»

Napad na pametne televizorje prek prizemnega signala

Slo-Tech - Napadi na pametne televizorje niso nič novega in so že znani, a so napadalci doslej potrebovali fizični dostop. Raziskovalci iz švicarskega podjetja Oneconsult pa so sedaj demonstrirali napad, kjer nadzor nad televizorjem dobimo z oddajanjem zlonamernega signala DVB-T, kar je bistveno nevarneje. Celo zloglasen Weeping Angel (glej Vault 7) napad na Samsungove pametne televizorje terja fizično namestitev programske opreme na televizor. Toda Švicarji so sedaj pokazali, da gre tudi po zraku.

Rafael Scheel je na varnostni konferenci European Broadcasting Union Media Cyber Security Seminar februarja pokazal, kako lahko zlonamerno kodo vstavi v signal DVB-T, s čimer je napad mogoče izvesti na bistveno večjem številu televizorjev istočasno. Če pripeljemo prenosni oddajnik...

49 komentarjev

Firefox OS prihaja na nove naprave

Slo-Tech - V začetku meseca je Mozilla presenetila s priznanjem, da so nad operacijskim sistemom Firefox OS na pametnih telefonih obupali. Ob tem so jeli poudariti, da to ne pomeni smrti tega sistema, saj da ga bomo še vedno srečevali na drugih mobilnih napravah. Španska stran Hipertextual je pridobila dokumente iz Mozille, ki odstirajo načrte za prihodnost, kam bo Firefox OS prispel. Mozilla je pristnost dokumentov potrdila, a vseeno velja opozoriti, da gre za konceptualne načrte, ki se lahko še pošteno spremenijo. Tako niti ni nujno, da bodo vse predstavljene naprave sploh ugledale luč sveta.

Firefox Pad bo 10-palčna tablica, ki bo namenjena izključno brskanju po internetu in ki jo bo poganjal Firefox OS. Ne bo imele lastne trgovine z aplikacijami niti možnosti...

7 komentarjev

Mozilla obupala nad telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Dobri dve leti po prihodu prvih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS, ki ga je razvijala in podpirala Mozilla, se slednja poslavlja s tega trga. Razumljivo, a do neke mere vendarle presenetljivo - še minuli mesec so izdali verzijo za razvijalce - odločitev so razkrili včeraj na konferenci Mozlando. Podpredsednik Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je v izjavi za javnost zapisal, da s Firefox OS niso uspeli ponuditi najboljše možne uporabniške izkušnje, zato bodo nehali ponujati telefone s tem sistemom. Ne pomeni pa to zatona Firefox OS.

Firefox OS se na pametnih telefonih ni nikoli zares prijel, saj je bila konkurenca od samega začetka premočna. Telefoni s Firefox OS so bili namenjeni predvsem kupcem s plitvejšim...

17 komentarjev

Prispeli prvi televizorji s Firefox OS

Slo-Tech - Na lanskem CES-u sta Mozilla in Panasonic napovedala pametne televizorje, ki jih bo poganjal operacijski sistem Firefox OS. Poldrugo leto pozneje so napovedi postale resničnost, prvi primerki pa so že na prodaj v Evropi; gre za Panasonicovo linijo Viera, ki jo sestavlja šest modelov CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 in CX680. Večji, 50-palčni CX700 stane okrog tisoč evrov, 40-palčni CX680 pa 800 evrov. Vsi modeli ne bodo na voljo v vseh državah, prav tako ne bodo vsi dostopni takoj.

Pametni televizorji s Firefox OS podpirajo spletne aplikacije (recimo Netflix, Hulu in YouTubu imajo nativne aplikacije, saj je Mozilla razdelila API-je), HTML5 ter sodelovanje z drugimi (pametnimi) napravami.

Firefox OS obstaja že od leta 2012, a ga na telefonih še nismo prav dobro spoznali....

36 komentarjev

MWC: Poceni pametni telefoni s Firefox OS

Slo-Tech - Prve telefone z operacijskim sistemom Firefox OS smo že videli. Lani v začetku leta jih je Mozilla najavila in sredi leta smo res ugledali predstavnika iz ZTE in LG-ja. Letos se bo to področje še razvijalo.

Na Mobile World Congressu v Barceloni je Mozilla napovedala, da nas letos čaka še vrsta novih naprav s Firefox OS. Obljubili so pametni telefon za 25 dolarjev, ki bo omogočil nadgradnjo z običajnih telefonov tudi uporabnikom, ki si do sedaj tega niso mogli privoščiti. Najcenejši pametni telefon s Firefox OS je namreč stal 80 dolarjev. Novinec bo lahko tako zelo poceni, ker bo zgrajen na novem dizajnu za SoC (system-on-a-chip), ki ga pripravlja kitajski partner Spreadtrum, specialist za izdelavo referenčnih dizajnov. Sestavljali ga bodo ARM Cortex A5 s taktom 1...

6 komentarjev

CES 2014: Mozilla in Panasonic pripravljata televizorje s Firefox OS

Slo-Tech - Na pametne televizorje letos prihaja najrazličnejša programska oprema. LG je napovedal, da bo nanje namestil webOS, Panasonic pa gre še korak in bo na svoje televizorje poslal kar Firefox OS.

Mozilla in Panasonic sta namreč na CES-u napovedala sodelovanje pri razvoju televizorjev. Mozilla ima smele načrte in želi svoj Firefox OS pripeljati marsikam, med drugim tudi v pametne osebne avtomobile, televizorje in pametne telefone. Približujemo se namreč internetu stvari, ko bo praktično vsaka elektronska naprava priključena v internet. In to je idealna priložnost, da Mozilla nanje poizkusi spraviti odprt sistem Firefox OS.

Kot je Panasonic zapisal v izjavi za javnost, bodo televizorji na vrsti med prvimi. Nova generacija bo namreč podpirala spletne tehnologije (vključno s HTML5), zato bo Firefox OS kot nalašč. Nove naprave bodo podpirale spletne...

21 komentarjev

Prvi telefoni s Firefox OS so tu

Mozilla.org - Dolgo napovedovani Firefox OS in telefoni, ki jih bo poganjal, so prispeli. Jutri bodo Mozilla, španski mobilni operater Telefónica in proizvajalec telefonov ZTE izdali telefon ZTE Open, ki bo prvi telefon s Firefox OS.

Imel bo 3,5-palčni zaslon z ločljivostjo 480 x 320, baterijo s kapaciteto 1200 mAh, enojedrni procesor, BlueTooth 2.1 in ostalimi pritiklinami. Stal bo 70 evrov (z davkom) in bo - tako ga oglašuje Mozilla - prvi pametni telefon, ki je v celoti odprt in prost, torej ga ne zavezujejo nobene omejitve, in hkrati zgrajen na spletnih standardih (torej HTML5 v prvi vrsti). Kljub nizki ceni pa je vprašanje, ali bo to dovolj.

Uporabniški vmesnik je sila podoben Androidu, a ima nekaj bonbončkov, ki jih slednji...

13 komentarjev