»

Mac Pro bodo kot kaže sestavljali na Kitajskem

The Wall Street Journal - Apple je zadnja leta ponosno razglašal, da vse njihove najzmogljivejše računalnike sestavljajo v ZDA, natančneje v teksaškem Austinu. Gre za pomembno držo v času, ko se podjetja, večinoma zaradi nižjih cen delovne sile, odločajo za selitev proizvodnje v druge dele sveta. Kakorkoli, ko kaže so tudi pri Applu podlegli, kot poročajo ameriški mediji (vir je plačljiv, alternativa), ki se sklicujejo na vedenje dobro obveščenih, naj bi zadnji model Maca Pro sestavljali v tovarni podjetja Quanta Computer v bližini Šanghaja. Ne le zaradi nižje cene, v podjetju niso bili docela zadovoljni s kakovostjo in hitrostjo v teksaški tovarni.

Sodeč po odgovoru predstavnikov Appla, nekaj zares je na stvari: "Kot vsi naši izdelki, je...

26 komentarjev

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Pred poldrugim letom je Foxconn napovedal, da bo v odprl svojo prvo tovarno v ZDA. V Wisconsinu naj bi zaposlil 13.000 ljudi, v zameno pa bi dobil izdatno subvencijo lokalnih oblasti. Že lani se je zgodba o uspehu začela krhati, saj je postajalo jasno, da se milijardna subvencija podjetju davkoplačevalcem ne bo povrnila pred letom 2050. Foxconn je tudi začel spreminjati retoriko in namesto o veliki tovarni televizorjev se je začelo govoriti o precej manjšem obratu za proizvodnjo panelov. Ko je postalo jasno, da je dogovor izrazito v prid podjetja, saj bo več kot milijarda subvencije izplačana ne glede na število zaposlenih, podjetju pa ne bo treba upoštevati vse zakonodaje s področja varstva okolja, tudi republikanski guverner ni več omenjal nekdaj...

42 komentarjev

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

The Verge - Pred dobrim letom dni sta Foxconnov izvršni direktor Terry Gou in republikanski guverner Wisconsina Scott Walker optimistično najavila, da bo Foxconn v Wisconsinu odprl prvo ameriško tovarno. V veliki tovarni (Gen 10.5) za proizvodnjo televizijskih zaslonov naj bi delo dobilo 13.000 ljudi, Foxconn pa bi investiral 10 milijard dolarjev. Toda z velikim pogojem - oblasti bodo Foxconnu podelile 3 milijarde dolarjev subvencije, kar pomeni 230.000 dolarjev na delovno mesto. Že tedaj so številni opozarjali, da tako visoka subvencija, največja za tuje podjetje v zgodovini ZDA, predstavlja slab posel. Po izračunih naj bi se davkoplačevalcem povrnila šele leta 2043.

Leto dni pozneje je projekt še...

30 komentarjev

Foxconn kupuje Belkin, Wemo in Linksys

Slo-Tech - Tajvanski Foxconn, ki ga v glavnem poznamo kot največjega pogodbenega proizvajalca elektronike na svetu in glavnega Applovega dobavitelja, ne skriva, da si že dlje časa želi iz lon poslov prestopiti stopničko više. Tja se seveda najhitreje zavihtijo z nakupom kakšnega uveljavljenega podjetja. Tako je Foxconn pred dvema letoma kupil Sharp, sedaj pa je ponovno šel po nakupih. Tarča je podjetje Belkin, ki ima tudi blagovne znamke Linksys in Wemo.

S prevzemom, za katerega Foxconn pripravlja 866 milijonov dolarjev, bo postal pomemben igralec na trgu telefonov, omrežne opreme, domače pametne elektronike in tablic. Toda preden bo prevzem dokončan, mora Foxconn dobiti še uradno dovoljenje oblasti. To ni več samo formalnost, saj je v začetku tega meseca Trump blokiral...

31 komentarjev

Socializem po ameriško: Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Slo-Tech - Minuli mesec je tajvansko-kitajski gigant Foxconn sporočil, da bo odprl svojo prvo tovarno v ZDA. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki na Kitajskem zaposluje več kot milijon ljudi in ki proizvaja elektronske naprave za številna zahodna podjetja, tudi Apple, bo ameriško tovarno zaslonov za televizorje, monitorje, pametne telefone in tablice odprl v Wisconsinu. V njej naj bi bilo zaposlenih okrog 13000 ljudi, investicijo pa je še posebej toplo pozdravil ameriški predsednik Donald Trump, ki si je kot del političnega programa zadal vrnitev delovnih mest v ZDA. Foxconn bo v tovarno investiral 10 milijard dolarjev. Toda - investicija bo davkoplačevalce drago stala.

Foxconnu je zvezna država Wisconsin obljubila tri milijarde...

21 komentarjev

Pri Foxconnovem prevzemu Sharpa v zadnjem hipu rumena luč

Slo-Tech - Čeprav smo v začetku meseca pisali, da je dogovor med Foxconnom in Sharpom o prevzemu slednjega praktično dokončan, in čeprav je danes zjutraj Sharp na svojih straneh tudi uradno potrdil podpis pogodbe o prevzemu, je zaškripalo. Foxconn je še enkrat premislil in sporočil, da dogovora še ne bodo podpisali, ker imajo pomisleke o Sharpovi prihodnosti.

Foxconn je povedal, da so danes dopoldne še pred zasedanjem Sharpovega upravnega odbora temu sporočili, da morajo razjasniti vsebino dogovora in nekaj podrobnosti še urediti. Sharp naj bi bil nekaj ključnih informacij razkril šele včeraj, zato Foxconn potrebuje dodaten čas za analizo. Gre za 3,1 milijarde dolarjev, ki bi jih Sharp lahko v prihodnosti dolgoval (contingent...

4 komentarji

Foxconn kupuje Sharp

The Wall Street Journal - Največji proizvajalec elektronike na svetu, tajvansko-kitajsko podjetje Foxconn bo najverjetneje prevzelo Sharp. Za eno najstarejših japonskih podjetij s področja elektronike ponuja 5,5 milijarde dolarjev, s čimer je presegel ponudbo japonskega državnega investicijskega sklada INCJ (Innovation Network Corp. of Japan), ki po neuradnih podatkih znaša 2,5 milijarde dolarjev. Sharp nujno potrebuje novega strateškega lastnika, saj podjetje posluje z izgubo. Prevzem naj bi bil dokončno dogovorjen do konca meseca, saj so večino podrobnosti že dorekli.

Uradne informacije iz Sharpa sicer v diplomatskem slogu ne dajejo prednosti nobenemu izmed obeh ponudnikov, dokler izbor ni končan, kar se bo zgodilo do 29. februarja. Po drugi...

9 komentarjev

Foxconn se želi do leta 2018 70-odstotno robotizirati

Slo-Tech - Približuje se čas, ko bodo roboti izdelovali vse naše elektronske naprave. Dober lakmus za potek robotizacije je največji pogodbeni proizvajalec elektronski naprav na svetu Foxconn, ki na Kitajskem zaposluje več kot 1,2 milijona ljudi. V bližnji prihodnosti želijo 70 odstotkov zaposlenih nadomestiti z roboti.

Pred tremi leti so napovedali ambiciozen načrt robotizacije, ki se je nekoliko zavlekel. Roboti stanejo 20.000-25.000 dolarjev in lahko nadomestijo delavca, ki Foxconn stane 300-400 dolarjev mesečno brez nadur. Ker lahko obratujejo 24 ur dnevno in v manj prijaznih razmerah kot ljudje, je ekonomska računica preprosta. Roboti se splačajo.

Žal imajo tehnološke omejitve. Foxconn je decembra ugotovil, da niti najnovejši roboti niso primerni za sestavljanje novih...

330 komentarjev

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki

The Wall Street Journal - Google se resno podaja v robotiko, kažejo njegovi nedavni nakupi in partnerske povezave. Lani smo pisali o nakupu podjetja Boston Dynamics, a to ni bil edini primer, le najbolj odmeven. Sicer pa je Google lani kupil kar osem podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem robotov in robotiko.

Idealni poligon za preizkus robotov je proizvodnja računalniške opreme in nihče ni večji proizvajalec kot kitajski Foxconn. Wall Street Journal je izvedel, da se je Googlov Andy Rubin sestal z direktorjem Foxconna Terryjem Gouom, s katerim sta se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju podjetij na področju robotike. Povejmo, da je Rubin do lani vodil projekt Android v Googlu, odslej pa vodi enoto za robotiko.

Na sestanku je Gou izrazil...

177 komentarjev

Foxconn spet o širitvi v ZDA

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA...

23 komentarjev

Robotizacija Foxconna počasneje kot sprva načrtovano

ITworld.com - Foxconn je lani jeseni najavil ambiciozen načrt zamenjave 1 milijona delavcev (od 1.23 mio skupno zaposlenih) z roboti v naslednjih treh letih, s čimer naj bi se izognili tečnemu trendu dvigovanja plač na Kitajskem (trenutno 212€ za polni delovni čas + obilico nadur). Prehod naj bi bil postopen, z do 30.000 roboti še lani in več sto tisoči letos. Ker se je potem izvedba malo zavlekla, je izvršni direktor Terry Gou na nedavni skupščini delničarjev predstavil načrte za prihodnost.

Na milijon robotov še vedno ciljajo, vendar bo to bolj "srednjeročni" oz. "dolgoročni cilj". Njihov razvojni oddelek, ki na tem dela že tri leta, robotov namreč še ni uspel spraviti do te stopnje, da bi...

9 komentarjev

Foxconn še ne gre v ZDA, gredo pa ameriški študentje tja

CNet - Foxconn se je odzval na navedbe, da naj bi se širili v ZDA, kar so ta teden poročali vsi večji mediji. Tiskovna predstavnica podjetja je v elektronskem sporočilu za Cnet zanikala, da bi se Foxconn zanimal za širitev svojih operacij v ZDA (kjer so že prisotni). Toda precej resnice v zgodbi vseeno ostaja.

Program izobraževanja za ameriške študente inženirskih ved, ki bodo na Kitajskem dobili možnosti sodelovanja pri dizajniranju in proizvodnji ter se bodo hkrati lahko učili tudi kitajščine, je resničen. Terry Guo ga je napovedal pretekli teden, podjetje pa se trenutno pogaja z MIT.

Prav tako je zelo realen zaključek, da Kitajska počasi postaja predraga. Stroški dela tam rastejo (povprečen delavec zasluži 300-400...

19 komentarjev

Foxconn bi se širil v ZDA

Foxconnov šef Terry Guo

Forbes - Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz...

76 komentarjev

Foxconn in Apple skupaj izboljšujeta delovne razmere

Reuters - Ko je ameriška neodvisna organizacija FLA začela preiskavo Foxconna na Kitajskem, ki je največji proizvajalec strojne opreme na svetu in dela podjemne posle za vse večje znamke, smo pričakovali poročilo o katastrofalnih razmerah. Čeprav je šef FLA na začetku še dejal, da so razmere solidne, so v končnem poročilu Foxconn silovito okrcali zaradi nespoštovanja delovne zakonodaje. Foxconn je tako napovedal dvig plač za 16 do 25 odstotkov in omejitev nadurnega dela z novim zaposlovanjem. Za zdaj sicer ostaja pri obljubah, ki se vedno bolj kopičijo.

Kot piše Reuters, sta se Apple in Foxconn sporazumela, da si bosta stroške za izboljšanje razmer v tovarnah delila (ni sicer jasno, v kakšen razmerju). Foxconnov vodja Terry Gou je v polikani izjavi za...

8 komentarjev

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Slo-Tech - Ni neznano, da so delovni pogoji v kitajskih tovarnah, ki za zahodne znamke proizvajajo elektroniko, izjemno slabi, o čemer smo že večkrat pisali. Kot najbolj razvpit primer se navaja kitajsko podjetje Foxconn, ki zaposluje 1,3 milijona ljudi in proizvaja elektroniko za Apple, Amazon, HP in mnoga druga podjetja. Na dan prihajajo nove in nove obtožbe o hudih kršitvah pravic delavcev, ki so vzpodbudile celo Apple, da je napovedal neodvisni pregled kitajskih obratov svojih dobaviteljev. Medtem so v javnosti odjeknile zadnje obtožbe o izkoriščanju študentov in dijakov v Foxconnu, ki morajo v okviru obvezne prakse garati v podjetju, medtem ko si dobiček razdelijo Foxconn in napotitvene šole.

Foxconn priznava, da je v...

27 komentarjev