» »

Googlova reorganizacija v Alphabet zaključena

Googlova reorganizacija v Alphabet zaključena

Bloomberg - Pred dvema letoma napovedana reorganizacija Googla se je letos končno zaključila. Zadnji korak je bila ustanovitev novega holdinškega podjetja XXVI in preoblikovanje Googla iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. S tem so vse nekdanje Googlove podružnice, ki se ukvarjajo z nesorodnimi projekti (npr. Verily, Waymo ali Nest), postale družbe, ki zasedajo v hierarhiji Alphabeta (krovno podjetje) enako mesto kakor Google. V podjetju zagotavljajo, da so spremembe zgolj tehnične in formalne narave, medtem ko na plačevanje davkov in 75.000 zaposlenih ne bodo vplivale.

Google je svojo pot začel kot internetno podjetje, ki je razvijalo iskalnik. Sčasoma je podjetje zraslo in mimogrede postalo še eden največjih ponudnikov oglasnega prostora na svetu, s čimer dandanes ustvari več prihodkov kot katerokoli drugo internetno podjetje. Ocenjujejo, da bodo letos Googlovi prihodki od prodaje oglasnega prostora znašali okrog 74 milijard dolarjev, kar je dvakrat več od drugouvrščenega Facebooka. Toda sčasoma se je Google začel ukvarjati tudi s projekti, ki z osnovno dejavnostjo niso imeli nič skupnega. Verily (nekdanji Google Life Sciences) proučuje vede o življenju, Waymo razvija orodja za avtonomna vozila, DeepMind razvija umetno inteligenco, Nest pametne naprave za domove itd. Nobenega smisla nima, da bi bilo vse to del Googla.

Prvi korak je bila zato ustanovitev krovnega podjetja Alphabet, ki ima enako lastniško strukturo, kot jo je imel Google pred operacijo. Z drugimi besedami to pomeni, da so nekdanji delničarji Googla postali delničarji Alphabeta. Google je s tem postal samostojno podjetje, ki je v celoti v lasti Alphabeta. Zato je bil zadnji korak preoblikovanje v družbo z omejeno odgovornostjo smiseln, saj se s tem poenostavi poročanje o poslovanju (manj razkritij kot pri delniških družbah). Alphabet je sedaj ustanovil še holdinško podjetje XXVI, ki bo lastnik vseh ostalih hčerinskih družb razen Googla, ki so prav tako pogosto družbe z omejeno odgovornostjo (Waymo je že tak primer).

Glavna prednost nove organizacije je odpornost na finančne šoke. Če sedaj katero izmed podjetij zaide v težave, ga lahko XXVI rešuje z dokapitalizacijo, ni pa mu tega treba. Lahko ga pusti iti v stečaj, dolgovi in obveznosti pa se ne morejo razširiti na zdrave dele konglomerata Alphabet. Med njimi je seveda največji mastodont prav Google, ki je lani ustvaril 99 odstotkov vsega dobička med družbami v Alphabetu.

Mimogrede, XXVI je rimska številka 26 in predstavlja številko črk v angleški abecedi, zato ni presenetljivo, da je Alphabet podjetje poimenoval tako.

7 komentarjev

opeter ::

A to pomeni, da ne bodo več kotirali na borzi?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

oxyuranus ::

To pomeni, da jim ne bo vec treba toliko podatkov o svojem poslovanju razkrivati javnosti in bojo lahko se bolje skrivali kaj pocnejo, skratka transparentnost--; in dont_be_evil--;

Zgodovina sprememb…

Ishmael ::

opeter je izjavil:

A to pomeni, da ne bodo več kotirali na borzi?


To pomeni da ne bodo rabili razkrivati finančne pritoke od državnih alphabet agencij
ŽigaDolhar:Slo-Tech ni zavezan tebi (ali komurkoli drugemu) omogočati platformo
za širjenje svojih misli in uresničevanje tvoje pravice do svobode govora.
Nenapisani člen Slo-Tech pravilnika krši 39. člen Ustave RS

dexterboy ::

To pomeni, da Alphabet že gradi nekje Raccoon City :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Elysium ::

No zdaj bi morali pa še Google sam razbiti na Google search, YouTube, Google Maps, Android, Google Cloud, itd. Se pravi na povsem ločena in med seboj konkurenčna podjetja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Elysium ()

ZigaZiga ::

opeter je izjavil:

A to pomeni, da ne bodo več kotirali na borzi?

Še vedno so na borzi, kot Alphabet (celoten konglomerat) - že od lani.
Borzna oznaka je pa še vedno GOOG (Nasdaq link)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZigaZiga ()

opeter ::

Hvala za informacije.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odstopila Googlova ustanovitelja

Oddelek: Novice / Ostale najave
318883 (6505) vostok_1
»

Google bo zaradi konca podpore namerno ubil prodane izdelke Revolv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6023167 (19181) Ales
»

Google je mrtev, naj živi Alphabet

Oddelek: Novice / Ostale najave
2720386 (16827) VaeVictis
»

S.p. ali d.o.o.

Oddelek: Loža
62698 (2476) BigWhale

Več podobnih tem