»

Nvidia potrojila četrtletne prihodke glede na lansko leto

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii še vedno jahajo val norije nad umetno inteligenco in so letvico na finančnem izkazu premaknili še pošteno stopnico višje, saj so v preteklem tromesečju zabeležili več kot 200-odstotno rast prometa glede na enako obdobje lani.

Lani takšen čas so bili pri Nvidii še razmeroma kislih obrazov; polom trga s kriptovalutami je cene grafičnih kartic pognal navzdol in povzročil, da je podjetje nekaj četrtletij zgrešilo finančne projekcije, obenem pa so jih zadele še ameriške prepovedi prodajanja čipov na Kitajsko. Toda ravno v tistem mesecu je pot začenjal ChatGPT in do danes celotno IT industrijo pahnil v novo "oboroževalno tekmo", tokrat okoli strojnega učenja, oziroma natančneje generativnih algoritmov ter velikih jezikovnih modelov. Tekmo, ki jo bistveno poganja - Nvidiina strojna oprema, oziroma njeni GPGPU čipi. Zeleni tabor je že v začetku leta zabeležil zgodovinsko rast in maja vstopil med podjetja s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev. Nič ni videti, da bi se...

9 komentarjev

Intel po dolgih letih z izgubo

Slo-Tech - Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo...

50 komentarjev

Lani najslabše leto za proizvajalce pametnih telefonov

Slo-Tech - Analitiki v IDC so leto 2018 ocenili za najslabše leto pri prodaji pametnih telefonov v zgodovini, saj je prodaja upadla za 4,1 odstotka in se skrčila na raven iz leta 2014. Ker se cene telefonov dvigujejo, ljudje ostajajo zadovoljni s starejšimi telefoni, kar negativno vpliva na prodajo.

Apple torej še zdaleč ni edini proizvajalec pametnih telefonov, ki ima za seboj težko leto, je pa njegov 11-odstotni padec vseeno med večjimi. Za slabo prodajo izvršni direktor Tim Cook krivi gospodarsko upočasnjevanje na Kitajskem, močan dolar, nižje subvencije operaterjev in program za zamenjavo baterij. Samsung je lani zabeležil 5,5-odstotni padec prodaje. Zanimivo je, da so uspešnejši kitajski proizvajalci. Huawei je beležil kar 44-odstotno rast, prav tako sta rasla...

88 komentarjev

Samsung bi lahko še letos s prestola čipov zrinil Intel

Ars Technica - Kraljevina Intela na trgu čipov glede na prihodke od prodaje bi se po napovedih analitikov lahko končala že letos. 24-letnemu primatu podjetja grozi južnokorejski velikan Samsung, ki se je specializiral za izdelavo strojne opreme za mobilne naprave.

Rezultat letošnjega prihodkovnega boja velikanov bo zelo tesen, saj analitiki napovedujejo, da bosta obe podjetji s prodajo čipov ustvarili med 60 in 70 milijardami dolarjev prihodkov. Točka preloma za Samsung naj bi se zgodila v letošnjem drugem poslovnem četrtletju, ko naj bi po napovedih analitikov prodal za 14,6 milijarde dolarjev čipov oziroma za 200 milijonov več kot Intel.

Razlogov za vzpon Samsunga, ki je v javnosti znan predvsem po svojih tablicah, televizijah, prenosnikih in pametnih telefonih, je veliko. Najpomembnejši je zagotovo enormna rast mobilnih naprav v zadnjih letih. In tukaj kraljuje...

6 komentarjev

Intel zaradi upočasnjevanja prodaje odpušča desetino zaposlenih

Intel - Intel je podatke o poslovanju v prvem letošnjem četrtletju pospremil z napovedjo, da bodo odslovili 12.000 zaposlenih, kar predstavlja dobro desetino vseh zaposlenih. V Intelu so dejali, da bodo zmanjševali svojo prisotnost na trgu osebnih računalnikov ter se preusmerili na dobičkonosnejša področja, kot so čipi za podatkovne centre in pametne v internet povezane naprave (IoT). Zaradi tega bodo izvedli največje odpuščanje po letu 2005, ko jih je zadnja finančna kriza prisilila v podobno drastične ukrepe. Toda postavimo stvari v perspektivo: leta 2009, ko se je končal zadnji val odpuščanj, je imel Intel 79.800 zaposlenih, leta 2012 že 105.000, lani pa kar 107.000. Kljub napovedanim odpuščanjem bo torej v Intelu še vedno več ljudi, kot...

37 komentarjev

Prodaja osebnih računalnikov upada, pametnih telefonov pa ne

Slo-Tech - Potem ko so v zadnjem četrtletju minulega leta zabeležili obrat trenda in rahlo rast prodaje osebnih računalnikov, analitiki iz Gartnerja tudi za leto 2015 napovedujejo rast prodaje, ki pa bo umirjena in bistveno nižja od rekordnih ravni pred leti. Skupno naj bi trg osebnih računalnikov, tablic in pametnih telefonov zrasel za poldrugi odstotek.

Ocenjujejo, da bo letos prodanih 2,45 milijarde naprav, medtem ko je bila ta številka lani 2,42 milijarde. Prodaja klasičnih namiznih in prenosnih računalnikov se bo skrčila z 277 na 251 milijonov enot, razliko pa bodo več kot nadoknadili pametni telefoni (1,94 milijarde prodanih namesto lanskih 1,80 milijarde). Prodaja tabličnih računalnikov naj bi ostala približno nespremenjena pri 263 milijonih kosov.

Za leti 2016 in 2017 pa napovedujejo krepitev rasti....

62 komentarjev

Huawei pokazal 10-kilobajtni operacijski sistem prihodnosti LiteOS

Slo-Tech - Naslednja velika revolucija bo internet stvari (IoT), obljubljajo proizvajalci. Obetajo se nam pametne naprave, ki bodo imele raznovrstne senzorje in bodo priključene v internet. Huawei, znani kitajski proizvajalec omrežne opreme, je na konferenci v Pekingu predstavil nov operacijski sistem LiteOS, za katerega želijo, da bi postal osnova za povezovanje pametnih naprav IoT.

LiteOS je zgrajen na Linuxu, njegovi odliki pa bosta prenosljivost in majhnost. Zavzema le 10 kB, tako da bo lahko tekel res na vseh napravah. Zamisel internetna pametnih stvari je, da bi vas hladilnik sam opomnil, kdaj bo zmanjkalo mleka, zobna ščetka opozorila, ali si pravilno umivate zobe, pametne ure pa, ali se dovolj gibljete, če navedemo le...

54 komentarjev

Digitalna prodaja glasbe dohitela fizične nosilce

Slo-Tech - Prihodki glasbene industrije že vse od razmaha digitalnih poti do vsebin upadajo, a morebiti se je lani začel trend obračati. Mednarodno združenje glasbene industrije (IFPI) je objavilo poročilo o prodaji glasbe v letu 2014, v katerem izpostavljajo rast prihodkov iz prodaje glasbe prek digitalnih virov ter praktični konec upada skupnih prihodkov.

Lani so prihodki upadli le za 0,4 odstotka v primerjavi z letom pred tem in...

19 komentarjev

Velik padec dobička v Samsungu

Samsung - Korejski Samsung, Applov veliki rival in poosebljenje Androida, je v tretjem letošnjem četrtletju zaradi slabše prodaje pametnih telefonov in povečane konkurence utrpel enega največjih padcev dobička v zadnjih letih. V skladu z napovedmi se je dobiček skrčil za polovico.

Prihodki niso ekstremno upadli in so s 45 bilijoni vonov (36 milijard evrov) za 20 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Opazneje pa se je znižal dobiček, ki je upadel za 49 odstotkov na 4,2 bilijona vonov (3,2 milijarde evrov). Glavni problem je prodaja mobilnih naprav, ki ustvari približno polovico Samsungovih prihodkov in se krči.

V zadnjih treh mesecih je Samsung prodal 78-81 milijonov pametnih telefonov,...

85 komentarjev

Prihaja internet stvari: Samsung kupil SmartThings

Slo-Tech - Naslednja velika stvar utegne biti internet stvari (internet of things), na kar se pripravlja tudi južnokorejski Samsung. Prav zato so kupili start-up podjetje SmartThings, ki je začelo na Kickstarterju, sedaj pa so dosegli vrednost 200 milijonov dolarjev.

SmartThings je avgusta 2012 začel zbirati sredstva na Kickstarterju za svoj projekt povezave domačih naprav (ne nujno elektronskih) z internetom. Razvijali so napravo, ki delovala kot vmesnik s podporo za bluetooth, Z-wave, Zigbee, ethernet in mobilna omrežja za povezavo "neumnih naprav" z internetom, ter pametno aplikacijo za nadzor teh naprav. Kot primer uporabe so navedli ovratnico za psa, ki...

11 komentarjev

Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Slo-Tech - V bližini mesta Des Moines v ameriški zvezni deželi Iowa je Microsoft začel graditi nov podatkovni center, ki se bo razprostiral na 62 hektarjih velikem zemljišču, kjer je sedaj golfigrišče Willow Creek, in v katerega bodo vložili 1,13 milijarde dolarjev v naslednjih petih letih. Projekt Alluvion bo s tem postal že drugi Microsoftov projekt v tem mestu, tako da bodo skupna vlaganja redmondskega velikana znašala dobri dve milijardi dolarjev, kar bo največja investicija enega podjetja v Iowi doslej. Microsoft ima približno 12 kilometrov od nove lokacije že obstoječ podatkovni center, ki so ga zgradili leta 2008 in lani korenito posodobili.

Tako velike investicije ne pridejo same od sebe, zato je morala Iowa Microsoftu...

32 komentarjev

Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Intel - Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje...

17 komentarjev

Dell ob enaki prodaji skoraj potrojil dobiček

CNet - Dell je objavil poslovne rezultate za pravkar izteklo četrtletje, v katerem so z dobičkom pozitivno presenetili analitike. Prihodki so znašali 15 milijard dolarjev, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani in tri odstotke manj od pričakovanj. Kljub temu so zavoljo zniževanja stroškov dosegli dobiček, ki je presegel pričakovanja. S 945 milijoni dolarjev so za 177 odstotkov izboljšali lanski rezultat.

Večino prometa ustvari Dell s korporacijskimi partnerji. Prihodki od prodaje velikim podjetjem so znašali 4,5 milijarde dolarjev, malim in srednjim podjetjem 3,8 milijarde dolarjev in javnemu sektorju 3,8 milijarde dolarjev. Fizičnim osebam so prodali za tri milijarde dolarjev...

2 komentarja

AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

The Wall Street Journal - AMD je objavil poslovne rezultate pravkar izteklega se četrtletja, v katerem se je njihov dobiček podvojil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dobiček znašal 510 milijonov dolarjev, kar je za 98 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so se povečali za poltretji odstotek na 1,61 milijarde dolarjev.

Toda razlogov za slavje ni, saj je levji delež dobička AMD pričaral s prevrednotenjem investicije v Globalfoundries, ki jo po novem cenijo 492 milijonov dolarjev dražje. Dobiček iz poslovanja je v resnici v primerjavi z lanskim prvim kvartalom upadel za 70 odstotkov na 54 milijonov dolarjev, a še vedno bolje od nizkih pričakovanj analitikov. AMD-jev konkurent Intel je...

38 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev