili nove primerke. Bilo naj bi jih 60.000, a so od lanskega decembra do danes razdelili vse. Nekaj jih je šlo za zaposlene, drugi za javno promocijo. Tako je povedal Sundar Pichai iz Googla, ki je hkrati potrdil, da bodo nove naprave s Chrome OS na voljo poleti. To ne bodo Cr-48, ampak druge mobilne naprave iz Acerja in Samsunga, kasneje pa še izpod rok ostalih proizvajalcev. Več bomo izvedeli maja na Google I/O.

10 komentarjev

Dell razmišlja o Chrome OS

Google Chrome OS

Ars Technica - Google razvija svoj Chrome OS približno leto dni, prve naprave z njim pa pričakujemo letos. Vsi vemo, da bo bolj kot od sposobnosti sistema njegov uspeh odvisen od strojne opreme, ki ga bo imela prednameščenega. Google je to filozofijo pognal še korak dlje, tako da Chrome OS sploh ne bo na voljo za samostojen prenos, marveč zgolj z napravami proizvajalcev, s katerimi se je Google pogodil. Eden takšnih naj bi bil véliki Dell.

V Dellu so razkrili, da se dogovarjajo z Googlom o možnosti, da bi njihovi prenosniki imeli prednameščen Chrome OS. Dell ponuja več platform, tako da že nekaj časa eksperimentirajo z Linuxom (Chrome OS je osnovan na njem), a se je ta v zadnjem...

29 komentarjev