»

YouTube videe robotskih bojev pomotoma označil za mučenje živali

Vice - YouTube je v preteklih dneh odstranil na stotine videov, ker naj bi prikazovali mučenje živali ... v bistvu pa je šlo za spopade robotov v televizijski seriji BattleBots.

Pravilno in hitro moderiranje spletnih vsebin postaja zaradi nevarnosti širjenja dezinformacij ter sovražnega govora vse pomembnejše, hkrati pa so spletni velikani postavljeni pred kočljivo dilemo, koliko dela odložiti na pleča ljudi, koliko pa izkoristiti strojne algoritme. Da pri slednjih rado kaj zaškriplje, so na začetku tedna izkusili tekmovalci v priljubljenem turnirju spopadanja robotov BattleBots, saj jim je YouTube pobrisal na stotine videov s posnetki pretepanja njihovih strojev - ker naj bi šlo za mučenje živali.

Pri YouTubu so po plazu...

17 komentarjev

Založniki: snemanje glasbe z YouTuba največji problem

Slo-Tech - Založniki so našli novega krivca, ki bojda predstavlja največjo grožnjo glasbeni industriji, pa čeprav ta beleži rekordne dobičke. Grožnjo vidijo v straneh, ki omogočajo prenos videoposnetkov oziroma glasbe z YouTuba na lokalni disk. YouTube je največji vir teh posnetkov, ni pa edini, saj je glasbo mogoče snemati tudi z DailyMotiona, SoundClouda, Vimea in podobnih. A najbolj gre založnikom v nos YouTube.

Zaradi tega so že pred dvema letoma začeli boj proti tovrstnemu snemanju ("rippanju") posnetkov. Ta teden je svojo pot sklenila zelo popularna stran MP3Fiber, a še vedno jih obstaja na desetine. Založniki zato opozarjajo, da razširjena uporaba teh strani predstavlja celo večjo grožnjo kakor zloglasne strani s torrenti, kakršna je The Pirate Bay. Cehovska organizacija BPI...

51 komentarjev

Zlonamerne reklame na YouTubu rudarile kriptovalute

Slo-Tech - Tudi YouTube se je primerilo, da so nehote servirali oglase, ki so izrabljali računsko moč obiskovalcev strani in naskrivaj rudarili kriptovalute. Prve pritožbe so se na internetu pojavile že v torek, ko so ljudje ugotavljali, da jim protivirusni programi ob obisku YouTube blokirajo vsadek Coinhive. Gre za poznano kodo, ki se uporablja za rudarjenje monera v brskalniku, kar je v preteklosti sprožilo že veliko žgočih polemik. Obveljal je konsenz, da je tako početje vsaj neetično.

Iz Trend Micra so včeraj sporočili, da so zaradi okuženih reklam na YouTubu zabeležili trikratno povečanje števila odkritih primerov spletnih rudarskih oglasov. Zlikovci so...

14 komentarjev

Založnike skrbi snemanje pretočnih vsebin

BBC - Založniki imajo pred seboj nov problem s piratiziranjem glasbe, ugotavlja raziskava britanskih Intellectual Property Office (vladna služba za avtorske pravice) in PRS for Music (britanski SAZAS). Glavni problem predstavlja lokalno snemanje pretočnih vsebin za poznejše predvajanje, ki se je v letih 2014-2016 povečalo za več kot 140 odstotkov. Gre za strani, ki omogočajo shranjevanje pretočnih vsebin (stream-ripping), denimo videoposnetkov z YouTuba, skladb s Spotifyja in podobno. Založniki opozarjajo, da je to nezakonito.

O obsegu tega početja pričajo naslednje številke. V raziskavi je sodelovali 9000 ljudi. Lanskega septembra so ti ljudje te strani uporabljali v 500.000 primerih, medtem ko so spletne hrambe (Dropbox,...

175 komentarjev

YouTube: letno glasbenim založnikom plačamo milijardo; založniki: premalo

Slo-Tech - Včeraj je Google razkril, da lastnikom avtorskih pravic za glasbo prek YouTuba izplačajo že več kot milijardo dolarjev na letni ravni. To mejo so v zadnjih 12 mesecih prvikrat presegli, so zapisali v blogu.

Založniki imajo na spletu tri glavne načine, kako zaslužijo. Največja količina denarja se nateče iz naročnin na pretočne storitve, drugi kos pogače pa pristavijo storitve, ki se financirajo od oglaševanja, denimo YouTube. Znaten del zaslužijo tudi z digitalno prodajo albumov in posameznih skladb poslušalcem, a so od letos glavni del prihodki od pretočnih storitev. Letos se je po nekajletnem padanju prodaje trend obrnil, prihodki od digitalnih medijev pa so presegli tiste od prodaje fizičnih medijev. Temu sledijo tudi oglaševalski prihodki, ki se s...

21 komentarjev

Prodaja glasbe v ZDA pada

Ars Technica - Znani so podatki o prodaji glasbe za največji svetovni trg. V ZDA je prodaja glasbe v prvem letošnjem polletju padla tako med digitalnimi vsebinami kakor pri klasičnih albumih.

Daleč najbolje se prodaja album z glasbo iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. V zadnjih 12 mesecih so prodali 2,7 milijona kopij albuma, na drugem mestu pa je Beyonce istoimenske pevke s 700.000 prodanimi izvodi. Lani ta čas je bil najboljši album The 20/20 Experience Justina Timberlaka z dvema milijonoma prodanih izvodov, kar je sicer več. Bistveno slabša prodaja pa je letos od drugega mesta dalje. Letos je tretje leto zapovrstjo le en album presegel število milijon, medtem ko sta bila pred tem taka albuma vsakokrat vsaj dva. Letos je le pet...

54 komentarjev

YouTube škoduje prodaji glasbenih albumov

Slo-Tech - O vplivu piratstva na prodajo filmskih naslovov, glasbenih albumov, iger in drugih digitalnih vsebin so mnenja deljena, raziskave pa tudi ne pokažejo konsistentne slike o tem početju. Nekatere celo dokazujejo, da pirati kupijo več avtorskih del, filmski studii pa tudi niso a priori proti.

Kaj pa YouTube? Gledanje glasbenih videospotov prek YouTuba je povsem legalno početje, a ni brez učinka na prodajo albumov, ugotavlja nova raziskava. Raziskovalca sta uporabila incident iz leta 2009, ko je zaradi nesporazuma z YouTubom glasbeni založnik Warner Music do podpisa nove pogodbe umaknil vso glasbo z YouTuba. Analiza prodaje albumov v tem obdobju je po kontroli vse spremenljivk pokazala, da je dejansko prodaja v tem...

176 komentarjev

YouTube uvaja naročnino za premium kanale

Google - YouTube je danes zagnal preizkusno storitev, o kateri se je na internetu špekuliralo že cel teden. Gre za naročnino na kanale na YouTube, ki uporabnikom omogoča dostop do tako imenovanih premium vsebin. Trenutno je program še v pilotni fazi. Kot pojasnjujejo v Googlu, je danes na YouTubu že več kot milijon kanalov, kjer se redno objavlja najrazličnejša avtorska vsebina. Upravljavci teh kanalov so že večkrat izrazili željo, da jim Google omogoči monetizacijo tega početja.

Odslej bo to mogoče. Naročnine bodo stale od 99 centov na mesec, vsak kanal pa bo imel 14 dni brezplačnega testiranja in popuste za celoletno naročnino. Gre za kanale, ki objavljajo vsebino, ki sicer ni prosto dostopna,...

28 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

Warner Music in YouTube prekinila sodelovanje

Google - YouTube in glasbeni založnik Warner Music Group sta objavila, da bosta prekinila sodelovanje, saj se nista mogla zediniti o pogoji podaljšanja pogodbe, ki se je iztekla. Obe strani galantno trdita (Google, Warner), da sta za prekinitev sodelovanja krivi prav sami, a govorice pravijo, da je v zadnjem trenutku dogovor potopil Warner, ko je želel izsiliti višje zneske za svoje vsebine.

Google ima namreč z vsemi največjimi ameriškimi založniškimi hišami sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo prikazovanje njihovih izdelkov (glasbe in videospotov) na YouTubu. Gre za eno izmed najbolj popularnih in potratnih vsebin na YouTube, saj mora Google za vsak ogled založnikom plačati nadomestilo v višini približno pol centa. Universal Music Group tako na primer letos od Googla pričakuje 80 milijonov dolarjev. Pogodbe s Sonyjem, UMG in EMI so še veljavne, vendar bodo tudi te prej ali slej potekle in upamo lahko, da bodo takrat založniki in Google našli skupni jezik. Medtem pa Warnerjeve posnetke že...

8 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev