»

Na drugi stopnji: YouTubu ni treba upoštevati prvega amandmaja

Slo-Tech - Prizivno sodišče v San Franciscu je v sporu med ustvarjalci kanala PragerU in YouTubom odločilo, da slednji ni javni prostor, ki bi ga zavezoval prvi amandma k ameriški ustavi o svobodi govora. Ta prelomna odločitev pomeni, da lahko YouTube v skladu s svojimi smernicami odstranjuje vsebino, ki je po njegovem mnenju neprimerna.

PragerU sta leta 2009 ustanovila konservativca Dennis Prager in Allen Estrin. Kanal objavlja približno pet minut dolge videoposnetke, v katerih govorec predava ali opisuje neko temo. Na kanal letijo očitki o pristranskosti, zato je Google nekatere videoposnetke demonetiziral oziroma jih posebej označil (restricted mode), kar predstavlja omejitve pri ogledu (denimo starostne). Google je nekaterim posnetkom, na primer tistim o globalnem segrevanju, poleg opisa dodal tudi dodatne informacije (fact-check). Gre za širša prizadevanja podjetja, da bi o temah, ki so pogosto napačno predstavljene (npr. pristanek na Mesecu), preprečil širjenje dezinformacij.

Zaradi...

63 komentarjev

YouTube videe robotskih bojev pomotoma označil za mučenje živali

Vice - YouTube je v preteklih dneh odstranil na stotine videov, ker naj bi prikazovali mučenje živali ... v bistvu pa je šlo za spopade robotov v televizijski seriji BattleBots.

Pravilno in hitro moderiranje spletnih vsebin postaja zaradi nevarnosti širjenja dezinformacij ter sovražnega govora vse pomembnejše, hkrati pa so spletni velikani postavljeni pred kočljivo dilemo, koliko dela odložiti na pleča ljudi, koliko pa izkoristiti strojne algoritme. Da pri slednjih rado kaj zaškriplje, so na začetku tedna izkusili tekmovalci v priljubljenem turnirju spopadanja robotov BattleBots, saj jim je YouTube pobrisal na stotine videov s posnetki pretepanja njihovih strojev - ker naj bi šlo za mučenje živali.

Pri YouTubu so po plazu...

17 komentarjev

Amazonov Twitch piratiziral YouTubov dogodek

vir: The Verge
The Verge - Nedavni, t. i. "največji dogodek v zgodovini interneta", prenos dvojnega boksarskega dvoboja britansko-ameriških spletnih zvezdnikov iz Manchestra, je na plačljivem kanalu YouTuba spremljalo kakih 800.000 uporabnikov. Za domnevno ekskluzivni ogled so plačali po 7,5 funta. Toda vzporedno z uradnim streamom se je pojavilo še kar nekaj piratskih, denimo na Twitterjevem Periscopu, a najbolj obiskan je bil tisti na Twitchu, ki je na vrhuncu dvobojev pritegnil krepko čez milijon gledalcev in s tem prekosil Youtubovega plačljivega.

Amazon, ki ima Twitch v lasti je moral zato zadnje dni požreti kar nekaj kritik, potem ko ni poskrbel za pravočasno odstranitev ilegalnih prenosov. Kar pa je v...

13 komentarjev

Zlonamerne reklame na YouTubu rudarile kriptovalute

Slo-Tech - Tudi YouTube se je primerilo, da so nehote servirali oglase, ki so izrabljali računsko moč obiskovalcev strani in naskrivaj rudarili kriptovalute. Prve pritožbe so se na internetu pojavile že v torek, ko so ljudje ugotavljali, da jim protivirusni programi ob obisku YouTube blokirajo vsadek Coinhive. Gre za poznano kodo, ki se uporablja za rudarjenje monera v brskalniku, kar je v preteklosti sprožilo že veliko žgočih polemik. Obveljal je konsenz, da je tako početje vsaj neetično.

Iz Trend Micra so včeraj sporočili, da so zaradi okuženih reklam na YouTubu zabeležili trikratno povečanje števila odkritih primerov spletnih rudarskih oglasov. Zlikovci so...

14 komentarjev

Slab teden za Google ali ko YouTube krvavi milijone

theguardian.com - Val nezadovoljstva nad Googlovo oglaševalsko platformo se je iz Evrope pretekli teden prelil tudi v ZDA, poroča The Guardian. Potem ko je celo britanska vlada prenehala oglaševati prek Youtuba, ker so se njeni oglasi pojavljali ob neprimerni vsebini, so oglaševalske milijone abecednemu tehnološkemu velikanu pričeli odtegovati tudi ameriške korporacije. YouTuba tako več ne marajo telekomi, kot je Verizon, farmacevti, kot je GSK, na seznamu pa so podjetja iz bolj ali manj vseh sektorjev: Pepsi, Walmart, Johnson & Johnson. Poslovna škoda YouTuba je zaradi tega le v enem tednu dosegla milijone.

Vse se je začelo s člankom

Če ste kdaj ponesreči sami zajadrali na recimo torrent spletne portale, ste verjetno že pred desetletjem opazili, da so se vam...

41 komentarjev

YouTube: letno glasbenim založnikom plačamo milijardo; založniki: premalo

Slo-Tech - Včeraj je Google razkril, da lastnikom avtorskih pravic za glasbo prek YouTuba izplačajo že več kot milijardo dolarjev na letni ravni. To mejo so v zadnjih 12 mesecih prvikrat presegli, so zapisali v blogu.

Založniki imajo na spletu tri glavne načine, kako zaslužijo. Največja količina denarja se nateče iz naročnin na pretočne storitve, drugi kos pogače pa pristavijo storitve, ki se financirajo od oglaševanja, denimo YouTube. Znaten del zaslužijo tudi z digitalno prodajo albumov in posameznih skladb poslušalcem, a so od letos glavni del prihodki od pretočnih storitev. Letos se je po nekajletnem padanju prodaje trend obrnil, prihodki od digitalnih medijev pa so presegli tiste od prodaje fizičnih medijev. Temu sledijo tudi oglaševalski prihodki, ki se s...

21 komentarjev

Zaživel je YouTube Gaming

Google - Po napovedih je zaživela spletna stran YouTube Gaming, ki je dosegljiva v formatih za namizni splet, iOS in Android. Gre za neposredno konkurenco že uveljavljeni strani Twitch, kjer je mogoče gledati odigrane igre. A po drugi strani ima YouTube več kot milijardo obiskovalcev, Twitch pa 34 milijonov.

Google se je svoj čas celo spogledoval z nakupom Twitcha, pa ga je potem za milijardo dolarjev prevzel Amazon. V Googlu so hitro zavihali rokave in začeli dodelovati YouTube tako, da je postal neposredna konkurenca. Izboljšali so streaming, dodali visoke ločljivosti in hitrost 60 sličic na sekundo. In sedaj je YouTube Gaming na voljo vsem. Priznati je treba, da se je Google res potrudil z dizajnom, a na koncu bo odločila...

36 komentarjev

YouTube Gaming bo konkruriral Twitchu

Google - Lani je Google skorajda kupil Twitch, pa ga je potem raje prevzel Amazon. Danes je Google predstavil novo storitev YouTube Gaming, ki je neposredni odgovor na Twitch in mu bo poizkušala ukrasti čim več uporabnikov.

Kot pove ime in kot velja za Twitch, je YouTube Gaming namenjen vsem igralcem raznovrstnih iger po celem svetu. Tako imenovani e-šport, kot se imenuje (pol)profesionalno igranje iger, je že zdavnaj prerasel okvire dnevnih sob ter postal velikanski posel. Na YouTubu že sedaj najdemo najrazličnejše kanale, od kuharskih, glasbenih do navodil za preigranje iger, zato YouTube Gaming lepo zaokrožuje ponudbo. Na voljo bo kot samostojna aplikacija ter ločena podstran, ki bo imela razdelke za več kot 25.000 iger. Za vsako bodo v ločenem kanalu na voljo videoposnetki, živa predvajanja (live...

22 komentarjev

Prihaja YouTube brez oglasov, a ne zastonj

Bloomberg - Google pripravlja naročniško verzijo YouTube, ki ne bo imela oglasov, a bo po drugi strani plačljiva, piše Bloomberg. Sklicujejo se na obvestilo, ki ga je Google poslal ustvarjalcem vsebin, torej studiem in založnikom. Z uvedbo plačljivega naročniškega modela želijo konkurirati Netflixu, Huluju, Rdiu, Spotifyju, HBO Now in podobnim storitvam za streaming. To je nujno, saj je njegov delež z 19 odstotkov leta 2013 lani upadel na 14 odstotkov, če merimo internetni promet zaradi streaminga.

Spomnimo, da je Google že novembra začel ponujati plačljivi YouTube Music Key, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejen in z oglasi neobremenjen dostop do Google Play Musica, pri čemer končno podpira tudi poslušanje v ozadju na mobilnih napravah ter poslušanje brez povezave (offline caching). Prav...

19 komentarjev

Deset let YouTuba

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil internet precej drugačen, predvsem precej manj interaktiven, prilagodljiv, oseben in - multimedijski. Trojica nekdanjih PayPalovih zaposlenih je 14. februarja 2005 zagnala spletno stran YouTube, ki je spremenila podobo interneta. Ni sicer porodila novega glagola kakor njen današnji lastnik Google, je pa fraza pogledati na YouTubu postala del vsakodnevne govorice. In na YouTube gledamo čedalje več.

Spletno stran so v kalifornijskem San Brunu ustanovili Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim. O povodu za ustanovitev strani kroži več razlag in ustanovitelji se javno ne poenotijo o pravilni verziji. Bodisi so potrebovali spletno stran za deljenje videoposnetkov z neke zabave in ocenjevanje privlačnosti deklet bodisi jih je jezila nedosegljivost...

23 komentarjev

YouTube pripravlja plačljivo verzijo Music Key

Ars Technica - Na splet so pricurljale informacije, kako bo videti prihajajoča plačljiva storitev YouTube Music Key, ki jo pripravlja Google.

Music Key naj bi mesečno stal 10 dolarjev (prvi mesec bo zastonj), za ta znesek pa bodo uporabniki dobili dostop do zbirke več kot 20 milijonov skladb, kar je približno v rangu Spotifyja in Rdia, ter koncertov, remiksov in priredb. Naročniki bodo lahko na pametnih telefonih predvajali te vsebine brez oglasov, brez internetne povezave (off-line), s spremljajočim videoposnetkom ali brez, v ozadju ali pri izključenem zaslonu. Tega s trenutno brezplačno aplikacijo za YouTube ni mogoče početi.

Kdaj bo YouTube Music Key na voljo, še ni znano. Viri pravijo, da ga Google odlaga tudi zaradi dogovarjanja z imetniki avtorskih pravic, da bi lahko...

29 komentarjev

Google kupil BeatThatQuote in Next New Networks

Google - Google je za začetek tedna objavil nakup dveh podjetij. Neposredno so kupili britansko podjetje BeatThatQuote, ki se ukvarja z iskanjem cen oziroma različnih najugodnejših ponudb za nakup izdelkov na internetu. Ustanovljeno je bilo leta 2005 in je do danes ustvarilo kumulativno izgubi dveh milijonov funtov ob prometu 8,5 milijona funtov. Stran tekmuje z večjima tekmecema Go Compare in Compare the Market. Google je za BeatThatQuote odštel 37,7 milijona funtov.

Prek YouTuba pa je Google kupil Next New Networks. Slednje producira izvirne video vsebine in pomaga avtorjem distribuirati svoje filme. S prevzemom želi Google nadgraditi YouTube iz storitve, kjer se večidel objavljajo kratki, domači posnetki, v storitev, kjer svoje mesto najde tudi...

2 komentarja

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev