» »

Samsung dosegel 7 Gb/s prek 5G

Samsung dosegel 7 Gb/s prek 5G

Samsung - Čeprav je standard 4G LTE še zelo svež in se še vedno nadgrajuje, proizvajalci mobilnih telefonov in omrežne opreme že preizkušajo njegove naslednike. Do uradne standardizacije 5G nas loči še precej časa, a to ni ustavilo Samsunga, Ericssona in Nokie pri testiranju prototipov. Korejci so uspeli doseči rekorden prenos s hitrostjo 7,5 Gb/s.

Tolikšno hitrost prenosa podatkov so dosegli z uporabo frekvence 28 GHz, ki so jo preizkušali že lani. V tem času so hitrost prenosa povečali za sedemkrat. Frekvenčno območje 28 GHz se v današnjih tehnologija še ne uporablja, ker so visoke frekvence manj odporne na ovire; zaradi tega danes vztrajamo v pasu 800 MHz - 2,6 GHz. Samsung trdi, da lahko te težave omilijo z lastno tehnologijo HAAT (Hybrid Adaptive Array Technology), ki prenosni kanal razkosa na milimetrske pasove. S tem se Samsung približuje želeni meji 10+ Gb/s, ki naj bi jo 5G izpolnjeval.

Hkrati so demonstrirali tudi uporabo v gibanju. Pri premikanju s hitrostjo 100 kilometrov na uro so na dirkališču uspeli doseči hitrost 1,2 Gb/s, kar je zelo zgledno. Kljub temu velja poudariti, da končni izdelki za množice ne bodo mogli delovati pri 28 GHz, ker je ta del spektra preveč občutljiv na vse ovire, ampak ga bodo morali premakniti k nižjim frekvencam.

Samsung si tudi prizadeva, da bi čim več njihovih rešitev pristalo v končnem standardu 5G. Zato so ostalim podjetjem predstavili 5G Rainbow, ki označuje sedem stebrov prihajajoče tehnologije. Ti so čim večja hitrost prenosa, učinkovita izraba spektra, hitrost mobilnosti, hitrost prenosa na robu celice, število sočasnih povezav, zakasnitve in cena. Prve komercialne naprave s podporo za 5G pričakujemo leta 2020.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LTE (4G) @ Mobitel (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
9622200 (13935) GTX970
»

Japonci testirajo 5G

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3710276 (8499) Pesimist
»

Samsung preizkuša mobilno tehnologijo 5G

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
123381 (1627) gendale
»

Japonci po brezžični povezavi prenašali podatke s 3 Gb/s

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104024 (2338) TheRiddle

Več podobnih tem