»

Apple naj bi imel s Kitajsko sklenjen skrivni dogovor

Theinformation - The Information je objavil reportažo (plačljiv vir, alternativa), v kateri trdi, da je Tim Cook pred petimi leti s kitajskimi državnimi organi sklenil skrivni sporazum, po katerem je v zameno za krepke Applove naložbe v višini 275 milijard dolarjev in razne druge malenkosti na svojo stran pridobil tamkajšnje regulatorje, da podjetja niso obremenjevali z omejitvami, ki so jih trpela mnoga druga tuja podjetja.

Za tuja podjetja je Kitajska izziv posebne sorte: po eni strani predstavlja ogromen trg in proizvodne kapacitete, toda po drugi se v sodelovanje nenehno vtika dolga roka muhastih oblasti, ki imajo za tujce prav posebne zahteve. Za ameriška podjetja je dodatno kočljiva trgovinska vojna, v katero je državi zapletel Donald Trump. Toda eden od velikanov se na videz čerem zelo uspešno izogiba: Apple, ki je oktobra, po slabih šestih letih, celo zopet postal največja znamka pametnih telefonov na Kitajskem. Zdaj so pri mediju The Information objavili, da naj bi za to obstajal zelo

61 komentarjev

Microsoft razvil posebno verzijo Windows 10 za Kitajsko

Slo-Tech - Microsoft in Kitajska sta očitno zakopala bojno sekiro, saj je Microsoft pripravil posebno verzijo Windows 10 za kitajski trg. Spomnimo, da je pred slabimi tremi leti Kitajska v javnem sektorju prepovedala uporabo Windows 8, kasneje istega leta pa preiskala Microsoftove kitajske pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Vmes je Kitajska razvijala (in tudi ukinila razvoj) lastne distribucije Linuxa in pisarniškega paketa. Sedaj pa Kitajska dobiva posebno verzijo Windows 10 Zhuangongban.

Kaj točno je Microsoft prilagodil, v Redmondu niso želeli razkriti. Zagotovo gre za več kot le prevod vmesnika v kitajski jezik, saj so bojda odstranili nekaj aplikacij funkcij, da je sistem...

25 komentarjev

Nadaljnje Microsoftove težave na Kitajskem

Reuters - Microsoftov položaj na Kitajskem se zapleta, saj mu kitajske oblasti očitajo nesodelovanje. Prvi znaki za poslabšanje odnosov med Pekingom in Microsoftom so bili že majska prepoved nakupov Windows 8 v kitajskem javnem sektorju ter avgustovska preiskava Microsoftovih pisarn na Kitajskem zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Kitajske oblasti se ukvarjajo z integracijo Internet Explorerja in Windows Media Playerja v operacijski sistem Windows, ki sta po besedah Državnega urada za industrijo in trgovino (SAIC) problematični. Microsoftu očitajo, da odklanja sodelovanje s kitajskimi oblastmi, zaradi česar so avgusta tudi preiskali njihove pisarne. Spomnimo, da je bil Microsoft deležen popolnoma enakih očitkov...

18 komentarjev

Kitajska vlada ne bo kupovala Applovih izdelkov

Bloomberg - Kitajska je prepovedala nakupe številnih Applovih naprav v javnem sektorju zaradi pomislekov glede varnosti teh izdelkov, piše Bloomberg. V zadnjem letu so se resno lotili boja proti zahodni tehnologiji, saj so maja prepovedali nameščanje Windows 8 na računalnike v javnem sektorju, kjer so bili razlogi prav tako varnostni pomisleki. Spomnimo, da so prejšnji teden preiskali Microsoftove prostore na Kitajskem zaradi suma zlorabe monopolnega položaja.

Na seznamu, ki ga pripravljata kitajsko finančno ministrstvo in nacionalni odbor za razvoj in reforme, po novem ni več Applovih izdelkov, kot...

35 komentarjev

Kitajska preiskala Microsoftove pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja

The Wall Street Journal - Ta teden je več kot sto kitajskih uradnikov preiskalo Microsoftove prostore v Pekingu, Šanghaju, Čengduju in Guangdžouju, kjer so iskali dokaze o kršitvah protimonopolne zakonodaje, ki jih očitajo Microsoftu. Kitajski SAIC (Državni urad za industrijo in trgovino) je potrdil, da je približno sto njihovih zaposlenih nenapovedano obiskalo Microsoftove pisarne in preverjalo varnostne funkcionalnosti v Microsoftovi programski opremi in prodajo programske opreme v paketih. Kitajci so zasegli nekaj računalnikov in prekopirali interno komunikacijo ter finančne podatke. Microsoft je v kratki izjavi dejal, da bodo sodelovali s kitajskimi organi, niso pa razkrili, kaj točno jim očitajo.

Na kitajskem se nezaupanje do tuje...

28 komentarjev

ZDA uradno obtožile pet članov kitajske hekerske enote

Eden izmed obtoženih

Ars Technica - ZDA so se odločile, da so časi kazanja s prstom na kitajske hekerje, ki delujejo po naročilu vlade, minili. Zato so vložile uradno obtožnico zoper pet kitajskih hekerjev, ki jih bremenijo kraje poslovnih skrivnosti in industrijskega vohunjenja.

To predstavlja stopnjevanje lanskega pristopa, ko so marca prvikrat javno dejali, da je za napade na ZDA odgovorna Kitajska, kar smo slutili že pred tem. Oster ton ameriških opominov Kitajski se je stopnjeval in dosegel v obtožnici pred pensilvanskem...

25 komentarjev

Microsoft se spet brani očitkov podkupovanja pri javnih razpisih

Dnevi odprtih vrat 2010, Microsoft Pakistan.

vir: ProPakistani
The Wall Street Journal - Wall Street Journal poroča, da Microsoft že nekaj časa sodeluje z ameriško vlado v preiskavi očitkov podkupovanja za pridobitev javnih razpisov v nekaterih tujih državah, konkretno na Kitajskem, v Italiji, Bolgariji, oz. od nedavnega še Rusiji in Pakistanu. V Rusiji naj bi podkupili uslužbence enega od večjih državnih podjetij, v Pakistanu pa naj bi, sodeč po navedbah anonimnega prijavitelja, sfinancirali petdnevno luksuzno potovanje v Egipt za državnega uslužbenca (+ ženo), ki je odločal o izbiri dobavitelja pisarniške programske opreme. Tri mesece kasneje je Pakistan nabavil za 9 milijonov dolarjev licenc za MS Office.

Vsi očitki naj bi bili sveži; iz obdobja zadnjih 8 mesecev. Ameriška vlada ima jurisdikcijo na podlagi posebnega zakona, ki...

0 komentarjev

Microsoft razširja avtomatsko licenciranje za nevladne organizacije v nedemokratičnih državah

The New York Times - Microsoft nadaljuje in razširja septembra začeto akcijo, v kateri so v odgovor na rusko izrabo obtožb o uporabi nelegalne programske opreme za obračunavanje s političnimi nasprotniki licencirali vso nameščeno programsko opremo na računalnikih nevladnih organizacij. Programsko opremo bodo zastonj dobili v več kot 500.000 nevladnih organizacijah, neodvisnih medijih in drugih podobnih neprofitnih organizacijah v 12 državah z nesvobodnim režimom, med njimi tudi v Rusiji in na Kitajskem. S tem policija v teh državah ne bo imela pravne podlage za zasego računalnikov zaradi suma uporabe nelegalne programske opreme.

V program so vključene naslednje države: nekdanje sovjetske republike Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan ter Kitajska, Malezija in Vietnam. Rusija je v programu že od septembra, pridružijo pa se lahko še nove države.

Microsoftova podpredsednica Nancy J. Anderson je povedala, da želijo zagotoviti, da se...

8 komentarjev

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

The Register - Po praktično vseh ocenah je Kitajska v vrhu držav z največjim deležem nelegalno nameščene programske opreme. BSA ocenjuje, da je v državi kar štiri petine vseh namestitev ilegalnih in da Kitajska letno ustvari 6,7 milijarde dolarjev škode. Nedavne ugotovitve ameriške vlade postavljajo dolarsko oceno zaradi slabe metodologije pod vprašaj, a to ne spremeni dejstva, da je piratstvo na Kitajskem veliko večji problem kot na Zahodu. Podjetja imajo s tožbami na kitajskih sodiščih bore malo uspeha, a zadnji Microsoftov uspeh vliva upanje.

Šanghajsko sodišče je namreč Microsoftu prisodilo 2,17 milijona juanov (238 tisoč evrov) odškodnine, ker je podjetje Dazhong Insurance uporabljalo vsaj 450 ilegalnih kopij devetih aplikacij. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi pojasnjuje, da je to prvi primer, ko je Microsoft sodno preganjal kakšno večje kitajsko podjetje. Dosojena odškodnina ni posebej visoka, a pomemben je precedens, ki ga je s tem ustvarilo sodišče.

Šing Ma, izvršni direktor...

72 komentarjev

Enajsterica obsojena zaradi piratstva

CNet - Kitajsko sodišče v Šenženu je včeraj izreklo kazen enajsterici, ki jo je obtožnica bremenila kršitve avtorskih pravic in sodelovanja v razvejani verigi, ki je proizvajala in prodajala ponaredke Microsoftove programske opreme. Skupna preiskava FBI-ja in kitajskih organov pregona je trajala od leta 2005 do julija 2007, ko so aretirali 25 ljudi, podrli nekaj obratov za proizvodnjo ponaredkov in zasegli ponarejeno programsko opremo v vrednosti pol milijarde dolarjev. Ocenjujejo, da je kartel, ki je svoje izdelke prodajal v 36 državah po svetu, zaslužil dve milijardi dolarjev. S ponaredki, ki so bili tako dobri, da so pretentali celo kitajske carinike, saj so imeli holograme in certifikate avtentičnosti, so se usmerjali predvsem na tuje trge, ker se na Kitajskem tovrstni ponaredki prodajajo za prgišče dolarjev. Microsoft je pozdravil sodbo, s katero so enajsterico obsodili na zaporne kazni od poldrugega do šestih let in pol.

59 komentarjev