»

Kitajska hiti z lastno digitalno valuto

The New York Times - Iz Kitajske čedalje pogosteje prihajajo glasni namigi, da so tik pred uvedbo digitalne valute, ki bi jo uporabljali njeni državljani v vsakdanjem življenju namesto juana. Napovedi so se še okrepile, ko je Facebook začel nabirati člane konzorcija za svojo kriptovaluto libra, s katero želi ponuditi alternativo različnim globalnim sistemom za prenos denarja, kot so Western Union, PayPal ali Visa in MasterCard. Medtem ko ima libra nekaj težav z razpadajočim konzorcijem, na Kitajskem tovrstnih težav ni, ker za valuto stoji kitajska vlada.

Ni še povsem jasno, kako si Kitajci digitalni juan predstavljajo, a vemo, da ne bo podoben kriptovalutam. Imel bo zelo jasno določen centralni organ nadzora, ki bo centralna banka. Prav tako bo njegova vrednost ostala enaka kot pri klasičnem juanu, ker bo šlo zgolj za dva obraza iste valute. O kakršnikoli anonimnosti ali vsaj psevdoanonimnosti ne bo govora, saj bo celotni namen digitalnega juana ravno nasproten. Kitajska želi vedeti še več o svojih...

8 komentarjev

Kitajci razbili stavniško združbo z bitcoini na darknetu

Slo-Tech - Po lanski prepovedi ICO-jev in zaprtju vseh lokalnih kriptomenjalnic na Kitajskem, je število transakcij z bitcoini in ostalimi kriptovalutami tam precej upadlo. Po ocenah kitajske centralne banke manj kot odstotek vsega trgovanja z bitcoini odpade na menjavo v juane. Toda na darknetu je bitcoin tudi na Kitajskem še vedno zelo priljubljen, kar kaže tudi najnovejša akcija kitajske policije, ki razbila stavniško združbo, ki je organizirala stave na rezultate svetovnega prvenstvena v nogometu.

V zadnjih osmih mesecih, ko je stavniška združba delovala, se je na strani registriralo več kot 330.000 ljudi. Ti so vplačali za več kot poldrugo milijardo dolarjev stav, kar predstavlja največjo odkrito bitcoinsko stavnico. Policija je pridržala šest kolovodij, zasegla za...

0 komentarjev

Tudi ameriški senatorji uporabljajo Signal

vir: ZDNet
ZDNet - Že marca letos je ameriški senat dovolil svojim članom, da uporabljajo aplikacijo za pametne naprave Signal. Novico je sicer javnosti razkril senator Ron Wyden šele včeraj.

Signal je sicer po mnenju mnogih trenutno ena izmed najboljših rešitev za komunikacijo z vidika zaščite izmenjane vsebine pred nezaželenimi vpogledi. Uporaba Signala je še eden izmed korakov ameriških državnih ustanov in agencij k večji zašiti osebnih in drugih podatkov svojih zaposlenih. Pretekli teden je ameriški senat po letu dni dela vendarle začel uporabljati enkripcijo oziroma https na svojih spletnih straneh.

Signal pa je vse bolj popularen tudi v Sloveniji. Po neuradnih podatkih je aplikacija postala standard tudi med

21 komentarjev

Kitajska onemogočila nakazila na bitcoinske borze, bitcoin izgubil polovico vrednosti

Bobby Lee iz BTC China pravi, da ostajajo v igri.

Slo-Tech - Bitcoin nadaljuje svojo divjo vožnjo gor in dol, pri čemer pa v zadnjem času prednjačijo premiki navzdol, potem ko je valuta prej mesece (oziroma - če izvzamemo, da se je aprila prekucnil na dotedanjem vrhu - kar vse od nastanka) poznala le pot navzgor. Danes je bitcoin vreden dobrih petsto dolarjev, kar je približno polovico manj kot na vrhu v začetku meseca.

Bitcoin je še hudo mlad in shizofren, zato ga že najmanjše novice sunkovito pahnejo v eno ali drugo smer. Ko je ameriški Senat bitcoin potrdil kot alternativno valuto, ki ni prepovedana, je bitcoin podiral rekorde. Potem pa so Kitajci decembra objavili, da njihove banke ne smejo poslovati z bitcoini, medtem ko prebivalstvu špekulacij niso prepovedali.

Kitajska pa se tu ne ustavlja, ampak je svojim...

156 komentarjev

Kitajska domačim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom

Slo-Tech - Po noriji v novembru je zadnji teden na trgu bitcoinov sorazmerno mirno. Tečaj se giblje okrog 1000 dolarjev za bitcoin, pri čemer dnevni nihljaji za več kot deset odstotkov niso presenetljivi. Danes pa je novo bombo spustila Kitajska, ki je svojim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom.

Kitajska centralna banka je namreč danes vse banke v državi obvestila, da ne smejo trgovati z bitcoinom, s čimer želi Kitajska vsaj malo omejiti in regulirati valuto, ki je v zadnjih dveh mesecih skoraj podeseterila svojo vrednost. Velik del rasti izvira prav iz Kitajske, kjer je dostopnost tujih valut omejena. Vlada namreč umetno drži tečaj juana nizko v primerjavi z dolarjem, kar pomaga kitajskim izvoznikom, a predstavlja težavo za prebivalstvo, ki bi želelo kupiti...

43 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev

Bitcoin dosegel rekordno vrednost

Slo-Tech - Internetna kriptografska valuta bitcoin, o kateri smo že večkrat obširno pisali, je dosegla nov rekord. Danes se je njena vrednost povzpela prek 270 dolarjev, s čimer je presegla aprilski rekord 266 dolarjev. Aprilskemu vrhu je sledil konkreten padec na 70 dolarjev, a se je v naslednjih tednih potem bitcoin počasi pobral in ustalil med 100-120 dolarji. V zadnjem tednu oktobra in sedaj v novembru pa je spet eksplodiral in dosegel nov rekord.

O razlogih za vnovično silovito rast bitcoina se široko špekulira, a kakšnega pametnega odgovora pač ni mogoče dati. K večjemu povpraševanju je gotovo pripomoglo tudi kitajsko povpraševanje, saj je začela obratovati borza BTC China. Ta se je hitro zavihtela med največje igralce, saj se dnevno prek nje pretoči primerljivo veliko bitcoinov kakor skozi Mt.Gox in Bitstamp. Drugi povod utegne biti tudi vnovična medijska pozornost zaradi zaprtja strani Silk...

69 komentarjev

Bitcoin se je umiril, koliko pa stane rudarjenje?

Bloomberg - Zadnje dogajanje z bitcoini je poskrbelo, da je valuta postala prepoznavna tudi pri ljudeh, ki se ne ukvarjajo z računalništvom ali financami. Pretekli teden in vikend je bilo živahno, saj je bitcoin pridobival in izgubljal, vmes pa bile internetne borze celo nekaj časa zaprte zaradi napadov DDoS in zaradi tržnih neravnovesij.

Širša prepoznavnost pa prinese tudi druge pomisleke, recimo ekološke. Emisija bitcoin poteka z digitalnim rudarjenjem, kakor imenujemo izračunavanje novih blokov, kamor se potem shranjujejo transakcije. Ker je število bitcoinov navzgor omejeno na 21 milijonov enot in ker algoritem sproti prilagaja zahtevnost rudarjenja, tako da je nov blok v povprečju nakopan v 10 minutah, hkrati pa se vsakih 210.000 blokov nagrada za rudarje razpolovi, so stroški rudarjenja že precej visoki. Računanje namreč ni...

48 komentarjev

Bitcoin izgubil polovico vrednosti

Slo-Tech - Dodatek (ob 23:35): Z bitcoinom se spet trguje nekoliko više, v tik pod 200 dolarji (sorazmerno blizu jutranjega vrha in konsistentno z dogodki preteklih dni). Kot kaže, je bil nihljaj navzdol posledica začasne nedosegljivosti trgovanja preko vodilnih borz Mt.Gox (ZDA) in BitStamp (Slovenija) zavoljo DDOS-napada. Nekaj nezaupanja v valuto naj bi dodal še neimenovani Redditor z vzdevkom "bitcoinbillionaire", ki je naključnim uporabnikom portala zmetal za več tisoč dolarjev kovančkov v napitninah (+bitcointip). Lastniki bitcoinov so torej začasno mirnejši, a živcev je šlo še in še, hkrati pa je lastnika zamenjalo en kup premoženja.

Dodatek (ob 0:01): Trgovanje je še vedno zelo nestanovitno in spet na precej nižjih nivojih, saj cena bitcoina divje niha med 150 in 200...

56 komentarjev