»

Provizije za transakcije v bitcoinih spet normalne

Slo-Tech - Po decembrski vročici, ko so zaradi naraščajoče vrednosti bitcoina in preobremenjenosti omrežja potrebne provizije za uspešno izvrševanje transakcij dosegle tudi 30 dolarjev, se je situacija z ohlajanjem trga umirila. Provizije se ponovno gibljejo okrog dolarja, s čimer se bitcoinu vrača osnovna funkcija, to je poceni in hiter prenos denarja.

Provizije so dosegle šestmesečni minimum, saj so padle pod dolar. Njihova višina pada že dober mesec in se bo kmalu stabilizirala okrog ravni, ki smo jih gledali v začetku lanskega leta, to je med 10 in 50 centi. Razlogov za upad je več.

Največ je k temu pripomoglo počasno spuščanje zraka iz decembrskega balona, zaradi česar je transakcij manj. Tedaj se je vsem mudilo čim hitreje kupiti bitcoine ali jih kam prestaviti, sedaj pa se je vrnilo potrpljenje. Drugi zelo pomemben dejavnik pa je prilagoditev uporabnikov. Medtem ko se Segregated Witness še vedno...

11 komentarjev

Venezuelci se pred inflacijo zatekajo v bitcoin

Slo-Tech - Medtem ko vrednost bitcoina dosega rekorde in se giblje okrog 2500 dolarjev, kar predstavlja več kot 150-odstotno rast vrednosti v zadnjih treh mesecih, imajo v Venezueli obratne težave. Vrednost valute bolivar je v prostem padu, v državi pa divja inflacija, ki je lani znašala 800 odstotkov, letos pa je še višja. Zaradi tega se številni Venezuelci zatekajo v bitcoin, da bi zavarovali svoje prihranke.

Čeprav po eksplozivni rasti bitcoina v zadnjih mesecih strokovnjaki opozarjajo, da se kaže čedalje več značilnosti balona, je v Venezueli bitcoin še vedno ena izmed najboljših alternativ. V začetku meseca je tako Venezuela dobila svojo prvo borzo za trgovanje z bitcoinom. Obseg transakcij z bitcoinom v Venezueli je minuli teden dosegel 1,3 milijona dolarjev, kar je dvakrat več...

60 komentarjev

Bitcoin spet raste in dobiva nove uporabnike

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo pogledali bitcoina, ki je kljub burnim časom in skorajšnjemu razkolu skupnosti (Bitcoin Core in Bitcoin XT) zaradi pomanjkanja konsenza o rešitvi enomegabajtne omejitve velikost bloka te dni doživlja novo pomlad. Njegova vrednost se približuje 500 dolarjev, kar je največ po poletju 2014.

Največja evropska bitcoinska borza Bitstamp, ki so jo ustanovili Slovenci, je te dni pridobila licenco za trgovanje z denarnimi valutami, ki jo je podelila komisija za nadzor nad finančno industrijo s sedežem v Luksemburgu, kjer ima Bitstamp svoj sedež. Hkrati je Bitstamp uvedel tudi trgovanje v evrih, kar bo Evropejcem malce poenostavilo življenje, bistvenih razlik pa ne bo, ker je bilo že doslej mogoče na račune nakazati evre (s SEPA nakazilom), ki so se pač...

17 komentarjev

Okradli prvo bitcoinsko banko Flexcoin

Slo-Tech - V luči izginotja več kot pol milijarde dolarjev vrednih bitcoinov s propadle japonskega borze Mt.Gox se zdi vdor v Flexcoin in kraja dobrega pol milijona dolarjev vrednih bitcoinov zanemarljiva, a jo omenjamo zaradi oznake, ki si jo je bil Flexcoin pripel. Flexcoin je bil najboljši približek banki za bitcoine.

Na spletu je (bilo) precej elektronskih denarnic, kamor so lahko lastniki parkirali svoje bitcoine, čeprav je to precej tvegano početje, ko se izkazuje vsak dan. Vdori so pogosti in v tem primeru bitcoinov ne moremo dobiti nazaj, zato je najvarnejše mesto zanje še vedno zunanji disk ali CD, ki nista povezana z računalnikom in še posebej ne v internet. A Flexcoin je bil banka in hranilnica obenem.

Flecoin je priznal, da jim manjka 896...

35 komentarjev

Vse najboljše, bitcoin. Kaj pa zdaj?

Slo-Tech - Morda se zdi, kakor da gre za nedavno muho enodnevnico, ampak bitcoin je star pet let. Rojstni dan kriptografske valute, kakršna je bitcoin, je sicer težko definirati, a pred petimi leti je (verjetno Satoshi Nakamoto) narudaril prvi blok bitcoinov. Malo ironično prvega bloka bitcoinov ni mogoče porabiti, vse nadaljnje pa seveda lahko. Bitcoin je bil seveda spočet že precej prej, saj se je končna verzija članka o bitcoinu pojavila že leta 2008, načrtovanje in pisanje kode pa bržkone segata še dlje v preteklosti.

Prva štiri leta se z bitcoinom ni dogajalo nič pretresljivega, saj so ga uporabljali le zanesenjaki. Mogoče uporabljali niti ni pravilna beseda; recimo raje, da so se ukvarjali z njim, saj kupiti ni bilo mogoče skoraj ničesar. Kratka zgodovina obsega...

159 komentarjev

Kitajska onemogočila nakazila na bitcoinske borze, bitcoin izgubil polovico vrednosti

Bobby Lee iz BTC China pravi, da ostajajo v igri.

Slo-Tech - Bitcoin nadaljuje svojo divjo vožnjo gor in dol, pri čemer pa v zadnjem času prednjačijo premiki navzdol, potem ko je valuta prej mesece (oziroma - če izvzamemo, da se je aprila prekucnil na dotedanjem vrhu - kar vse od nastanka) poznala le pot navzgor. Danes je bitcoin vreden dobrih petsto dolarjev, kar je približno polovico manj kot na vrhu v začetku meseca.

Bitcoin je še hudo mlad in shizofren, zato ga že najmanjše novice sunkovito pahnejo v eno ali drugo smer. Ko je ameriški Senat bitcoin potrdil kot alternativno valuto, ki ni prepovedana, je bitcoin podiral rekorde. Potem pa so Kitajci decembra objavili, da njihove banke ne smejo poslovati z bitcoini, medtem ko prebivalstvu špekulacij niso prepovedali.

Kitajska pa se tu ne ustavlja, ampak je svojim...

156 komentarjev

Bitcoin dosegel rekordno vrednost

Slo-Tech - Internetna kriptografska valuta bitcoin, o kateri smo že večkrat obširno pisali, je dosegla nov rekord. Danes se je njena vrednost povzpela prek 270 dolarjev, s čimer je presegla aprilski rekord 266 dolarjev. Aprilskemu vrhu je sledil konkreten padec na 70 dolarjev, a se je v naslednjih tednih potem bitcoin počasi pobral in ustalil med 100-120 dolarji. V zadnjem tednu oktobra in sedaj v novembru pa je spet eksplodiral in dosegel nov rekord.

O razlogih za vnovično silovito rast bitcoina se široko špekulira, a kakšnega pametnega odgovora pač ni mogoče dati. K večjemu povpraševanju je gotovo pripomoglo tudi kitajsko povpraševanje, saj je začela obratovati borza BTC China. Ta se je hitro zavihtela med največje igralce, saj se dnevno prek nje pretoči primerljivo veliko bitcoinov kakor skozi Mt.Gox in Bitstamp. Drugi povod utegne biti tudi vnovična medijska pozornost zaradi zaprtja strani Silk...

69 komentarjev

Bitcoin: nesluteni milijonar, pripravlja se Dark Wallet

Guardian - Tečaj bitcoinov je v letošnjem letu divje nihal, od rekordnih 260 dolarjev aprila, kasnejšega padca na 30 dolarjev in do današnjih vrednosti okrog 210 dolarjev. Prvi rasti je pomagala velika medijska pozornost, k drugi rasti pa aferi Prism in Silk Road. Toda ko je bitcoin v letu 2008 šele dobro nastajal, je bila njegova vrednost bistveno nižja.

Norveški študent Kristoffer Koch je tako povsem po naključju postal precej premožen. Leta 2009 je pri pisanju diplomske naloge o šifriranju kupil za 150 kron bitcoinov, torej je dobil za slabih 20 evrov 5000 bitcoinov. Na nakup je kmalu pozabil in bitcoini so obležali v njegovi spletni denarnici. Letošnja medijskega pozornost ga je spomnila, da ima nekje neke bitcoine, tako da je po nekaj poizkusih ugotovil svoje...

24 komentarjev

Bitcoin: igre na srečo, zasegi in obdavčitve

Slo-Tech - Že precej časa nismo napisali nič o elektronski valuti bitcoin. To ne pomeni, da se v tem času ni zgodilo nič - nasprotno, dogajanje je bilo sila živahno. Nazadnje smo junija pisali, da je tedaj najbolj priljubljena borza za pretvarjanje bitcoinov v državne valute, japonski Mt.Gox, prenehala izplačevati dolarje. To se je zgodilo, ker so ameriške oblasti ugotovile, da se lahko z bitcoini financira marsikakšna ilegalna dejavnost, za nameček pa jih ni mogoče niti obdavčiti, zato so se jih lotili z najmočnejšimi topovi. Maja so zaprli račun pri Dwolli, ki ga je imel Mt.Gox, s čimer so jim zasegli za 2,1 milijona dolarjev sredstev.

Sedaj je postalo javnosti znano, da to ni vse. Nedavno odpečateni dokumenti...

21 komentarjev

Bitcoin izgubil polovico vrednosti

Slo-Tech - Dodatek (ob 23:35): Z bitcoinom se spet trguje nekoliko više, v tik pod 200 dolarji (sorazmerno blizu jutranjega vrha in konsistentno z dogodki preteklih dni). Kot kaže, je bil nihljaj navzdol posledica začasne nedosegljivosti trgovanja preko vodilnih borz Mt.Gox (ZDA) in BitStamp (Slovenija) zavoljo DDOS-napada. Nekaj nezaupanja v valuto naj bi dodal še neimenovani Redditor z vzdevkom "bitcoinbillionaire", ki je naključnim uporabnikom portala zmetal za več tisoč dolarjev kovančkov v napitninah (+bitcointip). Lastniki bitcoinov so torej začasno mirnejši, a živcev je šlo še in še, hkrati pa je lastnika zamenjalo en kup premoženja.

Dodatek (ob 0:01): Trgovanje je še vedno zelo nestanovitno in spet na precej nižjih nivojih, saj cena bitcoina divje niha med 150 in 200...

56 komentarjev

Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Slo-Tech - Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu...

22 komentarjev