»

Apple fiskalno leto zaključil z mlačnim rezultatom

Slo-Tech - Konec septembra se je končalo Applovo fiskalno leto, v katerem so ustvarili 383 milijard dolarjev prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je bilo z 89 milijardami prihodkov prav tako malce skromnejše od lanskega, ko je bil prihodkov 650 milijonov dolarjev več. Letošnji čisti dobiček je znašal 97 milijard dolarjev oziroma tri odstotke manj kot lani. Čisti dobiček na delnic podjetja je tako znašal 6,13 dolarja. Delnica podjetja po objavi rezultatov izgubila slab odstotek.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari v Severni in Južni Ameriki, in sicer 162 milijard dolarjev. Na drugem mestu je s 94 milijardami še Evropa, a ji Kitajska z 72 milijardami dolarjev diha za ovratnik. Glavni prodajni artikel ostaja iPhone, ki je prispeval kar 52 odstotkov vseh prihodkov. Na drugem mestu so z 22 odstotki storitve, približno enakomerno pa prispevajo Mac, iPad in druge naprave za dom (pametne ure, zapestnice, slušalke itd).

Predsednik Tim Cook je ob razgrnitvi...

16 komentarjev

Facebookovi rezultati slabši kot predlani, a nad pričakovanji

Slo-Tech - Facebookova mati Meta je včeraj predstavila poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so presegli pričakovanja in danes poganjajo kvišku celoten ameriški borzni trg, ne le Metinih delnic. Slednje so pridobile kar petino vrednosti, a so še vedno pol nižje kot pred poldrugim letom.

V zadnjem kvartalu je Meta ustvarila 4,6 milijarde dolarjev dobička, kar je 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so znašali 32 milijard dolarjev, kar ob štiriodstotnem padcu predstavlja boljši rezultati od pričakovanj analitikov. V celotnem letu 2022 so ob nespremenjenih prihodkih pri 117 milijardah dolarjev ustvarili 23 milijard dolarjev dobička, kar je 41 odstotkov manj kot leta 2021. Prihodki bi bili ob nespremenjenih deviznih tečajih lani celo višji kot predlani, dobiček pa so načeli višji stroški. A ključni podatek za investitorji je bila napoved dodatnega odkupa lastnic delnic, za kar bodo namenili 40 milijard dolarjev. Podjetje ima sicer prav toliko denarja in...

4 komentarji

Windows 11 še ni našel poti do src uporabnikov

Slo-Tech - Minevata dva meseca od izida Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 11, ki pa med uporabniki ni požel navdušenja, kot so ga v Redmondu pričakovali. Nasprotno, komajda kdo se je odločil za nadgradnjo, kažejo statistike. Čeprav je Windows 11 za imetnike prejšnje verzije operacijskega sistema na voljo brezplačno, ima manj kot enoodstotni tržni delež. Konec novembra ga je imelo 0,2 odstotka računalnikov, kar je celo manj od Windows XP (3,6 odstotka) ali Windows 8 (0,95 odstotka).

Razlogov je gotovo več, med katerimi je eden pomembnejših izbirčnost sistema. TPM preprečuje namestitev na številne starejše naprave, čeprav je Microsoft nekoliko omilil začetne zahteve. Drugi razlog je vztrajnost uporabnikov. Kdor ima Windows 10, je verjetno z njim povsem zadovoljen, medtem ko imajo uporabniki Windows XP ali Windows 7 - ki sploh nista več podprta - druge razlog za vztrajanje, denimo združljivost z drugo programsko ali strojno opremo.

Microsoft medtem nadalje pili Windows...

87 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Bloomberg - Še pred tremi meseci smo pisali, da je Apple postal prvo kotirajoče podjetje, ki je preseglo vrednost 1000 milijard dolarjev, merjeno s tržno kapitalizacijo. Četrtletje pozneje se je zgodilo, da je Microsoft prehitel Apple. Podjetji sta imeli danes okrog 812 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ob koncu dneva pa je Apple spet za mišjo dlako prehitel Microsoft.

Za Applom niso najboljši borzni dnevi, saj je delnica v zadnjem kvartalu izgubila dobro četrtino vrednosti. Pri Microsoftu večjih sprememb v tem času ni bilo, delnica je izgubila le nekaj odstotkov, zato je tudi prehitel Apple. Za nami je rdeči oktober, ki je tehnološkemu indeksu NASDAQ odščipnil več kot 12 odstotkov, kar je eden najslabših mesecev v bikovskem trendu. Na padec Applovih delnic je...

19 komentarjev

Microsoftove delnice presegle rekord iz leta 1999

Slo-Tech - Microsoft je včeraj sporočil, da so v zadnjem četrtletju, ki v njihovem fiskalnem letu predstavlja prvo četrtletje 2017, ustvarili 4,7 milijarde dolarjev dobička ob 20,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prilagojena vrednost (brez diskontiranega vpliva Winows 10) je 22,3 milijarde prihodkov in 76 centov dobička na delnico (+6 odstotkov). Ti rezultati, sicer v absolutnih številkah ne rekordni, a z odličnimi obeti zaradi rasti na trgu storitev v oblakih, so navzgor pognali Microsoftove delnice, ki so dosegle absolutni rekord.

Prihodki so v primerjavi z enakim obdobjem lani ostali praktično nespremenjeni, medtem ko je čisti dobiček padel za 4 odstotke. Prilagojeni rezultati, ki v celoti...

13 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejše leto v zgodovini

Apple - Apple je objavil rezultate zadnjega četrtletja v fiskalnem letu 2015, ki se je končalo 26. septembra, s katerimi so razveselili svoje delničarje. Prihodki od prodaje so se v zadnjih treh mesecih povzpeli na 51,5 milijarde dolarjev, dobiček pa na 11,1 milijarde dolarjev. V enakem obdobju lani so ustvarili 8,5 milijarde dolarjev dobička (30-odstotna rast) ob 42 milijardah dolarjev prihodkov (22-odstotna rast). Bruto marža se je dvignila za dve odstotni točki na 40 odstotkov.

Če potegnemo črto pod celo leto 2015, je lahko Apple več kot zadovoljen. Rekordne prihodke v višini 234 milijard dolarjev, kar je 28 odstotkov več kot v letu 2014, so nadgradili s 53,4 milijardami dolarjev dobička. To je...

91 komentarjev

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen

Financial Times - Applu se ponavlja predlanska oziroma lanska zgodba. Po objavi odličnih poslovnih rezultatov za preteklo četrtletje, ki sicer niso rekordni, saj je tretje fiskalno četrtletje (april-junij) običajno najbolj zaspan del poslovnega leta, a so še vedno boljši kot lani in presegajo napovedi analitikov, so delnice podjetja izgubile skoraj osem odstotkov. (Potem, ko so letos pridobile skoraj tretjino vrednosti.)

V minulih treh mesecih so Applovi prihodki od prodaje dosegli 49,6 milijarde dolarjev (32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), čisti dobiček pa je znašal 10,7 milijarde dolarjev (45 odstotkov več kot lani, preračunano na delnice s pravico do dividence). Bruto marža se je povečala za 0,3 odstotne točke na...

85 komentarjev

Apple z rekordnimi prihodki in dobičkom, iOS 8.1 z Apple Pay izšel

Apple - Apple je včeraj zvečer po koncu trgovanja objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki so osupnili tudi najbolj optimistične na Wall Streetu. V zadnjih treh mesecih so se prihodki povečali na rekordnih 42,1 milijarde dolarjev (+12,3 odstotka glede na lani), dobiček pa prav tako na 8,5 milijarde dolarjev (+13,3 odstotka). Bruto marža je zrasla za odstotno točko na 38 odstotkov.

Apple po menjavi vodstva že nekaj časa izplačuje dividende, zato si lahko delničarji obetajo četrtletno dividendo v višini 0,47 dolarja lastnikom delnic z dne 10. novembra. Delnica je sicer trenutno vredna okroglih 100 dolarjev, ne pozabimo pa na cepitev 1:7 sredi leta, tako da se višina dividende realno ni spremenila.

V zadnjih treh...

125 komentarjev

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nekoliko nad pričakovanji analitikov. V zadnjih treh mesecih so prihodki iz prodaje znašali 37,5 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani in dva odstotka več od letošnjih pričakovanj analitikov. Dobiček je upadel na 7,5 milijarde dolarjev, kar predstavlja skoraj desetodstotni padec v primerjavi z lanskim obdobjem. Posledično je nižja tudi marža, ki se je s 40 odstotkov znižala na 37 odstotkov. Applova delnica je zaradi padca dobička izgubila dva odstotka vrednosti, in se giblje okrog 520 dolarjev.

Prodaja iPhonov je...

17 komentarjev

Facebook nekoliko povečal dobiček

Facebook - Facebook je razkril poslovne rezultate (izročki) za prvo letošnje četrtletje, v katerem so poslovali bolje kakor v lanskem. V prvih treh mesecih tega leta so zbrali 1,46 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za dobro tretjino več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko so povečali tudi čisti dobiček, ki se je povzpel za sedem odstotkov na 215 milijonov dolarjev. Glavnino prihodkov Facebook ustvari z oglaševanjem, ki je prineslo 85 odstotkov vseh prihodkov in se je za 43 odstotkov povečalo v primerjavi z lanskim prvim kvartalom. Od tega kosa kolača ga je 30 odstotkov odpadlo na oglaševanje na mobilnih napravah, kamor se Facebook čedalje bolj seli.

Število uporabnikov na Facebooku je stvar...

2 komentarja

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Slo-Tech - Če ste lani spremljali poročila o Applovih poslovnih rezultatih, ste verjetno ostali odprtih ust. Podjetje je četrtletje za četrtletjem nizalo rekorde, razočaranje pa je bil že kvartal, ko dobiček ni bil rekorden. Kdor je torej lani kupil delnico Appla, je do danes precej zaslužil, kajne? Sploh ne. Delnica Appla je na najnižjih nivojih v zadnjem letu, kar je sprožilo pravcati preplah v Cupertinu.

Od vrha lani jeseni nekoliko nad 700 dolarji je delnica do danes izgubila že več kot tretjino vrednosti in se nahaja nekje okoli 430-450 dolarjev, odvisno od dneva in razpoloženja vlagateljev. To je tudi približno 15 odstotkov manj kot pred letom dni oziroma nekako na ravneh iz izteka leta 2011. V tem času so borzni indeksi rasli...

27 komentarjev

Prvikrat po dolgih letih rast prodaje skladb

Bloomberg - Mednarodna federacija fonografske industrije (IFPI) je včeraj postregla s podatki o prodaji glasbe v letu 2012, ki razkrivajo presenetljiv zasuk navzgor. Prvikrat po letu 1999 so se na letni ravni prihodki od prodaje glasbe povečali, in sicer za 0,3 odstotka v primerjavi z letom 2011. Lani je bilo po vsem svetu s prodajo glasbe ustvarjenih 16,5 milijarde dolarjev prihodkov. Povečanje odpade na rovaš digitalne distribucije.

Leta in leta so se založniki pritoževali, da jim internet odžira kupce, saj je na internetu vse mogoče dobiti zastonj. Slednje je do neke mere res, a kupci so tudi na internetu pripravljeni plačati za kakovostno in primerno ponujeno vsebino, le pripraviti jo je treba znati....

9 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom, delnice padle kot kamen

Slo-Tech - Apple je danes objavil težko pričakovane poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2013, ki je v Applu trajalo do 29. decembra 2012. V tem času so ustvarili rekordnih 54,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje in prav tako rekordnih 13,1 milijarde dolarjev dobička. Investitorji so bili nad rezultati tako razočarani, da so delnice Appla danes izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti. Od lanskega vrha so izgubile že več kot tretjino. Ne razumete? Berite dalje.

Investitorji so bili doslej od Appla navajeni, da je napovedi analitikov z lahkoto presegal in nizal rekordne dobičke, ki so bili večji celo od rekordnih napovedi. V zadnjem kvartalu...

129 komentarjev

Apple lani plačal dva odstotka davka na dobiček, konkurenca še bolj skopa

BBC - Udrihanje po Applu je v zadnjem času moderno, zlasti zaradi neskončnih tožb zaradi kršitev patentov in modelov ter ciničnega odnosa, a kar takoj povejmo, da se spodaj opisanih davčnih trikov poslužujejo vsi. Meja med izmikanjem in utajo davkov je namreč sila tanka in Apple, Microsoft, Google in ostali velikani si lahko privoščijo najboljše strokovnjake, ki poskrbijo, da je njihova davčna osnova karseda nizka.

The Sunday Times je v poročilu, ki ga je Apple posredoval ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), izbrskal, da Apple izven ZDA plačuje manj kot dva odstotka davka na dobiček. V preteklem fiskalnem letu so plačali 713 milijonov dolarjev davka na dobiček 36,8 milijarde dolarjev. Ker Apple tako čez...

19 komentarjev

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj razkril poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je 29. septembra tudi zaključilo Applovo fiskalno leto 2012. V treh mesecih so zbrali 36 milijard dolarjev prihodkov in ustvarili rekordnih 8,2 milijarde dolarjev dobička, kar je 24 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer znižala za 0,3 odstotne točke na 40,0 odstotkov.

Najbolj so šli za med iPhoni, saj so jih prodali skoraj 27 milijonov, kar je 58 odstotkov več kot lani. Povečala se je tudi prodaja iPadov, in sicer za 26 odstotkov na 14 milijonov ter iMacov za odstotek na 4,9 milijona. Opešala pa je prodaja iPodov, ki so jih...

16 komentarjev

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, v katerem so v primerjavi z lanskim letom ponovno povečali prihodke in dobičke. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 22 odstotkov na 35 milijard dolarjev (-11 odstotkov glede na pretekli kvartal), medtem ko je dobiček zrasel za petino na 8,8 milijarde dolarjev (-24 odstotkov glede na pretekli kvartal). Prodaja iphonov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 28 odstotkov, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je bila rast prodaje ipadov kar 84-odstotna; prodali so jih 17 milijonov, kar je absolutni rekord. Padla je le prodaja ipodov, in sicer za 10 odstotkov na 6,8 milijona enot. Apple bo iz...

13 komentarjev

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Microsoft - Izgube Nokie in RIM-a niso nič presenetljivega, saj se podjetji že precej časa ubadata s hudim upadom prodaje in rdečimi številkami. A ko podobne vesti sporočijo iz Redmonda, je jasno, da nič ni, kot je nekoč bilo. Microsoft je objavil četrtletne rezultate in prvič v zgodovini, odkar kotirajo na borzi, so ustvarili izgubo. Po 26 letih dobičkonosnih letih je v preteklem četrtletju programski gigant zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube.

Glavni razlog za izgubo so slabitve naložbe v aQuantive, ki ga je Microsoft kupil leta 2007 za 6,3 milijarde dolarjev. Do prevzema Skypa je bil to največji Microsoftov nakup in tudi največja katastrofa, saj aQuantive ni uspel konkurirati Googlu na...

6 komentarjev

Apple z rekordnim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je včeraj zvečer po pričakovanjih objavil poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem so ponovno poslovali rekordno. V prvem kvartalu fiskalnega leta 2012, ki se je končal konec decembra, so prihodki od prodaje znašali 46,33 milijarde dolarjev, kar je za 73 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Čisti dobiček se je povzpel na rekordnih 13 milijard dolarjev, kar je za 116 odstotkov več. Bruto marža se je z 38,5 odstotka povišala na 44,7 odstotka.

Investitorji so odlične rezultate pozdravili, tako da je vrednost Applove delnice poskočila za osem odstotkov in dosegla absolutni rekord pri 450...

94 komentarjev

Apple z nekoliko nižjim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je pravkar objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, ki v Applu sovpada s koledarskim letom. Od začetka julija do konca septembra so prihodki od prodaje znašali 28,3 milijarde dolarjev, kar je le odstotek manj od rekordnega drugega letošnjega četrtletja. Ustvarili so 6,6 milijarde dolarjev dobička, kar je deset odstotkov manj kot četrtletje pred tem, a 54 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je povečala na 40,3 odstotka.

Kljub vzpodbudnim besedam finančnega direktorja Petra Oppenheimerja, ki je izrazil veliko zadovoljstvo z dobičkom, prihodki in tudi finančnim tokom, je Wall...

7 komentarjev

Apple podvojil dobiček

vir: CNet
CNet - Apple je sporočil, da so v preteklem četrtletju (drugo fiskalno četrtletje Applovega poslovnega leta) zbrali 24,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 83 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in krepko nad pričakovanji analitikov. S tem so ustvarili 5,99 milijarde dolarjev dobička, kar je dvakrat več kot lani.

Rast prodaje pa ni bila enakomerna, saj so v nekaterih segmentih dosegli izjemne rezultate, medtem ko so drugod malenkost nazadovali. Za med so šli iphoni, ki so jih prodali 18,65 milijona ali 113 odstotkov več kot lani. Pomemben prispevek odpade na Verizon, saj je to prvo četrtletje, v katerem so bili naprodaj...

61 komentarjev