»

Applov inženir zaradi kraje poslovnih skrivnosti obsojen na 120 dni zapora

Slo-Tech - Končala se je šestletna saga na sodišču, katere epilog je štirimesečna zaporna kazen in triletna preizkusna doba za nekdanjega Applovega inženirja Xiaolanga Zhanga, ki je priznal krajo poslovnih skrivnosti. Zhang bo moral plačati še 147 tisoč dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leto 2018, ko je Zhang vzel očetovski dopust in odpotoval v rodno Kitajsko. Ko se je njegov dopust iztekal, je podjetje obvestil, da se ne namerava vrniti. S tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi takoj zaposlil v kitajskem zagonskem podjetju XMotors, ki je razvijalo avtonomna vozila. Med svojo zaposlitvijo v Applu je tudi Zhang delal na tehnologijah, ki so s tem tesno povezane. To so bili razni senzorji, analiza podatkov z njih in predvsem Applov projekt samovozečega vozila Titan. Apple je opazil "izmikajoče obnašanje", zato so sprožili interno preiskavo Zhangovega početja na Applovem internem omrežju in njegovih osebnih naprav. Ugotovili so, da je Zhang ukradel več datotek in podatkov ter jih predal novemu...

23 komentarjev

Samsung in LG: kdo komu krade?

Slo-Tech - Južnokorejska policija je včeraj z odredbo za preiskavo vkorakala na sedež Samsunga v mestu Asan in preiskala prostore. Točnih informacij, kaj so iskali, ni, je pa znano, da je preiskava povezana z obtožbami o kraji znanja in tehnologije. Samsung je namreč osumljen, da je eden izmed prejemnikov zaupnih informacij o tehnologiji OLED, ki so nepooblaščeno odtekle iz konkurenčnega podjetja LG. Komentarji podjetij so skopi. Samsungov tiskovni predstavnik je povedal, da nimajo nobenega razloga, da bi kradli, saj imajo najboljšo OLED-tehnologijo na svetu. LG je le suho dejal, da v tem primeru niso klicali policije ali predlagali preiskave.

Zgodba pa ima daljšo zgodovino. Podjetji sta v očitke o odtekanju informacij zapleteni že skoraj celo...

4 komentarji

AMD toži nekdanje zaposlene, ki so odnesli več tisoč zaupnih dokumentov h konkurenci

ZDNet - AMD je vložil tožbo zoper štiri zaposlene, ki so zapustili podjetje pred veliko akcijo odpuščanja in prestrukturiranja. Ti so odšli h konkurenci in Nvidii poleg tehničnega znanja prinesli tudi zaupne informacije. Skupno naj bi Nvidii posredovali več kot sto tisoč elektronskih datotek iz AMD-ja, s čimer se škandal uvršča med večje tatvine industrijskih skrivnosti.

AMD v tožbi pred sodiščem v Massachusettsu Robertu Feldsteinu (podpredsednik strateškega razvoja v AMD-ju) ter menedžerjema Manooju Desaiju in Nicolasu Kociuku očita, da so v šestih mesecih pred zapustitvijo podjetja na svoje...

26 komentarjev

AMD zaradi nizke prodaje zmanjšuje proizvodnjo

AMD - Zaradi gospodarske krize prodaja računalnikov še vedno počasi upada, kar povzroča velike težave zlasti AMD-ju. Podjetje ima v primerjavi z največjim konkurentom Intelom že tako ali tako nizek tržni delež, ki se letos še krči. Prvikrat po dolgih letih je njihov delež padel pod 17 odstotkov, če štejemo vse mogoče oblike procesorjev skupaj. Dodatno težavo za AMD pa predstavlja varčevanje kupcev, saj pri nižjem povpraševanju pomanjkanje najprej občuti AMD in šele nato Intel. AMD je namreč v precej nezavidljivem položaju; na trgu namiznih računalnikov in strežnikov jih prehiteva Intel, medtem se jim k tablicam in pametnih telefonom sploh ni uspelo preriniti, tam pa zdaj dominira ARM.

Prodaja...

109 komentarjev

Sedmerica obsojena, ker niso napovedali potresa

Posledice potresa

BBC - Italijansko okrajno sodišče je šest italijanskih znanstvenikov in enega javnega uradnika obsodilo na šest let zapora zaradi večkratnega uboja, ker so pred potresom leta 2009 sporočili, da ni verjetno, da bi se zgodil potres. Ko so se 6. aprila 2009 stresla tla z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici, je umrlo 308 ljudi.

Zgodba je seveda nekoliko bolj zagonetna. Mesto L'Aquila, kjer je bil epicenter potresa, leži na znani geološki prelomnici, zato rahli potresi niso neobičajni. V mesecih pred potresom ga je streslo več manjših sunkov, zaradi česar je italijanska vlada sestavila odbor več seizmologov in vladnih uradnikov, da bi preučili možnost velikega potresa. Dober teden pred katastrofalnih potresom so izdali poročilo, v katerem so zapisali, da več rahlim...

73 komentarjev

Radeon HD 7970 GHz Edition vrača udarec

Ars Technica - AMD je zaoral ledino, ko je lani predstavil prvi grafični čip v 28 nm-tehnologiji Radeon HD 7970, ki je bil prepričljivo najhitrejši. Kot je v navadi, je konkurenca odgovorila in Nvidia je letos marca predstavila GeForce GTX 680 (Kepler). Čeprav je Kepler nekoliko zamujal, se je oddolžil z boljšo zmogljivostjo od Radeona. Ker je bil od njega hitrejši in tudi za 50 dolarjev cenejši, je bil nesporni zmagovalec, a je AMD-ju v prid delovala Nvidiina proizvodna eskapada. AMD je sedaj vrnil udarec z dizajnom Radeon HD 7970 GHz Edition.

Gre za isti čip na steroidih. Jedro so pohitrili s 925 MHz na 1000 MHz, pomnilnik pa s 1375 MHz na 1500 MHz, kar prinese merljive pospeške. Poleg tega je tudi še tehnologija...

32 komentarjev

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

Intel oškodovan za milijardo?

Slo-Tech - Na podlagi obtožnice naj bi triintrideset letni Biswamohan Pani od svojega nekdanjega delodajalca, procesorskega giganta Intela, nezakonito prosvojil številne dokumente in informacije z oznakami "zaupno", "tajno" in "top secret" in s tem podjetje oškodoval za več kot milijardo ameriških dolarjev. Do le-teh naj bi se dokopal po tem, ko je svoje nadrejene prosil za teden dni dopusta pred odpovedjo z izgovorom, da si med tem poišče novo službo. Vendar je, po besedah obtožnice, takrat že sprejel delovno mesto pri Intelovem največjem rivalu, AMD-ju, omenjen dopust pa izkoristil za pridobivanje zaupnih informacij. Med hišno preiskavo je FBI tako našel osem dokumentov s prej omenjenimi oznakami. AMD ni niti vedel za informacije, ki jih njegov nesojeni bodoči uslužbenec poseduje, niti ni od njega le-teh zahteval.

Več o tem si preberite na Sacramento Business Journal.

15 komentarjev