»

Britanci želijo prvo fuzijsko elektrarno

vir: Nature
Nature - Britanska vlada je namenila dvesto milijonov funtov za začetek projekta razvoja lastne fuzijske jedrske elektrarne do leta 2040. Toda novica je bila sprejeta zadržano, saj se je v kaotičnem času izstopanja države iz Evropske unije na obljube in napovedi britanskih vlad težko zanesti.

Popularno velja, da je raziskovanje pridobivanja energije z jedrsko fuzijo osrediščeno na jug Francije, kjer v projektu ITER nastaja ogromen preizkusni reaktor. Toda v resnici se pomembne raziskave vršijo po vsem svetu in ena poglavitnih takšnih lokacij je Culham Centre for Fusion Energy blizu angleškega Oxforda. Tamkaj stoji Joint European Torus (JET; na sliki), testni toroidni fuzijski reaktor približno polovične velikosti tistega, ki ga gradijo v Franciji. Ko je bilo odločeno, da želi Velika Britanija iz EU, so stekle priprave na življenje te institucije po izstopu, in sicer kar z razvojem lastnega fuzijskega reaktorja. Lanskega oktobra mu je vlada Therese May namenila prvih dvajset milijonov...

78 komentarjev

BBC bo razdelil milijon računalnikov Micro Bit britanskim sedmošolcem

BBC - BBC je predstavil končno obliko marca napovedanega računalnika Micro Bit, ki ga bodo brezplačno razdelili vsem sedmošolcem (starim 11 ali 12 let) v Veliki Britaniji v sklopu prenove učnih načrtov, da bodo ti vključevali več kreativnega dela z računalniki. Pri projektu sodeluje 28 partnerjev, med katerimi so tudi Microsoft, ARM, Samsung, Barclays in številne izobraževalne in nevladne inštitucije.

Kot pojasnjuje vodja britanske podružnice Microsofta Michel Van der Bel, je kreativnost pomembna, saj bo v prihodnosti štelo pravo računalništvo, ne le potrošniška uporaba vnaprej pripravljenih izdelkov. Microsoft je zato glavni BBC-jev partner v projektu Make It Digital, ki bo skušal računalniško opismeniti britansko mladež ter...

22 komentarjev

Tudi nizozemski javni sektor plačal za podaljšano podporo za XP

Krajina iz privzete slike za ozadje v Oknih XP se nahaja zunaj mesteca Sonoma v Kaliforniji.

ZDNet - Danes je torej dan, ko se podpora za Okna XP in Office 2003 tudi uradno zaključi. Microsoft uporabnikom in partnerjem ne bo več nudil novih varnostnih posodobitev in drugih popravkov, podpore in osvežitev spletnih tehničnih vsebin. Vse to je bilo seveda že dolgo nazaj napovedano, vendar številne organizacije, zlasti tiste v javnem sektorju, še vedno niso nadgradile (beri zamenjale) vseh svojih računalnikov.

Microsoft seveda ni neumen in podporo še vedno nudi, a je treba zanjo zdaj lepo plačati. Britanska javna uprava se je tako zmenila za skupni znesek 6,5 milijona evrov za dodatno leto podpore. Zdaj se jim pridružujejo še Nizozemci.

Končni znesek tokrat ni javno objavljen. Ve se samo,...

16 komentarjev

Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice

Guardian - Najbolj znan in najuspešnejši prehod javne administracije na odprtokodno programsko opremo je gotovo münchenski projekt, ko so v devetih letih zamenjali Microsoftov operacijski sistem in pisarniški paket na približno 15.000 računalnikih in privarčevali več milijonov evrov. Podobne zamisli imajo tudi Britanci, ki želijo za začetek zamenjati Microsoftov Office z odprtokodnim Open Officeom.

Britanska vlada je ugotovila, da so v javnem sektorju od leta 2010 za licence za Office zapravili okrog 200 milijonov funtov. Te stroške želijo sedaj zmanjšati s prehodom na Open Office, hkrati pa želijo vpeljati odprte standarde za dokumente (ODF).

Poudarjajo, da v Veliki Britaniji javnemu sektorju programsko opremo še vedno dobavlja in...

78 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

Nemški zavarovalniški gigant prehaja na Linux

ITworld.com - Običajno preberemo, da ta ali oni del javnega sektorja prehaja na Linux, v čemer prednjačijo Nemci in to v obe strani. Pri državnih prehodih na Linux se vedno poleg ekonomske upravičenosti zastavi tudi vprašanje, ali je nemara migracija še kako drugače motivirana, medtem ko v zasebnih podjetjih teh drugotnih ciljev ni. Zdaj se je tudi nemški zavarovalniški gigant LVM Versicherungen odločil za prehod na Linux na vseh računalnikih.

LVM je sicer že uporabljal Linux na nekaterih svojih računalnikih, zato odločitev ni presenetljiva. Toda sedaj bodo Linux namestili na vse svoje računalnike, torej tri tisoč namiznih in prenosnih na sedežu v Münstru in sedem tisoč v pisarnah po vsej državi....

45 komentarjev

Microsoft se zavzema za nevtralno javno naročanje

Finance - Nedavna študija o prehodu slovenske javne uprave na odprto kodo je zbudila številne odzive in odmeve, seveda tudi s strani nekaterih Microsoftovih poslovnih partnerjev. Žolčni odzivi so seveda razumljivi, a novinarji časnika DELO so v sredi tega tedna razkrili, da naj bi podjetje Microsoft preko svojih poslovnih partnerjev pričelo s svojevrstno kampanjo kritike odprte kode.

Kljub kritikam uporabe odprte kode v javni upravi pa imamo tudi v Sloveniji primer uspešne uvedbe uporabe odprte kode v delo državnih organov. Današnje Finance tako v članku o uporabi odprte kode na slovenskih sodiščih navajajo, da imajo slovenska sodišča zaradi zamenjave licenčnih programov z odprtokodnim programjem na letni ravni za okrog 400.000 EUR nižje stroške. Prehod so izvedli v letih 2006 in 2007, na 4600 računalnikih pa uporabljajo pisarniški paket OpenOffice, spletni brskalnik Mozilla Firefox ter odjemalec za e-pošto Mozilla Thunderbird (gre za tim. Enotno poslovno okolje). Zaradi morebitnih težav z...

87 komentarjev

V Belgiji je OpenOffice pravi hit

Slo-Tech - Kot poročajo na Unixmen, je v Belgiji uporaba odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice pravi hit, saj njegov delež vztrajno raste. OVAM oz. belgijska verzija Agencije za javne odpadke je že pred leti uvedla podporo za odprtokodni format besedil ODF, sedaj pa le še čakajo na odločitev Ministrstva za okolje, ki naj bi dovolilo namestitev OpenOfficea na štiristo namizij. Tudi administracija v mestu Schoten je velik zagovornik tega programskega paketa, saj so letos poleti prešli na uporabo OpenOfficea, medtem ko bodo z uvedbo formata ODF še nekoliko počakali, bojda zaradi notranjih pritiskov. V ta namen jim je IT-oddelek podaril zbirko več kot petdeset filmov o uporabi novega pisarniškega paketa.

V pristanišču Antwerpen so začeli s pripravami na migracijo 1300 namizij na OpenOffice, končali pa naj bi do leta 2010. Ne bodo le uporabljali formata ODF, temveč bo postal ta format tudi glavni format za komunikacijo s partnerji. Njihov skrbnik IT-ja pravi, da je sedaj pravi čas za...

131 komentarjev

Microsoft in ekonomija Islandije

Slo-Tech - Smári McCarthy. projektni vodja Icelandic Innovation centra, član upravnega odbora Icelandic Society for Digital Freedoms ter član islandske skupine Wikipedistov je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavil zanimivo razmišljanje o vplivu Microsofta na islandsko ekonomijo.

Povsod po svetu, enako tudi na Islandiji, Microsoft svojih licenc ne prodaja neposredno podjetjem in ostalim končnim kupcem, pač pa to počnejo preko svojih partnerjev (Microsoft Certified Partners). MCP so tako glavni lokalni zagovorniki Microsoftove programske kode, ki prodajajo, reklamirajo in lobirajo v svojem lokalnem okolju.

A licence se prodajajo za obdobje treh let, podjetja pa licence plačujejo na letni ravni. Zadeva lepo poteka, dokler na trgu ni velikih pretresov. A pretresi so, so tudi krize in Islandija je v času aktualne finančne krize doživela pravi ekonomski kolaps. Številna podjetja so bankrotirala, zato licenc ne morejo plačati.

A to se Microsofta ne tiče. On namreč ni prodal licenc podjetjem,...

48 komentarjev