»

Amazonove delnice po izvrstnih rezultatih poletele

Slo-Tech - Teden razglašanja četrtletnih poslovnih izidov v tehnološkem sektorju nadaljuje Amazon, ki so ga investitorji danes zjutraj že pokopali. A po zaključnem zvoncu na borznem parketu je podjetje razkrilo, da so prihodki v zadnjem četrtletju poleteli za devet odstotkov na 137 milijard dolarjev, prodaja pa za 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani praktično podvojil s 7,2 na 14,3 milijarde dolarjev. V celotnem letu 2021 so ustvarili 470 milijard dolarjev prihodkov, kar je 22 odstotkov več kot leto poprej, in 33 milijard dolarjev dobička, kar je 56 odstotkov več kot leta 2020. Delnica je po objavi rezultatov poskočila za 15 odstotkov.

Izvršni direktor podjetja Andy Jassy je ob predstavitvi rezultatov izpostavil veliko rast AWS (Amazon Web Services), ki je dosegla 40 odstotkov in je z 18 milijardami dolarjev prihodkov presegla vsa pričakovanja. Sicer je podjetje v skoraj vseh kategorijah potolklo rekorde. Konec tedna po črnem petku je bil rekorden, saj je...

6 komentarjev

Amazon naposled le postal podjetje z visokimi dobički

Slo-Tech - Amazon je dolga leta veljal za podjetje z visokimi prihodki, a kvečjemu ubornem dobičku ali celo izgubi, ker so praktično vsa razpoložljiva sredstva investirali naprej. To se je sedaj spremenilo, saj so po polmilijardnem dobičku v zadnjem lanskem četrtletju tudi v prvem letošnjem kvartalu ustvarili 513 milijonov dolarjev dobička in 29 milijard dolarjev prihodkov, kaže finančno poročilo.

Rekordno četrtletje, kar je še posebej zavidljiv dosežek ob upoštevanju dejstva, da gre za prvi kvartal in ne recimo zadnjega, ki je zaradi božične nakupovalne mrzlice tipično najboljši, je v pomembni meri posledica rasti prihodkov iz naslova oblačnih storitev Amazon Web Services. Čeprav so se v primerjavi z enakim obdobjem lani odhodki...

10 komentarjev

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene

The New York Times - Amazon je mogoče začel kot spletna prodajalna knjig, a njegov ustanovitelj in izvršni direktor Jeff Bezos je imel že od samega začetka večji načrt. Knjige je izbral le zato, ker je z nečim pač treba začeti in ker so knjige v ta namen idealne - sorazmerno poceni, nepokvarljive, dovolj majhne za pošiljanje po pošti in hkrati nudijo precej podatkov za profiliranje kupcev. Dvajset let pozneje je Amazon tehnološki gigant, ki prodaja domala vse (od knjig do procesorskih ciklov v računalniških oblakih), hkrati pa raziskuje in uvaja številne nove tehnologije.

Temnejšo plat Amazon smo mnogokrat spoznavali v povezavi s slabo plačanimi delavci v skladiščih in distribucijskih centrih, a tudi beli...

64 komentarjev

Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine niso vredni nič

Bloomberg - Dogajanje na borzah je pogosto iracionalno, kar pravzaprav ni nič novega. A vseeno je vsako toliko časa zanimivo pogledati, kdaj trgi močno pretiravajo v eno ali drugo smer. To pot je na tapeti HTC, ki ga je po mnenju investitorjev najbolje zapreti, razkosati in prodati.

Tajvanski HTC ima v zadnjem času res težave z izgubo, ko iščejo novo tržno nišo, a to ni pravilo. Edino leto 2013 je HTC zaključil z izgubo, slabo pa kaže tudi letos, sicer pa so poslovali pozitivno. Delnice podjetja HTC so letos izgubile že dve tretjini vrednosti, kar prinaša nekatere zanimive posledice. Tržna kapitalizacija podjetja trenutno znaša 47 milijard novih tajvanskih dolarjev, podjetje pa je imelo ob koncu polletja 47,2 novih milijard tajvanskih dolarjev denarnih sredstev. To pomeni, da investitorji vse ostalo premoženje v podjetju -...

29 komentarjev

Amazon uporablja že 15.000 robotov

Amazon - Prek spleta se je lani prodalo za 4500 milijard dolarjev blaga. Največji spletni trgovec Amazon je zabeležil 37 milijonov naročil oziroma dobrih štiristo vsako sekundo. Pravkar smo vstopili v najbolj obremenjen čas leta, ki traja od črnega petka do novega leta, zato je Amazon pokazal, kako izpolnijo čedalje več naročil - z roboti!

Robotizacija proizvodnih procesov ni nič novega. Eden odmevnejših primerov je pogodbeni proizvajalec strojne opreme Foxconn, kjer so natančni roboti že cenejši od parov pridnih kitajskih rok. Ne gre le za proizvodnjo in logistiko - roboti resnično prevzemajo čedalje več opravil.

V Amazonu jih je danes kar 15.000, je razkril spletni gigant. Pred dvema letoma so za 775 milijonov dolarjev kupili...

117 komentarjev

Amazon Echo

vir: Amazon
Amazon - Amazon je predstavil novo elektronsko napravo, ki jo lahko še najbolje opišemo kot samostoječi Siri podoben asistent. Echo je četrt metra visok črn cilinder, ki se vključi v elektriko in mirno čepi nekje v prostoru, kjer posluša ukaze in jih izpolnjuje. Ima sedem mikrofonov in več zvočnikov, tako da sliši ukaze iz celega prostora in se nanje glasovno odziva. Krmiliti jo je mogoče tudi z aplikacijo za Fire OS ali Android ali z osebnega računalnika.

Echo je prek Wi-Fi povezan z internetom in prek Bluetooth s prenosnimi napravami, da lahko predvaja tudi glasbo. Njegove sposobnosti prikazuje Amazonov reklamni videospot, ki je sicer zaigran in...

52 komentarjev

Amazon podeseteril izgubo, v Nemčiji mu grozi stavka zaposlenih

The Wall Street Journal - Amazon investitorjem že nekaj časa dopoveduje, da morajo na dobičkonosnost počakati vsaj toliko, da vzpostavijo vso potrebno infrastrukturo in začno ponujati vse storitve, ki so se jih namenili. Ta čas očitno še ni napočil, saj so v zadnjem četrtletju ustvarili desetkrat višjo izgubo kot leto pred tem.

V zadnjih treh mesecih je Amazon zabeležil 437 milijonov dolarjev izgube, lani pa tak čas le 41 milijonov dolarjev. To se je zgodilo kljub 20-odstotnemu povišanju prihodkov na 20,6 milijarde dolarjev. Izguba iz poslovanja je bila še večja, in sicer je znašala kar 544 milijonov dolarjev. Izgubo pričakujejo tudi v prihodnjem četrtletju, kar je delnicam podjetja spodneslo 10 odstotkov...

23 komentarjev

Amazon z ogromnimi prihodki, a izgubo

Slo-Tech - Amazon kot po tekočem traku hrusta male knjigarne in si pridobiva čedalje večji tržni delež, a delničarjem to bolj malo pomaga, razkrivajo zadnji rezultati iz poslovanja. V tretjem letošnjem četrtletju, ki se je končalo septembra, je Amazon spet zelo povečal prihodke, ki so se povzpeli na 17 milijard dolarjev oziroma 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Toda Amazon je ustvaril izgubo, in sicer iz poslovanja sedem milijonov dolarjev, pod črto pa kar 41 milijonov dolarjev čiste izgube. Lani je je bilo še več, saj je znašala 274 milijonov dolarjev, a je večji del odpadel na katastrofalni prevzem LivingSociala. Kaj se torej dogaja?

Še bolj zanimiva je reakcija investitorjev, saj se je delnica podražila za deset...

25 komentarjev

Precenjeni Amazon posloval z izgubo

Slate - Amazon je največji spletni trgovec, ki je resda začel kot internetna knjigarna, danes pa prodaja vse od knjig do elektronike in pohištva. Promet povečujejo iz leta v leto in temu ustrezno raste tudi tečaj njihove delnice. A podroben pogled razkriva, da je po nekaterih kazalnikih njegova borzna vrednost napihnjena kot že dolgo noben balon.

Tovrstne razmisleke je vzpodbudila objava poslovnih rezultatov za letošnje tretje četrtletje, v katerem je Amazon zašel v rdeče številke. Prihodki od prodaje so se (v primerjavi z lanskim tretjim kvartalom) zvišali za 27 odstotkov na 13,8 milijarde dolarjev. Če odštejemo negativni vpliv tečajnih razlik, je zvišanje celo 30-odstotno. A Amazon je pridelal izgubo. Ta je v zadnjih treh mesecih znašala 274 milijonov dolarjev. Levji delež...

52 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Microsoft - Izgube Nokie in RIM-a niso nič presenetljivega, saj se podjetji že precej časa ubadata s hudim upadom prodaje in rdečimi številkami. A ko podobne vesti sporočijo iz Redmonda, je jasno, da nič ni, kot je nekoč bilo. Microsoft je objavil četrtletne rezultate in prvič v zgodovini, odkar kotirajo na borzi, so ustvarili izgubo. Po 26 letih dobičkonosnih letih je v preteklem četrtletju programski gigant zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube.

Glavni razlog za izgubo so slabitve naložbe v aQuantive, ki ga je Microsoft kupil leta 2007 za 6,3 milijarde dolarjev. Do prevzema Skypa je bil to največji Microsoftov nakup in tudi največja katastrofa, saj aQuantive ni uspel konkurirati Googlu na...

6 komentarjev

Amazon pozitivno presenetil analitike

Amazon, prihodki od prodaje

ZDNet - Spletni prodajalec Amazon je drugem četrtletju letošnjega leta presenetil analitike ter z dobičkom in prihodki presegel pričakovanja. Sporočili so, da so v zadnjih treh mesecih pridelali 9,91 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 51 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in šest odstotkov nad pričakovanji. Čisti dobiček je znašal 191 milijonov dolarjev, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a nad pričakovanji za letos. Četrtletje so končali z dvema milijardama denarnih sredstev. Delnica podjetja je po objavi rezultatov pridobila 12 odstotkov.

Glavni prodajni hit je seveda Kindle, ki je še posebej popularen v verziji Kindle 3G with Special Offers. Ta stane 140 dolarjev in kupcem...

9 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev