»

Glavni ubijalec diskov vlaga, ne temperatura

Slo-Tech - O trpežnosti diskov in razlogih za njihove okvare je bilo napisanega že mnogo, dosedanje izsledke pa bi lahko strnili v dva škodljiva dejavnika: diskom škodujejo previsoke ali prenizke temperature ter tresljaji. Nove raziskave pa kažejo, da je vlaga še pomembnejši dejavnik od temperature. Na konferenci USENIX minuli mesec so raziskovalci z Univerze Rutgers ter iz podjetij GoDaddy in Microsoft predstavili izsledke študije, ki dokazuje: problem je vlaga. Poleg tega so v študiji predstavili še nekaj priporočil za načrtovanje in gradnjo podatkovnih centrov in predvsem njihovo hlajenje.

Analizirali so devet Microsoftovih podatkovnih centrov po celem svetu, v katerih brni več kot milijon diskov....

29 komentarjev

Temperature velik sovražnik hranjenja podatkov na SSD-jih

Seagate - Večkrat smo se že spraševali, kako vzdržljivi so SSD-ji, ko gre za prepisovanje podatkov in s tem povezano izrabljanje celic. Dveletni preizkus na TechReportu je pokazal, da so strahovi v tem primeru neupravičeni. Kaj pa hranjenje podatkov na izključenih SSD-jih? V tem primeru je naš največji sovražnik temperatura, so ugotovili v Seagatu.

Pri temperaturi skladiščenja 25 °C, bodo podatki na tipičnem SSD-ju za domačo uporabo zdržali vsaj dve leti, medtem ko povečanje za pet stopinj to dobo prepolovi. Krivulja je eksponentna in pri 50 °C lahko podatke izgubimo po dveh ali treh tednih, ugotavljajo. Na dolgoživost podatkov ima vpliv tudi temperatura obratovanja (glej tabelo), v vsakem primeru pa velja,...

33 komentarjev

Najvzdržljivejši SSD-ji preživel 2,4 PB zapisanih podatkov

Borci

Slo-Tech - Po slabih dveh letih je eksperimenta konec; vseh šest je umrlo. TechReport je zadnji dve leti neprekinjeno mučil šest SSD-jev in nanje zapisoval podatke v pričakovanju, kateri bo prvi odpovedal. Sedaj je testa konec, saj so odpovedali vsi.

Mučili so se Corsair Neutron GTX 240 GB, Intel 335 Series 240 GB, Samsung 840 Series 250 GB, Samsung 840 Pro 256 GB in dva Kingston HyperX 3K 240 GB. Vsi so presegli navedbe proizvajalcev, a nekdo je vseeno moral biti prvi oziroma zadnji. Prvi so prenehali delovati Kingston HyperX 3K (728 TB), Intel 335 Series (750 TB) in Samsung 840 Series (nestabilen že po 300 TB, odpovedal pri 900 TB). Neutron Series GTX je uspel zapisati 1,2 PB podatkov, preden je odpovedal. Drugi Kingston HyperX 3K je zdržal 2 PB podatkov, Samsung 840 Pro pa je z 2,4...

38 komentarjev

Podatki na SSD-jih nič varnejši kot na diskih

vir: Heise
Heise - SSD-ji so brez dvoma hitrejši in odzivnejši od diskov, pa tudi na tresljaje in udarce so zaradi odsotnosti premičnih delov odpornejši. Ker so inženirji število dovoljenih prepisov uspeli spraviti dovolj visoko, da na praktično uporabo omejena življenjska doba ne vpliva, bi predvidevali, da so podatki na SSD-ji varnejši. Praktične izkušnje kažejo, da niso.

Nemško podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov, je povprašalo svoje stranke o izkušnjah in primerjalo lastne izsledke. Sodelovalo je več kot 2000 skrbnikov računalnikov sistemov ter ugotovili so, da podatki s SSD-jev izginjajo prav toliko kakor z diskov. Razloga sta dva.

Reševanje podatkov s SSD-jev je zaradi načina zapisovanja bistveno teže in precej redkeje uspe kakor z diskov. Medtem ko je podatke...

42 komentarjev

SSD-ji vzdržljivejši od pričakovanj proizvajalcev

Slo-Tech - Pogoni SSD, ki jih kupimo za domačo rabo, so običajno deklarirani za nekaj deset terabajtov zapisanih podatkov, preden naj bi se iztrošili. Na TechReportu od lanskega avgusta teče eksperiment, v katerem na šest SSD-jev zapisujejo ogromne količine podatkov in opazujejo, kdaj bodo odpovedali. Trenutno je preživelih polovica, vsi pa so zdržali bistveno dlje, kot so napovedovali proizvajalci.

Razlog za omejen rok trajanja pomnilniških celic v SSD-ju je nekoliko zamotan, v principu pa ga je moč razstaviti na dva prispevka. Po eni strani operacije branja in zlasti pisanja načenjajo fizično strukturo celic NAND-a, ki se počasi kvarijo, po drugi strani pa se pojavljajo zablodeli elektroni, ki ostajajo v celicah in znižujejo napetost. V teoriji je najbolj vzdržljiv (in tudi najdražji) SLC, kjer se v celico zapiše en bit podatkov, nekoliko manj MLC, kjer...

156 komentarjev

SSD-ji so prihodnost

Slo-Tech - Čeprav so SSD-ji še vedno precej dražji od klasičnih trdih diskov, ko merimo razmerje med ceno in kapaciteto, njihov čas nezadržno prihaja. In to ne le v osebnih računalnikih, kjer je počasno mletje diska večidel lepotna težava, ampak tudi v strežnikih, dasi ti hranijo velike količine podatkov.

Kapaciteta namreč ni vse, ampak je mnogokrat pomembnejša karakteristika število operacija branja ali pisanja na sekundo oziroma IOPS. Navadni diski so relativno spodobni pri zaporednem branju velikih datotek, a se odrežejo izjemno slabo pri naključnem dostopu. Tu so SSD-ji toliko hitrejši, da jih za enake karakteristike potrebujemo desetkrat manj. Hkrati pa porabijo bistveno manj električne energije, tako da imamo korist tudi tu.

Glasni...

88 komentarjev

SSD-ji se bodo pocenili v treh do petih letih

Gibanje cen 16-gigabitnih MLC-čipov

X-Bit Labs - Nestrpno že čakamo, da se SSD-ji pocenijo na znosne ravni. Daleč od tega, da bi bili nesramno dragi, a v primerjavi s klasičnimi trdimi diski so vendarle nekoliko predragi, da bi jih popolnoma nadomestili. Izvršni direktor podjetja OCZ, ki je vodilni svetovni proizvajalec DRAM-a in flasha, obljublja, da se bodo SSD-ji na raven trdih diskov spustili v prihodnjih treh do petih letih. Do takrat bo ostalo trenutno stanje, ko SSD-je uporabljajo za zagonske in sistemske diske, medtem ko se za masovno shranjevanje podatkov še vedno zatekamo h klasiki. V zadnjem času se je flash sicer podražil, a v prihodnosti bo pričakujemo cenitveni trend. V SanDisku pojasnjujejo, da se bo z nižanjem cen flasha upočasnilo investiranje proizvajalcev v te proizvodne kapacitete,...

17 komentarjev