»

BBC objavil seznam vseh lastnih člankov, ki jih je Google pozabil

BBC - Lanska razsodba Evropskega sodišča je pošteno otežila življenje upravljavcem iskalnikov, saj morajo obravnavati zahtevke evropskih državljanov, da iz svojih iskalnih rezultatov izbrišejo povezave do člankov, ki podajajo neresnične, irelevantne in zastarele informacije o ljudeh. Pravica do pozabe za zdaj velja le v Evropi za evropske državljane, a jo bo Google očitno moral kmalu razširiti na cel svet, pri čemer Google seveda ni izjema niti edini. Redno beremo o številu zahtevkov in drugih statističnih parametrih, teže pa je pridobiti informacijo, kaj dejansko je odstranjeno z iskalnih rezultatov.

Ko je BBC lani ugotovil, da je Google pozabil njihov prvi članek, je bil odziv pričakovan. Članek je postal velik hit, prebralo pa ga je še več ljudi, kot bi ga sicer...

10 komentarjev

Wikipedija izdala prvo poročilo o transparentnosti

Wikipedia - Tudi Wikipedija se je pridružila stranem, kot sta na primer Google in Facebook in ki izdajajo poročilo o transparentnosti. K temu jih je spodbodla nova evropska zakonodaja (oziroma njeno tolmačenje), ki od iskalnikov znotraj EU zahteva možnost odstranitve iskalnih rezultatov. Ker je nekaj odstranjenih povezav tudi na članke v Wikipediji, so se odločili, da izdajo svoje prvo poročilo o transparentnosti.

Pri tem ne gre samo za odstranitev povezav z Googlovih rezultatov iskanja, kar je bil povod za to odločitev. Vseeno pa velja omeniti, da je Google med 91.000 zahtevki prejel tudi 50 takih, ki so se nanašali na strani na Wikipediji in da jih je nekaj tudi upošteval. V Wikipediji temu nasprotujejo, zato so začeli objavljati seznam vseh...

3 komentarji

Google pozabil članek, odziv pričakovan

Slo-Tech - Pa smo dočakali prvi primer časopisnega članka, ki ga je Google v skladu s sodbo evropskega sodišča umaknil na zahtevo osebe, ki se v njem pojavi v negativni podobi. Posledice so predvidljive: poteza je dvignila precej prahu, članek pa si je ogledalo bistveno več ljudi, kot bi si ga sicer.

Gre za BBC-jev blog iz leta 2007, v katerem novinar Robert Peston razpravlja o investicijski banki Merrill Lynch in njenem takratnem predsedniku Stanu O'Nealu. Takrat je bila finančna kriza najakutnejša, zato je članek precej neprizanesljiv.

Če boste članek znotraj EU iskali po Googlovih iskalnikih danes, ga ne boste našli - Google je dobil zahtevek za izbris iz seznama zadetkov in mu ugodil. (Na Yahooju in Bingu ga za zdaj še normalno najdete.) Peston se v kolumni za BBC...

8 komentarjev

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

Danes ...

vir: Europa.eu
Europa.eu - Sredi preteklega meseca je Google iz Bruslja dobil resen opomin, da Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovimi zavezami v boju zoper zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Predlog, ki ga je posredoval lanskega aprila, ni bil zadovoljujoč, nič boljši ni bil oktobrski, potem pa je Komisiji začelo zmanjkovati potrpljenja. Nove spremembe pa so zadostne, pravijo v Komisiji.

Google se mora namreč braniti očitkov, da imajo njegove lastne storitve pri prikazu rezultatov iskanja prednost pred konkurenčnimi. Google se je zato zavezal, da bo v iskalnih rezultatih poleg zadetkov, ki kažejo na Googlove lastne storitve (recimo Google Shopping ali Google Maps), pokazal še tri konkurenčne storitve,...

11 komentarjev

Število zahtevkov za odstranitev vsebin z Googla še vedno raste

Google - Google je objavil sveže poročilo o preglednosti, kjer pokažejo število in naravo zahtevkov, ki so jih v zadnjem polletju dobili za odstranitev vsebin iz svojih iskalnih rezultatov. Najnovejši podatki zajemajo obdobje od julija do decembra 2012 in kažejo, da se trend naraščanja števila zahtevkov povečuje. V tem času so prejeli 2.285 zahtevkov različnih vlad za odstranitev 24.179 kosov vsebine, kar je za približno tretjino več kot v obdobju pred tem. Ob tem Google ugotavlja, da se širi področje, ki ga želijo vlade in policije obvladovati, saj dobivajo čedalje več zahtevkov tudi za odstranitev politično nezaželenih vsebin.

Izpostavljajo tri pomembne točke. V zadnjem času se je več kot potrojilo število sodnih zahtevkov iz Brazilije, za kar so bile odgovorne oktobrske lokalne volitve. Kar polovica zahtevkov se je...

10 komentarjev

Tajska blokira YouTube

BBC - Na Tajskem so precej jezni, če kdo žali njihovega kralja. Nek švicar je recimo pred časom za to nespodobno dejanje dobil 10-letno zaporno kazen, po novem pa so skregani tudi z Google-om, saj so blokirali njihovo storitev YouTube. Na strani je namreč nekdo objavil posnetek, v katerem se pojavlja kraljeva slika, iznekažena z grafiti. Tajske oblasti so zahtevale takojšnjo odstranitev omenjene video vsebine, s čimer pa se Google ni strinjal, zato so se Tajci odločili, da bodo povezavo do strani iz njihove države onemogočili.

Stvari zaenkrat stojijo na mestu, bo pa zanimivo opazovati, ali bo Google podobno kot v primeru kitajske cenzure za ceno kapitala popustil, ali pa bo ostal zvest demokratičnim načelom. Novica izvira z BBC-ja.

14 komentarjev