»

Revolut končno razkril lanske poslovne rezultate

Slo-Tech - S precejšnjo, sicer dovoljeno, zamudo je priljubljeni britanski fintech Revolut vendarle razkril lanske poslovne izide. Po prvotnih načrtih bi bili morali objaviti poslovne rezultate septembra, a so si pri britanskem regulatorju izposlovali trimesečni odlog. Včeraj so tako sporočili, da so prihodki v letu 2022 poskočili za 45 odstotkov na 922,5 milijona funtov, pri čemer so ustvarili 25,4 milijona funtov izgube. Prav tako so revizorji potrdili poslovno poročilo za leto 2021, do katerega so imeli prvotno zadržke.

Revolut sicer še vedno nima bančne licence v Veliki Britaniji ali v ZDA, temveč posluje pretežno v EU. Na oba trga si bodo prizadevali vstopiti prihodnje leto, kar bo po odobritvi finančnega izkaza za leto 2021 laže. Izvršni direktor Nik Storonsky je pojasnil, da ostaja pridobitev britanske bančne licence ključna. Z njo bi podjetje lahko začelo ponujati več posojil, tudi hipotekarnih, kar je ob trenutnih obrestnih merah zelo dobičkonosna dejavnost. Že lani so obrestni...

10 komentarjev

N26 prva žrtev brexita

Slo-Tech - Priljubljena nemška internetna banka N26, ki nudi svoje storitve v evroobmočju, na Danskem, Švedskem, Islandiji, Norveškem, Švedskem, v Švici in ZDA, je prva vidnejša žrtev britanskega izstopa iz EU. Aprila letos bodo prenehali poslovati v Veliki Britaniji, tamkajšnji komitenti pa bodo morali denar prenakazati drugam in račune zapreti. Prenehale bodo tudi druge storitve, denimo zavarovanja za komitente s plačljivimi paketi ipd. Odpiranje novih računov pa so že ustavili.

V N26 so pojasnili, da po koncu prehodnega obdobja po izstopu Velike Britanije iz EU na Otoku ne bodo mogli več poslovati. V EU lahko banke poslujejo z enotno evropsko licenco (passporting), saj države vzajemno priznavajo licence. N26 ima nemško bančno licenco, ki jim ne bo več omogočala poslovanja v Veliki Britaniji. Seveda bi lahko zaprosili za izdajo britanske licence, kakor imajo na primer ameriško licenco, a so ocenili, da se to ne izplača.

N26 ima trenutno okrog pet milijonov komitentov, od tega naj bi jih...

58 komentarjev

Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odgovor se glasi nič. In to že drugo leto zapored, kljub temu, da je podjetje denimo predlani zabeležilo 5,6 milijarde čistega dobička, lani pa ga je celo podvojilo na 11,2 milijarde. To izhaja iz poročila Inštituta za davke in ekonomijo (ITEP), v katerem za nameček navajajo tudi to, da je podjetje lani dobilo povrnjenih 129 milijonov dolarjev preplačanih davkov, kar njihovo efektivno davčno stopnjo postavi na -1 %.

Seveda so se po objavi novice takoj oglasili politiki, od Bernieja Sandersa, pa do Donalda Trumpa, ki je že dlje časa poznan kot velik nasprotnik Jeffa Bezosa in vsega povezanega z njim. A ITEP v poročilu omenja tudi to, da je glavni vzrok za pičlost Amazonovega davčnega bremena prav Trumpova administracija, ki je...

71 komentarjev

Google predlani prek nizozemske podružnice skril 20 milijard evrov

Reuters - Leta 2017 je Google prek podružnice na Nizozemskem uspel na Bermude pospraviti 19,9 milijarde evrov, s čimer si je za toliko znižal davčno osnovo od poslovanja izven ZDA. To razkrivajo dokumenti, ki jih je predložil nizozemski gospodarski zbornici in jih je uspel dobiti Reuters. Leto pred tem je na enak način zaščitil 16 milijard evrov dobička. V minulem letu je bil znesek verjetno še višji kakor lani.

Google ob tem venomer poudarja, da poslujejo v skladu z zakoni in da plačujejo vse davke, ki so jih obvezani plačati. Dodajajo, da kot ostale multinacionalke večino davka na dobiček plačajo v matični državi. Konkretno naj...

77 komentarjev

Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve

vir: CNBC
CNBC - Britanski finančni minister Philip Hammond je napovedal uvedbo posebnega dvoodstotnega davka na prihodke, ki si jih od tamkajšnjih prebivalcev prislužijo velika tehnološka podjetja. Britanija torej uvaja davek, o katerem razmišljajo številne države, med njimi tudi EU in, ki bo drastično spremenil poslovni položaj družb kot so Facebook, Google in Amazon.

Digital Services Tax oz. davek na digitalne storitve bo zajel ponudnike digitalnih platform z iskalnimi pogoni, družabnimi omrežji in spletnim trgovanjem, plačala pa ga bodo le podjetja, ki imajo letno več kot 500 milijonov funtov globalnih prihodkov. Novost naj bi začela veljati leta 2020, drugih podrobnosti pa zakladnik Hammond še ni želel pojasnjevati.

Davek je tako nekakšna politična posledica folklore optimiziranja davkov, ki so...

56 komentarjev

Google bo Veliki Britaniji za 10 let plačal 130 milijonov funtov davka

Bloomberg - Google oziroma njegovo starševsko podjetje Alphabet se je z britanskimi davčnimi organi sporazumel, da bo za obdobje v letih 2005-2015 plačal 130 milijonov funtov davkov, s čimer bodo poravnali vse stare grehe. Google je podobno kot Apple pogosto tarča očitkov, da v EU izkorišča raznovrstno davčno zakonodajo v različnih državah, tako da davkov na dobiček ne plačuje nikjer. V zadnjih mesecih so evropske države okrepile boj zoper izmikanje plačilu davkov, posledice česar so preiskave na nivoju Evropske komisije in bilateralni dogovori o plačilu davkov za nazaj.

Googlov dogovor o plačilu 130 milijonov funtov za obdobje desetih let je dvignil precej prahu, saj so številni mnenja, da je znesek absolutno prenizek. Če pomislimo, da je Velika Britanija drugi največji Googlov trg, takoj za ZDA, kjer so lani zabeležili skoraj šest...

24 komentarjev

Amazon se na Otoku ne bo več izmikal davkom

theguardian.com - Boj proti izmikanju plačilu davkov na Otoku žanje prve rezultate. Amazon je ta mesec začel prodajo v Veliki Britaniji knjižiti na svojo angleško podružnico, potem ko so 11 let transakcije fiktivno prikazovali v Luksemburgu, s čimer so si izdatno znižali davčno osnovo na Otoku.

V zadnjih letih v celotni EU raste zavedanje, da so davčne oaze velik problem, ker podjetjem omogočajo prelivanje dobičkov iz držav, kjer dejansko poslujejo, v oaze, s čimer se izognejo plačilu davka. Največji davčni oazi v EU sta Luksemburg in Irska.

Amazon se seveda ni samoiniciativno odločil, da bo začel plačevati davke v Veliki Britaniji, temveč je k temu pomagala strožja zakonodaja. Irska je že lani oktobra napovedala spremembo zakonodaje,...

12 komentarjev

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Slo-Tech - Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu...

11 komentarjev

EU preiskuje Amazon zaradi suma utaje davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je začela podrobno preiskavo luksemburške podružnice spletnega velikana, ki ga podobno kot Apple bremenijo nepravilnosti pri določanju transfernih cen z namenom nezakonitega zniževanja davčne osnove v Luksemburgu, državo Luksemburg pa nedovoljene državne pomoči. Gre za razširitev junijske preiskave, ko sta se pod drobnogledom poleg navedenih podjetij znašla še Fiat in Starbucks.

Amazon večino prodaje v EU opravi prek luksemburške podružnice Amazon EU Sàrl. Davek na dobiček v Luksemburgu znaša 21 odstotkov, k temu pa je treba prišteti še 7-odstotno prispevno stopnjo za sklad za nezaposlene, kar efektivno obdavčitev dvigne skoraj na trideset odstotkov (mimogrede, v Sloveniji je dobiček pravnih oseb...

4 komentarji

EU: Irska Applu nudila nedovoljeno državno pomoč

Reuters - Evropska komisija je danes pojasnila razloge, zakaj je junija začela preiskavo zoper Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu, Starbucksu in Fiatu. Preliminarni rezultati preiskave kažejo, da dogovori irske vlade z Applom glede višine obdavčitve štejejo kot nedovoljena državna pomoč, zaradi česar Applu grozi večstomilijonska globa.

O Applovi davčni obravnavi smo že večkrat obširno pisali, pri čemer velja poudariti, da podobne trike in sheme uporabljajo tudi ostale multinacionalke. Ameriška podjetja prodajo na vseh tujih trgih izvajajo prek irske podružnice, ki ima na Irskem zelo ugodno davčno obravnavo. Poleg že tako nizkega davka na dobiček, ki tam znaša 12,5 odstotka, uspejo podjetja v pogajanjih z državo izposlovati še dodatno znižanje...

3 komentarji

Facebook lani plačal davek na dobiček po 0,3-odstotni stopnji

Slo-Tech - Večkrat takole pišemo o davkih, ki jih plačujejo največji računalniški velikani in se obenem hudujemo, kako nizke davčne osnove si z dovršenim lastništvom podjetij zagotovijo. Apple je lani plačal dva odstotka davka, Google okoli 1,8 odstotka, Amazon pa 0,4 odstotka, če seveda štejemo davek na dobiček, ustvarjen izven ZDA. Absolutni rekorder pa je postal Facebook, ki je od 1,34 milijarde dolarjev dobička (ustvarjenega izven ZDA) lani plačal 4,6 milijona dolarjev davka. To pomeni, da je bil njihov dobiček obdavčen po 0,3-odstotni stopnji.

Številke veljajo za Irsko, ki je glavna postojanka za evropske operacije, a tudi...

72 komentarjev

Googlov šef o davkih in robotih

Independent - Večkrat smo že pisali o davčnih mahinacijah največjih svetovnih IT-podjetij, kot so Google, Microsoft, Apple in podobni. S pametnim ustanavljanjem hčerinskih družb v državah z ugodnejšo davčno zakonodajo in medsebojnim izstavljanjem računov (podrobno smo o metodi dvojni irski sendvič že pisali) si davčno osnovo zbijejo na absurdno nizke številke. Efektivna obdavčitev je običajno zgolj odstotek ali dva. Davčne organe to precej jezi, zato je Google že pod drobnogledom Američanov, Francozov in Avstralcev, a podjetja to niti najmanj ne skrbi.

Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v intervjuju povedal, da je v bistvu ponosen na domiselno strategijo, s katero podjetje po legalni poti plača...

82 komentarjev