»

Kako je bil Zavod za gradbeništvo žrtev spletne prevare

Izsek iz poslovnega poročila

Slo-Tech - Na portalu N1 pišejo, da je bil Zavod za gradbeništvo (ZAG) žrtev spletne prevare, zaradi katere so za sedaj izgubili 234.000 evrov (morda pa bodo del tega dobili nazaj). Podrobnosti o incidentu, ki se je zgodil novembra lani, so dostopne v poslovnem poročilu za minulo leto.

V projektu CINDERELA sodeluje tudi makedonski Inštitut za civilni inženiring (CEIM), ki bi mu moral ZAG plačati omenjeni znesek iz projektnih sredstev. V evropskih projektih namreč koordinator prejme avansna sredstva za partnerje, ki jih potem posreduje partnerjem glede na časovnico izvajanja projekta. Ko je ZAG CEIM obvestil, da jim lahko nakažejo denar, je CEIM odgovoril s sporočilom, da imajo nov bančni račun. Po poizvedbi ZAG-a so priložili tudi potrdilo o lastništvu računa, ki je vsebovalo podpise in pečate banke in inštitucije. Zato je ZAG plačilo izvedel na ta novi račun, ki je bil odprt pri švedski banki Nordea na Švedskem.

Ko je CEIM čez dva tedna sporočil, da denarja še niso prejeli, so začeli...

10 komentarjev

Zaradi izpada strežnikov težave na finski borzi

Bloomberg - V sredo zjutraj je za več ur ustavila trgovanje finska borza, ki jo upravlja Nasdaq, ker so izpadli strežniki, ki skrbijo za izvajanje transakcij. Trgovanje se je nadaljevalo šele okrog 15. ure po lokalnem času, težave pa so imeli tudi v Københavnu, Stockholmu, Talinu, Reykjaviku, Rigi in Vilni. Težave je zakrivil požarni alarm, ki se je neupravičeno sprožil.

Ob sprožitvi namreč alarm poskrbi za manjšo eksplozijo, ki posrka kisik iz sobe in tako prepreči širjenje požara. Ob tem pa je nastal močan pok, ki je imel takšno jakost in frekvenco, da je poškodoval diske v strežnikih. Na kolokaciji v Väsbyju v Stockholmu ima namreč podjetje Digiplex strežniško sobo, v kateri skrbijo za finsko borzo in podporo ostalih severnih borz. Nasdaq, ki...

14 komentarjev

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

BuisnessWeek Online - Visokofrekvenčno trgovanje (HFT) na borzah, ki smo mu na našeh straneh namenili obilico pozornosti, tudi zaradi panik, škode in prekupčevanja z napol javnimi informacijami, počasi izgublja zagon, ugotavlja Business Week. Vrhunec je HFT, ki je v resnici le drugo ime za premetavanje delnic z avtomatiziranimi algoritmi, ki v povprečju poizkušajo uganiti smer naslednjega premika in tako nekaj malega zaslužiti, dosegel med leti 2009-2010. Sedaj pa se trg počasi izravnava.

V letih 2006-2008 je HFT doživljal pravi...

23 komentarjev

Kdo bi ubil belo miško ali trgovanje in borza znižujeta moralne vrednote

Science Blog - O borzi in trgih nasploh marsikdaj slišimo precej slabih besed, kako da omogočajo izkoriščanje in nepošteno bogatenje. Toda številni zagovorniki odvračajo, da borza pravzaprav ponuja le centralno platformo za to, kar bi ljudje tudi sicer počeli - torej trgovali. Borza kot taka pa nič kriva. Dodatno perspektivo temu vprašanju dajejo rezultati študije, ki so jo opravili v Nemčiji in je bila predstavljena v zadnji številki revije Science. Ugotavljali so, ali trgovanje in trg znižujeta moralne vrednote in dvigujeta letvico sprejemljivega. Odgovor je pritrdilen.

Za poizkus so uporabili laboratorijske miške in ljudi. Preden varuhi živali skočijo v zrak, povejmo, da so uporabljali tako...

89 komentarjev

Vdor v Twitter in lažna vest povzročila paniko na borzi

Slo-Tech - Včeraj se je na ameriških borzah spet zgodil zanimiv incident, ki je za nekaj časa izbrisal več kot tisoč milijard dolarjev premoženja, preden se je to pojavilo nazaj (podoben flash crashu iz leta 2010). Dobro obveščeni ali pogumni borzni posredniki so lahko zaslužili milijone, preden je javnost ugotovila, kaj se dogaja. Vso zgodbo pa je zakuhal Twitter. Deset minut po začetku incidenta je bilo že vse po starem, le nekateri so bili precej bogatejši.

Okrog 13. ure po lokalnem času se je na Twitterjevem računu tiskovne agenciej Associated Press (AP) pojavilo sporočilo, da sta v Beli hiši odjeknili dve eksploziji, ki sta tudi poškodovali ameriškega predsednika. Ker je AP spoštovanja vreden vir, so se na borzi takoj stresla tla, indeks Dow Jones pa je...

50 komentarjev

Zaradi računalniških težav švedska borza ustavila trgovanje

klocwork.com - Švedska borza je morala danes za več ustaviti trgovanje s terminskimi pogodbami (futures), ker je nakupno naročilo za več milijard pogodb povzročilo sesutje sistema. Večkrat smo že pisali o slabo napisani programski opremi, ki poganja svet in občasno na rob prepada pripelje borzne sisteme ali cela podjetja, včasih pa težave povzroči kar nadgradnja sistema. Današnji incident ponovno kaže, da sprememb ne gre pričakovati in da bodo borze še naprej ostale tehnično ranljive.

Danes dopoldne se je na švedski borzi pojavilo nakupno naročilo za 4,2 milijarde terminskih pogodb (4.294.967.290) po tečaju 107.000 kron oziroma skupno 460 bilijonov kron (53.000 milijard evrov). Jasno je, da gre za napako, a vse kaže, da ne gre za...

6 komentarjev

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

ComputerWorld - Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je...

36 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev

Londonska borza dopoldne ustavila trgovanje zaradi tehničnih težav

Reuters - Težave na londonski borzi zaradi prehoda na Linux še niso končane. Nasprotno, povečujejo se, saj so morali danes zjutraj takoj po otvoritveni avkciji prekiniti trgovanje. Točnega razloga niso navedli, so pa dejali, da gre za "težave s podatki o trgu". Več borznih posrednikov je povedalo, da svojih poslov niso mogli preklicati in da so se zataknili v sistemu, kar je onemogočilo vnos in pravilno izvedbo novih poslov.

Problem so najprej opazili ob 7.54 uri zjutraj, ko je bilo nekaj poslov preklicanih. Med 7.50 in 8.00 uro se namreč na londonski borzi izvaja odpiranje trga z otvoritveno avkcijo. To pomeni, da se v sistem zapisujejo vsa naročila (tržna in limitirana), nato pa se izvede odpiranje trga z enotno ceno vrednostnega papirja, ki omogoča največje število poslov...

43 komentarjev

Londonska borza prešla na Linux, rezultat zmeda

ComputerWorld - Londonska borza je lani napovedala prehod na Linux, ker v C# in .NET napisan TradElect s podatkovno bazo Microsoft SQL Server 2000, kar so uporabljali doslej, ni deloval dovolj zanesljivo. Odzivni časi so bili predolgi, kakšen dan je vse skupaj tudi povsem izpadlo (recimo septembra 2008, naslednji dan po dokapitalizaciji ameriških paradržavnih nepremičninskih skladov Freddie Mac in Fannie Mae, je londonska borza za šest ur obstala). Zato je v ponedeljek londonska borza v celoti prešla na Linux (v C+ napisan Millennium Exchange na podatkovnih strežnikih Novell SUSE Linux), kar ni minilo brez težav.

Takoj po zagonu novega sistema so bile prikazane napačne cene in napačen promet trgovanja v sistemih, ki jih borznoposredniške hiše ponujajo svojim strankam za sledenje...

128 komentarjev