»

Ciper in Izrael bosta z novim kablom povezana v omrežje celinske Evrope

Reuters - Izrael, Ciper in Grčija so podpisali memorandum, da bodo do leta 2024 zgradili najdaljši podmorski energetski kabel na svetu. S tem bodo Ciper in Izrael prek Grčije priključili v omrežje celinske Evrope, ki je največje omrežje na svetu. Vanj je povezanih 24 držav, med drugim večji del celinske EU (razen Baltika in Skandinavije), a tudi Turčija, Zahodni Balkan, Maroko, Tunizija in Alžirija. Britansko otočje, Skandinavija in Baltik so povezani prek enosmernih DC povezav, zato niso sinhronizirani. Novi kabel za enosmerni tok, ki ga bodo začeli komercialno uporabljati leta 2025, bo torej priključil še izraelsko in ciprsko omrežje (ki pa ne bodo sinhronizirani).

Novi kabel bo stal 900 milijonov evrov in bo imel kapaciteto 1000-2000 MW. Dolg bo 1500 kilometrov, najgloblje pa bo položen tudi na 2700 metrih. S tem bo najdaljši in najdražji podmorski energetski kabel. Sestavljali ga bodo trije odseki: 310 kilometrov od Izraela do Cipra, 900 kilometrov od Cipra do Krete in 310 kilometrov od...

23 komentarjev

V Sloveniji dobili omrežje 5G

Telekom Slovenije - Včeraj je v Sloveniji začelo obratovati prvo komercialno omrežje 5G, ki je na voljo končnim uporabnikom (testna omrežja že obstajajo, denimo A1 ga je kot prvi postavil v BTC-ju). Postavil ga je Telekom Slovenije in trenutno pokriva večja naseljena področja (temne lise na priloženi karti). Pokritost prebivalstva znaša okoli 25 odstotkov, kar so dosegli z nadgraditvijo 150 baznih postaj, do konca leta pa naj bi jo povečali na 33 odstotkov. Novo omrežje 5G uporablja iste bazne postaje in frekvenčne pasove kakor obstoječe omrežje 4G, torej 2600 MHz. Omrežje 5G na drugih, višjih frekvencah, bo možno vzpostaviti šele, ko bo AKOS podelil frekvence.

Glavni prednosti trenutne izvedbe novega omrežja 5G sta višja hitrost prenosa podatkov (preizkusi uporabnikov na Twitterj kažejo do 170 Mb/s) in nižje zakasnitve (nekaj milisekund). Nova omrežja bodo učinkovitejša, tako z vidika izrabe energije kakor tudi izrabe spektralnih pasov ter možnosti povezovanje večjega števila naprav. To omogoča...

98 komentarjev

Nokia bo bazne postaje s 4G na 5G nadgradila programsko

Slo-Tech - Finska Nokia, ki je eden izmed ponudnikov tehnologije za postavitev infrastrukture za 5G, zagotavlja, da bodo lahko obstoječe bazne postaje 4G nadgradili kar programsko, da bodo podpirale tudi tehnologijo 5G. Trenutno lahko tako nadgradijo milijon postaj, do konca leta 3,1 milijona, prihodnje leto pa jih bo skupaj pet milijonov. Nokia ocenjuje, da bi na tak način operaterji veliko privarčevali in hkrati dobili možnost omrežje 5G postaviti zelo hitro. To v resnici ni povsem nova ideja, saj je ameriški AT&T že pred dvema letoma napovedal isto. Nokiina najava seveda zanimivo sovpada z odločitvijo Velike Britanije, da Huawei izključi iz postavljanja omrežja 5G.

Seveda programska nadgradnja ne bo čudežno omogočila, da bi obstoječe bazne postaje 4G/LTE, ki oddajajo pri 2,5 GHz in niže, čudežno začele uporabljati milimetrski del spektra (24-39 GHz). A to niti ni potrebno, saj bo frekvenca ostala ista. Tehnologija 5G/NR namreč niso v prvi vrsti frekvence, o katerih je največ javnih debat,...

31 komentarjev

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto

Slo-Tech - V četrtek smo v Sloveniji dobili prvo delujočo bazno postajo za 5G, ki so jo v BTC-ju postavili v podjetju A1. Za zdaj gre le za testno postavitev, je pa to vseeno vpogled v to, kaj ponuja prihodnost. Poleg bazne postaje je to pametna naprava, ki meri še vrsto drugih okoljskih parametrov in lastnega sevanja.

Ob postavljeni bazni postaji je bilo s telefonom Huawei Mate 20X moč prenašati podatke s hitrostjo 700 Mb/s, teoretično pa bi šlo do 1 Gb/s. Do pokritosti večjega dela države s 5G bo še trajalo, saj so bazne postaje bistveno dražje (omenja se faktor pet), hkrati pa jih zaradi manjše prodornosti signala potrebujemo več. Testna bazna postaja oddaja na frekvenci 3,5 GHz, kar ni toliko več od 3G in 4G, da bi bila prodornost bistveno slabša. Se pa razlike poznajo. Bazna postaja je Nokiina in ker je stala na obstoječem omrežju, so latence enake kakor pri LTE, torej okrog 20 ms. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi 5G na višjih frekvencah (26 GHz), čeprav uradnih načrtov za to še ni.
...

140 komentarjev

Kaj bo prinesel 5G

Slo-Tech - O prihajajoči generaciji mobilnih povezav in preizkušanju tehnologij beremo čedalje pogosteje, a v resnici si 5G vsak proizvajalec trenutno predstavlja po svoje, saj enotnega standarda še ni. Dobiti ga imamo novembra, ko bo Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU) po vsej verjetnosti potrdila osnutek tehničnih zahtev za IMT-2020, ki so ga predstavili ta teden. V njem so zapisane tehnične zahteve, ki jih morajo omrežja 5G izpolnjevati. Ko bodo tehnične zahteve znane, sledi dejanska praktična implementacija standarda.

Bazne postaje (posamezne celice) za 5G bodo morale podpirati skupno hitrost 20/10 Gb/s, ki se bo razdelila med vse povezane naprave. Na kvadratni kilometer bodo morale podpirati milijon povezanih naprav, kar ni tako veliko, kot se sliši. 5G namreč...

60 komentarjev

Britanci dosegli 1 Tb/s prek 5G

Slo-Tech - Raziskovalni z Univerze v Surreyju so v laboratoriju dosegli hitrost brezžičnega prenosa podatkov 1 Tb/s na tehnologiji, ki bi lahko postala 5G. Čeprav nova generacija podatkovnega prenosa po mobilnih omrežjih še ni standardizirana, podjetja po celem svetu že preizkušajo nove možnosti. Samsung je na primer dosegel 5 Gb/s, Japonci pa še dvakrat več. Estonci kanijo do leta 2020 hitrost še podeseteriti.

Britanci so dosegli 1 Tb/s, a je treba takoj povedati, da gre za laboratorijski test, medtem ko sta Samsungov in japonski rezultat iz realnega sveta. V SUrreyju so podatke pošiljali na razdalji 100 metrov v delu spektra okrog 100 MHz, kaj več pa niso povedali. Dodali so še, da preizkuse izven laboratorijskega okolja pričakujemo v letih 2016-2017, prve...

13 komentarjev

Estonija bo prihodnje leto postavila omrežje 5G

ZDNet - Estonski mobilni operater EMT bo prihodnje leto postavil pilotsko mobilno omrežje 5G, ki v teoriji omogoča brezžični prenos podatkov s hitrostjo 100 Gb/s, v Estoniji pa naj bi dosegal realne hitrosti okrog 4,4 Gb/s. Konkurenca ne spi in prav tako obljublja 5G, čeprav nekaj let pozneje. Do konca desetletja pa naj bi bil 5G nekaj povsem običajnega.

Najbolj zanimivo je dejstvo, da 5G sploh še ni standardiziran, kar pa ne omejuje testov po celem svetu. Samsung je že uspel prenašati podatke s hitrostjo 7 Gb/s, nekaj podobnega pa uspeva tudi Japoncem. V Evropi so najnaprednejši Skandinavci in finska Nokia naj bi 5G testno zagnala že letos.

Tehnični direktor EMT-ja Tiit Tammiste pojasnjuje,...

43 komentarjev

Samsung dosegel 7 Gb/s prek 5G

Samsung - Čeprav je standard 4G LTE še zelo svež in se še vedno nadgrajuje, proizvajalci mobilnih telefonov in omrežne opreme že preizkušajo njegove naslednike. Do uradne standardizacije 5G nas loči še precej časa, a to ni ustavilo Samsunga, Ericssona in Nokie pri testiranju prototipov. Korejci so uspeli doseči rekorden prenos s hitrostjo 7,5 Gb/s.

Tolikšno hitrost prenosa podatkov so dosegli z uporabo frekvence 28 GHz, ki so jo preizkušali že lani. V tem času so hitrost prenosa povečali za sedemkrat. Frekvenčno območje 28 GHz se v današnjih tehnologija še ne uporablja, ker so visoke frekvence manj odporne na ovire; zaradi tega danes vztrajamo v pasu 800 MHz - 2,6 GHz. Samsung trdi, da lahko te težave omilijo z lastno tehnologijo HAAT (Hybrid...

0 komentarjev

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Nemci postavili hitrostni rekord pri brezžičnem prenosu podatkov na kilometer

TechWeek Europe - Raziskovalci s Fraunhoferjevega inštituta za uporabno fiziko trdega stanja (FIAF) in Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju (KIT) so dosegli rekord v brezžični hitrosti prenosa podatkov. Na razdalji enega kilometra so v frekvenčnem pasu 240 GHz dosegli hitrost prenosa podatkov 40 Gb/s, kar je primerljivo z optiko. Nemčija je namreč pri razvoju in polaganju optičnih povezav v precejšnjem zaostanku v primerjavi z evropskim povprečjem, zato si ogledujejo alternativne možnosti za širokopasovno pokritje ruralnih območij. Ena izmed njih je tudi hiter brezžični internet, katerega razvoj z dvema milijonoma evrov podpira nemško ministrstvo za izobraževanje in znanost, ta dosežek pa je njegov rezultat.

Za visoke hitrosti prenosa...

8 komentarjev

Samsung preizkuša mobilno tehnologijo 5G

Slo-Tech - Medtem ko se pri nas mobilno omrežje četrte generacije (4G LTE) šele dobro uveljavlja, Samsung že preizkuša njegovega naslednika. Tehnologijo, ki še nima uradnega imena niti podpore telesa za standardizacijo, so kakopak poimenovali 5G. Prvi testi so več kot vzpodbudni.

Da bi povečali hitrost prenosa podatkov, so uporabili spodnji del pasu Ka z valovi frekvence 28 GHz (valovna dolžina 10,7 mm). Znano je, da valovi visokih frekvenc omogočajo prenos večje količine podatkov, a imajo slabši doseg in odpornost na ovire. Samsung je uspel zagotoviti delovanje v omenjenem pasu v razdalji dveh kilometrov od bazne postaje (uporabili so 64 elementov v AAT - adaptive array transceiver), kar je sicer slabše manj od trenutnih omrežij, a...

12 komentarjev

TCP-NC omogoča za velikostni razred višje hitrosti v brezžičnih omrežjih

Technology Review - Raziskovalci z univerz MIT, Harvard, Caltech, TÜM (München) in Porto so predstavili novo implementacijo protokola TCP, ki omogoča za velikostni razred hitrejše prenose podatkov po brezžičnih omrežjih, kjer se paketki izgubljajo. Trenutni protokol TCP, ki se dandanes največ uporablja pri povezavi v omrežja, je bil zasnovan za žična omrežja, kjer se paketki prenašajo brez izgub. Izgube so v teh primerih posledica zasičenosti infrastrukture, zato jih protokol rešuje tako, da pošilja paketek redkeje. V brezžičnih omrežij so izgube po navadi posledica fizikalnih omejitev, zato bi jih morali premagovati z zvišanjem intenzitete oddajanja in ne obratno. To je glavni razlog, da se hitrost prenosa po brezžičnih omrežij drastično zniža, takoj ko se pojavi znaten odstotek izgubljenih paketkov.

Kot so pokazali v članku, lahko...

36 komentarjev

Japonci po brezžični povezavi prenašali podatke s 3 Gb/s

BBC - Japonski raziskovalci s Tokijskega inštituta za tehnologijo so postavili nov rekord v hitrosti brezžičnega prenosa podatkov. Ker je nižji del frekvenčnega spektra že precej zaseden in ker uporabniki terjajo vedno višje hitrosti prenosa podatkov, so uporabili teraherčni del EMV. O dosežku poročajo v članku, ki so ga objavili v reviji Electronics Letters.

Uporabili so elektromagnetno valovanje s frekvenco 542 GHz, s čimer se uvršča med tako imenovane T-valove. Ta del spektra je še nereguliran in prost, uporablja pa se večinoma v medicini kot nadomestek rentgenskih žarkov, kjer je to možno, saj sevanje ni ionizirajoče, a kljub temu prodre nekaj milimetrov v kožo, in površinske raziskave materialov. Uporaba v telekomunikacijske namene je nekoliko bolj zapletena,...

10 komentarjev

Apple iPad 3 podpira 4G le v Severni Ameriki, v Avstraliji že vložena tožba

Slo-Tech - Tedne po izidu Applov novi tablični računalnik iPad 3 še vedno polni časopisne vrstice. Pisali smo o težavah s prikazom realnega časa polnjenja in požrešnih aplikacijah, sedaj pa je Apple na tapeti zaradi zavajajočega oglaševanja podpore za 4G. Najbolj se je zapletlo v Avstraliji.

Težava tiči v verziji, ki po Applovih besedah podpira povezljivost Wi-Fi in 4G LTE, medtem ko verzija le z Wi-Fi ni problematična. Prenos podatkov prek mobilnega omrežja četrte generacije (4G) je mogoč le v ZDA (operaterja AT&T in Verizon) in Kanadi (operaterji Bell, Rogers in Telus), medtem ko drugod po svetu iPad deluje le prek omrežja 3G, kakor je bil to slučaj že pri njegovem predhodniku. Razlog je frekvenčna džungla, saj v Severni Ameriki za 4G...

30 komentarjev

Novi Intelovi omrežni izdelki

Slo-Tech - Intel je predstavil nove Ethernet izdelke, ki povečujejo hitrost prenosa podatkov med osebnimi računalniki in strežniki prek poslovnih omrežij. Novosti podjetja Intel nudijo pospeševanje uporabe gigabitnih Ethernet povezav (GbE) na namizjih in prehod na 10-gigabitni Ethernet (10 GbE) v podatkovnih centrih podjetij. Novi izdelki vključujejo GbE-krmilnik, ki vsebuje prvo implementacijo nove komunikacijske arhitekture Communications Streaming Architecture (CSA) podjetja Intel ter prvo industrijsko 10 GbE-strežniško omrežno kartico za poslovna omrežja. Intel je predstavil tudi izredno majhen XFP-optični sprejemnik/oddajnik s hitrostjo prenosa do 10 Gb/s, ki omogoča različne hitrosti prenosa podatkov, prvo industrijsko štirivhodno GbE-strežniško omrežno kartico ter kontrolnik za odjemalce na osnovi PCI. Več...

3 komentarji

SATA krmilniki

Tom's Hardware -

Niti ne tako dolgo nazaj so se po medmrežju začele širiti govorice o nasledniku ATA 133. Nov način prenosa so poimenovali Serial ATA oz. ATA150. Prednosti, ki ju ponuja, sta dve -- večja hitrost prenosa podatkov ter ožji in tanjši kabli, ki ne ovirajo zračnega pretoka v ohišju, pa še lepše izgledajo. Za to novo tehnologijo so morali še izumiti krmilnike, ki skrbijo za pravilno delovanje trdih diskov.

Najnovejših pet so si ogledali na Tom's Hardware, kjer so spisali tudi obsežen članek na to temo. Za testiranje so uporabili Seagatov Baracuda ATA V, ki ima 8 MB predpomnilnika in je na voljo v kapacitetah 80 in pa 120 GB. Nad hitrostjo prenosa podatkov so bili malo...

1 komentar